Zobacz pełną wersję : Jak nadać zdjęciom takich kolorów?
Oglądając forum i podziwiając niektóre zdjęcia zachwyciły mnie te stylizowane w takim stylu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99028 Czy ktoś kto umie mógłby napisać jakiej obróbce zostały poddane i w jakim programie? Jak uzyskać taki efekt i na jakich zdjęciach ma to sens? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Większość ludzi chyba to robi w Adobe i przy użyciu filtrów Nik Software Color Efex Pro. Wydaje mi się, że podobny efekt można uzyskać robiąc tzw. cross (symulując krzywymi) + winieta + zabawa z nasyceniem barwami w np. darmowym programie GIMP, który w każdej chwili możesz pobrać z netu. Zabawa z GIMP ma taki plus, że możesz się dużo nauczyć próbując coś zrobić i ta wiedza będzie użyteczna w każdym innym programie graficznym. Przykład zabawy jaki uzyskałem przez praktycznie czas pisania tego posta:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/4075/dsc45312.jpg)
Nie jestem oczywiście szpecem, ale uważam, że jak się ma chwilę czasu, warto się pobawić.
LightRoom plus presety . Na początku poszukać presetów na necie , później doszlifować własne .
Fajnie że ktoś rozpoczął ten wątek aczkolwiek...wątpię żeby znalazła się odpowiedz na pytanie jak uzyskać takie kolory - ci, którzy wiedzą jak nie powiedzą, a ci, którym się wydaję że wiedzą pokażą to co Muminek - z całym szacunkiem dla Ciebie ale to raczej nie są te kolory o które chodzi. Tak czy inaczej próbę zawsze warto podjąć... Z moich obserwacji wynikło tyle że materiał wyjściowy musi być przyzwoity - czyli wołanie NEFa się kłania. Dodatkowo wydaje mi się że w dużej części zdjęć - także tych repoglamour - mamy do czynienia z maskowaniem poszczególnych elementów...
Tomek Konopka
23-05-2009, 12:32
pewnie to tajemnica,ale można zrobić to np.popodciągać barwy kolorów-dodać sporo kontrastu-a nastepnie zdjać troszke barwy kolorów w/g uznania ;) to tak na prosto czasem coś się udaje.
[...]popodciągać barwy kolorów[...]a nastepnie zdjać troszke barwy kolorów[...]
:mrgreen:
Tomek Konopka
23-05-2009, 12:48
a co wtym śmiesznego ?
Tomek Konopka
23-05-2009, 12:50
fIlek jak wiesz to nam prosze daj tutka :-D
a co wtym śmiesznego ?
Ja się tylko zastanawiam co to jest to podciąganie barw kolorów. Pewnie chodzi o nasycenie, ale ja się nie znam :D
Tomek Konopka
23-05-2009, 12:59
Pewnie chodzi o nasycenie,
tak
Podobny efekt można uzyskać za pomocą Color Efex pro 3.0
woytec60
23-05-2009, 14:24
Podobny efekt można uzyskać za pomocą Color Efex pro 3.0
Dokładnie.
Jest tam kilkanaście filtrów typu "cross" imitujących rożne filmy i ich wywołanie.
Konia z rzędem temu który uzyska Efex'em takie kolory jak ludzie po warsztatach Trzcionki i spółki...
Adam rowniez korzysta z NIK filters ... mocno
Podac adres do wysylki?
mariobor
23-05-2009, 18:14
Podac adres do wysylki?
a można wiedzieć co miałeś na myśli?
co do zdjęć i ich obróbki ktoś napisał że ci co wiedzą to i tak nie powiedzą. Coś w tym jest, z kucharzami jest podobnie swoje najlepsze przepisy też zabierają do grobu ;)
...
Konia z rzedem
No chyba chodzi o tego kunia :D
mariobor
23-05-2009, 19:09
nie ma to jak brak umiejętności czytania ze zrozumieniem ;) wybaczcie 8h w pracy potrafi odbić się na procesach myślowych.
Fajnie że ktoś rozpoczął ten wątek aczkolwiek...wątpię żeby znalazła się odpowiedz na pytanie jak uzyskać takie kolory - Ci którzy wiedzą jak nie powiedzą, a Ci którym się wydaję że wiedzą pokarzą to co Muminek - z całym szacunkiem dla Ciebie ale to raczej nie są te kolory o które chodzi. Tak czy inaczej próbę zawsze warto podjąć...Z moich obserwacji wynikło tyle że materiał wyjściowy musi być przyzwoity - czyli wołanie NEFa się kłania. Dodatkowo wydaje mi się że w dużej części zdjęć - także tych repoglamour - mamy do czynienia z maskowaniem poszczególnych elementów...
No bo nie chciałem uzyskać tych samych kolorów, ani tej samej winiety, bo do tego zdjęcia nie pasowały - podsunąłem jedynie jakąś ścieżkę, wydająca mi się możliwą. Oczywiście można kupić adobe i nik, czemu nie i używać gotowych filtrów + jakieś korekty ich parametrów.
No bo nie chciałem uzyskać tych samych kolorów, ani tej samej winiety, bo do tego zdjęcia nie pasowały - podsunąłem jedynie jakąś ścieżkę, wydająca mi się możliwą. Oczywiście można kupić adobe i nik, czemu nie i używać gotowych filtrów + jakieś korekty ich parametrów.
W acr możesz pogmerać przy HSL (zacznij od koloru pomarańczowego).
popodciągać barwy kolorów-dodać sporo kontrastu-a nastepnie zdjać troszke barwy kolorów w/g uznania ;) to tak na prosto czasem coś się udaje.
:mrgreen:
a co wtym śmiesznego ?
Przede wszystkim "barwy kolorów" mogą zwalić z nóg. :)
Tomek Konopka
25-05-2009, 11:23
e tam przejęzyczyć się człowiek nie może :mrgreen:
Coraz bardziej utwierdzam się w maskach...A takie manipulacje mało mnie intersują. Dodać jeszcze należy że do jakichkolwiek machinacji trzeba mieć krztę zmysłu...Jak pokazują niektóre zdjęcia "powarsztatowe" nie każdy tak może, nawet jak wie jak ma presety dupety i inne. Na osłodę podaję linę do mistrza świata, którego PRACE zawsze podnoszą mnie na duchu - www.fotki-slubne.pl
P.S. Nie chce wiedzieć jaki ubaw może mieć Trzcionka, Kalina lub inni wielcy czytając te domysły ale...nie wierzę że oni też kiedyś nie kombinowali ;)
metal137
25-05-2009, 22:43
Na osłodę podaję linę do mistrza świata, którego PRACE zawsze podnoszą mnie na duchu - www.fotki-slubne.pl
Cholera jasna, a ja już w pierwszej chwili pomyślałem, że Ty tak na poważnie z tą "przykładową" stroną :D Dopiero jak przeczytałem drugi raz Twojego posta, to ochłonąłem...
Dla mnie jednym z mistrzów koloru jest kolega Archibald, gdyby jeszcze ktoś mi powiedział jak osiągnąć takie efekty jak on przy pomocy samego Capture NX2 to byłbym wniebowzięty :D.
Pzdr
M
Może trzeba gdzieś poszukać w książkach... trochę gmerałem po internecie ale nic super nie znalazłem. Zabawa raczej nie dla każdego, bo trzeba wiedzieć co się chce dokładnie uzyskać i trzeba znać się na grafice komputerowej - chyba od tego trzeba by zacząć. Gotowy sposób na określoną kolorystykę? Byłoby nudne, wszyscy by klepali takie same zdjęcia, bez względu czy ona ma sens czy nie.
Archibald'owi nic nie brakuję no może poza...tym pazurkiem ;D Radek Radziszewski takowy posiada(pazurek oczywiście: )...polecam obejrzeć galerię.
terpsych
26-05-2009, 14:34
Coraz bardziej utwierdzam się w maskach...A takie manipulacje mało mnie intersują. Dodać jeszcze należy że do jakichkolwiek machinacji trzeba mieć krztę zmysłu...Jak pokazują niektóre zdjęcia "powarsztatowe" nie każdy tak może, nawet jak wie jak ma presety dupety i inne. Na osłodę podaję linę do mistrza świata, którego PRACE zawsze podnoszą mnie na duchu - www.fotki-slubne.pl
Od dziś ta stronka pozostanie w moich ulubionych. Widać są ludzie, którzy nie potrafią nic (podobnie jak ja) i jeszcze biorą za to kasę, znajdując naiwniaków. To ja już wolę być amatorem i jak mi nie wyjdzie (albo wyjdzie ;)) pakować na NK.
ROTFL.
terpsych
metal137
26-05-2009, 16:30
Archibald'owi nic nie brakuję no może poza...tym pazurkiem ;D Radek Radziszewski takowy posiada(pazurek oczywiście: )...polecam obejrzeć galerię.
Oglądałem i zgadzam się - jego kolory to też "wypas", chociażby te fotki na pierwszej stronie:
http://www.radziszewski.eu/calosc/30.08.2008/index.html
Pzdr
M
fotoseba
08-08-2013, 00:34
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1097949_10201765586925175_1584599868_n.jpg - jak uzyskac takie kolory chodzi mi o intensywnosc
Andrzej78
08-08-2013, 09:13
n.p. w Adobe Camera Raw: Vibrance w górę na np. +40 ( w zależności od aparatu i zdjęcia) , saturation też w górę.
Ale czy to naprawdę takie ładne - pani z marchewkową cerą?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3173642#post3173642
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3173642#post3173642
hehe, ale lipa:) i kłamstwo wyszło:)
a zdjęcie faktycznie obciachowe na maksa:)
PiotrekW
13-08-2013, 09:50
Napisali na stronie że mają "jasne obiektywy". No jak patrzę na galerię zdjęć to ciężko mi w to uwierzyć :)
Napisali na stronie że mają "jasne obiektywy". No jak patrzę na galerię zdjęć to ciężko mi w to uwierzyć :)
No może w sensie, że białe? :) Takie canonowskie 70-200f4 jest jasne ;)