Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200mm f/2,8 EX DG HSM Macro II Nikon
Przemek 1974
16-05-2009, 13:21
Witam kupiłem D700 mam zamiar kupić obiektyw Sigma 70-200mm f/2,8 EX DG HSM Macro II Nikon
Czy ktoś go testował na FX-sie jak to chodzi?
Ja używam tej Sigmy m.in. z D700. Jest ok, tylko potestuj przed zakupem szkło pod kątem BF/FF.
Postaram się wieczorem wrzucić kilka zdjęć z D700 i tej Sigmy na serwer, to sobie zerkniesz.
Powiem tyle, bo się nie znam ;) działa i efekty są świetne. Możesz zapytać forumowicza gtad (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2766), on na tym pracuje często. Mam nadzieję, że Grzegorz odpowie Ci wyczerpująco na ten temat. :)
skulinski
17-05-2009, 01:20
Teraz kiedy w Szczecinie mamy Sigma Pro Centrum - mozesz go sam przestrzelic :)
Teraz kiedy w Szczecinie mamy Sigma Pro Centrum - mozesz go sam przestrzelic :)
też prawda :D lepiej samemu sprawdzić
Podpinałem swoją pod d700 i współpracowało bardzo dobrze
Trafaiała tam gdzie trzeba, obrazek też bardzo przyjemny
Ale niby w D300 i D700 można te sigmę samemu przecież skalibrować, bo mam ten nieszczęsny obiektyw i podaruję sobie chyba D2x używkę i zapodam D300 na raty. To Sigme sobie skalibruje i powinno być git. Tak samo w D700 można zrobić.
Ozborn z tą kalibracją to wcale nie takie ohh ahh :)
przy stałkach to jest ok ale przy zoomach już nie koniecznie ja kiedyś miałem tą sigmę (70-200) i im wieksza ogniskowa tym większy BF był na 70mm wszystko było ok a na 200 spory BF
wprowadzając korektę wprowadzasz ją dla całego zakresu, w stałkach masz jedną ogniskową ale w zoomie już nie i np taką wadę jaką miała moja Sigma to ciężko było by wy kalibrować w samym korpusie.
Jeśli wada jest powtarzalna w całym zakresie to da się to zrobić ale czasami szkła mają też tak że przy jednym końcu jest FF a przy drugim BF to wtedy już totalna kaszana i raczej nic poza serwisem nie zostaje.
Podłącze się pod pytanie, aparat mam akurat z matrycą DX i zastanawiam się nad s50-150 albo s70-200 - jakoś zakres ogniskowych i to, że obiektyw projektowany do pełnej klatki może lepiej się spisywać na matrycy dx do mnie przemawia, dodatkowo różnica w cenie to jakieś 300 zł - nie wiele przy obecnych cenach tych instrumentów, ale to co mnie zastanawia, to czy gabaryty i waga s70-200 pozwala go używać w taki miarę swobodny i wygodny sposób z ręki, czy stanowczo wtedy zostaje statyw (po coś ten łącznik statywowy jest dodawany).
ale to co mnie zastanawia, to czy gabaryty i waga s70-200 pozwala go używać w taki miarę swobodny i wygodny sposób z ręki, czy stanowczo wtedy zostaje statyw (po coś ten łącznik statywowy jest dodawany).
Swoje to szkło waży, ale bez przesady... Używam D700 (który jak wiadomo też jest niezłym klockiem) z S70-200 z ręki np. podczas meczów piłki nożnej i jest OK.
Ja używam z D200 i jest w sumie ok. Rzeczywiście trochę to waży i łażenia z tym po górach raczej nie polecam :mrgreen: ale do normalnych sesji, bardziej stacjonarnych jak najbardziej daje rade.
Jacenty Z.
19-05-2009, 21:50
Ja używam z D200 i jest w sumie ok. Rzeczywiście trochę to waży i łażenia z tym po górach raczej nie polecam :mrgreen: ale do normalnych sesji, bardziej stacjonarnych jak najbardziej daje rade.
Jeśli można, mam pytanie jako "zielony" w tym temacie: Gdzieś w opisach produktów spotkałem się z opisem, że 70-200/2.8 to obiektyw optymalny do zastosowań "reporterskich".
Czyżby więc była jakaś przesada w tym określeniu? Czyżby chodziło o zastosowania głównie do sportu (przy założeniu, że ma się dobre miejsce) i oficjalnych wydarzeń? Bo rozmiarami to raczej "kolubryna" (chyba zbliżona mocno do Sigmy 120-400), której pewnie ciężko używać "na ulicy", w sposób dyskretny i nie rzucający się w oczy...
Jeśli można, mam pytanie jako "zielony" w tym temacie: Gdzieś w opisach produktów spotkałem się z opisem, że 70-200/2.8 to obiektyw optymalny do zastosowań "reporterskich".
Czyżby więc była jakaś przesada w tym określeniu? Czyżby chodziło o zastosowania głównie do sportu (przy założeniu, że ma się dobre miejsce) i oficjalnych wydarzeń? Bo rozmiarami to raczej "kolubryna" (chyba zbliżona mocno do Sigmy 120-400), której pewnie ciężko używać "na ulicy", w sposób dyskretny i nie rzucający się w oczy...
Od 120-400 jest trochę mniejsza i dodatkowo się jeszcze nie "wyciąga"
czy reportaż to tylko sport? chyba nie i dlatego zgadzam się że do reporterki nadaje się jak najbardziej
Waży w miarę i nie jest aż tak duża, jak dla mnie to do reportażu też się nadaje.
Oj waży - długie spacery odpadają - chyba, że ma się jakiś fajny plecaczek.
Tylko zabierz tablice testowe, bo ta Sigma ma tendencje do FF i BF
Piotrek Charchuła
20-05-2009, 10:30
Tylko zabierz tablice testowe, bo ta Sigma ma tendencje do FF i BF
W każdym Sigma Pro Centrum te tablice już są, nie trzeba mieć własnych ;-)
Przemek 1974 poco zakładasz dwa takie same tematy ?
Oj waży - długie spacery odpadają
Bez przesady, tak źle nie jest
Jasne, że nie jest ja z nią chodzę na szyi i z d80 z gripem na zawodach cały dzień i jakoś nie odczówam bulu karku czy coś w tym stylu.
cóż, może brak mi zaprawy :)
heheh musisz ćwiczyć dwie cegły na szyję i kilka kilometrów biegu heheh
albo w zawodach dla strażaków brać udział ;)
eeee spoko jeszcze pare wypadów i dojde do wprawy ;)
Używam tego obiektywu i jestem bardzo zadowolony. Natychmiast po zakupie wysłałem go do serwisu sigmy razem z body i od tamtej pory zero problemów.
Zdarzyło mi się nawet umieścić zdjęcia na tym forum - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=794400
Jeżeli komuś szkoda płacić za nikkora 70-200VR to gorąco polecam ten obiektyw.
Mariusz888
23-05-2009, 20:29
dame - to może jeszcze przybliż nam/mi odpowiedź na pytanie - dlaczego wystawiłeś go na giełdzie skoro jest taki super? ;)
dame - to może jeszcze przybliż nam/mi odpowiedź na pytanie - dlaczego wystawiłeś go na giełdzie skoro jest taki super? ;)
heheh dobre pytanie, ja czekam na odpowiedź, a może wymówkę:D
odpowiedź jest prozaiczna - zachorowałem na 85/1.8 ;-)
Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na N70-200, to bierz Sigmę. Szkiełko dobrze wykonane, szybkie, a i optycznie wypada nieźle. Mnie się udało trafić na w miarę dobrze skalibrowany egzemplarz i nie mam podstaw aby narzekać.
Przykładowe zdjęcia wykonane tym szkłem (1,2,4,5) - http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=98280