PDA

Zobacz pełną wersję : [D80] Jeśli nie brudna matryca to co?

Krayes
17-05-2009, 16:24
Koledzy mam taki problem. Kiedy zerkam przez wizjer w kadrze widze brudne ślady, tj. pyłki, jakieś kreski, i inne syfy. Robiłem zdjęcie przy pełnej dziurze nieba i na fotkach tego nie widać.
Po uniesieniu lustra na oko też nic nie widać.
Co może być przyczyna?
Pożyczyłem aparat bratu ale on mówi, że nic nie robił. Podejrzewam, że boi się przyznać.
Macie może pojęcie co to może być? W sumie nie wpływa to na jakość fotek ale jest strasznie denerwujące.
Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym byłbym wdzięczny za rady. Ewidentnie coś jest brudne tylko nie wiem co?
Pozdrawiam

Przemek Paśnik
17-05-2009, 16:31
Jeśli pyłki i syfki widzisz w wizjerze, to to nie jest matryca. Możesz mieć brudne lustro, matówkę lub pryzmat. Jeśliu masz gruszkę, przedmuchaj całą komorę lustra i sprawdź. Matrycę sprawdź sobie robiąc zdjęcie na maksymalnym numerze przysłony, dopiero wtedy wychodzą syfki.

Krayes
17-05-2009, 16:42
Grucha nic nie pomaga, czym moge bezpiecznie wyczyścić lustro i pryzmat?

adrian_c
17-05-2009, 16:58
to masz syfy na matówce od góry, da się wyczyścić przy ingerencji śrubokręta :)

Krayes
17-05-2009, 17:06
Hmm to może być z tym problem bo mam na gwarancji, a jak będe grzebał to lipa;/

kronos28
17-05-2009, 18:58
to masz syfy na matówce od góry, da się wyczyścić przy ingerencji śrubokręta :)

nooo ingeruj "śruboketem" to sobie matówkę załatwisz na amen. To bardzo delikatny element i nawet nieodpowiednia szmatka moze ją totalnie porysować... I będzie płacz i ryk na forum, że "się porysowało".

Popracuj gruchą i to sporo to może uda sie to wydmuchać albo daj na czyszczenie komuś kto sie na tym zna (jakiś serwis foto). Zakładając że syfy są na matówce a nie np. masz ubabrane lustro albo wizjer od środka...

Bartek_902
17-05-2009, 19:02
spruboj przedmuchac,podmuchaj po matowce i komorze...a po lustrze mozesz przeleciec delikatnie pedzelkiem z miekkim włosiem,tylko zeby nie był brudny i tłusty,ja zawsze myje go w plynie do naczyn by usunac z wlosia kurz i inne zanieczyszczenia ewentualnie cos tłustego potem susze i ,,zmiatam" z lustra

Krayes
18-05-2009, 08:55
Odkryłem że jest to matówka, delikatnie dotknełem patyczkiem i sie troche przesunęły brudy. Dodam, że to nie tylko paproszki, a jakieś przebarwienia. Czy serwis to pokryje? Jesli nie to jaki jest koszt wyczyszczenia tego ewentualnie wymiany?

raddeli
18-05-2009, 09:22
Odkryłem że jest to matówka, delikatnie dotknełem patyczkiem i sie troche przesunęły brudy. Dodam, że to nie tylko paproszki, a jakieś przebarwienia. Czy serwis to pokryje? Jesli nie to jaki jest koszt wyczyszczenia tego ewentualnie wymiany?

Proponuję spytać tu: :)
"Wszystkie pytania związane ze statusem serwisowanego sprzętu Nikon oraz cennikiem napraw należy kierować do serwisu.
Tel. (22) 460 87 60, fax (22) 460 87 38 lub e-mail: [email protected]"

Odpowiadają bardzo szybko na wysłane zapytanie emailem.