Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : proszę o porade- statyw

hunter77
16-05-2009, 08:00
chcę kupic statyw w związku z tym proszę o porade i podpowiedzi.
Zastanawiam sie nad Manfrotto 055XPROB Professional + głowica Manfrotto 486RC2
Co o tym zestawie sądzicie czy warto? moze ktoś poleci coś podobnego?
Gdzie najtaniej można kupić.

tomitom
16-05-2009, 09:16
jak dla mnie to zdecydowanie nie ten dział na takie pytania.

marbed
16-05-2009, 12:20
Kolego takie rozważania są niecelowe beż określenia budżetu. Każdy powie Ci, że manfrotka jest jednym z najlepszych rozwiązań. Cóż z tego jeśli nie będzie Cię na nią stać a dywagacje czy lepsza jest głowica kulowa czy 3D to już kompletna strata czasu. Każde rozwiązanie ma swoich zwolenników więc nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Co najwyżej jeśli więcej postów dadzą ci co mają kulową( albo odwrotnie) i nabierzesz mylnego przekonania o słuszności tego jednego rozwiązania. Sam musisz popróbować i jednej i drugiej głowicy i sam znajdziesz odpowiedź.

Calme
16-05-2009, 19:54
Tam manfrotka - Getzo ;))))

Nikuś
16-05-2009, 20:19

Subiektywnie stwierdzę, że ta głowica 486RC2 bardzie pasuje mi do monopodu. Przy statywie jednak wygodniesza panorama, czy jak to się nazywa

.

marbed
16-05-2009, 22:49
Tam manfrotka - Getzo ;))))
GITZO :-P jeśli rozmawiamy o lexusach pośród statywów :D

Charles
17-05-2009, 01:40

Musisz się określić do czego będziesz używał tego statywu. Jako np. statyw na piesze, długie wyprawy M055XPROB całkowicie się nie nadaje. Jest za ciężki i po 2 godzinach będziesz miał dość noszenia. Ja taki nabyłem i po kilku miesiącach dokupiłem lżejsze Manfrotto. Pomijając wagę, statyw jest naprawdę świetnie wykonany i użytkuje się go znakomicie. Przemyśl też to, jak wysoki statyw jest Ci potrzebny i jak ciężki sprzęt będziesz używał.

northrop
17-05-2009, 06:26
GITZO :-P jeśli rozmawiamy o lexusach pośród statywów :D

i do tego jakas fajna glowica RRS czy tam Markins i gra gitara ;)

borubar
17-05-2009, 10:52
Wybór głowicy to też kwestia zastosowania. Do zdjęć statycznych typu krajobraz i architektura najlepsza jest klasyczna głowica z poziomnicami. Ja mam Manfrotto 029 z dwiema poziomnicami i teraz wiem, że przydałaby mi się trzecia poziomnica do pionowych kadrów. Jeżeli zaś tego nie potrzebujesz, to dobra głowica kulowa jest chyba idealnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam.

malisz
17-05-2009, 14:32
hunter77-> najpierw 'pomacaj' ten statyw. ja wlasnie sie przymierzam do sprzedania mojego 055xprob. jest swietnie wykonany i stabilny, bardzo wysoki. ale po prostu nie chce mi sie go nosic bo wyglada jak bazooka i wazy tone :(