PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i blokada 'rolek' od czasu i przysłonuy w trybie Manualnym

Paweł Kania
21-05-2009, 12:22
Witam,

'przeleciałem' instruckje i albo nie ma, albo nie mogę znaleźć ;/

Czy jest opcja zablokowania 'rolek' od czasu i przysłony w trybie manualnym (tak jak zablokowanie pola ostrości pokrętłem 'L' , czy jakoś tak? ) - czasem w ferworze focenia, szybkiego sięgania o aparat, głownie przyslonę sobie zwiększam, zaczynam robić na f5,6 a po kilku chwilach mam f11 - efekty nie są za fajne :P

Pzdr

wigi
21-05-2009, 12:38
Chyba nie ma takiej blokady. Trzeba przestać focić "na pamięć" i zwracać uwagę na parametry (albo na wyświetlaczu albo w wizjerze), sam mam z tym prblemy, bo leniwy jestem ;)

malisz
21-05-2009, 12:45
takie bajery to chyba tylko w korpusach jednocyfrowych ;)

JK
21-05-2009, 12:47
Można jeszcze kupić D3. :wink:

Paweł Kania
21-05-2009, 13:13
Niedobrze... chyba trzeba bedzie przywyknąć, albo przestać się lenić ;p

Jacek_Z
22-05-2009, 00:14
takie bajery to chyba tylko w korpusach jednocyfrowych ;)
D700 tez to oferuje. Ale nieco mniej wygodnie niż w jednocyfrowych body, bo powinno się wchodzić w menu. Można to L w D700 przypisać guzikowi funkcyjnemu - ja tak zrobiłem, bo dla mnie to Lock jest bardzo ważne. Większość przypisuje jednak tam co innego.

messer
24-05-2009, 14:14
Jacku, a czy udało Ci się przypisać jednocześnie coś do "wciśnięcie przycisku FUNC" oraz "przycisk FUNC + pokrętło sterowania"?
Pantent z tym LOCK czasu i przysłony tak jak wspominałeś powyżej - świetny, nie wiedziałęm o tym wcześniej.

Tylko przypisując do do FUNC+pokrętło tracę ustawienie podglądu głębi dla wciśniętego FUNC. Jest na to jakiś patent?