Zobacz pełną wersję : Mryganie w D60
Witam. Nie dawno zauważyłam, że na wyświetlaczu LCD w D60, na białych miejscach, mryga czarna plama, a nawet kilka czarnych plam, w białych miejscach. Dzieje się tak tylko na wyświetlaczu, po zrzuceniu zdjęć na komputer wszystko wygląda jak należy.
Czy wie ktoś może co stoi za przyczyną, tego czarnego pulsowania?
Zapoznaj się z instrukcją ;-) Jest to podgląd w którym miejscu zdjęcie jest prześwietlone. sterujesz tym górnym lub dolnym przyciskiem tam masz różne info o fotce. pozdro
Pokazuje Ci, które elementy fotografii są zbyt jasne - przepalone. Tak jak pisał poprzednik - zerknij na histogram i wszystko się wyjaśni. Instrukcja strona 73,75 i 170.
in_dependent
17-05-2009, 11:14
Jeśli mruga Ci w podglądzie po zrobieniu zdjęcia to prawdopodobnie masz ustawione by aparat pokazywał Ci najjaśniejsze obszary zdjęcia, po to by zauważyć ewentualne usterki.
Gdy te światełka mrugają dwa razy naciśnij strzałkę w górę , powinno pomóc :)
gregory63
17-05-2009, 11:36
Jest to normalna praca aparatu, po prostu wyswietlacz nie daje rady z jasnymi obszarami, zdjecie na kompie wyglada normalnie. Taki dziwny mankament zaserwowany przez producenta.
hallucinogen
17-05-2009, 11:45
Jest to normalna praca aparatu, po prostu wyswietlacz nie daje rady z jasnymi obszarami, zdjecie na kompie wyglada normalnie. Taki dziwny mankament zaserwowany przez producenta.
lol :D
Blasius.G
17-05-2009, 12:03
To jak w koncu? Sa trzy opinie, ze to podglad przeswietlen i jedna, ze to mankament sprzetu.
W niektorych programach graficznych sa takie opcje wskazania przeswietlen i niedoswietlen ale czy jest to w D60?
prześwietlasz foty i tyle!!! po co cały ten tekst z wadą sprzętu. Podziwiam i jak reszta odsyłam do instrukcji oraz książek o fotografii.
Celeborn
17-05-2009, 12:45
dokładnie lol, mam nadzieje że kolega sie zgrywa
Żaden tam mankament. Celowe usprawnienie, abyś widział, gdzie przepaliłeś. Dzieki temu masz szanse poprawić ekspozycje, próbując zrobić koleną fotę. Jeśli jednak cię to denerwuje i nie potrafisz z tego korzystać, to w menu możesz wyłączyć pokazywanie obszarów prześwietlonych, tak jak napisali kledzy wyżej.
gregory63
17-05-2009, 18:39
Wiem, zle napisalem przeprazszam za zamieszanie!
kronos28
17-05-2009, 18:48
błagam... czytanie instrukcji obsługi nie boli...
Zamykam.