Zobacz pełną wersję : elektronika na zdjeciach czym doczyscic?
marszull
20-05-2009, 16:33
Mam do zrobienia kilka zdjec z elementami elektroniki (pamieci, karta graficzna, jakies scalaki).
Co do samych zdjec to sobie radze, ale jak robie jakies makro zblizenie to strasznie mocno widac kurz, jakies pylki itd
Dmuchanie i odkurzanie nie pomaga, lub nie do konca ;-(
W jaki sposob mozna doczyscic takie rzeczy? Kapiel w czyms co im nie zaszkodzi? Pytam bo nie mam zupelnie pojecia na ten temat i czekam na jakies sensowne rady.
PS Nie wiem czy to dobry dzial, ale tu najbardziej mi pasowalo takie pytanie. Jesli nie to prosze o przeniesienie.
drhardware
20-05-2009, 17:28
pytanie, czy ta elektronika jest martwa, czy ma być dalej użytkowana - bo przy czyszczeniu można ją łatwo "zabić" ładunkami elektrostatycznymi. Jak nie, to pędzelek, sprężone powietrze, pędzelek z włókna szklanego - dobrze usuwa kurz i włókna, nie rysuje powierzchi, może być nawet jakiś jonizator powietrza, żeby na świeżo oczyszczone powietrze nie siadał kurz (ładunki jednoimienne się odpychają). Jak żywa, to maty antyelektrostatyczne, opaska na rękę i specjalne środki do czyszczenia. Więcej może neich sie wypowiedzą osoby, które mają z takimi procedurami do czynienia na codzień.
marszull
20-05-2009, 17:52
Wiekszosc "zywych", ale pare jest "martwych" ;-)
Ten pedzelek mnie zaintrygowal, gdzie mozna taki kupic?
Dziekuje bardzo, a jeszcze jakies sposoby?
Pedzelek znalazlem juz na allegro, dzieki raz jeszcze (nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest)
Polecam też ambersil amberclens - preparat do czyszczenia elektroniki w piance. Do tego powietrze w puszcze i masz zestaw idealny.
drhardware
20-05-2009, 19:57
Juz podrzucam linki:
http://multisort.pl/product/2716.Szczotka;z;wlokna;szklanego;z;wysuwanym;wklad em.html?mn_cl=1
i zapasowy wkład
http://multisort.pl/product/2715.html
Dość ostre i agresywne jako szczoteczka.
Podejrzewam jednak, że w Twoim przypadku wystarczy zmoczenie izopropylem i usunięcie miękkim pędzelkiem. Izoproyl najlpeij kupowac w hurtowni, typy Chemia na brukowej w Łodzi - kilka, kilkanaście zł za litr, a ni ekiladzieśią za 100 ml, jak to bywał na Allegro.
Rozumiem, że kurz, który chcesz doczyścic, to coś, co osiadło na płytkach i psuje efekt zdjęciowy, nie elektroniczny?
marszull
20-05-2009, 21:00
Rozumiem, że kurz, który chcesz doczyścic, to coś, co osiadło na płytkach i psuje efekt zdjęciowy, nie elektroniczny?
Tak, jak najbardziej, chodzi tylko i wylacznie o efekt zdjeciowy.
Bardzo dziekuje wszystkim za rady.