Zobacz pełną wersję : Nikon D60 na pierwszą lustrzankę - co Wy na to?
Witam wszystkich,
od ponad 1,5 roku fotografuję amatorsko Canonem PowerShot A550. Chciałabym przesiąść się na lepszy sprzęt.
Wybrałam Nikona d60 z kitowym obiektywem (na początek, potem jakiś lepszy planuję dokupić) nówkę sztukę nieśmiganą.
W ciągu najbliższych 2 lat nie zamierzam zmieniać body, dlatego zastanawiam się czy to dobry wybór.
Na zakup mogę przeznaczyć ok 2000 zł (maks 2500)
Interesuje mnie głównie fotografia pejzażowa oraz makro. Mniej portrety gdyż nie mam w tym wprawy - wolę fotografować rośliny i zwierzęta niż ludzi. Ale to się może zmienić.
Pod poniższym linkiem znajduje się kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt moich dotychczasowych prac:
www.picasaweb.com/coolenka
Proszę o Wasze opinie, co do wyboru pierwszej w życiu lustrzanki.
Pozdrawiam serdecznie
A moze pomysl na lekko uzywanym D80 duzo wieksze mozliwosci, ma m.in tzn srubokret czego nie posiada d60. Srubokret to jest silnik af(ustawianie ostrosci) wbudowane w body. Majac 60 i korzystajac z takich szkiel jak 50mm bedziesz musiala recznie ustawiac ostrosc. Jednak D80 juz nie produkuja i ciezko znalesc nowke. A obiektywy z wbudowanym silnikiem sa troszke drozsze.
zdaje sobie sprawę z trudności z AF.
Aparat który chcę kupić ma w zestawie obiektyw NIKKOR 18-55 II ED AF-S DX
Więc wg. mojej wiedzy ma on autofocus. Zresztą może laik przeze mnie przemawia ale nie odstrasza mnie ręczne ostrzenie zdjęć. Może to czasem kłopotliwe jak chce się szybko zdjęcie zrobić ale zasadniczo mi nie przeszkadza.
tomek20stencel5
16-05-2009, 13:56
Moim skromnym zdaniem D60 na pierwsze lustro jest ok. Ja mam D40 i jest git. :D
zdaje sobie sprawę z trudności z AF.
Aparat który chcę kupić ma w zestawie obiektyw NIKKOR 18-55 II ED AF-S DX
Więc wg. mojej wiedzy ma on autofocus. Zresztą może laik przeze mnie przemawia ale nie odstrasza mnie ręczne ostrzenie zdjęć. Może to czasem kłopotliwe jak chce się szybko zdjęcie zrobić ale zasadniczo mi nie przeszkadza.
Zestaw, jaki chcesz kupić jest bardzo fajny. Ja mam D40, czyli też nie mam silnika i mam obiektyw 50/1.8, którym mogę ostrzyć tylko ręcznie. Wierz mi, że to rewelacyjny obiektyw i mimo braku AF odkąd go kupiłem (a będzie już tydzień) cały czas korzystam tylko z niego.
Jak na mój gust D60 jest dobrym zestawem na początek, ale jesli możesz wydać nieco ponad 2500 zastanowiłbym się nad takim KITem http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D60-17-70mm
Ten obiektyw Sigmy ma bardzo dobrą ostrość i jasność. Ale to już pytaj innych, ja go nigdy nie używałem:-)
*No i ma dopisek MACRO, więc skoro chcesz fotografować kwiatki, to się bardziej nada.
Obiektywy Nikona z napisem AF-S mają wbudowany napęd AF i z nimi nie ma problemu z D60. NA rynku pojawia się coraz więcej obiektywów z własnym napędem innych firm (Sigma, Tamron) więc jest z czego wybierać. Jak na początek kit Nikona będzie jak najbardziej ok. Do makro brak AF-S nie jest wielką przeszkodą.
na początek do zdjęć makro żeby nie iść w zbyt duże koszty planowałam dokupić soczewkę makro nakładaną na obiektyw na przykład coś takiego:
http://www.allegro.pl/item630841779_nikon_d40x_d50_d60_zestaw_makro_52mm _fvat.html
myślę że na początek to wystarczy. potem jak już nabędę wprawy może zainwestuje w dobry obiektyw makro.
zastanawiałam się też nad filtrami: polaryzacyjny (koniecznie - bo na forum widziałam zdjęcia z tym filtrem i bez i mnie przekonały), szary (tylko nie wiem czy lepszy będzie połówkowy czy cały?) i myślałam o czerwonym.
zestaw aparat plus obiektyw, o którym pisałam wyżej (plus gadżety) znalazłam w cenie 1800 zł więc na podstawowe filtry powinno mi starczyć :)
in_dependent
16-05-2009, 14:37
Jestem świeżo po zakupie Nikona d60 z obiektywem AF-S 18-55 II ED, więc posiadam zestaw taki nad jakim się zastanawiasz.
Z tego co zdążyłam już zauważyć to rzeczywiście śrubokręt jest bardzo pomocny, ale bez niego też można przeżyć, bo ja np. ustawiam ostrość sama.
Kupiłam ten zestaw właśnie z myślą o pejzażach i makro. W portretach nie jestem dobra, dlatego ograniczę się w tym przypadku tylko do zdjęć z urlopów. Także mam zamiar zachować mojego d60 przez najbliższe 2 lata.
Twój dylemat przypomina mi mój własny, sprzed kilku tygodni. Zdecydowałam się jednak na ten zestaw, bo polecali mi go znajomi, którzy mają, bądź mieli d60.
Użytkuję dopiero tydzień (z przerwami, bo wymieniałam aparat trzy razy z powodu bad pixeli oraz "zawieszania się" - zwróć na to uwagę jeśli się zdecydujesz), ale już jestem bardzo zadowolona.
Na aparat z obiektywem wydałam 1680 zł, przy Twoim budżecie spokojnie by Ci wystarczyło, a i jeszcze zostało na torbę, statyw. :)
Reasumując - polecam.
Pozdrawiam serdecznie.
to jest dobry aparat do studia, ale mysle ze w reszcie przypadkow sie nie sprawdza, przynajmniej ja go mam i portret w studio i plenerze to max,a plener oczywiscie do tego f2.8 :) wiec kup sobie odrazu go z tamronem
kolezanka wyzej in_dependent dobrze pisze:) do krajobrazu statyw jest bardzo pomocny, jednak filtry polaryzacyjny, szary i polowkowy sa niezbedne.
natomiast kol. ozi1024 ma racje fajne swiatlo ma obiektyw ale sam kosztuje ok 1200zl. Jezeli nie d80 bo dobrym wyborem jest D60 jezeli w gra wchodzy tylko nowy sklepowy. Kolega duszek tez podal ciekawa propozycje z tym nikkorem 18-105 VR jest duzo lepszy jak 18-55 i ma wiekszy zakres ogniskowej, tylko nie wiem jak z cena.
Reasumujac mysle ze jak na poczatek 60 to dobry wybor.
P.S poczytaj troche o systemie VR :)
jesli bedziesz to robil amatorsko, bez zaangazowania i pieniedzy, tak tylko zeby robic, miec zajecie na popoludnie to wez sobie co chcesz, bo to i tak nie bedzie mialo wiekszego znaczenia
jesli bedziesz to robil amatorsko, bez zaangazowania i pieniedzy, tak tylko zeby robic, miec zajecie na popoludnie to wez sobie co chcesz, bo to i tak nie bedzie mialo wiekszego znaczenia
I ja się pod tym podpiszę. Sam mam D60 i jestem zadowolony. Bierz, a na pewno Cię ten sprzęt zadowoli.
metal137
17-05-2009, 13:22
Ja mam D60 od pół roku i w sumie jestem z niego zadowolony - brak śrubokrętu mi nie przeszkadza, obiektywy, których ew. bym potrzebował są w wersjach z silnikiem (chwilowo posiadam 18-105 i słynną "trzydziestkę piątkę"). Natomiast czasem doskwiera brak pewnych funkcji, jak np. podgląd histogramu na żywo, mała ilość przełączników na obudowie (konieczność wchodzenia do menu, żeby np. zmienić tryb pracy AF), wysokie czułości też nie wypadają najlepiej. Poza tym ostatnio poszaleli z cenami - D60 z obiektywem 18-55 kosztuje w sklepach ok 1800zl, jak kupowałem w grudniu było o 3 stówy taniej. Za jakiś czas na pewno będę go zmieniał na D90 (chociaż jak czytam o tym nieszczęsnym "zawieszaniu" się tego modelu, to sam nie wiem czy to dobry pomysł...).
Pzdr
M
D60, to bardzo dobry wybór.
Pomyśl tylko nad trochę lepszym obiektywem, choćby 18-55 VR, który jest solidniej zbudowany i ma lepsze włściwości optycze, lub wspomniane wcześniej 17-70 Sigmy, ew. 18-105 Nikona?
Dobry obiektyw to podstawa, szybko się o tym przekonasz.
astratow
17-05-2009, 14:16
Mam d40, to chyba poprzednik d60. Miodzio aparacik. Zdaje się d60 ma więcej pól focusa - to ułatwi sprawę. AF-S ma coraz więcej obiektywów, więc nie jest to problem. Zresztą ceny szkieł są takie, że po zakupie puszki jeszcze trochę trzeba będzie pociułać na dodatki. Uważam, że do krajobrazów statyw jest niemal niezbędny. A filtrów jak na razie nie mam. I żyję:)
A foteczki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/DSC_1600JPG-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_VhKMhC2yGIY/SgaeSUJZ7hI/AAAAAAAAFEg/2eYJO2EqRic/s800/DSC_1600.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/DSC_1592JPG-1.jpg"
źródło (http://lh6.ggpht.com/_VhKMhC2yGIY/SgaeYLbLwkI/AAAAAAAAFEs/SKj8pZXpRM4/s800/DSC_1592.JPG\" )
Pozdrawiam!
Dobre szkło to podstawa, a pierwsza puszka do nauki moze być spokojnie tansza, np używka D70/D70s. Kosztuje grosze, a oferuje duzo wygodniejszą obsługę niż D60, no i ma śrubokręcik. Matryca 6mpx wystarczy nawet do robienia duzych odbitek, a w kwestii szumów, to jest pewnie tak samo jak w D60.
Do tego D70 kupujesz uniwersalny 18-105VR i stałkę 50mm - to naprawdę dobry zestawik do nauki, zabawy przy ograniczonym budzecie. A za dwa latka zmienisz D70 na coś lepszego, wowczas juz wybierając swiadomie wg własnych preferencji.
velaskez
17-05-2009, 14:38
Czy ja wiem czy statyw niezbędny...Rzadko swojego używam i czasem myślę czy by go nie opchnąć na giełdzie;) Filtry, nie musisz ich mieć na początku. Dobry zestaw filtrów to wydatek ok 500-600zł. Z resztą większość efektów jakie dają filtry da się zrobić na komputerze. Kup D60 ciesz się, rób zdjęcia.
A przy makro jak pomyślisz o czymś na m42 to będzie w sam raz;)
Kaelthas
17-05-2009, 14:43
Więc wg. mojej wiedzy
co ty polityk że tak mówisz :twisted:
Jeżeli chodzi o czas zakupu to masz pecha. Wszystko bardzo zdrożało, na przełomie grudnia/stycznia można było kupić D60 body za ok.1000zł teraz najtaniej 1400zł a D80 za ok.1500 zł teraz pow.1800 za uzywany.. obiektywy też zdrożały tą Sigme 17-70/f2.8 można było kupić za spokojnie poniżej 1000zł... teraz 1250.
Podsumowując dokładając 250zł czyli za 1650zł możesz kupić D60 + AF-S 18-55 f/3.5-5.6G ED II, na początek wystarczy
chyba że kupisz BODY i ta Sigme lub Nikkor'a 18-70 lub 18-105VR ale nie wiem czy zmieścisz sie w budżecie.
Albo zrób jak ja czyli D70s + Nikkor 18-70 i do tego potem jakiś obiektyw do macro.
Zyskujesz dużo lepsze wykonanie, śrubokręt, górny lcd, drugie kółko nastaw, 5 pól autofocusa, lepszą guzikologie, troszke jaśniejszy wizjer.
A jeżeli chodzi o szkło to Nikkor AF-S 18-70/f3.5-4.5 ED a Nikkor AF-S 18-55/f3.5-4.5 GII a to jak niebo i ziemia. Poczytaj testy na www.optyczne.pl
Dobre szkło to podstawa, a pierwsza puszka do nauki moze być spokojnie tansza, np używka D70/D70s. Kosztuje grosze, a oferuje duzo wygodniejszą obsługę niż D60, no i ma śrubokręcik. Matryca 6mpx wystarczy nawet do robienia duzych odbitek, a w kwestii szumów, to jest pewnie tak samo jak w D60.
Do tego D70 kupujesz uniwersalny 18-105VR i stałkę 50mm - to naprawdę dobry zestawik do nauki, zabawy przy ograniczonym budzecie. A za dwa latka zmienisz D70 na coś lepszego, wowczas juz wybierając swiadomie wg własnych preferencji.
Aaa niestety już nie ,,Kosztuje grosze" kiedy D80 cenowo wzbił się na Mont Everest to D70s KIT wylądowało na Rysach.
http://www.allegro.pl/item615904459_nikon_d70s_z_obiektywem_nikkor_18_70 _okazja.html
http://www.allegro.pl/item626306982_nikon_d70s_kit_mc_dc1.html
Mam d40, to chyba poprzednik d60. Miodzio aparacik. Zdaje się d60 ma więcej pól focusa - to ułatwi sprawę.
Tak się składa, że ma tyle samo:)
SlaWasII
17-05-2009, 20:20
Wyboru to w zasadzie nie masz wielkiego. Albo nowy D60, albo używany D40, albo mniej lub bardziej zajeżdżony D70.
D60 jest w tej cenie niezłą alternatywą, choć D40 + lepsze szkło też warte przemyślenia.
O szkłach makro w tych pieniążkach nie myśl. Możesz za to poszukać hasła "pierścień odwrotnego mocowania" - wychodzi z tego niezły mikroskop... i pozwala porządnie pogimnastykować się! Wiesz, ostrzenie korpusem... głównie własnym. ;)
Ja swojego D70s kupiłem za 1300 z N18-70 (przebieg 5500) tyle ze mialem szczescie i urabiałem sprzedawce 4 dni bo na poczatku chcial sprzedac komplet z 70-300VR i Kenko x1.4 za 3000zł. ale przekonalem zeby rozdzielił zestaw i zaproponowałem cene za d70s kit od ręki. A tak na allegro to spokojnie można znaleść takiego z przebiegiem do 15k za -/+1500zł.
Ale trzymałem w rękach d60 i duzo gorsze materiały - fantastic plastic machine.
koziołek_matołek
17-05-2009, 22:35
Ja bym brała coś używanego, właśnie tą d60 lub d40, do tego dokup sobie parę gażdżetów. Zastanów się nad statywem jakimś, może jakieś filtry, choć to zawsze możesz nieco później dokupić. Torba/plecak też by się przydała. Życzę udanych zakupów, myślę, że z wymienionych przez foumowiczów wyborów będziesz zadowolona ;) pozdr
Ja uzywam od niedawna d60 + N17-55 GII ED + S70-300 DG Macro (ma AF motor). Jestem zadowolony. Od poniedziałku sigmy maja podrożeć może sie wyrobisz do 2500. Mi się udało i za całość zapłaciłem w sumie 2300.
Ja uzywam od niedawna d60 + N17-55 GII ED + S70-300 DG Macro (ma AF motor). Jestem zadowolony. Od poniedziałku sigmy maja podrożeć może sie wyrobisz do 2500. Mi się udało i za całość zapłaciłem w sumie 2300.
hi hi hi :D:D z tego co ja wiem to 17-55 kosztuje dobrze ponad 3500zl pewnie masz 18-55, wydaje sie nic ale roznica kolosalna.
krzysztofz24
18-05-2009, 10:51
D60 + 18-105 VR ,te 105 przyda ci sie do fotografowania zwierzat - takie lekkie tele ,na pewno zmiescisz sie w budzecie... a pozniej i tak cos dokupisz :-)
nie polityk ale po politoligii :D
dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi i porady.
na dniach kupuję sprzęt. bez fajerwerków na razie czyli kitowy obiektyw. na jakiś czas starczy a potem kupię coś lepszego. albo dwa lepsze cosie :D
pozdrawiam i dzięki raz jeszcze.:-D
Powiem Ci jak ja zrobiłem..
Zakupiłem niedawno D60tkę (sam korpus) i obiektyw AF-S 35G - taki mały i lekki zestaw na początek...
Przykładowy sampelek (prosto z puszki, jpeg fine, vivid, minimalnie doostrzony po zmniejszeniu/resamplingu)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.luke.uznam.net.pl/const/DSC_0551.JPG)
Jak widać aparacik, ładnie odwzorowuje kolory, obiektyw świetnie ostrzy - chociaż pierścień do manualnego ustawiania ostrości ma lekkie luzy co w połączeniu z nie największym wizjerem powoduje, że lepiej zostawić robotę silniczkowi.
Z aparaciku jestem zadowolony, z obiektywu nawet bardzo, ale pomału węszę za jakąś szerszą (<20mm) stałką z silniczkiem. Moja rada taka - zrezygnuj z KIT'a jeśli nie planujesz go docelowo w swoim systemie. No chyba, że jeszcze nie wiesz jak przyszły system ma wyglądać :)
A tak BTW. Jeśli wierzyć pogłoskom (http://nikonrumors.com/2009/05/18/kamera-bild-confirmed-nikon-d60-is-gone-d300-is-next.aspx) to D60 niedługo może być przeszłością.
SlaWasII
19-05-2009, 07:56
Nie warto rezygnować z kita. Te kity Nikkora za kilka stów są naprawdę niezłe. A jak dobrze trafisz to wyrwiesz bądź wytargujesz 2 kity za kilka stów. Ja mam taki zestaw. No, chyba że masz kilka tysięcy na nie-kita albo trochę mniej na jakąś Sigmę albo Tamrona.
Acha, 35/1.8 jest wyjątkiem cenowo-jakościowym, niewykluczającym możliwości posiadania kita.
Kit się przyda np. w pomieszczeniu - wiele lat fotografowałem obiektywem 50mm i zawsze było za ciasno, a do portretów za szeroko bo stół zawadzał... z kitem 18-55 można praktycznie nie wstawać od rosołu... :mrgreen:
I druga sprawa.
Jest to o3wiście mój punkt widzenia. Zdjęcia robię głównie amatorsko, w większości pamiątkowe. Poza tym sprzęt służy mi do robienia pewnych dokumentacji (tu potrzebuję dobrej jakości).
I teraz, wracając do meritum, gdy jadę na żagle albo ognisko bądź na inną pijacką imprezę, to co zabiorę? Obiektyw za 5000zł... czy może kita?!
PS
Albo nawet dwa kity! I jest jeszcze miejsce w plecaku na browarki... ;)
Piotrek Charchuła
20-05-2009, 10:41
Podepnę się pod temat. Jakiej maksymalnej wielkości karta SD będzie mi w pełni współpracowała z D60 ?
Własnie sam nie mam pojęcia jak to jest - skoro obsługuje SDHC to chyba wszystkie SDHC z tym działają? Czyli 32GB też? Nie wiem, wiem, że 4 na pewno:P
SlaWasII
20-05-2009, 16:04
Podepnę się pod temat. Jakiej maksymalnej wielkości karta SD będzie mi w pełni współpracowała z D60 ?
W instrukcji na stronie 158 masz wykaz zatwierdzonych kart pamięci. Z innymi może działać ale nie musi. Wiele wątków już o tym było. Osobiście kupuję niezatwierdzone Kingstony 4GB i nigdy nie miałem żadnych problemów. Cenowo 4GB wychodzą najlepiej. A jaki to problem jest mieć dwie 4GB zamiast jednej 8GB?! Ba, czasem nawet lepiej. No bo jak jedna padnie to na drugiej coś zostanie...
in_dependent
20-05-2009, 16:16
Ja zakupiłam na początek kartę Extreme III SDHC 4 GB. Świetnie chodzi, a czy jest zatwierdzona w instrukcji... nawet nie sprawdzałam. Z tym, że wydatek troszkę większy niż za SD. Teraz planuję dokupić drugą, 4 GB SD, więc nieco "gorszą", ale też tańszą i ciekawa jestem, czy zauważę jakieś ogromne różnice.
Piotrek Charchuła
20-05-2009, 21:05
Własnie sam nie mam pojęcia jak to jest - skoro obsługuje SDHC to chyba wszystkie SDHC z tym działają? Czyli 32GB też? Nie wiem, wiem, że 4 na pewno:P
Skoro nie masz pojęcia to poco się wypowiadasz ?
SlaWasII, in_dependent o to mi chodziło, dzięki za pomoc.
Ja bym polecil D5000 - np D40 i D60 ma tylko 3 pola AF D5000 ma juz pól 11. Co prawda koszt to juz 3500 ale mozna trafic z KITem 18-105 który jest bardzo fajna spacerówka.
Wydaje mi sie, ze szybciej zapcha sie bufor body w D60 Czy III lub IV nie ma juz chyba wiekszego znaczenia. Jak mialem D40X to zmiana z II na III i testy na IV nie wykazały już wiekszej popawy. Oczywiscie to tylko moje wlasne obserwacje.
Skoro nie masz pojęcia to poco się wypowiadasz ?
Głównie dlatego, że w ten sposób jakby dołączam sie do pytania:)
Poza tym proszę się nie czepiać słówek, wspomniałem, ze 4GB zadziała na pewno, więc jednak się wypowiedziałem mając pojęcie.