PDA

Zobacz pełną wersję : wyciaganie profili z labu

remnaj
17-05-2009, 09:31
Witam!
Mam pytanie do użytkowników minilabów. od krótkiego czasu jestem laboludem i cały czas nurtuje mnie pytanie w jaki sposób i gdzie mona pozyskać profil labu np noritsu dla każdego papieru. w jaki sposób się to robi itd?
pozdrawiam Remik

Al Bundy
18-05-2009, 12:46
Ze strony producenta ofkors powinno się dać. Jaka to maszyna dokładnie? Nie dali z nią niczego?

http://www.fotoplakat.pl/technologia-profile_ICC.html - taki przykład pozyskania profili...

Czornyj
18-05-2009, 12:56
Witam!
Mam pytanie do użytkowników minilabów. od krótkiego czasu jestem laboludem i cały czas nurtuje mnie pytanie w jaki sposób i gdzie mona pozyskać profil labu np noritsu dla każdego papieru. w jaki sposób się to robi itd?
pozdrawiam Remik

To szalenie proste. Należy podstępnie wysłać np. 1728p wzorzec Atkinsona i kazać go odbić na wszystkich papierach dostępnych w minilabie, w formacie 20x30cm. Następnie należy wziąć gotowe odbitki i zeskanować je spektrofotometrem, dobrze jest zrobić to ze 2-3 razy, porównać wyniki pomiarów celem eliminiacji ew. błędów, uśrednić i z tak uzyskanego materiału ukręcić sobie gotowe profile.

sinner
18-05-2009, 13:59
i pilnować chemii :)

remnaj
19-05-2009, 12:48
dzieki serdeczne