PDA

Zobacz pełną wersję : pytania dot. funkcji w menu d70. prosze o pomoc

mariuszpe
19-05-2009, 19:30
drodzy forumowicze,
calkiem niedawno kupilem d70, jednakze instrukcja ktora z nim dostalem jest bardzo ogolna..
mam pare pytan dot. kilku opcji w menu. bardzo prosze o pomoc w ich zrozumieniu.

1.w playback menu druga w kolejnosci jest funkcja 'playback fldr' - co ona oznacza, czemu sluzy i jak powinna byc ustawiona?

2.w shooting menu rowniez druga w kolejnosci funkcja 'long exp. NR' - co ona oznacza, czemu sluzy i jak powinna byc ustawiona?

3.w CSM menu trzecia w kolejnosci funkcja 'autofocus' i do wyboru
a.AF-S
b.AF-C - co oznaczaja te skroty i czmu sluza?

4.rowniez w CSM czwarta w kolejnosci funkcja 'AF-area mode' i do wyboru
a.single area
b.dynamic area
c.closet subject
kiedy uzywac poszczegolnych opcji?

5.CSM piata w kolejnosci 'AF assist' - kiedy powinna i kiedy nie powinna byc uzywana i czemu sluzy?

6.CSM osma w kolejnosci 'grid dispaly' to samo pytanie, kiedy powinna i kiedy nie powinna byc uzywana i czemu sluzy?

7.CSM kolejna funkcja o nazwie 'EV step'
a. 1/3
b. 1/2
kiedy najlepiej stosowac poszczegolne ustawienia i czemu one sluza?

8.CSM dziesiata w kolejnosci 'Exp. comp' czemu sluzy i kiedy najlepiej jej uzywac lub nie?

9.CSM nastepna funkcja, 11 'Center wtd' i do wyboru
a. 6mm
b. 8mm
c. 10mm
d. 12mm
co oznacza ww funkcja? jakie ma zastosowanie poszczegolne rozmiary fi?

10.CSM trzynasta - 'BKT Order'
a. MTR>Under>Over
b.- + Under>MTR>Over
czemu sluza ww. ustawienia?

11.CSM opcja czternasta 'Command dial' - co ona oznacza, czemu sluzy i jak powinna byc ustawiona?

12.CSM kolejna 'AE-L/AF-L - co oznacza ta funkcja, czemu sluzy i jak powinna byc ustawiona?

13.CSM 'AE Lock' - kiedy zaleca sie jego uzycie?

14.CSM 'Focus area'
a. no wrap
b. wrap
co oznacza i kiedy zaleca sie jego uzycie?

15.CSM 'AF area illm' czemu sluzy ww funkcja?

16.CSM 'Shutter spd' - jak ustawic czas otwarcia migawki i od czego on zalezy?

17.CSM funkcja 23cia 'Meter-off' - do czego sluzy i jak powinna byc ustawiona?

18.SET UP MENU - funkcja 'Mirror lock-up' do czego sluzy?

19.SET UP MENU funkcja 'Dust ref photo' do czego sluzy?

nazbieralo sie troche tych niewiadomych..
tak sobie mysle - moze znacie link gdzie moglbym znalesc pelen opis menu nikona d70?

dzieki za info

kronos28
19-05-2009, 19:42
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list#tabtop

musisz sie zarejestrowac i wtedy będziesz mógł pobrać instrukcję obsługi.

rainbowwarrior
19-05-2009, 21:02
Tak na szybko i z pamięci...
1 Wybór folderu z którego mają być wyświetlane zdjęcia na LCD
2 Redukcja szumu przy długich czasach. Powoduje wydlużenie czasu rejestrowania zdjęcia.
3 a autofocus ostrzy na wybrany punkt (S-single)
b jeżeli obiekt przybliża się/oddala od obiektywu autofocus śledzi ruch i koruguje ustawienie ostrości (C-continuous)
4 a AF ostrzy w wybrany punkt
b AF śledzi poruszający się obiekt
c AF ustawia się na najbliższy obiekt
5 Opcja zezwalająca na włączenie lampy pomocniczej autofocusa - tej z przodu korpusu obok obiektywu. Lampa zapala się kiedy jest np, zbyt ciemno żeby aparat sam ustawił ostrość
6 Włączanie wyświetlania siatki w wizjeerze, np przy fotografii architektury do zachowania pionów
7 Wybór, o jaką wartość EV mają zmieniać się czas i przysłona w czasie "kręcenia kółkiem"
8 Kompensacja ekspozycji pozwala na prześwietlenie lub niedoświetlenie zdjęć względem wskazań światłomierza
9 Wielkość pola centralnego w trybie pomiaru światła centralnie ważonym
10 Kolejnosc wykonywania zdjęć w serii bracketingu
a właściwie naświetlone/niedoświetlone/prześwietlone
b niedoświetlone/właściwie naświetlone/prześwietlone
11 Opcja dotycząca ustawień pokręła. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w D70
12 Blokada ekspozycji/Blokada Auotofocusa
13 Blokada ekspozycji np. przy punktowym pomiarze mierzy się światło w danym punkcie, blokuje ekspozycję i przekadrowuje, a na zdjęciu odpowiednio naświetlone jest własnie miejsce w którym było zmierzone światło - przekadrowanie nie ma wpływu na pomiar światła
14 Sposób wyboru pola AF - np. czy mając wybrane lewe pole i chcąc przejść na prawe muszę przechodzić przez środkowe czy "klikając" w lewo od razu mam aktywne prawe pole
15 Podświetlenie aktywnego pola AF
16 Czas otwarcia migawki ustawia się pokrętłem. W szczegóły się nie wdaję bo to zupełna podstawa
17 Czas po którym wyłącza się światłomierz. Krótszy czas oszczędza energię
18 Podniesienie lustra do czyszczenia wnętrza aparatu
19 Rejestrowanie zanieczyszczeń na filtrze dolnoprzepustowym

Uff... Jeśli coś napisałem nie tak, na pewno ktoś mnie poprawi...
Również polecam instrukcję.

motzel
19-05-2009, 21:28
2 Redukcja szumu przy długich czasach. Powoduje wydlużenie czasu rejestrowania zdjęcia.

I zmniejszenie szybkości dla zdjęć seryjnych. Zalecam wyłączenie.

5 Opcja zezwalająca na włączenie lampy pomocniczej autofocusa - tej z przodu korpusu obok obiektywu. Lampa zapala się kiedy jest np, zbyt ciemno żeby aparat sam ustawił ostrość

Mnie (i fotografowane obiekty dwunożne) tylko wkurzała - świeci białym silnym światłem punktowym

8 Kompensacja ekspozycji pozwala na prześwietlenie lub niedoświetlenie zdjęć względem wskazań światłomierza

A dokładniej to ta opcja pozwala na włączenie kompensacji przy użyciu samego pokrętła. Normalnie musisz trzymać przycisk kompensacji i jednocześnie kręcić kółkiem.

11 Opcja dotycząca ustawień pokręła. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w D70

Zamienia funkcjonalność pokręteł tylnego i przedniego. To co wcześniej było pod tylnym teraz jest pod przednim i odwrotnie. Mi tak było wygodniej, bo generalnie w A robiłem.

12 Blokada ekspozycji/Blokada Auotofocusa

Do wyboru:
- AE/AF Lock (blokada ekspozycji i ostrości)
- AE Lock only (blokada tylko ekspozycji)
- AF Lock only (blokada tylko ostrości)
- AE Lock hold (blokada tylko ekspozycji, ale nie trzeba trzymać przycisku, tzn. raz naciskasz i możesz puścić - ekspozycja jest blokowana do momentu kolejnego naciśnięcia, moje standardowe ustawienie)
- AF-ON (pomiar ostrości po naciśnięciu tego przycisku, nie widzę zastosowania, może mądrzejsi ode mnie Ci powiedzą)

13 Blokada ekspozycji np. przy punktowym pomiarze mierzy się światło w danym punkcie, blokuje ekspozycję i przekadrowuje, a na zdjęciu odpowiednio naświetlone jest własnie miejsce w którym było zmierzone światło - przekadrowanie nie ma wpływu na pomiar światła

rainbowwarrior zapomniał dodać, że mowa o blokadzie przy naciśniętym do połowy przycisku spustu migawki. Normalnie blokowana jest tylko ostrość, tu możesz zdecydować, czy blokowana ma być także ekspozycja. Ja miałem wyłączone, jeśli potrzebna była blokada ekspozycji to korzystałem z AE-L/AF-L i CSM powyżej na hold.

16 Czas otwarcia migawki ustawia się pokrętłem. W szczegóły się nie wdaję bo to zupełna podstawa

rainbowwarrior tu troszkę namieszał. Akurat to CSM służy do ustawienia szybkości migawki przy robieniu zdjęć z lampą w trybach P i A

costi
20-05-2009, 11:56
tak sobie mysle - moze znacie link gdzie moglbym znalesc pelen opis menu nikona d70?
Jesli mowa Szekspira Ci niestraszna: http://www.kenrockwell.com/nikon/d70/d70-settings.htm