Zobacz pełną wersję : Sigma EF-530 DG ST vs Metz Mecablitz 48 AF-1
shadowArt
19-05-2009, 23:05
Wiele wyczytałem rozważań i porównań do SB-600/800/900, ale nie stać mnie na systemowe rozwiązanie - stąd porównuję te dwa rozwiązania.
Za Sigmą przemawia większa LP i niższa cena...
Czy jest coś, co powinno mnie skierować jednak w stronę METZa, czy jednak sporo większa LP i cena to wystarczające argumenty by jednak wziąć Sigmę (bo z opisów producenta obydwie lampy potrafią to samo)?
Dodam jeszcze, że używać tego będę z d50 (nie sądzę, żeby z innym body).
Nie wiem czy to w ogóle możliwe w przypadku d50, ale fajnie by było móc odpalić lampę nieprzypiętą do aparatu ...
Możliwe, ale po zakupieniu
a) fotoceli
b) kabla
c) wyzwalacza radiowego
d) lampy SB-800/900 / Metz 58 AF 1 / sterownika błysku SU-800
pierwsze 3 rozwiązania dają Ci tylko manual, opcja d daje TTL. Ale i kosztuje swoje. O każdym z rozwiązań są wątki na forum, a najlepiej zajrzyj do wątku Strobing - info techniczne. Kopalnia wiedzy pod tym względem.
Co do lamp Metz ma 100% zgodność z Nikonami, co licznie potwierdzili użytkownicy forum. Jest z resztą o nim dość spory już wątek - poczytaj. Co do Sigmy niech się wypowiedzą osoby które używają, bądź się nią interesują.
shadowArt
20-05-2009, 13:37
Czy ktoś może jeszcze coś podpowiedzieć?
Ile to jest 5 punktów różnicy w LP - czy to dużo czy mało między tymi lampami?
Czy warto pokusić się na Sigmę dla tych 5 LP ?
Photoartbox
20-05-2009, 13:45
Mam Metza 48-1, to bardzo dobra lampa. Mocy, to az zbyt wiele, nie sadze aby Ci brakowalo tych 5 punktow.
Czy ktoś może jeszcze coś podpowiedzieć?
Ile to jest 5 punktów różnicy w LP - czy to dużo czy mało między tymi lampami?
Czy warto pokusić się na Sigmę dla tych 5 LP ?
Aby odpowiedzieć na to pytanie należy najpierw zadać sobie inne - co to jest LP ??
Liczba przewodnia to maksymalna odległość, z jakiej lampa oświetli obiekt, i jest ona podawana dla przysłony f = 1.0 Jestem ciekaw kto ma takie szkło ??
Załóżmy, że obie omawiane lampy ustawiamy na kąt rozsyłu światła dla ogniskowej 105 mm, ISO 100, f= 4.0 (liczba naturalna dla łatwiejszego liczenia). Teraz liczbę przewodnią obu lamp dzielimy przez przysłonę
Sigma 53 / 4 = 13,25 m
Metz 48 / 4 = 12 m
Różnica, jak nie trudno policzyć, wyniosła 1,25 m dla f=4.0 dla np f=8.0 była by o połowę mniejsza, czyli 63 cm.
Czy ta różnica wartości LP jest taka znaczna ?? Dla mnie nie...
Fotowentura
20-05-2009, 15:37
z tego co się orientuję, to żeby Sigma oferowała tyle co Metz (np. synchronizacja na drugę kurtynę) to musiałaby to być wersja Super, a ta jest już od Metza droższa...