Zobacz pełną wersję : Góry we mgle
Leatherface
20-05-2009, 22:37
Witam.
W wakacje wybieramy się z dziewczyną w górki. Mamy plan, by zostać na noc wysoko w górach i obfocić zachód i wschód słońca. Dobra pogoda będzie połową sukcesu. Druga to odpowiedź na pytanie: jak się za to zabrać? Na necie można zobaczyć zapierające dech w piersiach zdjęcia tego typu... A czytałem gdzieś, że fotografowanie mgły to nie taka łatwa sprawa.
Jakieś opinie i porady?
wasilewskipiotr
21-05-2009, 03:24
Wlasnie przeczytalem jeden z tutkow do PS-a ale mysle ze jest tam jakas zlota mysl
znajdz sobie jakies zapierajace dech zdjecie na necie i zrob tak
cytat Bombla:
"Zadałem kiedyś identyczne pytanie: jak zrobić bardziej intensywną mgłę na obrazku, który miał jej tylko troszkę... Spytałem fotografa. Oburzył się, pokazał mi inne zdjęcie z mgłą i kazał opisać. Opisałem mówiąc, że wszędzie jest biało.
Zaśmiał się szyderczo i powiedział, że tak to sobie mogę opisywać w szkole, a tu jest, kurna, sprawa poważna, a ja jestem ciołek. Zawziąłem się i postanowiłem gościa udupić: opisywałem to zdjęcie przez dwadzieścia minut bez przerwy; mówiłem o poszczególnych planach, jak bieleją wraz z odległością. Opisywałem bladość kolorów im dalej od obiektywu, o niebie mówiłem przez 5 minut. Opisałem, jak rozkładają się jasności, kontrasty, że tylne plany mimo że blade, to są jednak ostre - słowem opisałem słowami bardzo dokładnie całe zdjęcie.
Jak już wszystko opowiedziałem zmęczony, fotograf spytał o co pytałem z początku - powiedziałem, że o to, jak zrobić mgłę - i już wiedziałem, że zrobił mnie w konia. Sam mu to wszystko powiedziałem, bardzo dokładnie i przez 20 minut. Już wiedziałem, że plany mają bieleć tak i tak, że kontrasty mają się rozkładać tak, a nie inaczej, że ostrości, bladości, i tak dalej..."
a to link do calego artykulu
http://www.nikonklub.pl/?/content/read/tutorial_ps_mgla
pozdr
dla Bombla tez za anegdotke ;)
Leatherface
21-05-2009, 08:59
Fajna anegdotka, ale na dobrą sprawę średnio pomocna :P
wasilewskipiotr
21-05-2009, 11:00
ale jest w niej jakis sens , jesli wiemy co chcemy uzyskac to juz jest polowa sukcesu
a ze probujemy przewaznie isc latwiejsza droga to juz inna bajka;)
Tak naprawde to jesli uzyskasz odpowiedz bedzie tak uogolniona ze tez niezbyt sie przyda no bo licho wie w jakich warunkach bedziesz fotografowal
Popatrz na zdjecie i sam zobaczysz ze najlepszy efekt uzyskasz gdy mgla bedzie narastala stopniowo z wyraznym zaznaczeniem kilku planow wiedzac to wiesz juz prawie wszystko
pozdr
Nie nastawiaj się na mgłę, nie zawsze się pojawia. Jeżeli będziesz miał ją pod słońce to przygotuj się na duże kontrasty, uważaj na przepały.
Dobrze żeby na fotce któryś z elementów był w miarę blisko tak aby mgła go jeszcze nie skrywała, fotki ze wszystkimi obiektami we mgle wychodzą często mdło i nijako. Niezłym motywem są szczyty wyłaniające się z nisko zalegających chmur.
Najlepsze warunki to takie gdy mgła zalega nisko w dolinach a niebo jest czyste, jednak gdy będziesz za nisko możesz się w niej znaleźć i nie widzieć nic.