Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] cos nowego z mojej strony
witam.
Dawno mnie tu nie było... jednak nie zapominam o foceniu ( troche zapracowany jestem )
ostatnio goscilem u moich znajomych i jako ze mialem aparat strzelilem kilka fotek
dwie szczegolnie mi sie podobaly. prosze o opinie
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images1.fotosik.pl/171/36737279ce613397.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images3.fotosik.pl/162/16034097680599aa.jpg)
Jeżeli opinia fotoamatora się liczy, to powiem że drugie zdjęcie byłoby lepsze jakby dziewczyna nie rzucała cienia na ścianę.
Zdjęcie powinno być też ostrzejsze. Inna techniczna uwaga: czoło nie powinno się błyszczeć.
Poza tym podoba mi się pogodna twarz i łagodne spojrzenie i gdyby wyeliminować ten cień ze ściany i błyszczące się czoło to byłby to ładny portret do oramkowania i powieszenia.
strzelilem kilka fotek
No właśnie "strzeliłem" to trafnie powiedziane.
Zarówno odwrócenie palnika, jak i walnięcie prosto w oczy nie przyniosło dobrych efektów.
Ogromne cienie i przepały na twarzy, a brak odpowiedniej ilości światła wyłuskał brzydki czerwony odcień skóry.
Na 2 całkowity brak plastyczności, a na 1 zbytnie wydobycie kształtów twarzy.
Plus ucięta ręka na 2, którą akurat by się przydało pokazać w całości albo uciąć całkiem.
Na obydwu tło przedzielone kanapą.
A dziewczyna na tyle atrakcyjna, że powiesić sobie nad łóżkiem można nawet z cieniem, w niczym to nie przeszkodzi. :mrgreen:
(upss, to chyba Kasia) :wink:
boszzzzz .. litosci .. patrzac na takie zdjecia zaczynam byc za moderowaniem zdjec wrzucanych na forum ...
to byłby to ładny portret do oramkowania i powieszenia.
to NIGDY nie bedzie ladny portret .. chyba ze zrobi sie go jeszcze raz.
hmm..no IMHO nie teges te fotki.. zbyt "malpkowe" jakby
boszzzzz .. litosci .. patrzac na takie zdjecia zaczynam byc za moderowaniem zdjec wrzucanych na forum ...
to byłby to ładny portret do oramkowania i powieszenia.
to NIGDY nie bedzie ladny portret .. chyba ze zrobi sie go jeszcze raz.
Sailor, tylko jedno ci moge ty nadęty mule powiedzieć: jesteś nikim. Jesteś zerem które tak się nadęło że zaraz pęknie. Jesteś zerem i jako fotograf, i jako osoba.
światło - chyba przesadzasz - odpuśc wycieczki osobiste - skup się na zdjęciu - ostrzegam po raz drugi (w jednym poście już to zrobiłem) !
światło - chyba przesadzasz - odpuśc wycieczki osobiste - skup się na zdjęciu - ostrzegam po raz drugi (w jednym poście już to zrobiłem) !
Przepraszam.
patrzac na twoja wypowiedz moge tylko powiedziec - przykro mi ze z taka kultura reprezentujesz nasz kraj za granica. nic dziwnego ze Amerykanie maja o nas takie wyobrazenia jakie maja.
wracajac do zdjecia - posiadanie lustrzanki i jej mozliwosci troszke nobilituje i posiadacz powinien miec podstawy swiatla raz, swiadomosci kadru dwa poczucia estetyki trzy. o pierwszym zdjeciu w ogole nie mowie bo mimo iz nie jestem fanem ostrosci to gdziekolwiek by sie ona przydala. drugie zdjeie natomiast - plaskie swiatlo prosto w twarz,cien z tylu, wystajace oparcie kanapy/fotela czy co to tam jest. do tego dochodzi dziewczyna ktorej bez watpienia mozna zrobic piekne zdjecia ale niestety to zostalo pstrykniete przypadkiem. odrobina pudru na twarz i juz by bylo o wiele lepiej. troche inny kadr, nie uciete palce, lokiec i kawal drugiej reki. do tego wszystkiego ta znudzona mina, ktorej zmiana na pewno zmienilaby wymowe zdjecia. dlatego tez utrzymuje ze NIGDY nie bedzie to dobry portret .. owszem mozna je poretuszowac, zrobic z tego HK w szopie, mozna zrobic mnostwo rzeczy .. moze nawet zacznie jakos wygladac. ale nadal trzeba miec swiadomosc materialu wyjsciowego.
Widzisz ... fotografia cyfrowa upowszechnila sie na tyle ze juz BARDZO malo ludzi pamieta o tym ze zeby lamac kanony i wykraczac poza konwencje trzeba je znac i byc w tym dobrym. najlepiej konwencje lamia ich mistrzowie wlasnie dlatego ze je dokladnie poznanli i lamia je swiadomie. nie wiem czy kiedykolwiek slyszales o esetyce bledu w fotografii. szkolny blad na fotografii te z moze byc wyrazem jakiejs mysli. pod warunkiem ze jest to stosowane swiadomie i pasuje do calosci.
tyle wyjasnien od "nadetego mula" .. watpie by cokolwiek dotarlo
Zgadzam się w 100% z uwagami technicznymi jakie podałeś. Sam tak uważam ale nie potrafiłem ich w taki fachowy sposób sformułować.
Szkoda że twój oryginalny post nie był właśnie taki.
Zgadzam się w 100% z uwagami technicznymi jakie podałeś
przeczysz sam sobie - to w koncu dobry portret czy tez zdjecie pelne bledow?
Szkoda że twój oryginalny post nie był właśnie taki.
gdybym mial pisac elaborat pod kazdym zdjeciem pstryknietym przypadkiem i wrzuconym na forum to a) trzeba by wciaz pisac to samo. po to jest cala masa literatury by sie nia poslugiwac, przynajmniej w podstawach fotografii b) w zyciu nie zrobilbym juz zadnego zdjecia z powodu braku czasu.
dotarlo... dzikuje za opinie i uwagi wyzej macie dwa sesje z modelkami w plenerze... mam nadzieje ze te juz beda zdecydowanie lepiej ocenione..
Madziulek
15-09-2006, 11:58
Sailor pytanie....
Nie jestem pewna ale zapytam...z ciekawosci..
(przepraszam że odbiegne od tematu)
Masz lub miales moze studio...w okolicach glogowskiej?
Nie bede wymieniac konkretnej ulicy...
Kogos mi przypominasz..jesli to Twoj avatar...
Pozwolę sobie tylko (lekko zdetonowany) zaznaczyć, że Sailor, który zwykle wygłasza zdania mniej lub bardziej prawdziwe, a w każdym razie rozsądne, i którego zdanie jako fotografa cenię, palnął tym razem straszliwą głupotę.
wracajac do zdjecia - posiadanie lustrzanki i jej mozliwosci troszke nobilituje i posiadacz powinien miec [...]
Posiadanie czegokolwiek materialnego, w szczególności jakiejkolwiek lustrzanki, Hummera, zegarka Breguet, butów szytych na miarę, garniturów od Guciego, domu z mnóstwem wieżyczek na przedmieściu i podobnych rzeczy NIE nobilituje. Posiadacz w/w rzeczy z samego faktu ich posiadani NIC nie powinien... Wtrącę nawiasem, że właśnie często tak jest - gość ma, ale to że ma, nie znaczy, że nie jest bezmyślnym burakiem.
Nobilitują umiejętności - najogólniej to, co ma się w głowie, lub w rękach (np. muzyk nie musi być mądry, ma dobrze grać).
Mam nadzieję, że to wyłącznie lapsus, i nie uważasz naprawdę, że z dwóch gości, którzy wysiadają z samochodu lepszy (i bardziej nobilitowany) jest ten, co wysiada z droższego i któremu wisi na szyi lepszy sprzęt...
PS
I w zasadzie zgadzam się ze zdaniem Sailora, jeśli chodzi o zdjęcia. Nie są dobre. Ale zgadzam się też, że Twoja pierwsza reakcja na nie Sailor, była zbyt ostra, i - rzekłbym - zbyt obcesowa. Mogłeś ująć to mniej dosadnie i bardziej delikatnie.
Nie chodzi mi o to, żeby się cackać, robić umizgi i drżeć na samą myśl o wyrażeniu złej opinii... Nie, zupełnie nie. Ale zamiast powiedzieć autorowi, że zrobił marne zdjęcia, odnoszę wrażenie, że walnąłeś go z półobrotu w ryj (sorry za porównanie, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi i o ryja i o półobrót - to tylko przenośnia przecież).
Kogos mi przypominasz..jesli to Twoj avatar..
avatar moj, a ja nawet chyba wiem z kim mnie mylisz :) .. no i byl czas ze mialem miec w tych okolicach studio. zapraszam na pw lub gg :)
palnął tym razem straszliwą głupotę
niekoniecznie .. :)
Posiadacz w/w rzeczy z samego faktu ich posiadani NIC nie powinien...
qrcze .. mamy odmienny sposob postrzegania swiata .. niemialem na mysli bucow ktorzy kupuja sprzed do chwalenia sie tylko normlnych ludzi ktorzy kupuja go do uzytkowania. jak kupuje hummera to znaczy ze jest mi potrzebne porzadne auto terenowe, jak d2x'a to po to by wykorzystac jego funkcje .. a przynajmniejczesc. dlatego uwazam ze jesli ktos swiadomie nie chce fotogafowac to lustrzanka mu niepotrzebna. wystarczy kompakt.
Mam nadzieję, że to wyłącznie lapsus, i nie uważasz naprawdę, że z dwóch gości, którzy wysiadają z samochodu lepszy (i bardziej nobilitowany) jest ten, co wysiada z droższego i któremu wisi na szyi lepszy sprzęt...
chodzi mi jedynei o to ze od tego z lepszym sprzetem bede znacznie wiecej wymagal :)
Twoja pierwsza reakcja na nie Sailor, była zbyt ostra
jesli tak to zostaloodebrane to przepraszam autora :)
Magnum43
15-09-2006, 17:13
Panowie co jest ,to traci sens podobnie jak cale to forum zdominowane przez kilku gości ,którzy bynajmiej nie służą radą tylko wyniośle ignorują tych "cieniasów" czyli pozostałych ludzi. Ale wystarczy że masz login ....Kasieńka < Marysieńka ...itd.....to od razu zainteresowanie jest ogromne ......choćby za przeproszeniem praca tej osoby była gó..o warta .
Odnośnie Sailora to bardzo cenię jego zdanie i akurat uważam że ON jest normalny ...a że czasami szczery do bólu hmmm trudno życie boli a nauka jeszcze bardziej .
A teraz odnośnie zdjęcia ....sam jestem amatorem ale uważam że żeczywiście jest tylko do albumu i można babci pokazać....i co za taką opinię też oberwę?
Heh, miałem nadzieję, że w ten sposób odpowiesz, bo w przeciwnym razie byłbym zmuszony stracić do Ciebie szacunek i przestać się kłaniać.
chodzi mi jedynei o to ze od tego z lepszym sprzetem bede znacznie wiecej wymagal :)
Ale w takim razie na początku, tam u zarania wyraziłeś się mocno nieściśle, bo co prawda noblesse oblige, ale posiadanie - i egzekwowanie - wymagań (zwłaszcz od kogoś) to jednak całkiem inna sprawa, niż nobilitacja.
Pozdrawiam wciąż nieznobilitowany. :)
Magnum43
15-09-2006, 17:14
Panowie co jest ,to traci sens podobnie jak cale to forum zdominowane przez kilku gości ,którzy bynajmiej nie służą radą tylko wyniośle ignorują tych "cieniasów" czyli pozostałych ludzi. Ale wystarczy że masz login ....Kasieńka < Marysieńka ...itd.....to od razu zainteresowanie jest ogromne ......choćby za przeproszeniem praca tej osoby była gó..o warta .
Odnośnie Sailora to bardzo cenię jego zdanie i akurat uważam że ON jest normalny ...a że czasami szczery do bólu hmmm trudno życie boli a nauka jeszcze bardziej .
A teraz odnośnie zdjęcia ....sam jestem amatorem ale uważam że rzeczywiście jest tylko do albumu i można babci pokazać....i co za taką opinię też oberwę?
Panowie prosze.....
naprawde bardzo dziekuje za krytyczne uwagi ..... i obiecuje ze wiecej nie wrzuce zdjec z podstawowymi błedami... ktore zrobilem tam
dlaczego je tu wrzucilem poniewaz chcialem sie upewnic w tym co złe i dowiedziec sie jakie inny błedy popełnilem ktorych nie widziałem wczesniej..
Jest taki temat tu na forum z modelka o imieniu LIBUSZA prosze was ocencie mi tamte zdjecia i ze bardzo cenie sobie szczerosc napiszcie mi jakie tam popelniłem błedy ...
bo tu juz wiem
dziekuje raz jeszcze i przperaszam ja sie dopiero ucze
Panowie prosze.....
naprawde bardzo dziekuje za krytyczne uwagi ..... i obiecuje ze wiecej nie wrzuce zdjec z podstawowymi błedami... ktore zrobilem tam
Robisz błąd, bowiem jest przysłowie: nigdy nie bądź pokorny wobec pysznego i nigdy nie bądź pyszny wobec pokornego.
Robisz błąd, bowiem jest przysłowie: nigdy nie bądź pokorny wobec pysznego i nigdy nie bądź pyszny wobec pokornego.[/quote]
swieta racja..
ojjj świetna dyskusja :D to znaczy świetnie rozumiem Sailora, który mimo starań nie może znaleźć zrozumienia dla swojego zdania (słusznego zresztą, przepraszam, ale taka jest prawda ...... zarówno w temacie zdjęć, jak i wykorzystywania na maxa lustrzanki) mylisz się /Swiatło/ nazywając człowieka nadętym mułem.... autor zdjęcia poprosił o uwagi i je otrzymał ...... gdyby Sailor był mułem i to nadętym, napisałby prawdopodobnie dla spokoju swojej niewątpliwie ugruntowanej tutaj pozycji, że: mogło być lepiej, "cy cuś" i obyłoby się bez głupich komentarzy .........
Ale wystarczy że masz login ....Kasieńka < Marysieńka ...itd.....to od razu zainteresowanie jest ogromne ......choćby za przeproszeniem praca tej osoby była gó..o warta . hmmmmmmmmmmmm buhahaha
danz1ger
18-09-2006, 03:11
rece opadaja, jesien tuz za rogiem ((to tak ogolnie, po przeczytaniu niektorych postow w tym (i nie tylko) temacie))
hanibal, na swojej stronie masz całkiem ok fotki więc zastanawiam się czy przepadkiem umieszczenie tych dwóch na forum nie było prowokacją
hanibal, na swojej stronie masz całkiem ok fotki więc zastanawiam się czy przepadkiem umieszczenie tych dwóch na forum nie było prowokacją
nie.... wrzucilem bo chcialem sie dowiedziec kilku rzeczy ktore mi wyjasniono widzisz ja wiedzialem o tym cieniu ale chcialem wylapac od was kilku innych rzeczy.
zdjecia byly zrobione przypadkiem na spotkaniu ze znajomymi..
chodzilo i o kadry... miedzy innymi.
nie nie byla to prowokacja... wrzucam tu zdjecia ktore uwazam za dobre i słabe
chce sie uczyc a najlepeij na bładach
Widzisz ... fotografia cyfrowa upowszechnila sie na tyle ze juz BARDZO malo ludzi pamieta o tym ze zeby lamac kanony i wykraczac poza konwencje trzeba je znac i byc w tym dobrym. najlepiej konwencje lamia ich mistrzowie wlasnie dlatego ze je dokladnie poznanli i lamia je swiadomie. nie wiem czy kiedykolwiek slyszales o esetyce bledu w fotografii. szkolny blad na fotografii te z moze byc wyrazem jakiejs mysli. pod warunkiem ze jest to stosowane swiadomie i pasuje do calosci.
Czy na przykład pod to, o czym mówisz można podpiąć robienie portretu przy małej ogniskowej (niedawno ktoś dał kilka portretów w dziale LUDZIE modelki tak fotografowanej)? i do tego trochę z góry były robione, ale nie mogę znaleźć... Może pamiętasz? Dla mnie były świetne mimo, że łamały jedną z podstawowych zasad fotografii portretowej...
[ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 ]
znalazłem :)
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=29256
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=29372
naprzyklad mowie chodz tego co ja zrobilem do twchniki tamtej i tamtych portretów nei da sie porownac..
widzisz rozni uzytkownicy tu rozne rzeczy oceniaja i dzieki ocenom i radom z kolejnym razem jestesmy w stanie zrobic leprze zdjecie. chyba nie ?
można podpiąć robienie portretu przy małej ogniskowej
imho to juz nawet nie jest lamanie reguly tylko stworzenie nowej ze wzgledu na czestosc wykorzystania :D wez sobie jakiegokolwiek ckma a zobaczysz ze polowa fot jest robiona szerokim katem (pomijam tu wszelka obrobke i pisze tylko o kadrze)
poza tym .. mozna stosowac wszsytko pod warunkiem ze swiadomie .. HK w klasycznym portrecie tez przeciez bylby bledem, prawda? problem w tym zeby zrobic zdjecie w HK z zalozenia a nie dlatego ze "sie wzielo i przepalilo" :)