Zobacz pełną wersję : D2x a sigma 70-200 2.8 DG MACRO HSM
Witam czy ktoś może wie jak Sigma 70-200 2.8 wspópracuje z D2x. Posiadam D80 i chciałbym coś z matrycą cmos na d300 mnie nie stać a D2x można dość tanio dostać w Angli i do motocrossu bardziej mi się przyda. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć czy ktoś używał z tym szkłem sigmy.
mibartek
15-05-2009, 06:19
ja tylko dodam, że cmos w D300 i D2X to zupełnie inna bajka ;-)
z D80 na D2X nie zyskasz na iso chyba nic.
niemniej jednak D2X ma sporo innych zalet.
Wiem, że te cmosy to różnica, ale jakośc fotek i tak będzie lepsza niż z d80 no i uszczelniane body co w przypadku mojego sportu bardzo mi się przyda. D80 już ma sporo pyłu za monitorkiem;/ i obawiam się że jak do końca sezonu popstrykam w tych warunkach to może nie przetrwać. Co do ISO to używam max 400 choć w jesienia 800 ładne by się zdało a tego nie ma ani w jednym, ani w drugim. Myślisz, że opłaca brać się tego D2x czy się wstrzymac i lepiej do używki D300 dozbierac??
Wiem, że te cmosy to różnica, ale jakośc fotek i tak będzie lepsza niż z d80 no i uszczelniane body co w przypadku mojego sportu bardzo mi się przyda. D80 już ma sporo pyłu za monitorkiem;/ i obawiam się że jak do końca sezonu popstrykam w tych warunkach to może nie przetrwać. Co do ISO to używam max 400 choć w jesienia 800 ładne by się zdało a tego nie ma ani w jednym, ani w drugim. Myślisz, że opłaca brać się tego D2x czy się wstrzymac i lepiej do używki D300 dozbierac??
Nie znam D2x, ale na Twoim miejscu wziąłbym też pod uwagę AF. W obu przypadkach (D2x, D300) zyskasz na ISO, uszczelnieniach... więc weź jeszcze pod uwagę AF.
Ja mimo wszystko wziąłbym na Twoim miejscu D300.
Af jak czytałem to zachwalają, że szybki i precyzyjny, też bym chciał D300 brać, ale nie stac mnie nawet na używkę , a D2x z Angli za 2500pln mogę dostać max 3000pln
mibartek
15-05-2009, 16:57
D2x z Angli za 2500pln mogę dostać max 3000pln
poważnie ?
w akceptowalnym stanie ?
w akceptowalnym gumy całe od 500 do 700 funtów dziś jeden posdzedł za 600
pjolofoto
15-05-2009, 22:56
D2x z ta sigma swietnie wspolpracuje.
Nie porownywalbym iso D80 do D2x :)
A D300 i D2x to zupelnie inne maszynki.
Za 2500 to chyba kupie sobie drugiego D2x :)
Chcialbym zobaczyc ilu uzytkownikow zdecydowalo
by sie wyjac swoj aparat w ciezszych warunkach,
cross, albo 4x4.
http://www.piotrkras.pl/categories.php?cat_id=74&sessionid=a89691a7bfd66a5083929d6173ca8506
Karl Johansson
15-05-2009, 23:44
Chcialbym zobaczyc ilu uzytkownikow zdecydowalo
by sie wyjac swoj aparat w ciezszych warunkach,
cross, albo 4x4.
http://www.piotrkras.pl/categories.php?cat_id=74&sessionid=a89691a7bfd66a5083929d6173ca8506
Ja :]
Generalnie nie mam problemów z wyjmowaniem sprzętu w dziwnych warunkach, jeśli muszę.
Wystawiałem d70 na ulewny, bardzo ulewny deszcz, fuji s5600 na temperaturę -25 stopni.
D300 na razie "chrztu" nie miał, ale jutro idę focić marsz równości w Krakowie, więc może jakieś latające kamienie będą ;]
W każdym razie, w takich warunkach, jak na tych zdjęciach, spokojnie bym wyciągnął aparat i robił zdjęcia.
I nie mam d2x :P
pjolofoto
16-05-2009, 12:31
To swietnie, wiekszosc niestety peka, tez D70 maltretowalem
ponad norme. Przezyl 130tys, i poszedl dalej sluzyc. Z ta roznica ze bylem przygotowany na jego nagla
niespodziewana smierc. D2x jestem pewien. Tylko w blocie, kurzu, lodzie itp.
niestety nie da sie zmienic szkla.
Dziś przeglądam ebaya i już są nie od 500 a od 600 funciaków wzwyż hmm chyba wyczaili moje intencje heheheh. Pjolofoto czyli uważasz, że będzie dobrze mi się fociło motorki D2x i S70-200 2.8.
Karl Johansson, ja wyciągam co zawody D80 i jest już zapylone strasznie, jak za LCD mam sporo pyły to co musi dziać sie w środku. Ja robię często ujęcia na 10-20 mm więc piach sypie mi się na aparat więc uszczelnienia ważna sprawa.
Karl Johansson
16-05-2009, 17:42
Oj, ja wcale nie twierdzę, że uszczelnienia to nikomu niepotrzebna rzecz. Po prostu jakoś dawałem sobie radę bez tego i nie narzekałem, więc wiem, że się da. Po prostu po przyjściu z takiej wyprawy aparat staram się wyczyścić i jest si.
pjolofoto
18-05-2009, 19:09
Na pewno bedziesz zadowolony.
Sigma 70-200 jest szybka, z D2X robilem
ale tylko kilkanascie zdjec.
Co do uszczelnien to pewnie ze amatorskie puszki
potrafia zniesc wiele. Ale jesli jest mozliwosc
to lepiej dzialac na pro.
Fotografuje sie z reguly tym co sie ma, realia :)
Hmm a jak bym dorwał d300 na raty to lepiej już d300 niż d2x bo na ISO zyskam, a w jakości fot będzie jakaś różnica?? liczmy na najniższym ISO.
Pawel Pawlak
28-05-2009, 16:16
Hmm a jak bym dorwał d300 na raty to lepiej już d300 niż d2x bo na ISO zyskam, a w jakości fot będzie jakaś różnica?? liczmy na najniższym ISO.
tematy był wałkowany wielokrotnie - na niskim iso d2x zyskasz minimalnie na ostrości, stracisz na DR w światłach. renderowanie kolorów z d2x jest moim zdaniem ładniejsze, ale takie niuanse wychodzę tylko przy bezpośrednim porównaniu takich samych fot z d300 i d2x. Poza tym na d300 zyskasz 8fps przy 12 a nie na 6.9mpix.
I co, kolego Ozborn, jaka ostateczna decyzja?
Sam się z podobnym dylematem łamałem - ja decyzję podjąłem.
Ciekaw jestem jak Ty podszedłeś do tematu :)
messer, i jakie wrazenia po zamianie z D700 na D2x?
To dwa _zupełnie inne_ aparaty.
Ciężko je przyrównywać.
Są miejsca, gdzie D2X wygrywa.
Są takie, gdzie D700 bije go na łeb.
Po jednym ślubie, który za mną - AF i wygoda pracy z D2X są genialne. D2X jest szybszy, szybciej reaguje, pewniej utawia ostrość, ma zauważalnie krótszy moment czkawki pomiędzy wciśnięciem spustu a mrugnięciem lamelkami. Crop x2 zaczyna mi się podobać ;)
D2X ma ładniejszy dźwięk migawki.
Wbudowany grip jest boski.
Wyświetlacz w D2X w ogóle mógłby nie istnieć, w porównaniu do D700... jakby z niego nie korzystam :-)
Ale fajnie, że wyświetla histogram i mrugaczki od prześwietleń. Na tym kończy się jego rola dla mnie.
Co do obrazka... jest zupełnie inaczej. Pierwsze kilka NEFów zburzyło mi trochę spokój ducha. Ta matryca szumi już na ISO200....
Trochę przypomniał mi się mój stary dobry D80 jak zobaczyłem te NEFy.
Ale za mało jeszcze nad nimi siedziałem, żeby oceniać ostatecznie.
Niech je wszystkie obrobię, niech je wywołam na papier, niech zrobię kilka odbitek 30x40 - wtedy nabiorę przekonania.
Póki co... tęsknię za CMOSem z D700, którego się nauczyłem obrabiać.
Problem po takiej przesiadce - i wiem o tym już teraz - będę miał jeden.
Nie wrócę do D700.
Kupię D3.
Moja decyzja była taka heheh kupiłem d300