Zobacz pełną wersję : składam komputer...
1366 jest bardziej rozwojowaW przypadku intela jakakolwiek podstawka nie będzie rozwojowa :]
Krzychu_Z
23-11-2009, 15:07
Hej a pytanie na temat i750.
Jest on w wersji na 2 podstawki. Która z nich jest b.rozwojowa, lepsza.
Czy może wszystko jedno.
Pozdr
Jeżeli masz namyśli Core i5-750 to AFAIK jest tylko na LGA1156 - obydwie są rozwojowe, 1156 to obecny mainstream a 1366 to high performance. Na tą pierwszą będzie większość rozsądnych cenowo procesorów...
Michal_C
23-11-2009, 15:13
Krzychu_Z (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=31741) czyli można spokojnie kupować pod i5. Niestety finanse mnie ograniczają i myślę o tym "słabszym procku". Myślę że do swoich zastosowańbędzie OK.
Dzięki
Pomyliło mi się z i7, przy i5 rzeczywiście ma możliwości wyboru.
Jak pisałem - zwróć uwagę żeby były low voltage bo standardowe DDR3 nie są - a zarówno Intel jak i OCZ twierdzi że używając takich na wyższe napięcie można uszkodzić kontroler pamięci w chipsecie...:( Tera czeka mnie pewnie wymienianie gnatow RAM. Te (http://www.alsen.pl/index.php/product/90/125173/OCZ_DDR3_Reaper_4GB_2x2GB_1600MHz_CL7_7_7/none)raczej nie sa low voltage (patrzac na radiatory)?
:( Tera czeka mnie pewnie wymienianie gnatow RAM. Te (http://www.alsen.pl/index.php/product/90/125173/OCZ_DDR3_Reaper_4GB_2x2GB_1600MHz_CL7_7_7/none)raczej nie sa low voltage (patrzac na radiatory)?
Normalne pamięci DDR3 mają mieć napięcie 1,5V ... za inne bym podziękował (zawyżone napięcie zawsze umożliwi podkręcenie i obniżenie timingów ... dla tego te super szybkie pamięci 1600-1800 z napięciem 500V (;) ) to taki pic na wodę)
Normalne pamięci DDR3 mają mieć napięcie 1,5V ... za inne bym podziękował (zawyżone napięcie zawsze umożliwi podkręcenie i obniżenie timingów ... dla tego te super szybkie pamięci 1600-1800 z napięciem 500V (;) ) to taki pic na wodę)Do rzeczy -- zadzialaja, czy mam juz szukac innych? :)
Krzychu_Z
23-11-2009, 18:08
:( Tera czeka mnie pewnie wymienianie gnatow RAM. Te (http://www.alsen.pl/index.php/product/90/125173/OCZ_DDR3_Reaper_4GB_2x2GB_1600MHz_CL7_7_7/none)raczej nie sa low voltage (patrzac na radiatory)?
Moim zdaniem - nie - sprawdź po symbolu na stronie OCZ- pewnie mają jakieś 1.8 - 1.9 V. Zadziałać - zadziałają. Ja zrobiłem podobny błąd i zanim się zorientowałem to komp chodził, ale jak mi gość z OCZ (bo uwagą w manualu płyty nie specjalnie się przejąłem ;-) ) napisał że można uszkodzić płytę to wymieniłem...
Btw - http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=64553
pioter m
23-11-2009, 21:48
Zadzialaja bezproblemowo. One sa podkrecone i tyle. W biosie mozna samemu obnizyc taktowanie i woltaz, a zwiekszyc opoznienia. Wtedy beda chodzic, jak zwykle pamieci. Czy chce ci sie bawic w overclocking i samemu dobierac ustawienia?
Te geile http://www.arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=17119&katid=3 podobno smigaja na 1.65 przy 7-7-7-24 1.6GHz.
Osobiscie tez wole pamieci z niskim voltazem na nominalnych ustawieniach.
Stig - nie kupuj tych OCZ! Jeśli producent nie zmienił pasty, którą przymocowane są do kości radiatory, czeka cię niemiła niespodzianka: radiator zjedzie sobie niespiesznie z pamięci i jeśli odpowiednio je rozgrzejesz przez odpowiednio długi czas, ma szanse na dokonanie większych zniszczeń podczas swojej grawitacujnej podróży. Nie jestem niestety odosobnionym przypadkiem takiego rozwoju spraw: http://www.ceneo.pl/;0151794184-10.htm (2 i 3 komentarz). Szkoda, że tych komentarzy nie było, kiedy ja je kupowalem...
Jako ze nie chce zakladac osobnego tematu odnosnie skladania komputera. Poniedzmy ze budżet wyjsciowy wynosi 2000zl. Bardzo bym prosil o podanie jakiejs sensownej konfiguracji oczywiscie pod katem obrobki zdjec. Zaznaczam ze jest to cena bez monitora. Mile widziane jakies linki.
i na mnie przyszedl czas ;)
planuje zakup paru podzespolow, bo reszte mam i nie musze zmieniac...
proc: Intel Core i5 750
plyta gl.: Gigabyte GA-P55-UD3
to wiem, a potrzebuje jeszcze RAM 2x2GB (lub 2x3GB ale to poza budzetem raczej;) )
i twardziela jakiegos "dobrego i taniego" mysle ze optymalnie w tej chwili to 500GB.
Doradzcie jakies przyzwoite i niedrogie pamiatki i twardziela tak zeby to ladnie chodzilo razem.
co do dysku to warto spojrzeć w strone firmy WD ceny dysków też nie są wyciągnięte z kosmosu
Samsung f3 500GB - 1 talerz, bardzo szybki i cichy
o!
to teraz pamiatki jakies jeszcze konkretne (niedrogie i dobre;) ) doradzcie
Ja dzisiaj spedzilem dobrze ponad 8h na kopaniu w tonach informacji. I takie oto zestawik udalo mi sie stworzyc.
Dysk: WD Caviar Black 500gb cache 32mb 7200 obr/min- 209 z przesylka z allegro
Procek: Intel Core 2 Quad q8300 2,5 GHz 480 z przesylka z allegro
Ram: 6Gb kingston 360 z przesylka z allegro
Karta Ge force 9800 gt 1024mb 480 z przesylka z allegro
Do tego badziewna obudowa z zasilaczem 500w -200zl
Plyty jeszcze nie mam
Mysle ze w 2000-2200 sie mieszcze sie z caloscia bez nagrywarki
Co o tym myslicie
Ja dzisiaj spedzilem dobrze ponad 8h na kopaniu w tonach informacji. I takie oto zestawik udalo mi sie stworzyc.
Plyty jeszcze nie mam
Co o tym myslicieObetnij ze 2 setki na karcie grafiki i doloz to do budy i zasilacza. Dobry zasilacz to 200-250 zl, a Ty za 2 stowki jedno i drugie wybrales. Pamietaj, ze stabilnosc calej maszyny w glownej mierze zalezy od zasilacza.
stig na jakie pamieci sie zdecydowales? zmieniales tamte?
stig na jakie pamieci sie zdecydowales? zmieniales tamte?Wlasnie poszlo zamowienie na:
2 x OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 Platinium
Asus GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI (EN9600GT/HTDI/512M/A)
Asus P7P55D /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/
OCZ ModXStream Pro 500W (OCZ500MXSP-EU)
Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2
Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX
Plyty jeszcze nie mam
Co o tym myslicie
Jak już stig wspomniał zasilacz 500W z budą w tej cenie to będzie tragedia ... za 200 zł może uda się kupić be quiet pure power 430W ... sam zasilacz.
Co do procesora ... wolałbym Phenom II 945 bo ten Q8300 to straszny kastrat (bardzo wycięta pamięć cache) - oczywiście płyta AM3 wymagana
Pamięć 6 GB - jeśli nie kupujesz I7 920 (po prostu trójkanałowego kontrolera) to nie widzę sensu w takim zakupie (czyli nie kupuj 3x2GB tylko 2x2 lub 2x4 ... a biorąc pod uwagę ceny to na dzisiaj poprzestań na 2x2GB).
Jeśli chcesz komputer do pracy z grafiką 2D to na karcie możesz sporo zaoszczędzić (co też stig zauważył).
brrr... zasilacz z obudową za 200zł... ale będzie sie to fjnie palić... lol IMHO minimum 200zł na sam zasilacz trzeba wydać.. a lepiej by było 250 na 500W.
No i do pamięcie 6GB trzeba pamietać o 64bitowym systemie.
Komputer ma byc do ogolnych zastosowan ze wskazaniem na obrobke zdjec. Troche sie zle wyrazilem 200zl na obudowe bez zasilacza. Zasilacz wiem ze wazna sprawa i powinien byc dobry.A moge wiedziec czemu odradzacie Q8300? A jezeli to co proponujecie z prockow do tej ceny tnz 500zl Kupilem 3x2 gb ddr3 kingston 1333. A plyta taka Klik (http://allegro.pl/item833373182_gigabyte_ga_ep43t_ud3l_lga_775_ddr3_ fv_sklep_wwa.html)
A moge wiedziec czemu odradzacie Q8300? A jezeli to co proponujecie z prockow do tej ceny tnz 500zl Kupilem 3x2 gb ddr3 kingston 1333. A plyta taka Klik (http://allegro.pl/item833373182_gigabyte_ga_ep43t_ud3l_lga_775_ddr3_ fv_sklep_wwa.html)
Q8x00 przy większym obciążeniu (4 rdzenie) nierewelacyjnie sobie radzą (pewnie z winy bardzo obciętej pamięci której po wycięciu z 12MB zostało 4MB) ... akurat teraz do photoshop złym wyborem Q8x00 nie są ... ale do innych rzeczy różnie to bywa a lepiej nie będzie. Mniej wykastrowany Q9x00 jest już lepszym wyborem ale kosztuje on tyle co i750.
... w ostateczności ten Q8x00 do photoshop może być,
Co do pamięci - jaki był sens kupować 3 kości ? .... gdybyś kupił 2 mógłbym zrozumieć ... gdybyś kupił 4 też byłoby OK ... ale 3 ???!? - możesz wytłumaczyć po co Ci 3 kości do systemu opartego na Q8x00 lub i750 lub Phenom 945 skoro wszystkie te platformy mają kontroler dwukanałowy ?
o najwyżej nie będą mu banglały w trybie Dual... zreszta niewiele to daje:P
Kupilem 3 kosci poniewaz powiedzmy mialem okazje. A komp PS i czasem jakies gierki choc za duzo czasu na to nie mam. A o co chodzi z tymi obciazeniami ze zle sobie q8xxx radzi? Mam mocno okrojony budzet ok 2000-2200zl i w wym musze sie zmiescic. Jak bedzie do gier ok i PS to biore.
Posiedzialem troche i teraz tak przemyslalem wszystko jeszcze raz:
Procek I5 750 - ten bedzie dobry?
Dysk 500gb WD 32mb cache
Grafa Gigabyte geforce 9800GT 1gb
RAm 3*2gb DDR3( w niedalekiej przyszlosci + 1 kosc)
Plyta klik (http://allegro.pl/item825320107_plyta_gigabyte_ga_p55_ud3_lga1156_po d_core_i5_i7.html)
I obudowa jakies 100zl
Do teog zasilacz od 200 w gor?
Prosze o komentarz tego zestawu
Dysk 500gb WD 32mb cache
Plyta klik (http://allegro.pl/item825320107_plyta_gigabyte_ga_p55_ud3_lga1156_po d_core_i5_i7.html)
I obudowa jakies 100zl
Jest OK - karta graficzna wydajna w 3D (ale nie szczególnie) więc komputer głównie do photoshop z okazjonalnym graniem.
ps. ja osobiście bardziej gustuję w ATI ;)
To jaka grafike proponujesz? Tylko z geforcow?
To jaka grafike proponujesz? Tylko z geforcow?Jak nie będziesz grał to po prostu niższy model GF ;) - mniej pociągnie energii, mniej będzie się grzał, mniej będzie kosztował ... ale oczywiście w grach 3D będzie wolniejszy,
A może GTS250? Jest w nowszej technologii i mało je energii. Mam taką (512MB).
Wigi ciekawa propozycja ale chyba jednak zostane przy Gigabyte Geforce 9800gt. A mam kilka obowiazkowych tytulow ktore musze zaliczyc np gta4 ghotic 3 fifka 10.
Wigi ciekawa propozycja ale chyba jednak zostane przy Gigabyte Geforce 9800gt. A mam kilka obowiazkowych tytulow ktore musze zaliczyc np gta4 ghotic 3 fifka 10.
Czy mam rozumieć, że uważasz GTS250 za słabszą kartę, że nie da rady?
Nie absolutnie nie jednak do teraz uzywalem tylko Geforcow i chcialbym przy tym pozostac, a roznica w cenie nie jest bardzo znaczaca.
hmmm ja niewiem czy te wszystkie tytuły Ci pójda na 64bitowym systemie:P Wiem ze GTA4 lubi strzelać fochy
hmmm ja niewiem czy te wszystkie tytuły Ci pójda na 64bitowym systemie:P Wiem ze GTA4 lubi strzelać fochy
Mit.
Ale mi kociol w glowie robicie:D To bede robil caly czas formaty:P Instalne 32 zeby pograc:P a potem format i 64 zeby dzialac:D
Ale mi kociol w glowie robicie:D To bede robil caly czas formaty:P Instalne 32 zeby pograc:P a potem format i 64 zeby dzialac:D
Ja mam system 64 bit i nie ma problemów z aplikacjami 32 bitowymi ...
System 32 bitowy to relikt.
Kyle na jakim systemie pracujesz? Vista czy juz 7?A i czy jest jakas wersja XP obslugujaca 6gb ramu>?
Krzychu_Z
01-12-2009, 17:58
Kyle na jakim systemie pracujesz? Vista czy juz 7?A i czy jest jakas wersja XP obslugujaca 6gb ramu>?
Jest, 64-bitowa...
Tylko 64 bitowy XP to jest samobojstwo.
Dysk 500gb WD 32mb cache
I obudowa jakies 100zl
Plyte zmienil bym na GA-P55-UD3R
nie wiem czemu 3 kosci Ramu, ta plyta, a wlasciwie platforma na 1156 nie obsluguje triplechanal, tylko dual. Jaka maja miec czestotliwosc MHz?106?1033?1600?
Czy bedziesz krecic? Jak tak to przydaloby sie pomyslec o lepszym chlodzeniu.
I oczywiscie trzeba pamietac o zasilaczu, on to podstawa. Zapewnia stabilnosc calego zestawu.
Krzychu_Z
01-12-2009, 19:08
nie wiem czemu 3 kosci Ramu, ta plyta, a wlasciwie platforma na 1156 nie obsluguje triplechanal, tylko dual. Jaka maja miec czestotliwosc MHz?106?1033?1600?
I napięcie zasilania ?
Poza tym buda za 100 pln i zasilacz za 200 to raczej nieporozumienie...
Czy bedziesz krecic? Jak tak to przydaloby sie pomyslec o lepszym chlodzeniu.
I oczywiscie trzeba pamietac o zasilaczu, on to podstawa. Zapewnia stabilnosc calego zestawu.
Pisał już 1333...
Zresztą niewiem w czym widzicie problem... 3x2GB bedzie mu banglać... a że nie w Dualu to IMHO nie problem... jak składałem swój to wiele osób polecało mi kupowac pamieć nie 2x2 a w jednej kości bo Dual w zasadzie niewiele daje.
I napięcie zasilania ?
Poza tym buda za 100 pln i zasilacz za 200 to raczej nieporozumienie...
za 200-250 dorwie dobry zasilacz... 450 lub 500W chocby Chiefteca
(...)jak składałem swój to wiele osób polecało mi kupowac pamieć nie 2x2 a w jednej kości bo Dual w zasadzie niewiele daje.
Tylko kup pamięć 4 GB w jednej kości, albo nie znajdziesz takiej, albo bardzo słono zapłacisz, to już lepiej 2x2 w dual :)
i nieprawdą jest, że dual niewiele daje... ziarnko do ziarnka... ;)
napewno więcej mu da 6GB niż 4GB w dualu;) A bedzie miał dwie stówki to sobie kupi jeszcze jedną i będzie miał 8GB śmigających w dualu... ziarnko do ziarnka;)
(...) jak składałem swój to wiele osób polecało mi kupowac pamieć nie 2x2 a w jednej kości bo Dual w zasadzie niewiele daje.
...i udało Ci się w końcu kupić pamięć 4GB w jednej kości? Gdzie, za ile, opłaciło się? :mrgreen:
Witam !
Nie, jest to płyta pod Dual Channel DDR3 więc obsłuży np. 2x4GB DDR3.
Taka dostalem odpowiedz odnosnie tej plyty glownej? Na pytanie czy 6gb RAM bedzie dzialalo. KLIK (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=825320107) Czy to oznacza ze jezeli wloze do niej 3x2gb to jedna kosc 2gb nie bedzie dzialala. Prosze o odpowiedz.
Czy to oznacza ze jezeli wloze do niej 3x2gb to jedna kosc 2gb nie bedzie dzialala. Prosze o odpowiedz.
Spokojnie, będzie działało, tyle, że nie w dual chanell.
Napisz jeszcze dokładnie jakie napięcie mają te kości, bo to ma spore znaczenie.
Wigi prosto z aukcji
Memory Category: Desktop
Memory Type: DDR3
Memory Speed: PC10600
Memory Speed MHz: 1333MHz
Memory Size: 2048MB
Total Memory Size: 2GB
Memory Modules: 1
Memory Channels: Triple
Memory Socket: DIMM
bahuone, nie napisałeś ani słowa o napięciach.
nie wiem jakie sa, tyle pisalo na aukcji a nie znam sie na tym za bardzo wiec nie wiem:D
Krzychu_Z
02-12-2009, 21:09
nie wiem jakie sa, tyle pisalo na aukcji a nie znam sie na tym za bardzo wiec nie wiem:D
To lepiej się poznaj bo możesz kupić nie pasujące - nie było na aukcji symbolu producenta (dość długi, kombinacja liter i cyfr) ?
Kingston PC10600 1333MHz 2GB DDR3 Triple Channel o to chodzi?
Krzychu_Z
03-12-2009, 07:49
Kingston PC10600 1333MHz 2GB DDR3 Triple Channel o to chodzi?
O coś takiego (n.p.) KVR1333D3N9K3/6G (to jest Kingston DDR3 kit 3x2GB) - i jeżeli to ten to ma za wysokie napięcie do chipsetu P55 który będziesz miał na płycie.
to moze poleccie jakies konkretne pamiatki ktore beda pasowaly, jakies 2x2GB i jakies 2x3GB
bo tez w najblizszym czasie planuje zakupy :)
to moze poleccie jakies konkretne pamiatki ktore beda pasowaly, jakies 2x2GB i jakies 2x3GB
bo tez w najblizszym czasie planuje zakupy :)
Standardowe Kingston 1333 2x2GB / 3x2 ... mają standardowe zasilanie 1,5V przynajmniej a nie fabrycznie podkręcone 1,65 jak Patrioty i wiele wiele innych.
Moze o to chodzi? Dostalem linka od sprzedawcy z danymi KVR1333D3/2GR. To jaka plyte do tego zeby chodzili te ramy i procek intela i5 750.
Moze o to chodzi? Dostalem linka od sprzedawcy z danymi KVR1333D3/2GR. To jaka plyte do tego zeby chodzili te ramy i procek intela i5 750.
Interesują Cię 2 sztuki KVR1333D3N9/2G albo jeden zestaw KVR1333D3N9K2/4G .
Płyta ... wolę nie radzić ... patrz na długą gwarancję (minimum 3 lata) i szukaj opinii o wadach.
Kostki 4 GB są jeszcze za drogie.
Tylko ze ja juz kupilem 3x2gb KVR1333D3/2GR. Na poczatku moge wlozyc tylko 2 kosci a jak dokupie czwarta to zainstaluje wszystko. Kyle zaproponuj plyte jakas gigabyte bo ja sie nie znam. A nie chce kupic jakiegos bubla.
Tylko ze ja juz kupilem 3x2gb KVR1333D3/2GR. Na poczatku moge wlozyc tylko 2 kosci a jak dokupie czwarta to zainstaluje wszystko. Kyle zaproponuj plyte jakas gigabyte bo ja sie nie znam. A nie chce kupic jakiegos bubla.Płytę musisz dobrać pod własne wymagania. Ja dla siebie szukałbym czegoś co ma mało starych portów PCI i sporo PCI-E np.
http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGABYTE+P55-UD4 (nie sugeruj się sklepem - może znajdziesz taniej). .... ale może wystarczy Ci model z mniejszą ilością portów ... w ten czas zaoszczędzisz. Pytanie czy coś poza kartą graficzną masz zamiar kiedyś instalować (jakiś dodatkowy kontroler, karta TV ...). Może Ci wystarczy najtańsza płyta z 2xPCI-E ... + 2x PCI (które to przestarzałe złącza bagatelizuję ... ale może masz coś starego na PCI). Ogólnie : pomyśl czego Ci na płycie głównej trzeba.
... nie wiem czy jest sens się napalać teraz na USB3
http://allegro.pl/item825320107_plyta_gigabyte_ga_p55_ud3_lga1156_po d_core_i5_i7.html czy taka bedzie dobra? Czyli chce na niej 6-8gb ramu i proca i5 750 zadne karty tv mnie nie interesuja ani inne bajery. Ja sie nie znam wogle dlatego szukam tutaj pomocy. Nie raz juz forumowicze dobrze doradzili i teraz licze ze bedzie podobnie
Chce zeby cos takiego na tym chodzlilo w miare dobrze:
Procek I5 750
Dysk 500gb WD 32mb cache
RAm 3*2gb DDR3 niedlugo + 2gb
Nie widzę jakichś przeciwwskazań (ale zaznaczam że opinii nie szukałem czy ktoś narzeka i ew. na co) ... ba ... skoro nic nie masz zamiaru wsadzać to kup jeszcze prostszą za 350 zł (2xPCI-E+2xPCI) ... i ponownie radzę poszukać negatywnych opinii (zawsze jakiś gorszy, mniej udany model może się trafić).
Czyli ta bedzie dobra? Mozna spokojnie kupowac czesci i skladac? Tak plyte sobie wymyslilem i mysle ze przy niej zostane. Kyle czyli twierdzisz ze wszystko bedzie gralo dobrze?
Nie, jest to płyta pod Dual Channel DDR3 więc obsłuży np. 2x4GB DDR3. Taka dostalem odpowiedz na pytanie czy bedzie chodzilo 3x2gb. Sam juz nie wiem. A do tej plyty co chce ew podejdzie karta tv czy nie bardzo? Bo to chyba jedyna rzecz na ktora bym sie decydowal ale moge sobie darowac. A no i czy dysk grafika bedzie ok?
W opisie tej płyty widnieje:
Dwukanałowa obsługa pamięci ... jest OK będzie z 2 kości dual channel ... a o tym że z 3 kośćmi mogą być problemy mówiłem na początku (a nawet inaczej - zupełnie nie rozpatruję takich ... co co tu dużo gadać ... bezsensownych kombinacji jak 3 kości na płycie dual channel).
czy taki zestaw bedzie ze soba dobrze wspolpracowal?
procesor: Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=CORE+I5-750+2%2C66)
plyta glowna: Gigabyte GA-P55-UD3 P55 s.1156 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGABYTE+P55-UD3)
dysk: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAM+50+16+HD502HJ)
RAM wersja1: Geil 2x2GB DDR3 1600 Dual Chanel Kit 8-8-8 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GEIL+4GB+DDR3+1600+8)
RAM wersja2: Geil 2x2GB DDR3 1600 Dual Chanel Kit 8-8-8 Black Dragon KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GB34GB1600C8DC)
RAM wersja3: OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinium Low Voltage, Core i5 KLIK (http://www.komputronik.pl/index.php/product/84758/Podzespo_y_PC/Pami_DRAM/3.html)
Czy ktoras z wymienionych wyzej pamieci bedzie najlepsza ok?
Bo podobno jakies fochy i5 ma z niektorymi pamiatkami.
niestety nie moge juz edytowac :(
albo taka plyta: Asus P7P55D LE P55 s.1156 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+P7P55D+LE)
czy taki zestaw bedzie ze soba dobrze wspolpracowal?
procesor: Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=CORE+I5-750+2%2C66)
plyta glowna: Gigabyte GA-P55-UD3 P55 s.1156 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGABYTE+P55-UD3)
dysk: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAM+50+16+HD502HJ)
RAM wersja1: Geil 2x2GB DDR3 1600 Dual Chanel Kit 8-8-8 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GEIL+4GB+DDR3+1600+8)
RAM wersja2: Geil 2x2GB DDR3 1600 Dual Chanel Kit 8-8-8 Black Dragon KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GB34GB1600C8DC)
RAM wersja3: OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinium Low Voltage, Core i5 KLIK (http://www.komputronik.pl/index.php/product/84758/Podzespo_y_PC/Pami_DRAM/3.html)
Czy ktoras z wymienionych wyzej pamieci bedzie najlepsza ok?
Bo podobno jakies fochy i5 ma z niektorymi pamiatkami.
Opcja 3 napewno bedzie dziala i moim zdaniem bedzie to bardzo dobry wybor najnizszy CL7,0.
Plyte bralbym Gigabyte GA-P55-UD3R P55 s.1156(ma radiatory na sekcji zasilania) badz jakas MSI.
Tyle odemnie, ale niech jeszcze inni sie wypowiedza
Opcja 3 napewno bedzie dziala i moim zdaniem bedzie to bardzo dobry wybor najnizszy CL7,0.
Plyte bralbym Gigabyte GA-P55-UD3R P55 s.1156(ma radiatory na sekcji zasilania) badz jakas MSI.
Tyle odemnie, ale niech jeszcze inni sie wypowiedza
UD3 rozni sie od UD3-R tym ze ta druga ma 2 eSATA
na horyzoncie pojawila sie jeszcze plyta MSI: MSI P55-CD53 IP55 s1156 KLIK (http://www.proline.pl/sklep.php?p=MSI-P55-CD53)
na ten moment chyba asus wygrywa;) bo ma dobra cene i jeszcze eSATA.
robin102
08-12-2009, 12:41
eSATA to bardzo przydatny port, zapewnia szybki transfer np na dysk zewnętrzny jak ja to robię celem posiadania kopi wszystkich zdjęć dla bezpieczeństwa i spokojnego snu :)
cholerka tych pamieci OCZ niskonapieciowych nikt nie ma :(
poszukiwan ciag dalszy...
O płytach MSI zapomnij, często pada kontroler pamięci, czasami zasilanie kuleje tudzież inne pomniejsze problemy, jedyny plus to że we Wrocławiu jest serwis i nie trzeba wysyłać do Holandii.
Czy jest sens kupowania pamieci 1600MHz do i5 skoro kontroler pamieci jest 1333MHz?
tharkun dzieki za opinie o MSI, na 90% biore Asusa P7P55D LE
O płytach MSI zapomnij, często pada kontroler pamięci, czasami zasilanie kuleje tudzież inne pomniejsze problemy
Nie zgadzam się z powyższą opinią i szczerze polecam płyty MSI, są świetnie wykonane i niezawodne. Znajomi i rodzina bezproblemowo używają płyt tej marki. Ja niedawno kupiłem GD65, świetna płyta.
Co do pamięci DDR3 niskonapięciowych, to polecam G.Skill.
Czy jest sens kupowania pamieci 1600MHz do i5 skoro kontroler pamieci jest 1333MHz?
Jesli nie bedziesz podkrecal to ja sensu nie widze. Zreszta i tak roznice miedzy 1600, a 1333 MHz sa male.
Nie zgadzam się z powyższą opinią i szczerze polecam płyty MSI, są świetnie wykonane i niezawodne.
I ja podzielam ta opinie.
Co do pamięci DDR3 niskonapięciowych, to polecam G.Skill.Mają modele które na domyślnych parametrach zapisanych w SPD działają na standardowym dla DDR3 napięciu czyli 1,5V ?
Nie zgadzam się z powyższą opinią i szczerze polecam płyty MSI, są świetnie wykonane i niezawodne
Z tą niezawodnością jest różnie o jakości produktów tej firmy nie będę się wypowiadał przez długi okres czasu je naprawiałem ^^
Prywatnie też zalega u mnie np płyta K9NE ultra z padniętym kontrolerem ramu- widzi tylko 1 gb, znajomemu też na to samo padła płytka z innej serii. Ale jak we wszystkim każdy ma swoją opinie na temat sprzętu i topowych marek.
Pozdrawia Was były serwisant MSI
Z tą niezawodnością jest różnie o jakości produktów tej firmy nie będę się wypowiadał przez długi okres czasu je naprawiałem ^^
Ale wiesz... to nie zawsze jest wyznacznik. Np. kolega z serwisu ostatnio plakal, ze przychodzi do nich masa padnietych pamieci OCZ i Geil. Pochopnym wnioskiem byloby stwierdzenie, ze ten sprzet jest awaryjny i w ogole do kitu — nie sadzisz? Trzeba zachowac umiar i spory dystans do tego typu sytuacji.
Co do pamięci czy innych urządzeń- cóż każda firma czasami zaliczy wpadkę w jakiejś serii produktu nie ważne czy to OCZ Segate czy nawet aku Nikona.
Dla mnie wyznacznikiem nie była ilość padniętych części (co nie zmienia faktu iż wiele różnych serii cierpiało na podobne problemy) tylko ilość "unowocześnień" (czyt. wad konstrukcyjnych do naprawy) które za każdym razem przy każdej płycie musiały być wprowadzane, produkty nie są do końca dopracowane i nie każdemu producentowi sprzętu to się zdarza (to nie był jedyny serwis w którym miałem przyjemność pracować).
Prywatnie do tej firmy naprawdę nic nie mam- sam przez długi czas używałem ich płyt głównych, aczkolwiek na początku przyszłego roku już ponownie jej nie kupie.
Jeżeli o same laptopy chodzi także często polecam je znajomym ponieważ są tanie (na pierwszy laptop w sam raz, po roku- dwóch użytkowania wiesz już czego oczekujesz od mobilnego urządzenia i można celować w jakościowo półkę wyżej) do tego jest błyskawiczny serwis.
Ale tak jak wcześniej pisałem każdy ma swoich topowych producentów a o gustach się nie dyskutuje, poza tym nie można się zawsze zgadzać ze zdaniem innych- wspierało by to straszny monopol na rynku :P
Pozdrawiam
Tu starają się wypisywać interesujące konfiguracje na bieżące miesiące:
http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputerowe_na_grudzien_2009
do zastosowań ogólno-medialnych jak mniemam.
BlackRoger
09-12-2009, 09:31
Tu starają się wypisywać interesujące konfiguracje na bieżące miesiące:
http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputerowe_na_grudzien_2009
do zastosowań ogólno-medialnych jak mniemam.
No właśnie do zastosowań ogólno medialnych. Trudno tam znaleźć w miarę optymalny zestaw do pracy z aplikacjami graficznymi 2D.
Pozdrawia Was były serwisant MSI
no to oczywistym jest, że brakuje ci obiektywizmu :)
Mają modele które na domyślnych parametrach zapisanych w SPD działają na standardowym dla DDR3 napięciu czyli 1,5V ?
Spokojnie. Ja kupiłem pamięci o znamionowym napięciu 1,65V (zalecane do LGA1156) i pracują u mnie bezproblemowo z napięciem 1,3V. Poza tym pojawiły się nowe kości z napięciem 1,35V. Więc masz w czym wybierać.
No właśnie do zastosowań ogólno medialnych. Trudno tam znaleźć w miarę optymalny zestaw do pracy z aplikacjami graficznymi 2D.
i na dodatek tylko jeden jest na i5 ;)
Spokojnie. Ja kupiłem pamięci o znamionowym napięciu 1,65V (zalecane do LGA1156) i pracują u mnie bezproblemowo z napięciem 1,3V. Poza tym pojawiły się nowe kości z napięciem 1,35V. Więc masz w czym wybierać.I tak za ~300 PLN kupię 2x2GB pamięci G.Skill o parametrach 1333 CL9 na napięciu do 1,5V ?
Zamień kartę graficzna na tańszą i będzie odpowiedni dla aplikacji 2D, można też wykorzystać dedykowane do tego karty jakie tworzy np. Matrox - ale w 95% ta uniwersalność komputera bardziej się opłaci - wiec można nie kombinować wcale.
i na dodatek tylko jeden jest na i5 ;)
Nie znam całego tematu - takie było założenie?
I tak za ~300 PLN kupię 2x2GB pamięci G.Skill o parametrach 1333 CL9 na napięciu do 1,5V ?
W tej chwili kupisz takie za ok. 370 zł (ostatnio pamięci nieco podrożały), ale to i tak dobra cena.
BlackRoger
09-12-2009, 12:12
Zamień kartę graficzna na tańszą i będzie odpowiedni dla aplikacji 2D, można też wykorzystać dedykowane do tego karty jakie tworzy np. Matrox - ale w 95% ta uniwersalność komputera bardziej się opłaci - wiec można nie kombinować wcale.
Jeśli ktoś szuka uniwersalnej maszyny gdzie będzie używał sporadycznie aplikacji graficznych to ok. Można i pograć i pobawić się multimediami (nie mylić z obróbką zdjęć). Jeśli ktoś jednak składa komputer pod grafikę 2D to dobór procków (bazy), kart graficznych w półce cenowej do 3tys wg tych propozycji jest zdecydowanie mało trafiony i można złożyć coś zdecydowanie sensowniejszego - a przede wszystkim szybszego za te same pieniądze pod obróbkę zdjęć np. w PS'ie.
W tej chwili kupisz takie za ok. 370 zł (ostatnio pamięci nieco podrożały), ale to i tak dobra cena.To już na prawdę moim zdaniem lepiej kupić Kingston o tych parametrach za 298 zł (cena w chwili pisania tej wiadomości).
To już na prawdę moim zdaniem lepiej kupić Kingston o tych parametrach za 298 zł (cena w chwili pisania tej wiadomości).
Z napięciem nominalnym 1,5V? Pokaż mi takiego Kingstona?
Z napięciem nominalnym 1,5V? Pokaż mi takiego Kingstona?
KAŻDY z serii Value RAM (standardowy)
http://www.valueram.com/datasheets/KVR1333D3N9_2G.pdf
http://www.valueram.com/datasheets/KVR1333D3N9K2_4G.pdf
http://www.valueram.com/datasheets/KVR1333D3N9_4G.pdf
http://www.valueram.com/datasheets/KVR1333D3N9K2_8G.pdf
... cała lista jest tu:
http://www.valueram.com/europe/datasheets/default.asp#DDR3%201066MHz%20and%201333MHz
Kyle, no to radzę szybko kupować te Kingstony, bo w większości sklepów pamięci te (sprawdziłem KVR1333D3N9K2/4G) już podrożały do ok. 350-360 zł (a Ceneo często podaje ceny nieaktualne).
Witam czy złożę w Polsce lepszy komputer niż podana specyfikacja za 3000 zł ?
PROCESSOR Intel Core i7-860 (2.80GHz, 8MB, L3 Cache) edit
OPERATING SYSTEM Genuine Windows® 7 Home Premium 64bit- English edit
OFFICE SOFTWARE Microsoft® Works 9 - English edit
HARDWARE SUPPORT 1 year of coverage included with your PC edit
PROTECT YOUR NEW PC McAfee® Security Centre 15 Month Protection edit
MONITOR Display Not Included edit
MEMORY 4096MB 1067 MHz Dual Channel DDR3 SDRAM [4x1024] edit
HARD DRIVE 640GB (7200RPM) SATA Hard Drive edit
GRAPHICS CARD 1GB NVIDIA® GeForce™ GT220 graphics card edit
OPTICAL DRIVE 16X DVD+/- RW Optical Drive (DVD & CD read and write) (Win 7 Only) edit
KEYBOARD Dell™ USB Entry Keyboard - UK/Irish (QWERTY) edit
MOUSE Dell 2 Button USB Optical Mouse edit
SOUND SOFTWARE Integrated HDA 7.1 Dolby Digital Audio edit
NAPSTER PROMOTION Free Napster® with 60 Free Songs and 1 year Free Music Streaming edit
komputer ma służyc do obróbki zdjęc i codziennego użytkowania film , internet , gry raczej rzadko od tego mam PS3 ... monitor jaki będzie podłączony do tego to CG222W lub S2433W lub NEC 2490wuxi 2 nad tym się jeszcze zastanawiam . Czy ta karta co jest podana w specyfikacji wystarczy czy potrzebna jest jakaś lepsza ? Z góry dziękuję za pomoc ...
Krzychu_Z
14-12-2009, 07:49
Jest na to szansa bo to jakaś wyjątkowa bida jest - wolne pamięci, tania karta graficzna i w zasadzie nie wiadomo co poza tym - jaka płyta, producent pamięci itp.
Jest na to szansa bo to jakaś wyjątkowa bida jest - wolne pamięci, tania karta graficzna i w zasadzie nie wiadomo co poza tym - jaka płyta, producent pamięci itp.To konfiguracja z gotowego, firmowego zestawu DELL ... a tak zapytam z ciekawości : po co mu lepsza karta graficzna do pracy w Photoshop ?
dokładnie jak napisał Kyle jest to gotowy zestaw DELL-a ... Zastanawiam się czy w Polsce nie złożyłbym za tą sumę lepszej jednostki ? A powiedzcie mi jak to jest jak w takiej gotowej jednostce danego producenta się coś zepsuje(np. karta graficzna) to czy później można to wymienic samemu czy ratuje tylko serwis ?
Krzychu_Z
14-12-2009, 09:46
To konfiguracja z gotowego, firmowego zestawu DELL ... a tak zapytam z ciekawości : po co mu lepsza karta graficzna do pracy w Photoshop ?
Nie twierdzę że lepsza potrzebna, tylko że ta jest tania - w kontekście ceny zestawu i możliwości złożenia tańszego w wymienionej kwocie.
w kontekście ceny zestawu i możliwości złożenia tańszego w wymienionej kwocie.... no to odpowiedziałeś koledze na postawione pytanie ;)
Pytanie do posiadaczy i5:
Czy puszczacie pamieci na np. 1.9V z tym prockiem?
kupilem pamieci polecane przez producenta plyty glownej i takie koles w sklepie mi polecil,
z tym ze w tej chwili chodza na 1,5V (domyslne ustawienia), a powinny chodzic na 1,9V.
Jednak w instrukcji od plyty pisza ze zwiekszenie napiecia dla pamieci (powyzej 1,65V) moze uszkodzic procesor :/
Teraz nie wiem czy zostawic te co mam (1,9V 7-7-7-20) chodzace na 1,5V (ale nie wiem z jakimi timingami;) )
czy puscic je na 1,9V i z takimi timingami jakie powinny miec.
Jak w biosie ustawie profil zasilania X.M.P czy jakos tak;) (pamieci to cale X.M.P. wspieraja) to same sie ustawiaja na 1,9V i 7-7-7-20
ale nie wiem na ile jest to bezpieczne... srednio mam ochote cos zjarac ;)
Ja dla świętego spokoju trzymałbym się 1,5V (czyli standardowego napięcia dla DDR3). Jak dasz na 1,9V to może się coś spali kiedyś, ... a może nie ... ale moim zdaniem przy 1,5V prawdopodobieństwo uszkodzenia jest o przepadziste niebo mniejsze niż przy 1,9V.
niby wiadomo ze 1,5 bezpieczeniejsze ;)
tylko tak sie zastanawiam co ma piernik do wiatraka??
Przeciez napiecie pamieci nie ma nic do rzeczy z napieciem procesora ktore pozostaje bez zmian...
Nowy komp zlozony, wlozony do budy, 7mka zainstalowana, skonfigurowana i przetestowana. :)
Test w Shopie CS4 w wersji 64-bit skonczyl sie w polowie tego czasu, ktorego potrzebowala wersja CS3 (na tym samym kompie).
Z kolei test zapisu 7 NEFow do TIFFow w Nikon Capture 2.2.3, wygladal nastepujaco:
-- staruszek (C2D 2.8 (
[email protected])) -- 1 m 50 s,
-- nowy (i5 3,3) -- 1 m 2 s.
Czekam teraz na nowego NC -- moze dostaniemy wersje x64... :D
A tak wygladal przed schowaniem do budy:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img410.imageshack.us/img410/2433/dsc8699.jpg)
2.
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/4741/dsc8700j.jpg)
3.
źródło (http://img260.imageshack.us/img260/5066/dsc8701.jpg)
4.
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/2303/dsc8702.jpg)
a moze bylbys tak uprzejmy zamiescic rozpiske konfiguracji ? :) czeka mnie niedlugo podobny dylemat i dobrze byloby skorzystac ze sprawdzonych rozwiazan :)
Przeciez napiecie pamieci nie ma nic do rzeczy z napieciem procesora ktore pozostaje bez zmian...
Kontroler pamięci jest w procesorze. ;)
Kontroler pamięci jest w procesorze. ;)
fakt :mrgreen:
Nowy komp zlozony, wlozony do budy, 7mka zainstalowana, skonfigurowana i przetestowana. :)
Test w Shopie CS4 w wersji 64-bit skonczyl sie w polowie tego czasu, ktorego potrzebowala wersja CS3 (na tym samym kompie).
Z kolei test zapisu 7 NEFow do TIFFow w Nikon Capture 2.2.3, wygladal nastepujaco:
-- staruszek (C2D 2.8 (
[email protected])) -- 1 m 50 s,
-- nowy (i5 3,3) -- 1 m 2 s.
Czekam teraz na nowego NC -- moze dostaniemy wersje x64... :D
Moj tez zlozony, ale ja nie musialem testow robic zeby odczuc roznice (przesiadka z Athlona 3000+ z 1GB RAMu i starymi dyskami)
Teraz praca zajmujaca na starym pol godziny trwa tyle co walka Pudziana z Najmanem :mrgreen:
Myslalem ze wentyl z zestawu z prockiem da rade przez jakis czas ale przerazilem sie jak zaraz po starcie systemu
temperatura procka osiagnela ponad 60st... Widze ze nie obejdzie sie bez zainstalowania alternatywnego chlodzenia.
Swoja droga to lekki smiech ze intel wogole daje takie po*******ki w zestawie, lepiej niech nie daja nic niz daja taki shit...
a moze bylbys tak uprzejmy zamiescic rozpiske konfiguracji ? :) czeka mnie niedlugo podobny dylemat i dobrze byloby skorzystac ze sprawdzonych rozwiazan :)
procesor: Intel Core i5-750 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_334&products_id=21152)
chlodzenie procesora: Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=21180)
zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=15181)
plyta: Asus P7P55D (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=20980)
grafika: Asus GeForce 9600GT (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=11237)
pamiec: (2 komplety) OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 Platinium
(http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_278&products_id=12235)
Stig wlasnie bede zamawial komputer na esc.pl powiedz mi czy dlugo czekales na czesci? Ja tam planuje zlozyc calosc. A i juz podkreciles procesor? bo i5 ma standardowo 2,66 Ghz
Stig wlasnie bede zamawial komputer na esc.pl powiedz mi czy dlugo czekales na czesci?Zamawialem w piatek, we wtorek przyszly.
Ja tam planuje zlozyc calosc. A i juz podkreciles procesor? bo i5 ma standardowo 2,66 GhzTak. Na razie bawie sie softem Asus TurboV EVO. Daje mozliwosc krecenia suwaczkami. ;) Ale takze jeden fajny ficzer, ze OC mozna wlaczyc klawiszami skrotu. Czyli jesli nie potrzeba, to sobie to biega tak jak daje technologia Intela -- czyli 1,2 GHz bez obciazenia, a jak potrzeba mocy, to idzie na 2.8. Kiedy potrzeba jeszcze wiecej mocy, to wtedy "magiczne klawisze", i soft Asusa podbija to jeszcze wyzej. :) Aktualnie sprawdzam stabilnosc na 3.5 GHz (magikiem od OC nie jestem, wiec testuje rozne kombinacje taktowania i napiec).
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=178599 to taka ciekawosta ile potrafia podkrecic ludzie procka. A pytam z ciekawosci dodzwoniles sie do nich? Bo ja proboje kilka razy dziennie i nic. Slyszalem rozne opinie na temat tego sklepu ze troche w ciula wala z uznawaniem gwarancji ale trzeba przyznac ze ceny maja konkurencyjne. A jaka bude to takiego zestawu kupiles? Bo ja cos takiego planuje http://www.proline.pl/pic/spc-gladius-gd-400_0.jpg w racie jakiego Oc jest duzo miejsca na dodatkowe chlodzenie i jeden + ze zasilka jest na dole.
A sprawdzałeś wogóle, czy rzeczywiście napięcie procesora pozostaje bez zmian?
Myslalem ze wentyl z zestawu z prockiem da rade przez jakis czas ale przerazilem sie jak zaraz po starcie systemu
temperatura procka osiagnela ponad 60st... Widze ze nie obejdzie sie bez zainstalowania alternatywnego chlodzenia.
Swoja droga to lekki smiech ze intel wogole daje takie po*******ki w zestawie, lepiej niech nie daja nic niz daja taki shit...
Podejrzewam, że źle zamontowałeś radiator na procku :D
...albo masz bardzo wysokie napięcie na procesorze (choćby z powodu podkręcenia pamięci).
Ja jadę na boxowym chłodzeniu do i7-860 i spokojnie daje radę :)
Krzychu_Z
14-12-2009, 19:05
Źle zainstalowałeś wiatrak - ostatnie moje trzy Intelowe boxowe wiatraki na niepodkręconych procesorach utrzymywały go w granicach 30-40 C
Zamawialem w piatek, we wtorek przyszly.
Tak. Na razie bawie sie softem Asus TurboV EVO. Daje mozliwosc krecenia suwaczkami. ;) Ale takze jeden fajny ficzer, ze OC mozna wlaczyc klawiszami skrotu. Czyli jesli nie potrzeba, to sobie to biega tak jak daje technologia Intela -- czyli 1,2 GHz bez obciazenia, a jak potrzeba mocy, to idzie na 2.8. Kiedy potrzeba jeszcze wiecej mocy, to wtedy "magiczne klawisze", i soft Asusa podbija to jeszcze wyzej. :) Aktualnie sprawdzam stabilnosc na 3.5 GHz (magikiem od OC nie jestem, wiec testuje rozne kombinacje taktowania i napiec).
Oj krec krec ta maszynke podejzewam ze do ~3,8 GHz spokojnie stabilnie uzyskasz:mrgreen:. Tylko podejzewam, ze przez magiczne klawisze podbijanie odbywa sie duzo wiekszym niz potrzebne napiecie, ale to tylko moje podejzenia. Polecam lekture www.forum.pclab.pl
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=178599 to taka ciekawosta ile potrafia podkrecic ludzie procka. A pytam z ciekawosci dodzwoniles sie do nich? Bo ja proboje kilka razy dziennie i nic. Slyszalem rozne opinie na temat tego sklepu ze troche w ciula wala z uznawaniem gwarancji ale trzeba przyznac ze ceny maja konkurencyjne. A jaka bude to takiego zestawu kupiles? Bo ja cos takiego planuje http://www.proline.pl/pic/spc-gladius-gd-400_0.jpg w racie jakiego Oc jest duzo miejsca na dodatkowe chlodzenie i jeden + ze zasilka jest na dole.
Jak teraz bralbym bude i bylaby kasa to bralbym ta : http://www.proline.pl/sklep.php?p=CM+690+PURE+BLACK duzo miejsca i z latwoscia mozna kable pochowac
obecnie mam http://www.cooling.pl/chieftec-lbx01bbsl-bez-zasilacza,produkt,943.html ( tylko ta cena szok 2 lata temu kosztowala ok.250zl) duza przewiewna, ale z kablami nie jest juz tak rozowo.
A sprawdzałeś wogóle, czy rzeczywiście napięcie procesora pozostaje bez zmian?
Podejrzewam, że źle zamontowałeś radiator na procku :D
...albo masz bardzo wysokie napięcie na procesorze (choćby z powodu podkręcenia pamięci).
Ja jadę na boxowym chłodzeniu do i7-860 i spokojnie daje radę :)
no chyba ze zle zamontowalem, w co nie chce mi sie wierzyc, bo niby jak to mozna zrobic?
pamieci chodza na 1,5V wiec nic nie jest podkrecone!
Źle zainstalowałeś wiatrak - ostatnie moje trzy Intelowe boxowe wiatraki na niepodkręconych procesorach utrzymywały go w granicach 30-40 C
jak mozna zle zainstalowac wiatrak?
Choc bym chcial wtyczka wchodzi tylko w jedna strone;)
Poza tym programy asusowskie pokazuja obroty wentyla - wiec chyba jednak dobrze jest zamontowany;)
W tej chwili wg Asus probe CPU ma temp. 48st. a wiatrak 1917rpm... mam wlaczona tylko opere, gg i skypa...
procesor: Intel Core i5-750 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_334&products_id=21152)
chlodzenie procesora: Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=21180)
zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=15181)
plyta: Asus P7P55D (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=20980)
grafika: Asus GeForce 9600GT (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=11237)
pamiec: (2 komplety) OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 Platinium
(http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_278&products_id=12235)
Ile taka zabawka kosztuje ? Jestem na etapie kupna jednostki tylko tak to jest jak się człowiek nie zna i nie wie co i jak ... szukam pomocy , mieszkam w Anglii tu jedynie mogę zamówic sobie jednostkę DELL-a , lecz pomyślałem ze w Polsce mógłbym złożyc komputer taniej a jak nie taniej to na lepszych częściach .. ktoś pomoże ? Narzeczona jedzie na początku stycznia do Polski i by mogła zamówic części w jakimś sklepie który by to złożył ... Jakby ktoś mógł mi pomóc i napisac co trzeba kupic ?? Tak do 3000-3500 z Cena razem z WIN7
*Lesiu83*
polecam to forum (http://forum.pclab.pl/),a w tym temacie (http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=478278&st=0&start=0) moze znajdziesz cos dla siebie
Krzychu_Z
14-12-2009, 21:57
Choc bym chcial wtyczka wchodzi tylko w jedna strone;)
Całość z radiatorem miałem na myśli - najprędzej coś nie gra na styku powierzchni procesora z radiatorem - rozbierz (kup wcześniej dobrą pastę termoprzewodzącą), wyczyść, posmaruj (nie za dużo), złóż spowrotem...
*Lesiu83*
polecam to forum (http://forum.pclab.pl/),a w tym temacie (http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=478278&st=0&start=0) moze znajdziesz cos dla siebie
Dzięki za link do forum ... może jakoś dam radę .
Ile taka zabawka kosztuje ?Tak trudno kliknac w linki do podzespolow i sobie dodac?
Tak trudno kliknac w linki do podzespolow i sobie dodac?
dzieki :]
no wiec, zdjalem chlodzenie, wytarlem ta paste ktora zostala, nalozylem jakas arcticsilver5 czy cos takiego i zalozylem spowrotem zgodnie z instrukcja ;)
niestety temperatura ciagle w idle ok 50-51 stopni :( i wentyl na 2400rpm
Wystarczy ze wlacze LR i klikam fotki w pasku na dole w oknie develop i temperatura rosnie do 60-62st...
Chlodzenie BOXowe...
poradzicie cos?
pamieci zmienilem na Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 8-8-8-24 Viper II Sector5 chodzace na 1,65V :)
robin102
16-12-2009, 14:17
A to wartosci temperatury procesora, czy poszczególnych jego rdzeni, czy jednego rdzenia ? Bo jeśli na samym rdzeni czy rdzeniach to można tak zostawić, ja bym zostawiał. Taka temperatura nie szkodzi strukturom.
No sprawa ważna czy możenie ma tak, że karta graficzna podgrzewa od dołu radiator z procesorem ? lub zasilacz ma otwór ciągnący cieple powietrze ulokowany od frontu swojej obudowy a nie nad radiatorem z procem. Zasilacz bierze nie bagatelny udział w chłodzeniu całej jednostki sam w rzeczywistości wytwarza tego ciepła nie dużo.
.
Mniej więcej tak, że da się za grubą warstwę pasty, źle przyłoży się przed dociskiem, albo wentylator nie ma skąd pociągnąć chłodnego powietrza, albo nic tego rozgrzanego powietrza z obudowy na zewnątrz nie wyciąga. Można mieć tez spory bałagan w blaszaku z kablami czy taśmami skutecznie utrudniającymi cyrkulację powietrza. Można też niefrasobliwie trzymać peceta w biurku, a to przeceiż żywe stworzenie jest :) albo miec go dostawionego scianką gdzie są otwory do zasysania powietrza .
Tani wiatraczek z tylu obudowy taki za 30 zł wyciągający gorąc umieszczony nag grafiką na pewno rozwiąże problem.
no wiec, zdjalem chlodzenie, wytarlem ta paste ktora zostala, nalozylem jakas arcticsilver5 czy cos takiego i zalozylem spowrotem zgodnie z instrukcja ;)
niestety temperatura ciagle w idle ok 50-51 stopni :( i wentyl na 2400rpm
Wystarczy ze wlacze LR i klikam fotki w pasku na dole w oknie develop i temperatura rosnie do 60-62st...
Chlodzenie BOXowe...
poradzicie cos?
pamieci zmienilem na Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 8-8-8-24 Viper II Sector5 chodzace na 1,65V :)Po zmianie napięcia na pamięciach na 1,5V jest jakaś zmiana ?
Pozdrawiam robina102 - dzięki za odpowiedź na priwa.
Właśnie znajomy zrobił mi rozpiskę na komputer za 2000 zł niestety wyszło mu około 2400 - myślę, że spokojnie można z czegoś tutaj zejść - bo po co np. taki byczy zasilacz? Ma to być szybki komuter tylko do PS 3 i LR, czyli żadnych gier itd; Oto ta rozpiska - ceny wg. esc.pl
1. Płyta główna - Gigabyte EP43T-UD3L /intel P43, DDR3-1333/ 285zł
2. Procesor - Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 579zł
3. Karta graficzna - Gigabyte GeForce 9600GT Zalman 1024MB DDRIII /256bit/
HDMI DVI /380zł
4. Pamięć - OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold /390zł
5. Dysk twardy - Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII
/195zł
6. Zasilacz do obudowy - Chieftec 600W [CFT-600-14CS] cable management
/315zł
7. Obudowa - Logic Concept B20 Black /99zł
Razem: 2243zł
Nagrywarka DVD LG z Lightscribe - 110 zł
Czyli co można by tu zamienić, żeby zejść z ceny?
robin102
16-12-2009, 14:44
Zadziwia mnie jak te nowe super hiper biper procesory dostają bęcki od zwykłych proców seri E8400 komunijnej dziś kategorii :)
w konkurencji np tego co ważne dla fotografa :)
warto zerknąć
http://www.tomshardware.co.uk/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html
------------------------------------------------------------------------------
Eleven (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=25634) zdecydowanie nie ten zasilacz, kup coś tańszego i równie pewnego, poza tym kup szybszy dysk z najnowszej serii Szajsunga F3 750GB.
Poza tym po cholewicę Ci ta droga karta graficzna jak masz nie grać, może w sklepie zalega ? do wyświetlania 2D :) wystarczy karta za 50 zł.
Za zaoszczędzoną kasę na nietrafionym zasilaczu i karcie kup lepszą płytę, żeby koniecznie miała kontrolery do RAID oraz złącze eSATA, może być tego samego producenta, to znośne płyty są. a zasilacz daj np ten jadąc po taniości:
http://zenfist.pl/amacrox-warrior-ax450pnf-400w-p-1027.html
albo szalejąc ten :
http://zenfist.pl/be-quiet-straight-power-e7400w-p-2732.html
lub
http://zenfist.pl/corsair-vx450-cmpsu450vxeu-450w-p-1654.html
a ja do tego zestawu kupił bym ten
http://zenfist.pl/enermax-pro82-epr385awt-385w-p-2095.html
Jeśli ma to być komputer do pracy z grafiką 2D typu Photoshop to można zaoszczędzić ~200 PLN na karcie graf.
Dodatkowo można przyoszczędzić 50 zł na pamięciach (wybierając Kingston), Z zasilacza też można by urwać z 50 zł wybierając coś o mniejszej max mocy.
Pozostało 100 zł ... Q8300 jest tańszy i szybszy w photoshop od E8400
http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts/Adobe-Photoshop-CS-4,1387.html
Czyli co można by tu zamienić, żeby zejść z ceny?Zasilacz za 200-250 tez bedzie ok.
Karta graficzna -- skoro do PS3, to na cholere Ci GT z 1 GB pamieci? :D Poszukaj czegos z pasywnym chlodzeniem za stowke -- i tez bedzie dobrze.
Zadziwia mnie jak te nowe super hiper biper procesory dostają bęcki od zwykłych proców komunijnej dziś kategorii :)
w konkurencji np tego co ważne dla fotografa :)
warto zerknąć
http://www.tomshardware.co.uk/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html
CS3 jest starą wersją i wygląda na to że nie korzysta z 4 rdzeni.
do wyświetlania 2D :) wystarczy karta za 50 złDo wyświetlania interface'u z Windows może się średnio nadawać ;-P ... no i nowej za 50 PLN z DVI raczej nie kupisz.
Do wyświetlania interface'u z Windows może się średnio nadawać ;-PBo?
Bo?Bo Aero wymaga czegoś więcej niż złomu zgodnego z DX8 ?
robin102
16-12-2009, 14:56
Do wyświetlania interface'u z Windows może się średnio nadawać ;-P ... no i nowej za 50 PLN z DVI raczej nie kupisz.
Udało mi się ostatnio takową na alledrogo kupić, nawet 2 sztuki ATI oczywiście DVI bo inaczej być nie może :)
Nowe tanie karty do 2D za trochę ponad 100zl chyba da się kupić
Bo Aero wymaga czegoś więcej niż złomu zgodnego z DX8 ?A gdzie pytajacy napisal, jakiego systemu uzywa lub jaki chce kupic?
Jesli sie tak oszczedza na komputerze, to dobiera sie system do komputera i aplikacji, a nie zabija komputer systemem operacyjnym. Poza tym Aero zawsze mozna wylaczyc -- do szczescia czy wydajniejszej pracy nikomu to nie jest potrzebne.
Udało mi się ostatni takową na alledrogo kupić, nawet 2 sztuki ATI oczywiscie DVI bo inaczej być nie może :)... działające ? ;) ... nie no ... to tanio ... a mają tak 128 MB pamięci i zgodność z DX9 by sobie uprzyjemnić pracę w Windows Vista/7 (o dziadku XP nie rozmawiajmy)
Dzięki za odpowiedzi, moja piętą achilessową był w tym roku Lightroom, miałem do wyeksportowania swego czasu 1000 fotek - trwało to chyba z 2 godziny na procesorze 2 x 1.66, przejście z LR do PS trwało 40 sekund !!! wieszanie sie LR było na porządku dziennym przy takich manewerach jak przerzucanie LR-PS i na odwrót. Obróbka fotek w 16 bit w ogóle w ps nie wchodziła w grę.
Mój znajomy z kolei uważa, ze karta do LR musi być bardzo dobra np GF9800 ze wzgkdu na szybkośc w LR i kolory. Jestem w stanie tyle wyłożyć - bo to co miałem w tym roku z LR to makabra !!! Tylko, czy to ma sens ?
A gdzie pytajacy napisal, jakiego systemu uzywa lub jaki chce kupic?
Jesli sie tak oszczedza na komputerze, to dobiera sie system do komputera i aplikacji, a nie zabija go samym systemem. Poza tym Aero zawsze mozna wylaczyc -- do szczescia czy wydajniejszej pracy nikomu to nie jest potrzebne.Mi jest do szczęścia potrzebne. ... a nie ciągle te toporne kwadraty. A XP do nowoczesnego kompa się nie kupuje (i to jeszcze w wersji elo PRO blink blink 32 bit).
AHA ... jeszcze takie pytanie odnośnie tego co Twój kolega mówił - czemu na GF9800 są niby lepsze kolory w 2D niż w np. GF9400 ?
Mój znajomy z kolei uważa, ze karta do LR musi być bardzo dobra np GF9800 ze wzgkdu na szybkośc w LR i kolory.
Heee ??? ... kolory ??? .... szybkość !?
ps. widzę że jedni przeginają w jedną a drudzy w drugą ... ja radzę tanią nową kartę (taką wyraźnie poniżej 200 PLN ... za 150 zł powinieneś coś wybrać np. http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/484149 - zupełnie pierwsza lepsza znanej firmy)
Kyle, koleś tak uważa, ja tylko powtarzam, bo w ogóle się nie znam, więc jaką grafikę być sam polecił, żeby LR śmigał.
robin102
16-12-2009, 15:08
Mój znajomy z kolei uważa, ze karta do LR musi być bardzo dobra np GF9800 ze wzgękdu na szybkośc w LR i kolory. Jestem w stanie tyle wyłożyć - bo to co miałem w tym roku z LR to makabra !!! Tylko, czy to ma sens ?
no to dziwne rzeczy rzeczy czlowiek mowi bo u mnie pracuje jednocześnie LR 2.3, oraz PS i export rawow nawet z Fuji S5 a potrafi sztuka ważyć tego rawa prawie 30MB 1 :) trwa nie dłużej niż 2 góra 3 sekundy. Procesor to E8200 przetaktowany aktualnie na 3GHz ledwo. 300 rawów do jpg z D700 to dla mojego kompa to około 14 minut akurat na szybkie piwo :) kartę graficzna mam zabytkową w tym kompie jet to o zgrozo GF 6200 LE zabytek totalny :mrgreen:
Pamiętaj NIGDY NIE WIERZ SPRZEDAWCY :mrgreen:
Lightroom nie wykorzystuje karty graficznej w żaden sposób. Więc może być dowolna..
Liczy się procesor, ram i szybki dysk twardy. Do 'dobrych kolorów' polecam dobry monitor.
Chociaż niewykluczone, że wersja 4 będzie wspierała CUDA (bo LR3 beta jeszcze tego nie wykorzystuje)
Robin, SPRZEDAWCY TO JA NIGDY NIE WIERZĘ, dlatego pytam was na forum jaki procek, karta itd? Kilka dni temu byłem w sklepie to gość zaczął mi składać kompa do PS 3 z procesorem 4-o rdzeniowym, całośc za około 3500 zł. Podziękowałem, mimo że specjalnie się na kompach nie znam...
Robin, SPRZEDAWCY TO JA NIGDY NIE WIERZĘ, dlatego pytam was na forum jaki procek, karta itd? Kilka dni temu byłem w sklepie to gość zaczął mi składać kompa do PS 3 z procesorem 4-o rdzeniowym, całośc za około 3500 zł. Podziękowałem, mimo że specjalnie się na kompach nie znam...
Już podałem ... czterordzeniowy Q8300 , karta GF9400, Kingston 2x2GB DDR3 1333, zasilacz be quiet Pure Power L7 530W albo Straight Power E7 400 - i się zmieścisz poniżej 2000 zł.
ps. przy PhotoShop CS4 lepiej dopiero wypada czterordzeniowy - link do testu na tomshardware już wklejałem
Mi jest do szczęścia potrzebne. ... a nie ciągle te toporne kwadraty.Widocznie roznimy sie w sposobie postrzegania tandety. Dla mnie oryginalny wyglad Windows XP, czy Aero w 7mce -- to jest dopiero tandeta. Komputer jest do pracy a nie podziwnia cukierkowych okienek. Moja 7mka nadal bardziej przypomina Windows 98 niz chociazby XP. W glowie sie nie miesci, zeby kupowac karte graficzna pod katem wyswietlania okienek. :D
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/7933/33788992.jpg)
W glowie sie nie miesci, zeby kupowac karte graficzna pod katem wyswietlania okienek. :DKażda sprzedawana obecnie w sklepach aktualna technologicznie karta radzi sobie z "wyświetlaniem okienek" ... to kupowanie bardzo starego szrotu jest zakupem pod kątem ... nie wiem jakim. Jak ktoś kupił ... OK ... ale ja bym tam wolał nową ... co innego jeśli miałbym już na półce starego złomiatka i by pasował ... to czemu nie ... ale skoro już kupuję nówkę to kupuję nówkę.
Widocznie roznimy sie w sposobie postrzegania tandety.Na to wygląda ... mi się tam mocno przyczernione Aero podoba ... i cukierkowo nie wygląda. Już lepiej niż toporne kanty :P ... taki mój gust.
Ok, w takim razie ostateczne rozstrzygnięcie - Kyle -dzięki wielkie za rady !!! - to została jeszcze płyta główna i dysk twardy:
płyta może zosatć ta i dysk?
Gigabyte EP43T-UD3L /intel P43, DDR3-1333/ -285zł
Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII
/195zł
eleven dysk bardziej sie oplaca szybkiega samsunga 500gb F3 7200 obr/m sata II za 185zl esc.pl odziwo ten dysk wypada duzo lepiej niz znane marki takie jak segate i wd testy pare stron wczesniej.
Jako ze ja lubie sobie pograc a takie tytuly jak GTA 4 ghotic 3 czy CoD sa mi narazie obce ze wzgledu na starego blaszaka karte sobie sprawie dobra gts 250 512mb (399zl)przeczytalem mase testow i szczerze mowiac gf 9800gt 1gb od 512 nie rozni sie prawie niczym w wydajnosci bo i tak nie ma szans wykorzystac tej pamieci a to jest tylko robienie kasy na maniakach ktorych interesuja tylko cyferki bo proste ze 1gb wyglada lepiej jak 512mb
Każda sprzedawana obecnie w sklepach aktualna technologicznie karta radzi sobie z "wyświetlaniem okienek" ... to kupowanie bardzo starego szrotu jest zakupem pod kątem ... nie wiem jakim.Przypomne istote tej czesci watku: pod katem oszczednosci. :) Pytajacemu chodzi o zlozenie jak najtanszego komputera do pracy z LR i PS3. Na cholere ma kupowac karte, ktorej mozliwosci wykorzysta jedynie do wyswietlania okienek, a nie do wlasciwej pracy, do ktorej ten komputer przeznacza? Wszystkie ficzery, za ktore przeplaci -- do niczego mu sie nie przydadza.
A co do "nowa czy stara"? Jakie ma to znaczenie np. dla takiego Radeona X1300? Karta z pasywnym chlodzeniem? Pracowalem na niej zawodowo przez ostatnie 3 lata -- jeszcze tydzien temu obrabialem zdjecia, skladalem publikacje do druku (na dwoch monitorach w rozdzielczosci sumarycznej: 3584x1344) i nawet od czasu do czasu odpalilem FlatOuta 2. :) Swietna karta -- a na Allegro kosztuje 50 zl. W stosunku do tego, co chcial kupic pytajacy -- mozna zaoszczedzic 300 zl. To sporo, kiedy granica jego budzetu na komputer, to jedynie 2000 zl.
Na to wygląda ... mi się tam mocno przyczernione Aero podoba ... i cukierkowo nie wygląda. Już lepiej niż toporne kanty :P ... taki mój gust.No to teraz poszukaj jeszcze monitora z ekranem o zaokraglonych rogach i bedziesz mial komplet. ;)
No to teraz poszukaj jeszcze monitora z ekranem o zaokraglonych rogach i bedziesz mial komplet. ;)Żeby jeszcze to był poprawnie świecący monitor ... mission impossible ;)
ps. bo EIZO jest trochę nieokrągłe x-P
robin102
16-12-2009, 17:50
STIGu masz swietną ascezę na pulpicie lubię tak :)
-----------------------------------------------------
No dobra koledzy znawcy kart graficznych. Ja mam konkretnie taka samą kartę jak w linku poniżej, kupioną za 39 zl :)
http://www.allegro.pl/item850834935_asus_geforce_6200le_512mb.html
I tu do znawców pytanie. Zamierzam postawić W7 po nowym roku, czy ta karta mnie w czymś ograniczy na nowym systemie czy to będzie W7 64 bity czy 32 jeszcze nie wiem? Nowy SO dla mnie na razie nie znany jest choćby teoretycznie.
Nie gram tylko pracuję na komputerze.
----------------------------------------------
Kolego Eleven (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=25634) jakkolwiek proc E8200 czy E8400 udanym i wydajnym jest to jednak bo w sumie koszta zbliżone radził bym Ci iść w nowszą konstrukcje serii Intela i5 i do tego płytę główną, także dysk Samsunga serii F3.
Nowe proce i5 ledwo 50-70 zł droższe od serii E, albo nawet w tej samej cenie według allegro.
Płyty główne też w zbliżonej cenie.
Jeśli pod starszy proc E8400 to ten model płyty będzie właściwszy, chyba
http://www.allegro.pl/item848819590_gigabyte_ga_ep45_ud3p_ddr2_jedyna_na _allegro.html
W każdym razie absolutnie nie kupuj płyty bez kontrolerów RAID bo to na przyszłość odbierzesz sobie możliwość bardzo taniego i efektywnego przyspieszenia pracy komputera kosztem dokupienia tylko jednej rzeczy czyli dodatkowego HD i pecet śmiga jak rakieta.
eSAT pozwala na podłączanie zewnetrznego HD i szybki transfer na niego to dla fotografa rzecz bezcenna :) czyli backup zdjęć komercyjnych na dysku zewnętrznym.
Witam wszystkich użytkowników.
Co sądzicie o zastosowaniu Apple iMac 24'' 3.06GHz 4GB/500GB/ w kontekście amatorskiej obróbki zdjęć?
Proszę o opinie potencjalnych użytkowników tego lub zbliżonych modeli. Jakiego można oczekiwać przyrostu
wydajności w stosunku do zestawu z C2D E6300 (1,86 GHz) , 4GB 800 Mhz ?
Proszę o radę . Czy warto ?
(w tym przypadku uroczy design również ma znaczenie , jednak nie decydujące)
jabu - chyba watki pomyliles... poszukaj o jabluszku troszke tu sie przewinelo...
ten watek czego innego dotyczy
Pozdrawiam robina102 - dzięki za odpowiedź na priwa.
Właśnie znajomy zrobił mi rozpiskę na komputer za 2000 zł niestety wyszło mu około 2400 - myślę, że spokojnie można z czegoś tutaj zejść - bo po co np. taki byczy zasilacz? Ma to być szybki komuter tylko do PS 3 i LR, czyli żadnych gier itd; Oto ta rozpiska - ceny wg. esc.pl
1. Płyta główna - Gigabyte EP43T-UD3L /intel P43, DDR3-1333/ 285zł
2. Procesor - Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 579zł
3. Karta graficzna - Gigabyte GeForce 9600GT Zalman 1024MB DDRIII /256bit/
HDMI DVI /380zł
4. Pamięć - OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold /390zł
5. Dysk twardy - Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII
/195zł
6. Zasilacz do obudowy - Chieftec 600W [CFT-600-14CS] cable management
/315zł
7. Obudowa - Logic Concept B20 Black /99zł
Razem: 2243zł
Nagrywarka DVD LG z Lightscribe - 110 zł
Czyli co można by tu zamienić, żeby zejść z ceny?
To ja pozwole dorzucic swoje 3 grosze ;):
1. Procesor - Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, OEM/ 415zl - duze mozliwossci OCTutaj (http://allegro.pl/item855543620_intel_core_2_duo_e8400_2x3_0ghz_e0_o em_tanio.html)
2. Płyta główna - ASUS P5QD TURBO IP45 SOCKET 775 375zł Tutaj (http://allegro.pl/item843132896_plyta_glowna_asus_p5qd_turbo_ip45_so cket_775.html)
3. Chlodzenie - Scythe Mugen II - 165zl esc.pl
4. Pamięć - A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition 339 zł esc.pl
5. Dysk - Samsung SpinPoint F3 500GB SATA II 16MB ok. 205zl np .Tutaj (http://allegro.pl/item855324372_samsung_spinpoint_f3_500gb_sata_ii_1 6mb_gw_okazja.html)
6. Zasilacz Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 259 zł esc.pl
7. Nagrywarka - LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)110 zł esc.pl
8. Grafika - np. Radeon X1950 Pro ok. 100zl na allegro , moze byc tansza
9. obudowa wg uznania - cena opk. 110zl
Razem: 2096 zl. Niezostaly uwzglednione przesylki z allegro
Ale kupujac ten procesor, az zal nie wykozystac jego potencjalu i nie podkrecic go, dlatego lepsze chlodzenie
1. Procesor - Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, OEM/ 415zl - duze mozliwossci OCTutaj (http://allegro.pl/item855543620_intel_core_2_duo_e8400_2x3_0ghz_e0_o em_tanio.html)
Czemu proponujesz mu procesor który w Photoshop CS4 nie ma szans z Q8300? ( tu jak widać E8600 jest wolniejszy od Q8200s http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts/Adobe-Photoshop-CS-4,1387.html )
Proponujesz też DDR2 ... moim zdaniem DDR3 1333 2x2GB jest bardziej przyszłościowe a kosztuje nawet mniej (318zł) http://www.proline.pl/sklep.php?p=KVR1333D3N9%2F2G
Radeon X1950PRO pobiera conieco energii=bardziej grzeje itd. (wiem bo miałem) .... lepiej już kupić coś energooszczędnego z pasywnym chłodzeniem ... po dołożeniu wentyla będzie mróz i cisza (a X1950PRO będzie wyjcem pospolitym).
Roznica miedzy DDR2/3 jest praktycznie zadna, poza i7 i wykreconymi memami na czestotliwosci rzedu 2000MHz i 7-8-7, pozatym zobacz co proponujesz, DDR3 Value RAM'a, a te A-Daty to moze nie sa najlepsze, ale nie sa i najgorsze.
A co do przyszlosciowosci, o ile kolega nie przerzuci sie na D4X z 50MPx matryca, to taki konfig starczy mu spokojnie na jakis okres czasu, a zanim wymieni to i pewnie DDR4/5 nastanie.
Roznica miedzy DDR2/3 jest praktycznie zadna, poza i7 i wykreconymi memami na czestotliwosci rzedu 2000MHz i 7-8-7, pozatym zobacz co proponujesz, DDR3 Value RAM'a, a te A-Daty to moze nie sa najlepsze, ale nie sa i najgorsze. I co z tego że Kingston Value RAM ? ... po co dopłacać do starszych i nie szybszych pamięci ? ... bezsens
robin102
16-12-2009, 22:36
2. Płyta główna - ASUS P5QD TURBO IP45 SOCKET 775 375zł Tutaj (http://allegro.pl/item843132896_plyta_glowna_asus_p5qd_turbo_ip45_so cket_775.html)
3. Chlodzenie - Scythe Mugen II - 165zl esc.pl
4. Pamięć - A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition 339 zł esc.pl
5. Dysk - Samsung SpinPoint F3 500GB SATA II 16MB ok. 205zl np .Tutaj (http://allegro.pl/item855324372_samsung_spinpoint_f3_500gb_sata_ii_1 6mb_gw_okazja.html)
6. Zasilacz Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 259 zł esc.pl
7. Nagrywarka - LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)110 zł esc.pl
8. Grafika - np. Radeon X1950 Pro ok. 100zl na allegro , moze byc tansza
9. obudowa wg uznania - cena opk. 110zl
Razem: 2096 zl. Niezostaly uwzglednione przesylki z allegro
Ale kupujac ten procesor, az zal nie wykozystac jego potencjalu i nie podkrecic go, dlatego lepsze chlodzenie
Ładniutki zestawik, ale jako że dwa takie procki mam to i doswiadczenia trochę w ich podkrecaniu. Tak powiedzmy 10 % OC można zrobić na boxowym chlodzeniu bez problemu, U mnie jakis tani Frezer za 55 zł i procesor podkrecony o 15 % wszystko ciche i nie przegrzane więc nie ma sensu ładować kasę 165 zl w chłodzenie , wystarczy coś za 65 zł, zwłaszcza, że trochę temperaturki sprzyja pracy procesorom :)
Kolega też chyba nie skłonny do podkręcania
Czyli w budżecie 2000zl można się zmieścić :) i co ważne na bezpieczny zasilacz wystarczyło (mam taki sam w jednym kompie, piszczal trochę na poczatku ale zaprzestał :) )
Czemu proponujesz mu procesor który w Photoshop CS4 nie ma szans z Q8300? ( tu jak widać E8600 jest wolniejszy od Q8200s http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts/Adobe-Photoshop-CS-4,1387.html )
Proponujesz też DDR2 ... moim zdaniem DDR3 1333 2x2GB jest bardziej przyszłościowe a kosztuje nawet mniej (318zł) http://www.proline.pl/sklep.php?p=KVR1333D3N9%2F2G
Radeon X1950PRO pobiera conieco energii=bardziej grzeje itd. (wiem bo miałem) .... lepiej już kupić coś energooszczędnego z pasywnym chłodzeniem ... po dołożeniu wentyla będzie mróz i cisza (a X1950PRO będzie wyjcem pospolitym).
"Ma to być szybki komuter tylko do PS 3 i LR"
PS3 to chyba nie jest CS4? czy sie myle? ...
Kompletnie nie widze sensu pakowac w s.775 DDR3. i to w dodatku z CL9,0. W przyszlosci napewno beda leprze i z mniejszym CL.
Ramy oczywiscie mozna zmienic, ale zonglowal bym miedzy DDR@ 1066MHz i CL 5,0
Ty miales Radeona, a ja go mam X1950PRO 512MB od 2 lat. obecnie Everest pokazuje mi temp.39stopni, czy to duzo?. A głośnosc to ja niewime, co ty miales, ze on wyl. Moj jest cichutki;]
Ale wracaja do grafy to bylo tak orientacyjnie i do pracy w 2D moze byc tansza i pasywna ;)
*robin102*
No fakt z tym chlodzeniem to troche pojechalem ;), ale to chyba najbardziej przyszlosciowy zakup , po zmianie konfiguracji chlodzenie spokojnie zostanie i bedzie dawalo racje.
Jak sie grzeje E8400 to sie nie wypowiem, bo niemam. Moj E6750 2,66 kreci sie przy def V. na 3.4 tem ~32stop., a przy delikatnie wiekszym V. na 3,6 i temp.~33stopnie (podane sa w idle,a max stres nie przekracza ~62 stopni)
zasilacz ten, ktory podalem mam u siebie od 2lat i nie mialem z nim zadnych problemow. A czytalem, ze u niektorych tak jak i u Ciebie piszczal. Naszczescie ja tego nie doswiadczylem i mam nadizeje, ze tak zostanie:)
Kompletnie nie widze sensu pakowac w s.775 DDR3. i to w dodatku z CL9,0.Czyli wg. Ciebie lepiej dopłacić do wcale nie szybszych, starych, bardziej energożernych, bez perspektyw tańszej rozbudowy DDR2? - to dla mnie bez sensu.
Ty miales Radeona, a ja go mam X1950PRO 512MB od 2 lat. obecnie Everest pokazuje mi temp.39stopni, czy to duzo?.
Ja nie miałem monitoringu temp. ... ale w idle to miał temperaturę chłodnej dłoni ... no może nawet był chłodniejszy (miałem Accelero S1 + wentyl 120 mm 1000 RPM bo oryginalne chłodzenie to był wyjec). Obecnie na HD4850 mam 32 stopnie (Gigabyte Multicore + wentyl 120 mm 1000 RPM).
"Ma to być szybki komuter tylko do PS 3 i LR"
PS3 to chyba nie jest CS4? czy sie myle? ...
Brak perspektyw przesiadki na nowszą wersję zakładasz ? ... można i tak ... do PS3 lepiej faktycznie 2 rdzenie ale szybsze.
Zestaw zapropnowany przez SzMuDa bardzo mi pasi, a tylko pytanie, czy można dać płytę tańszą tj np:
Gigabyte EP43T-UD3L /intel P43, DDR3-1333/ 285zł
... można by dać jeszcze kartę graficzną GeForce 8600GT na DDR 3 - to chyba byłby dość pewny i solidny zakup za jakieś - jak widzę na Allegro 100 zł
Podepnę się, bo w innym wątku nie chcą ze mną gadać.
Posypał mi sie komputer i na gwałt za małe pieniądze wymieniam płytę, procesor i ramy.
Wszystko pod C1, ProShowGold, Gimp może Photoshop Elements 8.
Kolega polecił mi coś takiego:
AMD Phenom II X2 550
plyta Asus M4A 785 TD M Evo
ramy trójki kingstona 1600
Jak to widzicie?
Może jakiś dysk...
Jolania moim zdanie taki dysk Ci wystarczy http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=20853
a co do zestawu to nigdy amd nie mialem takze sie nie wypowiadam, jestem wierny intelowi
Podepnę się, bo w innym wątku nie chcą ze mną gadać.
Posypał mi sie komputer i na gwałt za małe pieniądze wymieniam płytę, procesor i ramy.
Wszystko pod C1, ProShowGold, Gimp może Photoshop Elements 8.
Kolega polecił mi coś takiego:
AMD Phenom II X2 550
plyta Asus M4A 785 TD M Evo
ramy trójki kingstona 1600
Jak to widzicie?
Może jakiś dysk...
Ile chcesz dać za te ram ?
Na stronie Asusa masz podane parametry płyty. Tam też będzie wykaz dedykowanych pamięci oraz procesorów. Ja mam podobną płytę M4A785TD-V EVO kupiłem bo ma 12 USB i złącze e-sata, które przydaje się do komunikacji z zewnętrznym HDD.
mishieck
11-01-2010, 10:07
A może taki procek: http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X4+620+AM3
Zawsze to 4 rdzenie, a nie 2.
Nie jestem znawcą, ale procesor, o którym pisałem ponoć dobrze wypada w porównaniu z czterordzeniowymi. I tak już zamówiłem te podzespoły. Dziekuję wszystkim za pomoc.