Zobacz pełną wersję : Vista chce naprawiać karty pamięci i niszczy dane
Wycignąłem kartę CF Sandiska z aparatu, podłączyłem do czytnika kart pamięci i zonk,
wyskakuje komunikat że są błędy.
"Czy chcesz przeskanować i naprawić dysk...
w tym dysku lub urządzeniu moze wystepować problem z niektórymi plikami.... z powodu usunięcia urzadzenia przed zapisaniem wszystkich plików. "
Wciskam kontynuuj bez a tam zamiast katalogu DCIM\Nd70s jakś d30, w środku pliki z nawiasami i nie chcą się otwierać.
Powtórzyłem i zrobiłem napraw i ... pliki zniknęły. i jest tylko dcim.
Był jakiś komunikat że system plików FAT był błedny.
Sprawdzam inne karty i pod Vistą to samo, flash to samo, wszystkie pamieci zew chce naprawiać.
Nigdy nie miałem czegoś takiego. Czy ktoś się z tym spotkał??
PC Inspector smart recovery na vista nie chce chodzić. Na XP ściąga fotki ale po 13% wyskakuje błąd i tych najnowszych nie mogę odzyskać. Macie jakieś sprawdzone darmowe programy?
Michał Jędrak
16-05-2009, 19:16
Ja też mam takie coś w laptopie, bo tam mam vistę. Za każdym razem jak wkładam karty to system chce naprawiać, ale w moim przypadku anuluję i normalnie korzystam
Ja też mam takie coś w laptopie, bo tam mam vistę. Za każdym razem jak wkładam karty to system chce naprawiać, ale w moim przypadku anuluję i normalnie korzystam
I słusznie. W tym wypadku "poprawianie"=psucie :D
PC Inspector smart recovery na vista nie chce chodzić. Na XP ściąga fotki ale po 13% wyskakuje błąd i tych najnowszych nie mogę odzyskać. Macie jakieś sprawdzone darmowe programy?
Uzywam tego, odzyskało wszystko włącznie z danymi z dysku pozbawionego partycji - http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download Tego typu aplikacje uruchamiaj jako administrator. Vista to też NT, a te mają warstwy ;-)
Niestety
Vista zminiła system plików na z Fat32 na Fat, nie wiem dlaczego ale nazwa to Nikon D30s zamiat d70s.
Program nic nie znajduje.
Pół roku wszystko było OK i nagle....
Teraz to już jakaś paranoja. Karty w czytniku są uszkodzone, a poprzez kabel USB do aparatu są widoczne zdjęcia (naprawiać chce nadal).
Nic nie rozumiem.
mishieck
17-05-2009, 08:35
Skoro zdjęcia są widoczne przez USB to je zgraj, potem sformatuj kartę w aparacie i olej komunikaty Visty.
Chodziło o inne karty.
Teraz nawet jak robię anuluj to po zgraniu nowych zdjęć, aparat chce formatować kartę, bo inaczej nie mogę ich robić.
Zdjęć z karty, gdzie zmienione zostały nazwy folderu na NikonD30s i plików, żaden program do odzyskiwania nie widzi - pewnie przez naprawy Visty.
Niestety
Vista zminiła system plików na z Fat32 na Fat, nie wiem dlaczego ale nazwa to Nikon D30s zamiat d70s.
Program nic nie znajduje.
Pół roku wszystko było OK i nagle....
Teraz to już jakaś paranoja. Karty w czytniku są uszkodzone, a poprzez kabel USB do aparatu są widoczne zdjęcia (naprawiać chce nadal).
Nic nie rozumiem.
może kupiłeś te karty na Allegro? ;-)
W linku jaki podałem jest program PhotoRrc, odzyskuje też NEFy, RAW, ORFy etc.
hehe
karty mają już ze 2 lata i nigdy nie zawiodły. \
Photo rec też nie znajduje zdjęć o które mi chodzi
Władca Pixeli
19-05-2009, 03:00
Sprawdzam inne karty i pod Vistą to samo, flash to samo, wszystkie pamieci zew chce naprawiać.
Nigdy nie miałem czegoś takiego. Czy ktoś się z tym spotkał??
Pracuję na Viście ale nigdy nie miałem takich komunikatów.
Jakiej firmy jest czytnik? Czy używa swoich sterowników czy z Windows?
Vista to też NT, a te mają warstwy ;-)
O jakie warstwy chodzi?
Czytnik jest jakiś no name, korzystał ze sterowników Visty.
Przez 8mcy nie było żadnych problemów.
Przywróciłem system i na kartach nic nie widać poprzez czytnik.
Muszę kupić jakiś inny.
hehe
karty mają już ze 2 lata i nigdy nie zawiodły. \
Photo rec też nie znajduje zdjęć o które mi chodzi
może po prostu uległy uszkodzeniu. Ja też używałem kart SanDisk i nie miałem problemów. Ale od jakiegoś czasu używam Lxarów i tak co dwa lata staram się wymieniać karty na nowe. Gwarancja dożywotnia nie dotyczy ilości cykli zapisów czy zużycia mechanicznego. Karty oczywiście formatowane w urządzeniu docelowym no i markowy czytnik. Ale pomyśl nad D3X - ma tam coś w rodzaju RAID 1 :D
O jakie warstwy chodzi?
o takie jak ma Shrek
jeśliby były uszkodzone to aparat chyba też ich nie powinien widzieć?
Chyba, że aparat zapisuje w jakichś bad sectorach
o takie jak ma Shrek
Czyli?
krzysztof jot
20-05-2009, 19:48
Pracuję na Viście ale nigdy nie miałem takich komunikatów.
Jakiej firmy jest czytnik? Czy używa swoich sterowników czy z Windows?
Normalny standardowy komunikat systemu Vista - ino należy CZYTAĆ co tam pisze - i klikać w odpowiednie okna.Taki komunikat pojawia się jak podłączysz Pen-Drivea, czytnik czy kartę we wbudowanym czytniku w laptopie. Normalna procedura "bezpieczenstwa" visty. Masz do wyboru - przeskanowac i ewentualnie naprawić, czy "kontynuuj dalej bez skanowania" - i tu należy kliknąć w to okno a nie walić na oślep z przyzwyczajenia po XP w co popadnie :). To jak jazda na pamięc po swoim mieście, a czasem znaki zmieniają :)
A karte sformatowac w aparacie.
Władca Pixeli
21-05-2009, 01:45
Normalny standardowy komunikat systemu Vista - ino należy CZYTAĆ co tam pisze - i klikać w odpowiednie okna.Taki komunikat pojawia się jak podłączysz Pen-Drivea, czytnik czy kartę we wbudowanym czytniku w laptopie. Normalna procedura "bezpieczenstwa" visty. Masz do wyboru - przeskanowac i ewentualnie naprawić, czy "kontynuuj dalej bez skanowania" - i tu należy kliknąć w to okno a nie walić na oślep z przyzwyczajenia po XP w co popadnie :). To jak jazda na pamięc po swoim mieście, a czasem znaki zmieniają :)
A karte sformatowac w aparacie.
Nie mam co czytać bo nie mam żadnych komunikatów.
Zrobiłem więc test z jednym Pen-Drivem i wyciągnąłem podczas zapisu. Przy następnym wkładaniu komunikat pokazał się.
Ja zawsze przed wyciągnięciem uruchamiam "bezpieczne wyciąganie" i nie mam problemów ani komunikatów a to, że wielu nawiedzonych twierdzi, że można bezpiecznie wyciągać bez zatrzymania w windows to nie znaczy, że jest to poprawna i bezpieczna metoda.
Ja zawsze przed wyciągnięciem uruchamiam "bezpieczne wyciąganie"
Ja też przyzwyczaiłem się do bycia "bezpiecznym". O ile jednak w XP lampka na czytniku czy penie gasła po "bezpiecznym usunięciu", to w Viście świeci się nawet gdy jest "bezpiecznie". Przynajmniej u mnie.
Władca Pixeli
21-05-2009, 02:02
Nie mam co czytać bo nie mam żadnych komunikatów.
Zrobiłem więc test z jednym Pen-Drivem i wyciągnąłem podczas zapisu. Przy następnym wkładaniu komunikat pokazał się.
Zapomniałem dopisać, że po komunikacie wybrałem aby naprawił i przy następnych próbach już tego nie było.