Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] czarne i zielone :-)
zprkangur
17-05-2009, 21:54
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/4756/dsc0372kos.jpg)
Prosił bym o podpowiedzi, na co zwrócić uwagę, co wyeliminować itp.
Z góry dziękuję
jajacek44
17-05-2009, 21:59
...ustawiłeś ISO 100 i dostałeś czas 1/15 i dlatego zdjęcie jest poruszone (nieostre)...
...VR działa i to dobrze bo miałem ten obiektyw, a ISO w D80 możesz spokojnie podnieść do 400 bez zauważalnej straty...:-D
mrpawcio
17-05-2009, 22:00
Używasz filtra UV? Bo zdjęcie strasznie mydlane..
zprkangur
17-05-2009, 22:07
Poeksperymentuje z ISO dzięki za sugestie.
Używam UV. Lepiej neutralnego? Nie bardzo jeszcze noge się w tym pwszystkim połapać, ale bardzo mi sie podoba :-)
jajacek44
17-05-2009, 22:12
Poeksperymentuje z ISO dzięki za sugestie.
Używam UV. Lepiej neutralnego? Nie bardzo jeszcze noge się w tym pwszystkim połapać, ale bardzo mi sie podoba :-)
... i takie podejście do sprawy mi się widzi...:mrgreen:
...a UV używaj - od niego się ręka nie trzęsie...
Nie przejmuj się, ja pstrykam na poważnie od stycznia i im więcej wiem tym bardziej wiem że nic nie wiem, a na początek to jeśli focisz zwierzaki z ręki to staraj się nie schodzić z czasem poniżej 250 potem sam się domyślisz jakie czasy i ISO do jakiej sytuacji dopasować.
Jeśli chrzanie bzdury to niech mnie szanowni mistrzowie poprawią.
Pozdrawiam Zbyszek
sprocket
17-05-2009, 22:56
Zbysior nie chrzanisz ;) expert tez nie jestem ale dokladnie - lepiej dac wyzsze iso niz zrobic poruszone zdjecie, jesli bedzie szum dodasz winiete i zrobisz w BW i nikt sie nie pozna ;) a na poruszonym to tylko Yeti bedzie ciekawa ;)
zprkangur
17-05-2009, 22:58
Zbysior - podbudowałes mnie :)
Minął miesiąc jak zacząłem przygodę z fotografią i jak narazie się niezniechecam. Zresztą swoje przejść trzeba, konstruktywnej krytyki się nie boję i powtarzam sobie, że mistrzowie też kiedyś zaczynali i od razu im nie wychodziło i to jest pewne i tym się motywuję.
Równiez pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.