PDA

Zobacz pełną wersję : Góry we mgle

Leatherface
20-05-2009, 22:37
Witam.

W wakacje wybieramy się z dziewczyną w górki. Mamy plan, by zostać na noc wysoko w górach i obfocić zachód i wschód słońca. Dobra pogoda będzie połową sukcesu. Druga to odpowiedź na pytanie: jak się za to zabrać? Na necie można zobaczyć zapierające dech w piersiach zdjęcia tego typu... A czytałem gdzieś, że fotografowanie mgły to nie taka łatwa sprawa.

Jakieś opinie i porady?

wasilewskipiotr
21-05-2009, 03:24
Wlasnie przeczytalem jeden z tutkow do PS-a ale mysle ze jest tam jakas zlota mysl
znajdz sobie jakies zapierajace dech zdjecie na necie i zrob tak

cytat Bombla:
"Zadałem kiedyś identyczne pytanie: jak zrobić bardziej intensywną mgłę na obrazku, który miał jej tylko troszkę... Spytałem fotografa. Oburzył się, pokazał mi inne zdjęcie z mgłą i kazał opisać. Opisałem mówiąc, że wszędzie jest biało.

Zaśmiał się szyderczo i powiedział, że tak to sobie mogę opisywać w szkole, a tu jest, kurna, sprawa poważna, a ja jestem ciołek. Zawziąłem się i postanowiłem gościa udupić: opisywałem to zdjęcie przez dwadzieścia minut bez przerwy; mówiłem o poszczególnych planach, jak bieleją wraz z odległością. Opisywałem bladość kolorów im dalej od obiektywu, o niebie mówiłem przez 5 minut. Opisałem, jak rozkładają się jasności, kontrasty, że tylne plany mimo że blade, to są jednak ostre - słowem opisałem słowami bardzo dokładnie całe zdjęcie.

Jak już wszystko opowiedziałem zmęczony, fotograf spytał o co pytałem z początku - powiedziałem, że o to, jak zrobić mgłę - i już wiedziałem, że zrobił mnie w konia. Sam mu to wszystko powiedziałem, bardzo dokładnie i przez 20 minut. Już wiedziałem, że plany mają bieleć tak i tak, że kontrasty mają się rozkładać tak, a nie inaczej, że ostrości, bladości, i tak dalej..."

a to link do calego artykulu
http://www.nikonklub.pl/?/content/read/tutorial_ps_mgla
pozdr
dla Bombla tez za anegdotke ;)

Leatherface
21-05-2009, 08:59
Fajna anegdotka, ale na dobrą sprawę średnio pomocna :P

wasilewskipiotr
21-05-2009, 11:00
ale jest w niej jakis sens , jesli wiemy co chcemy uzyskac to juz jest polowa sukcesu
a ze probujemy przewaznie isc latwiejsza droga to juz inna bajka;)
Tak naprawde to jesli uzyskasz odpowiedz bedzie tak uogolniona ze tez niezbyt sie przyda no bo licho wie w jakich warunkach bedziesz fotografowal
Popatrz na zdjecie i sam zobaczysz ze najlepszy efekt uzyskasz gdy mgla bedzie narastala stopniowo z wyraznym zaznaczeniem kilku planow wiedzac to wiesz juz prawie wszystko
pozdr

david
21-05-2009, 11:28
Nie nastawiaj się na mgłę, nie zawsze się pojawia. Jeżeli będziesz miał ją pod słońce to przygotuj się na duże kontrasty, uważaj na przepały.

Dobrze żeby na fotce któryś z elementów był w miarę blisko tak aby mgła go jeszcze nie skrywała, fotki ze wszystkimi obiektami we mgle wychodzą często mdło i nijako. Niezłym motywem są szczyty wyłaniające się z nisko zalegających chmur.

Najlepsze warunki to takie gdy mgła zalega nisko w dolinach a niebo jest czyste, jednak gdy będziesz za nisko możesz się w niej znaleźć i nie widzieć nic.