PDA

Zobacz pełną wersję : NX2 - czemu tak wolno

fader_audio
19-05-2009, 08:03
Witam, ostatnio dużo bawie się z raw. Jest jednak coś w nx2 co mi się nie podoba mianowicie szybkość. jak obrabiam fotkę to jeszcze jako tako to chodzi ale jak mam fotkę na wyższym iso to wypada odszumić i tu mnie krew chce zalać. zanim ustawie poziom udszumiania to trwa i trwa i trwa. Oczywiście mam ustawione odszumianie na better quality żeby efekt był lepszy, a może się mylę??? Ciężko zatem ustawić zadowalającą wartość odszumiania bo po prostu zapomni się jaki efekt przyniosły poprzednie ustawienia. Obróbka fotka np na iso 800 trwa ok może 2 minuty( spokojnie wodą na kawę się zagotuję). Teraz pytanko czy da się to jakoś przyspieszyć, komputer spełnia wymagania jakie ma nx2, chyba że mam system aż tak zjechany ale wątpie bo niedawno był instalowany. Pozdrawiam i dzięki z góry za wyjaśnienia.

sznuras
19-05-2009, 08:43
Witam, pomaga instalacja bibliotek więcej info tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91471)

Moderator: link został poprawiony

(http://%5BURL=%22http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91471)

stig
19-05-2009, 09:55
Obróbka fotka np na iso 800 trwa ok może 2 minuty2 minuty? Co to za komputer? Jaki system?

malita
19-05-2009, 11:43
fakt jest taki że Capture NX 2 jest taki i narazie nic na to nie poradzisz - zmiana sprzętu nie wiem jak znacząco tobie obrabianie plików zwiększy ale powiem z własnego doświadczenia że d700 wypluwa dość duże rawy i bardzo dużo informacji w nich jest. Na moim komputerze z e6750@2,66 - 4GM ramu i ATI 4670/512ram po dłuższym otwarciu pliku i wielu operacjach na nim jest duża szansa że w pewnej chwili po prostu program się wywali. Już przerabiałem poprawę jego prędkości (choć tutaj akurat nie narzekam aż tak jak na jego awaryjność - wole jego awaryjność wyeliminować). Stosując batch i puszczaniu setek zdjęć na raz z ustawieniami dokonanymi na jednym jest wszystko okey do czasu jego chcesz poświecić więcej czasu na wywołanie parunastu rawów prawidłowo, dodać coś od siebie - to tu to tam i nagle debug error i od nowa. Na ile save version działa w programie to na tyle save już nie działa po takim błędzie.

Lubie dobrze wywołać rawa już na poziomie capture nx 2 a na końcu jeśli coś nie zrobiłem tam to photoshop. Jednym słowem capture nx 2 to świetny program ale zostawia wiele do życzenia.

fader_audio
19-05-2009, 13:59
Myślę że komp wyrabia. Posiadam AMD Athlon 2800+, 2GB ramu system to słynny xp proffessional z sp2, Może rzeczywiście pomogą TE BIBLIOTEKI. Zauważyłem jeszcze jedną ciakawostke. Jeżeli odszumiam w better qual. to idzie to dość szybko jeżeli mom crop jak dobrze pamietam 16%, ale jeśli zrobie crop na przynajmniej 66,7% aby zobaczyć efekt działania to wtedy jest jazda i dzieję się to co opisałem na początku postu. Może wtedy komp musie przerobić więcej informacji. pozdrawiam

stig
19-05-2009, 14:19
Jeżeli odszumiam w better qual. to idzie to dość szybko jeżeli mom crop jak dobrze pamietam 16%, ale jeśli zrobie crop na przynajmniej 66,7% aby zobaczyć efekt działania to wtedy jest jazda i dzieję się to co opisałem na początku postu. Może wtedy komp musie przerobić więcej informacji.Crop czy podglad? :)
Oczywistym jest, ze po powiekszeniu obrazu do tych 16% bedzie to dzialalo szybciej, bo NC ma mniejszy fragment do przetrawienia do podgladu, niz wtedy, kiedy chcesz ogladac wiekszy obszar.

fader_audio
19-05-2009, 15:17
Właśnie dokładnie. Tylko włśnie z szumami jest to że najlepiej w dużym powiekszeniu ogladać obrabiany materiał. szkoda. zastanawiam się jeszcze czy tak samo długo będzie trwało ogładanie efektu gdy zdjęcie obrabiane zotaje w tej ramce ( nie maksymalizujemy) wtedy obrazek zotaje takiej samej wielkości niezaleznie od w jakim powiekszeniu je oglądamy, muszę to sprawdzić dzisiaj jak pozwoli czas.

stig
19-05-2009, 15:51
Upsss... Myrdnelo mi sie. Napisalem calkowicie odwrotnie niz chcialem. Zamien miejscami 16 i 66,7 w mojej ostatniej wypowiedzi. Tzn. U mnie wlasnie w ten sposob jest. Oczekiwanie na wyrysowanie calego obrazu z wlaczonym NR jest dluzsze, kiedy mam podglad rzedu 33% (czyli cala widoczna klatke), niz kiedy obserwuje to w powiekszonym widoku (czyli 1:1).

velaskez
19-05-2009, 16:06
Myślę że komp wyrabia. Posiadam AMD Athlon 2800+, 2GB ramu system to słynny xp proffessional z sp2, Może rzeczywiście pomogą TE BIBLIOTEKI. Zauważyłem jeszcze jedną ciakawostke. Jeżeli odszumiam w better qual. to idzie to dość szybko jeżeli mom crop jak dobrze pamietam 16%, ale jeśli zrobie crop na przynajmniej 66,7% aby zobaczyć efekt działania to wtedy jest jazda i dzieję się to co opisałem na początku postu. Może wtedy komp musie przerobić więcej informacji. pozdrawiam

Ja uzywam NX2 na Celeronie 1,7GHz, 2GB Ram, XP Pro SP3 i normalnie dziala. Moze nie tak szybko jak PS ale dziala. Po zainstalowaniu bibliotek, wylaczaniu odszumiania przed robota i odszymianiem na koncu, chodzi w miare plynnie;)

blackside
19-05-2009, 19:33
U mnie problem podobny..lecz inny.
Mam wersję trial <60 dni>. Działa dość wolno ale problem jest z dodawaniem zdjęć...
Po włączeniu programu otwieram nefa i pracuje na nim... zapisuje <trwa dość długo> i otwieram kolejne zdjęcie i tu lipa często zdjęcia już nie wczytuje i pojawia się w miejscu zdjęcia czarny ekran.
Muszę nadmienić że to laptop i to dość słaby toshiba L30. !GB ramu a co za tym idzie cały ram znika po otwarciu programu.
Czy to jest winą czy źle otwieram pliki...
Nie wyobrażam sobie pracy na np. 400 zdjęciach ...

stig
19-05-2009, 20:05
Czy to jest winą czy źle otwieram pliki...Jak sobie wyobrazasz "zle otwierac pliki"? :)

Nie wyobrażam sobie pracy na np. 400 zdjęciach ...W takiej sytuacji jest to zadanie haczace dosc mocno o masochizm. ;)

Spojrzmy raz jeszcze. Z tego 1 GB RAMu, stary laptop pamiec dla karty graficznej pobiera z RAMu. Do tego zapewne zasmiecony system i po odpaleniu rezydentow i NC, zostaje pewnie 0,5 GB. W takiej sytuacji wystarczy ze cos sie zadzieje ze zwalanianiem pamieci i problem z praca w tak pamieciozernym programie jakim jest NC, jest wrecz oczywisty.
Stary laptop z 1 GB RAM, nigdy nie bedzie nawet pretendowal do miana stacji graficznej. Wybacz, ale narzekanie w takim przypadku to absurd. Rownie dobrze mozna by narzekac, ze kiepsko dziala na Pentium 100 z 256 MB pamieci.

kichu
19-05-2009, 20:09
sitg ma racje

ja jeszcze dodam od siebie, ze swego czasu wydawalo mi sie, ze 2gb pamieci styknie, ale znaczna poprawe komfortu pracy odczulem po dolozeniu nastepnego gigabajta - czyli razem 3gb

wiecej nie pakowalem bo to xp 32bit, wiec nie ma sensu raczej

stig
19-05-2009, 20:17
ja jeszcze dodam od siebie, ze swego czasu wydawalo mi sie, ze 2gb pamieci styknie, ale znaczna poprawe komfortu pracy odczulem po dolozeniu nastepnego gigabajta - czyli razem 3gbJa tez to poczulem. ;) Co prawda po zaladowaniu systemu, wszelkich innych codziennych programow, oraz samego NC, nie zostaje duzo wiecej niz 2 GB, ale to jest cala pamiec dla NC. Zawsze lepiej kiedy NC ma do dyspozycji cale 2 GB niz tylko troszke ponad 1. ;)

blackside
19-05-2009, 21:19
Ok macie racje ..ale wymagania systemowe dla programu są 768ram a rekomendowane 1GB. Więc nie chce klnąć ale na 1GB teoretycznie powinno przynajmniej działac.
A jeżeli jest inaczej to niech .... piszą rekomendowane 5GB. Bo ten program nie kosztuje 50zł tylko sporo więcej.... i można się srogo zawieść.

sokrates
19-05-2009, 21:42
ja zauważyłem jeszcze coś innego - otóż zdjęcia wołane z CNX (v 2.2.0) zapisuję do tiff 8bit z kompresją . Czasami zapis 1 pliku trwa dość długo (20 - 30s) potem jakby się przestrzelał i zapisuje w miarę normalnie. Sprzęt to Athlon X2 3600+, 4GB DDR2 800, 2 dyski RAID0 system XP Pro + SP2. baaa powiem więcej - mam podobnie na laptopie C2Duo 3GB RAM Vista HP + SP1

Giani
19-05-2009, 23:26
Ok macie racje ..ale wymagania systemowe dla programu są 768ram a rekomendowane 1GB. Więc nie chce klnąć ale na 1GB teoretycznie powinno przynajmniej działać.
A jeżeli jest inaczej to niech .... piszą rekomendowane 5GB. Bo ten program nie kosztuje 50zł tylko sporo więcej.... i można się srogo zawieść.

Pobierz sobie "wołarkę" Bibble 5 na stronie www.bibblelabs.com, wersja preview. Wtedy może zrozumiesz co to znaczy RAMożerność.:mrgreen: Tam ci 2 GB Ramu nie starczy. A ja pytam, jaki problem dokupić 1GB ramu, które jest tanie jak barszcz....Robisz z igły widły.

kichu
19-05-2009, 23:27
Ok macie racje ..ale wymagania systemowe dla programu są 768ram a rekomendowane 1GB. Więc nie chce klnąć ale na 1GB teoretycznie powinno przynajmniej działac.

Osoba o relanym podejsciu do swiata komputerow powinna wiedziec, ze minimalne i rekomendowane wymagania podawane przez producenta software mozna generalnie miedzy bajki wlozyc :)

stig
19-05-2009, 23:54
Ok macie racje ..ale wymagania systemowe dla programu są 768ram a rekomendowane 1GB.Slowo-klucz: "dla programu". A nie dla calego systemu, programow i uslug w nim dzialajacych, karty graficznej, itd. :) Biorac pod uwage ile te "poboczne" elementy pozeraja pamieci, wychodzi na to, ze rekomendowany jest system z przynajmniej 2 GB, zeby ten 1 GB dla NC pozostal.

fader_audio
20-05-2009, 12:15
Tak czytam o tych ramach, może się pokusić i wymienić 2 kości 512 które mam na 2x po 1GB, miałbym wtedy 3 gB. Powinno być lepiej. Odnośnie odszumiania pobawiłem się wczoraj z tym ustrojstwem. Nie wiem czy tu czy winnym wątku czytałem że unscharp mask daje lepszy efekt od schrpnes przy redukcji szumu. I otóż zauważyłem że chyba rzeczywiście tak jest podczas wyostrzania szum pozostaje na podobnym poziomie, gdzie przy wyostrzaniu schrpness w redukcji szumu szum sie powiększał. Ponadto wydaje mi się że proces jest szybszy. fotki były robione na iso 1600 oraz 3200 czyli niezbyt dobre czułości jak na d80, i powiem że 1600 da się zrobić w miarę fotkę a 3200 taką sobie ale jak dla mnie wystarczająco. Wracając do wpsomnianych bibliotek zainstalowałem ale poprawy nie zauważyłem, może to nie to.... albo coś źle zrobiłem. pozdrawiam.