Zobacz pełną wersję : Polar do Cokina
MaciekWojtak
18-05-2009, 11:47
Witam serdecznie,mam małe pytanie i proszę Was o radę.Czy warto kupić tańszy zamiennik filtra polar do systemu cokina czy lepiej jest zainwestować w orginalny filtry??O ile znaczek firmowy nie jest dla mnie istotny np.przy pierścieniach mocujących holder to nie wiem czy oryginalny filtr nie będzie lepszy od zamiennika za 80 zł??Proszę o Wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam,Maciek
Myślę tak jak ty: elementy mocujące to mogą być zamienniki chińskie, sprawują się bez problemu, ale elementy optyczne to jednak lepiej kupować oryginalne. Chińskie szkiełka są dość przyzwoite czasami, ale jednak wyraźnie widać różnicę w porównaniu do oryginalnych. Jeżeli chodzi o polar to mam oryginalny Cokin, połówki szare wybrałem Hitecha, nie dają zafarbu a do tego są dłuższe więc można je bardziej wysuwać w jedną lub drugą stronę.
ja kupiłem "noname" - teraz zbieram na Hitecha :)
MaciekWojtak
18-05-2009, 19:48
Myślę tak jak ty: elementy mocujące to mogą być zamienniki chińskie, sprawują się bez problemu, ale elementy optyczne to jednak lepiej kupować oryginalne.
Teraz przynajmniej utwierdziłem się w swoim przekonaniu :) Dzięki wielkie :)
MaciekWojtak
18-05-2009, 20:09
jacekmarysienka-Jeszcze jedno pytanie,jak sprawuje się ten polar??Warto w niego zainwestować??
Jak dla mnie sprawuje się dobrze. Wolę co prawda używać zwykłego nakręcanego Hoya Pro1, ale wielkiej różnicy nie widzę.
MaciekWojtak
20-05-2009, 18:03
Dzięki :)
Pershing
20-05-2009, 18:23
O polarach do systemu Cokin czytałem wiele niepochlebnych opinii, dlatego kupiłem nakręcanego Marumi. Na początku trochę niezręcznie się tym zestawem operuje, ale po paru razach luzik. Efekty są bardzo dobre, jedynie przy 12mm niestety jest kiszka ale chyba jeszcze nie wymyślili takiego polara który spolaryzował by tak szeroki kąt.Poza tym jestem z tego zestawu bardzo zadowolony i szczerze polecam.
jaki polar to tylko kołowy:) nawet sprzedawcy cokina na swich stronach odradzają polarki cokina:)
para_wodna
09-06-2009, 00:16
a kolowe polary firmy Hoya? co o nich sadzicie?
dorwalam ciekawa oferte tych filtrow w foto-tipie i zastanawiam sie czy sie nie skusic.
o firmie slyszalam same dobre rzeczy, no i cena kusi.... ale co wy na to?
jaki polar to tylko kołowy:) nawet sprzedawcy cokina na swich stronach odradzają polarki cokina:)
Kolega pomylił pojęcia - "kołowy" nie znaczy "okrągły" w przypadku filtrów polaryzacyjnych. Filtry polaryzacyjne dzielimy na liniowe i kołowe. Resztę wiedzy znajdziesz w internecie bez trudu. :)