Zobacz pełną wersję : CLS w EF-500 Super
Witam,
Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak wypalić tą sigmę z d70s ?
Pożyczyłem ją na kilka dni, więc nie mam instrukcji :(
Jedyne co udało mi się do tej pory wymodzić to zmuszenie EF-500 do wypalenia SB-600.
Grupy i kanały mam dobrze ustawione ale problem chyba leży w tym że nie wiem jak ustawić tryb slave, aparat oczywiście jest dobrze ustawiony bo sabinka wypala
pozdrawiam
a od kiedy to sigma jest kompatybilna z CLS???
Gawronnek
15-09-2006, 21:56
ictus, a kto Ci powiedział że nie jest, po co zabierać głos jesli się czegoś nie wie, dokładnie wczoraj odpalałem przez Commander Mode równocześnie Sigme i Sabinę w obu regulując siłe błysku w aparacie
KJO, zamocuj lampe na aparacie masz wtedy dostepny tryb TTL z błyskawicami, wyłącz lampe i zdjemij z aparatu, po włączeniu lampa pamięta ten tryb, parametr C ustaw na C3 i spokojnie możesz odpalać lampę zdalnie przez Commander Mode
jesli zaczniesz przestawiać tryby pracy na lampie która nie jest na korpusie, tego trybu nie będzie, ale tryb z błyskawicami bez TTL też można odpalać z aparatu ale juz nie można ustawiać mocy lampy z aparatu, trzeba ręcznie na lampie i lapma wbudowana musi być w manualu, bo niestety działa wtedy tryb zwykłej fotoceli, więc trzeba wyeliminowac przedbłyski
link do instrukcji dostałeś na PM
a to sorry w instrukcji aparatu jest napisane ze CLS tylko z 800 i 600 trybi
Gawronnek
15-09-2006, 22:11
ictus, bo Nikon nie zaleca do swoich produktów zamienników innych producentów, poza tym ten tryb działa, ale są pewne ograniczenia, dobrze jest ustawic na lampie Zoom na szeroko, ale to juz trzeba eksperymentować w zależności od sytuacji
pobawiłem sie w tej chwili, istotne jest założenie lampy na aparat bo lampa zapamietuje wszystkie parametry aparatu, ISO, ogniskową obiektywu i wartość przesłony, jesli nic nie przestawimy z tych parametrów zdjęcia są właściwie doświetlone zarówno w trybie Commander Mode TTL jak i działa regulacja manualna siły błysku, nie działa albo za mało wiem trydb Commander Mode AA
KJO, zamocuj lampe na aparacie masz wtedy dostepny tryb TTL z błyskawicami, wyłącz lampe i zdjemij z aparatu, po włączeniu lampa pamięta ten tryb, parametr C ustaw na C3 i spokojnie możesz odpalać lampę zdalnie przez Commander Mode
jesli zaczniesz przestawiać tryby pracy na lampie która nie jest na korpusie, tego trybu nie będzie, ale tryb z błyskawicami bez TTL też można odpalać z aparatu ale juz nie można ustawiać mocy lampy z aparatu, trzeba ręcznie na lampie i lapma wbudowana musi być w manualu, bo niestety działa wtedy tryb zwykłej fotoceli, więc trzeba wyeliminowac przedbłyski
link do instrukcji dostałeś na PM
na to bym nie wpadł, dzięki za informacje i za instrukcje :grin:
było o tym już kiedyś
"when you use the Sigma Flash in "normal slave" mode, it will fire whenever another flash fires (like SU4 on sb-800). it will NOT communicate in any way with your onboard flash or camera. it doesn´t even have any "metering" or automatic flash control in that mode, you have to fully manually set or try the correct exposure. i think this is the only real difference to the sb-800, which can be used in its own "A" or "AA" mode, even for non-TTL cameras.
this mode comes in handy when you want your onboard flash to contribute to exposure which would not be possible with full TTL CLS wireless operation.
for shooting in CLS TTL wireless mode, you have to attach your Sigma to the camera and program it like the manual states. don´t forget to half-press the d70´s shutter to communicate with the flash...
set it to channel 3 and group 1, SL mode, detach and position wherever you like. don´t forget to switch it off before detaching...it will remember the last setting but if you fiddle with the modes off camera, you need to re-attach it and program again.
set your d70 to commander mode TTL (custom function 19) and your onboard flash will control the Sigma but not contribute to exposure."
a wogole link do calego watku: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=10587880
ictus - za bardzo polegasz na instrukcjach, a w innym poście napisałes, że masz lampe od niedawna. Może faktycznie za radą gawronka nie zabieraj głosu w temacie o którym nie masz odpowiedniej wiedzy. No chyba, że chcesz nabijac licznik postów - ale w takim razie polecę Ci metode stosowana przez niektórych - w dziale zdjecia pisz pod kazdym np podoba mi się.