Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : G10 czy P90 czy P6000

neverhood
15-05-2009, 10:19
chce kupic ktorys z tych kompaktow.
poczytalem juz wiele o nich ale wciaz mam dylemat, bo raczej byly to opinie expertow roznych serwisow www jak np optyczne.
ja raczej szukam porownan przez uzytkownikow.
czy ktos moze mi doradzic ktory najbardziej warto kupic?

mathu
15-05-2009, 11:26
A czemu nie LX3? Ma jaśniejszy obiektyw, a to oznacza niższe ISO i wyższą jakość.

neverhood
15-05-2009, 11:42
A czemu nie LX3? Ma jaśniejszy obiektyw, a to oznacza niższe ISO i wyższą jakość.

to panasonica?, nie bralem pod uwage, ale zaraz zobacze na jakies testy, chyba ze mozesz mi cos o nim napisac

neverhood
15-05-2009, 11:52
no widze ze LX3 to mercedes wsrod kompaktow

The Fly
15-05-2009, 11:57
no widze ze LX3 to mercedes wsrod kompaktow

A myślałem że Leica D-Lux :].

Piotr Wągrodzki
15-05-2009, 15:19
chyba ze mozesz mi cos o nim napisac

Witam, mam LX3 od dwóch miesięcy. Generalnie jestem zadowolony, ale nie mam możliwości porównania z G10, P90 czy P6000. Napisz, co cię konkretnie inetersuje w LX3.

pozdrawiam

Piowa
8-)

docxxx
16-05-2009, 09:55
wzialbym P6000 ze wzledu na jedna rzecz: mozliwosc podlaczenia lampy blyskowej, ktora juz mam do lustrzanki. Niby glupia rzecz, bo jak sie bedzie wygladac z SB800 na grzebiecie P6000, ale co tam, wazne zdjecia. A drugi ficzer to GPS. Nie wiem po co mi to, ale fajny gadzet:)

The Fly
16-05-2009, 10:46
LX3 i G10 też mają sanki do lampy :>.

docxxx
16-05-2009, 12:46
Ta, na sanki Nikona?

conik
16-05-2009, 14:07
p6000 nie wyzwala lamp innych niz nikon SBxxx (nawet tych najnowszych z dedykacja sprawdzane na sunpakach i metzach oraz wyzwalaczce radiowej z 1 pinem)

Bartello
16-05-2009, 15:27
Pozwole sobie zaprezentować kuriozalny przypadek podpięcia Nikona P5000 do lampy SB900 :)
i nikt sie nie pomylił w kolejności podpinania :)

Uzywać się da... ale lepiej trzymać za lampe niż za aparat :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img188.imageshack.us/my.php?image=p6000lampaf.jpg)

docxxx
16-05-2009, 16:00
p6000 nie wyzwala lamp innych niz nikon SBxxx (nawet tych najnowszych z dedykacja sprawdzane na sunpakach i metzach oraz wyzwalaczce radiowej z 1 pinem)

Ja o tym wiem, ale kolega chyba nie. Nie wspomne juz o pracy z iTTL.

artursw
18-05-2009, 16:15
Ja jestem bardzo zadowolony z otrzymania P6000, jest bardzo poręczny, GPS działa trochę wolno, ale bardzo fajna sprawa.
Zdjęcie z testu w plenerze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=l812fptxi4x8r9ko7ug7.jpg)

Dominikaxx
29-05-2009, 17:58
Jesli nie jest potrzebny ci zoom to LX3 bedzie z wymienionych najlepszy.

2Cresky
29-05-2009, 21:40
Przy tej cenie LX3 to nawet bym go nie rozważał !!! jakoś nikt nie poleca Sigmy DP1 a moim zdaniem bije ona na głowę całe to towarzystwo

nowart
31-05-2009, 14:27
Biorąc pod uwagę przeznaczenie kompaktu (przynajmniej gdy jak go kupuję) zastanawiam się w czym niby aż tak ta sigma bije mojego lx3 na głowę..? Ma obrazek lepszy, zgadza się - lepsza rozp. tonalna, ostrość, szumy na wysokim iso. Tylko gdy chcę super ostrość do czegoś ważnego lub dobre wysokie iso to mam lustro. Ostrość LX3 wystarczy mi całkowicie bo z tej matrycy i tak wydrukuję doskonałe 20x30. Większych nie robię.
Za to mam bardzo uniwersalny kompakt, wykonany równie dobrze co Sigma, znacznie szybszy, ze świetnym, znacznie jaśniejszym zoomem i b.dobrymi filmikami HD. Na wysokim iso jest również nienajgorszy.

2Cresky
01-06-2009, 21:02
Biorąc pod uwagę przeznaczenie kompaktu (przynajmniej gdy jak go kupuję) zastanawiam się w czym niby aż tak ta sigma bije mojego lx3 na głowę..? Ma obrazek lepszy, zgadza się - lepsza rozp. tonalna, ostrość, szumy na wysokim iso. Tylko gdy chcę super ostrość do czegoś ważnego lub dobre wysokie iso to mam lustro. Ostrość LX3 wystarczy mi całkowicie bo z tej matrycy i tak wydrukuję doskonałe 20x30. Większych nie robię.
Za to mam bardzo uniwersalny kompakt, wykonany równie dobrze co Sigma, znacznie szybszy, ze świetnym, znacznie jaśniejszym zoomem i b.dobrymi filmikami HD. Na wysokim iso jest również nienajgorszy.

Sam sobie odpowiedziałeś. Zwłaszcza że Sigma jest tańsza od Panasonica ( swoją drogą uważam że Panasonic przesadza z cenami w dziale foto ).
Reasumując masz obrazowanie lepsze z tańszego kompaktu więc jest to argument nie do obalenia. Przykład z lustrem raczej nie trafiony, bo skoro kupujesz kompakt to rozumiem że jako dodatek do lustra i jeśli na dodatek posiada dobre wysokie iso oraz jak sam napisałeś super ostrość to moim zdaniem masz tandemik idealny

nowart
02-06-2009, 14:13
Sam sobie odpowiedziałeś. Zwłaszcza że Sigma jest tańsza od Panasonica ( swoją drogą uważam że Panasonic przesadza z cenami w dziale foto ).
Reasumując masz obrazowanie lepsze z tańszego kompaktu więc jest to argument nie do obalenia.

Do obalenia z jednego prostego powodu. Sigma nie jest tańsza... i nie bijmy się tu o jednorazowy wyskok jakiegoś sklepu, który wystawił cenę 100zł niższą od pozostałych tylko dlatego, że nie ma go na stanie ;)

Przykład z lustrem raczej nie trafiony, bo skoro kupujesz kompakt to rozumiem że jako dodatek do lustra i jeśli na dodatek posiada dobre wysokie iso oraz jak sam napisałeś super ostrość to moim zdaniem masz tandemik idealny

Dlaczego nie trafiony? Kiedy potrzebuję super ostrość, super szybkość, super iso zabieram lustro. Kiedy jadę na rower lub powspinać się w góry zabieram kompakcik bo ważna jest tam dla mnie mobilnośc i wygoda. Do wydrukowania świetnej odbitki 20x30 Panas nadaje się doskonale. Do tego mam zoomik z doskonałym zakresem jak dla mnie a nie stałkę 28mm i kilka innych rzeczy, których nie ma Sigma.
Owszem, DR Sigmy jest nie do pobicia i tu trzeba pochylić głowę, jednak pozostałe zalety uniwersalnego kompaktu okazały się dla mnie ważniejsze.

frostic
03-06-2009, 20:17
a Fuji S100fs ?
Moze nie jest to najmniejszy i najporęczniejszy kompakt (że niby prawie lustro ;) ) ale jakość chyba OK
http://www.ceneo.pl/1335135

wasilewk
03-06-2009, 20:25
I tak oto: zwycięży G10 !

tomalw
04-06-2009, 13:22
Miałem panasonica LX-3 i sprzedałem.Generalnie aparacik jest ok ale nie za taką cenę.

nowart
04-06-2009, 15:46
To pochwal się co kupiłeś, chętnie również go sprzedam i kupię coś równie dobrego za połowę ceny ;)

Kasandra
04-06-2009, 17:56
No dobra jak z tym g10, bo sama nad nim myślę.
Potrzebuję czegoś lekkiego w góry. A może jednak wyszukać g9?szerokokątną nakładkę wtedy dokupić

tomalw
05-06-2009, 11:38
Nic nie kupiłem bo doszedłem do wniosku że na matrycy wielkości paznokcia szału nie będzie,czekam na kompaktowego olympusa micro cztery trzecie.

mathu
05-06-2009, 12:13
Za dwa tygodnie premiera.

Max_im
11-06-2009, 09:44
Witam

Ja kupiłem P6000
Kryteria przy zakupie to mały i szybki. Moduł GPS też fajna sprawa chociaż jest mało czuły
Pierwsze uwagi to wszystko powyżej iso 800 to niezbyt zadowalające

AMI
25-06-2009, 09:51
Jesli faktycznie DMC-LX3 ma faktycznie szybki AF i robie zdjecie bez normalnego dla kompaktów opóźnienia to jest to warte i większych pieniedzy :) bo stracone chwile są nie do wycenienia ;) no i na 24 mm ( ekwiwalent małego obrazka ) jest 2.0 :) chciał bym mieć tyle w moim N24-70 :)

Pozdrawiam,
AMI

PS> szkoda tylko ze nie ma większej ogniskowej na końcu.

sibelio
25-06-2009, 15:45
a dlaczego nikt nie pisze o kompaktowych królu od wielu lat - fuji F30fd, potem 40, 50 a teraz 100fd.

dla lustra idealne uzupełnienie

arturpop
25-06-2009, 16:18
@sibelio: jak będą dostępne pełne manualne ustawienia i pliki w formacie RAW, to pogadamy.

sibelio
26-06-2009, 09:35
->arturop
ale małpe kupuje po to by miec małpe, do RAW i manuala mam lustro, chociaz M sie przydaje w głuptaku czasem,
raw uwazam za kolejny wynalazek do onanizowania sie

(bez obrazy)
ale w tym krajue tak ludzie mysla -> Robie w RAW jestem PRO.
a kupowanie malpy zeby byla lustrem w wersji mini, hmm, nie wiem.

arturpop
26-06-2009, 09:53
To że kupujesz małpę do zastosowań X, nie znaczy że cały świat ma jej używać w taki sam sposób. A jeśli tego nie robi, to jest bandą pozerów i onanistów. Sorry, to jest argumentowanie na poziomie forum onetu, szkoda bajtów.

AMI
26-06-2009, 10:04
->arturop
ale małpe kupuje po to by miec małpe, do RAW i manuala mam lustro, chociaz M sie przydaje w głuptaku czasem,
raw uwazam za kolejny wynalazek do onanizowania sie

(bez obrazy)
ale w tym krajue tak ludzie mysla -> Robie w RAW jestem PRO.
a kupowanie malpy zeby byla lustrem w wersji mini, hmm, nie wiem.

W tym kraju to malo który amator wie co to jest RAW, to po pierwsze. Po drugie, bezsensowne IMHO jest posiadanie cyforwego aparatu kompaktowego bez raw ( dla bardziej wymagającego amatora nie wspomne o profi ), który jest gorszy od zwykłej analog małpy. Bo z kliszą analog małpy możesz powalycz w ciemni z BW czy oddać do labu gdzie ci uratują kolor a z jpg to mozesz sobie na wieksze przepaly czy niedoswietlenia jedynie popatrzeć:).

Posiadanie kompakta z RAW nie jest wykluczone przez posiadanie lustrzanki. Na kajaki nie zabiore lustrzanki ale malpe z RAW ( moja pierwsze zdjecie w prasie bylo zrobione z malpy wlasnie na kajakach :)).

Pozdrawiam,
AMI

ropusz
02-07-2009, 18:00
a dlaczego nikt nie pisze o kompaktowych królu od wielu lat - fuji F30fd, potem 40, 50 a teraz 100fd.

dla lustra idealne uzupełnienie

Kompaktowego króla F30 już nie kupisz. A pozostałe to już inna inszość. W F50 i F100 jest moim zdaniem zbyt duże odszumianie przez co twarze trochę plastikowe wychodzą. No i autofocus zbyt często łapie ostrość nie tam gdzie trzeba.