PDA

Zobacz pełną wersję : monitor pada???

ictus
14-09-2006, 16:43
od wczoraj monitor po jakiejs godzinie pracy zaczyna wydawac bardzo wysoki pisk... prawie jakis ultradzwiek i juz swiruje od tego... dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona:)) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec....
czy ktos mial juz cos takiego??? czy to zwiastuje rychly koniec mojego kineskopu
monitor to 2,5 letni samsung 17" crt

żeli
14-09-2006, 18:55
Moze cewki? Ale to ma bardzo charakterystyczny dzwiek...mozna je zalac silikonem

ictus
14-09-2006, 21:58
dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...:)

żeli
14-09-2006, 22:59
dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...:)
Sam mam ten problem bo u mnie monitor jest najglosniejszy(komp w szafce :D ). Wypalam oczy na starej 15"...po kilku godzinach cewki bardzo wkurzaja.U mnie jest to takie bzyczenie

aldus
22-09-2006, 17:52
Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza niż cewek odchylających na kineskopie. U Ciebie żeli, jeśli jest to bzyczenie o dość niskiej częstotliwości (tak wnioskuję po określeniu "bzyczenie"), to z kolei pewnie odzywa się układ odchylania pionowego i raczej transformator a nie cewki odchylające. Te odgłosy nie muszą wcale wskazywać na rychły koniec monitora, aczkolwiek ich upierdliwość może doprowadzić do piany.

Seeker
23-09-2006, 10:26
"Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza"

"dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona:)) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec...."

Z dwojga opcji raczej odchylanie poziome (wygaszanie linii), tak na chlopski rozum.