PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw makro D90+AF60+SB-R1 ?

Mmaciek
16-05-2009, 13:02
Witam

Planuję skompletować sobie zestaw do makro. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, stąd jeszcze słabe zorientowanie w temacie i prośba o pomoc w doradzeniu:

Aparat będzie mi potrzebny do tworzenia dokumentacji w postaci zdjęć makro - przedmioty o rozmiarach pomiędzy 1x1 cm a 10x10 cm - raczej nieruchome. Ważne będzie odwzorowanie kolorów - przy czym nie tyle maksymalnie realistyczne, ile dla każdego zdjęcia w maksymalnie zbliżonych warunkach oświetlenia (tak, aby można je było później ze sobą porównywać). Nie będzie też problemów z zewnętrznymi silnymi źródłami światła w pomieszczeniu. W miarę wzrostu doświadczenia na pewno chętnie wykorzystam też aparat do innych celów, ale to później.

Wybrana konfiguracja: aparat Nikon D 90 + obiektyw Nikkor AF 60 F + lampa Nikon SB-R1

Proszę o radę, czy taki zestaw będzie optymalny, również pod względem stosunku jakości do ceny i czy będę mógł w nim wykorzystać zalety wszystkich poszczególnych elementów w pełni - zastanawiam się zwłaszcza czy nie lepszym rozwiązaniem byłby obiektyw Tamrona 90mm, lub wykorzystanie lampy pierścieniowej zamiast CLS

Będę wdzięczny za każdą uwagę

Mmaciek

JaW
16-05-2009, 15:49
Jesli wazna jest dla Ciebie odleglość obiektu od przedniej soczewki obiektywu, to kup obiektyw o dłuższej ogniskowej. W szkielku 60 mm skalę odwzorowania 1:1 osiagniesz kilka cm przed obiektywem. Trudno wtedy o rownomierne oswietlenie, o unikniecie cieni itp. Ale moze nie potrzebujesz 1:1?
Co do lamp, to może najlepiej sprawdzi sie lampa typu SB-900 z dyfuzorem i blendą (lub kilkoma blendami) - aby maksymalnie zmiękczyc i rozproszyć światło. Stawiasz ją na podstawce i sterujesz bezprzewodowo błyskiem za pomoca lampki wbudowanej.
Natomiast D90 moze byc zbyt dobry do takich zastosowań, moze na poczatek kup D70 w dobrym stanie? Chyba ze chcesz robic odbitki A3 lub większe albo wycinki kadru.
Moja propozycja to: D70 + Nikkor Micro 105mm + SB900.

Mmaciek
16-05-2009, 20:39
Dzięki za odpowiedź,
D90 wybrałem przede wszystkim ze względu na matrycę CMOS i precyzyjną obserwację głębi ostrości. Co do lampy, to powinna być przy obiektywie, nie będę miał możliwości aż tak precyzyjnego ustawiania obiektów do fotografii.
Ale dałeś mi do myślenia co do obiektywu - kolejny nikkor (105) jest niestety nieco zbyt drogi, ale czy zbliżonym wyjściem byłby Tamron 90 ?

Mmaciek

rastula
17-05-2009, 10:46
myślę że tamron 90 może godnie zastąpić nikkora 105

Mmaciek
18-05-2009, 08:43
I pojawił się kolejny zgryz, co do obiektywu. Lampa SB R1 z obiektywem Nikon AF60 wymaga do współpracy dodatkowego pierścienia, nie wiem czy w ogóle można ją założyć na Tamrona 90 - ze względu na wysuwanie obiektywu.

Co więcej Tamron zapowiedział interesującą nowość do makro (tylko nie wiadomo kiedy i za ile) : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8677

Chyba przyjdzie poczekać z wyborem obiektywu do makro ...

MisterToy
18-05-2009, 17:06
Sam noszę się z zakupem zestawu SB-R1 do mojego D90 i obiektywu AF 60mm. Zastanawiałem się jak będzie to wyglądać zakładanie tego na wysuwane czoło obiektywu, i czy z czasem ta część obiektywu nie uległaby jakiemuś uszkodzeniu pod częstym obciążeniem tych lampek R200. A ten dodatkowy pierścień o którym wspominasz, nie jest on czasem w zestawie R1?

Mmaciek
18-05-2009, 21:06
Według specyfikacji do pracy z makro AF 60 potrzebny jest pierścień UR-5, niestety do dodatkowego dokupienia.
Dla mnie też najlepszy byłby obiektyw bez części wysuwanej, żeby go nie uszkodzić, nie zaleca się wówczas też pracy w trybie AF 9 (ale przy makro to nie takie istotne)

Dark
19-05-2009, 08:17
Ja jednak polecam zaproponowane już rozwiązanie - SB-800 i domowej roboty dyfuzor. Zwłaszcza jeśli mają to być warunki studyjne, to jest to idealne rozwiązanie. Długo kombinowałem z zakupem r1c1, ale na szczęście zrezygnowałem i ponad 2,5k zostało w kieszeni. Bierz zatem najlepszą puchę (D90), SB-800 i dowolny obiektyw makro (sam szaleję na 105/2.8D). Tu masz przepis na taki wynalazek:
http://kucharscy-foto.comli.com/technika.html

...a w galerii "makro" efekty (tylko z D200).

Mmaciek
01-06-2009, 19:58
Dziękuję wszystkim za rady.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu D90 + Nikkor 50 f1.8 + zestaw R1. W planach obiektyw makro (Tamron zapowiedział ciekawą nowość), ale najpierw nauka fotografowania.

Pozdrawiam