Zobacz pełną wersję : Metna soczewka
Czy mozna jakos ozywic z leksza zmetniala soczewke? Od czego to sie w ogole robi??
marcin_G
14-05-2009, 12:49
A możesz podrzucić jakieś zdjęcie tej soczewki? może jest po prostu bardzo silnie i równomiernie przykurzona. Miałem tak w Planarze 80mm do Hasselblada - wyglądała z zmętniałą, a po czyszczeniu cud miód.
Michał Jędrak
14-05-2009, 22:13
Czasami jest też taki mleczny nalot na szkłach. Nie jest to grzyb bo nie ma wykwitów, lecz jest to równomierna warstwa. Nie wiem od czego sięto robi. A najlepiej chuchnąć i przetrzeć...
No nie Panowie, no zeby nie bylo ze wyciagnalem starego obiektywa z piwnicy i sie dziwie ze brudny - kazdy nowo zdobyty egzemplarz jest poddawany najpierw procedurze czyszczenia i pucowania. W tym kokretnym przypadku rozmontowalem obiektyw na skladowe i wydobylem pojedyncza soczewke, ktora jest jakby zmatowiona, taka cienka metna warstewka, dotego nierownomiernie - pociagnieta. Czyszczenie niewie wnioslo - widac ze soczewka jest czysta, ale jakas taka nadal metnawa. Wiem ze brzmi to bez sensu, wiec postaram sie jakies zdjecie dostarczyc.
Generalnie nie widac jakos tego specjalnie na zdjeciach, ale jakos sie to musi odbijac. Wiec gdyby sie to dalo polepszyc to by super bylo.
Mnie ciekawi co innego.
Jak zlozysz ten obiektyw do kupy aby dzialal poprawnie. Sama lawa optyczna moze byc za malo.