Zobacz pełną wersję : Skaner 35mm
enthropia
19-05-2009, 20:22
Witam.
Czy ktoś z Was spotkał się w kontakcie bezpośrednim z tego typu wynalazkami:
1. Luminex 35mm (http://allegro.pl/item615871082_skaner_klisz_fotograficznych_i_slajd ow_luminex_35.html)
2. Ion 35mm (http://allegro.pl/item615869970_skaner_klisz_fotograficznych_i_slajd ow_ion_35mm.html)
Rozglądam się za bardzo tanim skanerkiem raczej tylko do materiałów 35mm, do domowych zastosowań.
Może ktoś spotkał się z tymi skanerami, jako alternatywą dla skanerów płaskich?
Pozdrawiam.
Rozglądam się za bardzo tanim skanerkiem raczej tylko do materiałów 35mm, do domowych zastosowań.
Może ktoś spotkał się z tymi skanerami, jako alternatywą dla skanerów płaskich?
Pozdrawiam.
Ale co właściwie masz na myśli? Czego oczekujesz za tą cenę? Na Twoim miejscu rozejrzałbym się raczej za używką Nikona lub Minolty.
enthropia
20-05-2009, 22:56
Ale co właściwie masz na myśli?
Ehh...
Pisząc ''Może ktoś spotkał się z tymi skanerami, jako alternatywą dla skanerów płaskich?'' chciałem zapytać, czy może ktoś spotkał się z tymi skanerami, jako alternatywą dla skanerów płaskich, i czy wie jakie rezultaty dają te skanery?
I właśnie to mam na myśli.
Czego oczekujesz za tą cenę?
Oczekuję skanów znośnych, wystarczających do typowo domowych zastosowań, czyli przerzucenia negatywu na dysk PC... ale mam wrażenie, że to też już napisałem.
Na Twoim miejscu rozejrzałbym się raczej za używką Nikona lub Minolty.
Na moim miejscu też bym się rozejrzał...
jak znajdziesz jakiegoś sprawnego Nikona czy Minoltę w tej cenie, to daj znać, biorę od razu, najlepiej 3 sztuki. :)
Skany znośne - sorry, ale to bardzo subiektywne określenie. Jeśli uda Ci się za cenę, którą podałeś, znaleźć coś fajnego to się pochwal, sam jestem ciekaw.
miron19j
26-05-2009, 10:00
rozmawiałem z dystrybutorem jednej z odmian tego wynalazku. To nie jest skaner, to jest aparat cyfrowy. Ma matrycę ~5 Mpx tak ustawioną, że pokrywa całą pełną klatkę (sorry za skrót myślowy). Nie ma możliwości zbytniego wpłynięcia na efekt "skanowania". Robisz fotkę i już.
Chociaż, jak do domowego użytku i za tą cenę, może się sprawdzić
enthropia
26-05-2009, 18:44
miron19j:
Dzięki za wiadomość. Czyli to taki bardziej duplikator jest...
No tak się właśnie zastanawiam. Przeczytałem dużo wątków o skanerach, z tym że tak sprzed 2 lat. Myślałem nad plustekiem 7200, ale kilka bardzo nieprzychylnych opinii na jego temat wybiło mi ten skaner z głowy.
Ponadto myślę o używanym epsonie 4490 (jest możliwość skanu średniego formatu) albo o nowym epsonie v300 za ok. 400 zł.
No i tak to wygląda.
miron19j
26-05-2009, 19:19
Myślałem nad plustekiem 7200, ale kilka bardzo nieprzychylnych opinii na jego temat wybiło mi ten skaner z głowy.
Ponadto myślę o używanym epsonie 4490 (jest możliwość skanu średniego formatu) albo o nowym epsonie v300 za ok. 400 zł.
sam używam Canona (fui! :-D ) 5600F, jak dla mnie starczy. Z tym, że skanuję tylko cz/b. A obecnie jestem na etapie przerabiania go na średni format. I kosztował niewiele więcej niż 400 PLN.
A dziś znalazłem taką aukcję- może komuś się przyda:
http://www.allegro.pl/item638725789_skaner_do_negatywow_i_slajdow_35mm_n ikon_4ed.html
mibartek
28-05-2009, 20:55
kiedyś coś mi się obiło o uszy ze do domowych zastosowań AGFA DUOSCAN jest całkiem dobra. Taka z szufladką. Podobno lepsze efekty od płaskich skanerów z dokładką.
ale to musiałbyś jeszcze zasięgnąć rady dokładnie.
edit :
o taki :
http://www.allegro.pl/item637616543_skaner_agfa_duoskan.html
tylko, że są różne wersje itp. jedna lepsza, druga gorsza itd. Ale może ktoś zna ten konkretny model. 200zł jakby nie patrzeć cena atrakcyjna
enthropia
05-06-2009, 13:26
Nie będę zakładał kolejnego tematu, co by nie śmiecić, ale liczę, że może ktoś przeczyta i pomoże.
Zakładając, że cena nie ma znaczenia (z resztą, jest podobna):
1. Canon CanoScan 4400F
czy
2. Epson Perfection V300 Photo
?
Ma ktoś jakieś doświadczenia, porady, wskazówki, spostrzeżenia, cenne uwagi, albo po prostu wie lepiej? :D
Pozdrawiam.
sprocket
06-06-2009, 15:37
A jesli chodzi o te mini skanery z 5cio megapixelowa matryca ktora poprostu robi zdjecie klatki negatywu, to jak to wyglada jakoscio na gotowym pliku, jest to zaakceptowania?