Zobacz pełną wersję : monitor pada???
od wczoraj monitor po jakiejs godzinie pracy zaczyna wydawac bardzo wysoki pisk... prawie jakis ultradzwiek i juz swiruje od tego... dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona:)) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec....
czy ktos mial juz cos takiego??? czy to zwiastuje rychly koniec mojego kineskopu
monitor to 2,5 letni samsung 17" crt
Moze cewki? Ale to ma bardzo charakterystyczny dzwiek...mozna je zalac silikonem
dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...:)
dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...:)
Sam mam ten problem bo u mnie monitor jest najglosniejszy(komp w szafce :D ). Wypalam oczy na starej 15"...po kilku godzinach cewki bardzo wkurzaja.U mnie jest to takie bzyczenie
Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza niż cewek odchylających na kineskopie. U Ciebie żeli, jeśli jest to bzyczenie o dość niskiej częstotliwości (tak wnioskuję po określeniu "bzyczenie"), to z kolei pewnie odzywa się układ odchylania pionowego i raczej transformator a nie cewki odchylające. Te odgłosy nie muszą wcale wskazywać na rychły koniec monitora, aczkolwiek ich upierdliwość może doprowadzić do piany.
"Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza"
"dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona:)) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec...."
Z dwojga opcji raczej odchylanie poziome (wygaszanie linii), tak na chlopski rozum.