PDA

Zobacz pełną wersję : D90 -AF czy MF w filmach

Jerles
16-05-2009, 16:14
Wprawdzie w instrukcji obsługi jest napisane,że używanie pierścienia ostrości bez przestawienia go w pozycję MF może mechanicznie uszkodzić obiektyw (i nie wyłącza z tego szkieł SWM), to już anglojęzyczna ulotka załączona do obiektywu (18-105 VR) podaje że można to robić, aby tylko nie w czasie ostrzenia.Jak to wygląda podczas filmowania?Czy nagrywając klip przestawiacie przełącznik na manual by ustawiać ostrość, czy kręcicie z pocycji AF (bo przecież i tak nie działa,więc nie będzie kolidować z silnikiem...) ?

ToM78
16-05-2009, 16:44
Hey. mam to samo szkiełko. Ta PL inst. jest jakoś kiepsko przetłumaczona. Myślę ze trzeba się trzymać inst. Eng. Pierścień ostrzenia stawia taki sam opór jak A czy M jak nim kręciłem. Trochę dla mnie dziwne że niektóre szkła Nikorra mają M/A i M i z oznaczenia już wiadomo co można a co nie, a te 18-105 tylko A i M a piszą że też można przeostrzyć na A.

KUBAS95
07-06-2009, 20:04
Ja osobiście wole MF przy filmach jak i przy LV, ponieważ AF w Nikkorze 35/1,8 i Sigmie 18-200 działa bardzo wolno.
Pozdrawiam.

SlaWasII
08-06-2009, 19:15
...AF w Nikkorze 35/1,8 i Sigmie 18-200 działa bardzo wolno.

AF w N35/1.8 działa bardzo wolno?! Chciałbym, żeby wszytkie moje szkiełka tak wolno działały! :evil:

Xano
08-06-2009, 23:51
AF w N35/1.8 działa bardzo wolno?! Chciałbym, żeby wszytkie moje szkiełka tak wolno działały! :evil:
KUBAS95 miał na myśli pewnie ostrzenie po kontraście przy LV , a te rzeczywiście jest (delikatnie mówiąc) nie najszybsze. Zresztą nie tylko w tych obiektywach.
Pozdro.

laciaty
10-06-2009, 19:06
W ogóle wg. mnie kręcenie filmów w lustrzanką to obciach, kompaktami to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Kupcie sobie kamery minidv lub avchd..

A co to N35/1.8G to chyba ktoś nie miał w rękach tego szkła.. szybkość af na zadowalającym poziomie.

Blasius.G
11-06-2009, 17:05
W ogóle wg. mnie kręcenie filmów w lustrzanką to obciach, kompaktami to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Kupcie sobie kamery minidv lub avchd..

A co to N35/1.8G to chyba ktoś nie miał w rękach tego szkła.. szybkość af na zadowalającym poziomie.Juz bylo wytlumaczone. Chodzilo mu o szybkosc af w trybie LV, a tu z kazdym szklem bedzie wolny af bo taka natura tego typu ustawiania kontrastu.
Jezeli aparat ma mozliwosc krecenia filmow, a uzytkownik ma ochote krecic, to kreci. Co to znaczy "obciach"? Jakby filmowal z czlonkiem na wierzchu, to moze by byl obciach. Ty nie lubisz tym filmowac, to nie znaczy, ze inni maja czuc wstyd z tego powodu.

thorcik
12-06-2009, 17:45

A ja nie rozumiem powyższego marudzenia - jeżeli mam taką fanaberię, że pragnę od czasu do czasu nakręcić własne arcydzieło kinematograficzne, to czemuż nie mogę tego uczynić moim D90? Czekam na rozsądne argumenty ;o>