Zobacz pełną wersję : 5 szanujących się szkiełek!
Witam
Jestem na etapie gromadzenia zestawu obiektywów które pokryją ogniskową w zakresie 8mm-600mm. Fotografuję wszystko-[to dla tych którzy spytają do czego].Trochę się zagubiłem w morzu ofert obiektywów Nikona i innch firm. Proszę o podanie 5 szkieł na kieszeń amatora [który przywiązuje wagę do jakości zdjęć],
a dysponuje mniejszą kasą niż zawodowiec.Przy każdym obiektywie proszę o uzasadnienie.
Jestem ciekaw waszych typów i będe wdzięczny za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam
Przemek
Nikon D 50,nikkor 18-200VR,nikkor 60mm/2,8
tzn ile masz kasy?
same stałki czy mogą być zoomy?
8 i 600 to stałki, nie ma zoomów w tym zakresie. bardzo drogie stałki.
albo podasz b.dużą kwotę na te obiektywy, albo sobie wybij z głowy te najdroższe skrajności
tokina 12-24
tamron 28-75
sigma 70-200
wpisz kazde z tych szkieł w szukaj i bedziesz miał kilkaset postów z uzasadnieniem
Kasę pozyskuję sukcesywnie,a i obiektywów nie zgromadzę w jednym miesiącu.!!!
Jestem trochę wstrząśnięty że wśród typów nie ma Nikkorów.
Czekam też na inne propozycje,może jakaś wywiąże się dyskusia .
Przemek
[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
Do Jacka Z
Mogą być stałki ,mogą być zoomy-byle z uzasadnieniem dla czego ten a nie inny.
Chcę opini urzytkowników a nie sprzedawców bo to dwa różne swiaty.
Pozdrawiam
Przemek
no na kieszen amatora to takiego zakresu w zyciu nie pokryjesz...
i dla tego wlasnie nie ma wsrod podanych nikkorow...
wiodomo ze mozna poleic
10,5 nikkora
12-24 nikkor
w standartach sie za bardzo nie orientuje wiec pomine:)
70-200 vr
200-400
i 600 stalka...
tylko ze to koszt juz calkiem fajnego samochodu
Pisząc tego posta miałem nadzieję ze kazdy wpisze 5 swoich faworytów bez filozofowania i martwienia się o moją kasę.Jak wynika z podpisu mam D50 ,nikt nie uwzględnia przelicznka 1,5 bo to jest cyfra i zakres max robi sie 400mm co jest jeszcze w zasięgu amatora [a nie profesjonalna 600 ze swiatłem 2.8 która faktycznie kosztuje tyle co samochód]
Miałem nadzieję ze odpowiedz bedzie taka:
1.Rybie oko-nikkor taki a taki
2.18-55/f2.8-tralalala
3.55-200 amoże stałka i.t.d i.t.d ale widocznie mam pecha bo dzisiaj trzynasty
Pazdrawiam
Lekko zawiedziony Przemek
Adam Trzcionka
13-09-2006, 23:08
PrzemkU, piszesz o szanujących się szkiełkach i własciwie można by tu mówic wyłacznie o szkłach nikkora.
choc to rzecz umowna: czy np. tamron 28-75/2.8 jest szanującym się szkiełkiem?(jakiekolwiek daje efekty - moim zdaniem nie jest). pytanie o twoje zasoby, kwotę, jaką możesz końcowo przeznaczyc na ten cel, jest ze wszech miar zasadne.
inaczej powstanie wątek, który juz kilka razy w różnych mutacjach się pojawiał, tzn.
co bys zrobił, gdybys wygrał milion w totka
tymczasem, powiedzmy, że podajesz umowne 6-7 tys. i już wiemy w jakiej przestrzeni sie poruszać, a nie fantazjujemy :)
Obiektywów są setki. Ich dobór zależy od prywatnych upodobań, przyzwyczajeń i rodzaju uprawianej fotografii. Kasa jest kwestią kluczową - przykładowo: nie istnieje tania a dobra, naprawdę długa teleoptyka. Jeżeli chcesz 600mm to musisz kupić piekielnie drogi superteleobiektyw, a nie jakieś g...o. Należy też sobie zatem zadać pytanie, czy długa teleoptyka będzie ci wogóle potrzebna.
W związku z powyższym twoje pytanie jest całkowicie bez sensu - może jedynie spowodować bezsensowne bicie piany. Jedni polecą topowe szkło, inni takie, którego sami używają - co nie świadczy o niczym.
To pytanie ma w sobie trochę prowokacji,bo każdy będzie miał odmienną opinię na temat szkieł których używa,ale mnie chodziło o 5 obiektywów amatorskich/w których relacja ceny do jakości bardzo dobra/.Inaczej sam mogę sobie odpowiedzi -kup sobie obiektywy profesjonalne i będzi sii,ale nie o to chodziło.Wracając do ost.pytania przedział do 10 000zł
Pozdrawiam
Przemek
skoro 600 to po cropie, to nalezy rozumieć, że 8 to też po cropie?
nikon produkował obiektyw 6 mm, ale to zdaje sie nieaktualne. i o ile pamietam, to był to jeden z tych kilku dostępnych na zamówienie - co świadczy wymownie o spodziewanej cenie.
bardzo ciężko ci doradzić. Mozesz kupować szkła często, ale na zasadzie kiepski obiektyw, ale załatwia mi dany zakres, albo lepsze, ale po pare tysięcy sztuka. Albo dobre niezaleznych producentów. takich zestawów biorąc pod uwagę stałki i zoomy mozna zrobic kilka.
skoro chcesz dobre nikkory - ale cena cie zabije - przykładowo:
nikkor 10,5
nikkor 12-24
nikkor 17-55
lub nikkor 28-70
nikkor 70-200
nikkor 200-400
mozna ciemniejsze nikkory 18-70, 70-300 będzie taniej, ale dalej nikkory
można:
tokina 12-24
tamron 28-75
sigma 135-400
zestaw z małymi dziurami, ale niezły. stosunkowo niedrogi. na poczatek bdb. potem wymiana i łatanie dziur w ogniskowych.
PS. pisaliśmy równolegle - zestaw pierwszy jest zdecydowanie powyżej 10 tys.
Właśnie Czornyj obiektywów są setki i jak się w tym połapac,kasa kasą ale jak uzbierac zestaw 5 amatorskich szkieł ktore pokryją wspomnianą ogniskową,bądą dobre i nie wydrenują kieszeni -bo jak wspomniałem to tylko moje hobby-także pytanie ma sens,bo kto pyta nie błądzi-podobno?
Przemek
nie ma superszerokokątnych obiektywów amatorskich, to samo dotyczy bardzo długich tele.
"środek" zakresu możesz pokryć najróżniejszymi szkłami, z półki tanich, srednich, b.dobrych. te tematy były wielokrotnie wałkowane na forum.
ale dołożenie czegoś poniżej 10 mm i powyżej 300 mm zdecydowanie zmienia sytuacje. tu dobrze znaczy bardzo drogo.
co prawdza sigma robi 8 mm i długie telezoomy, ale nie jest to najlepsza optyka.
To może taki zestaw
Sigma 10-20/4-5,6 - 2 tys
Tamron 28-75/2,8 - 1,2 tys
Sigma 100-300/4 -3200-3500zł
Osobiście odpusciłbym sobie te 5 obiektywów, a skupił się na dwóch, trzech, ale z wysokiej półki.
Oczywiscie zalezy co chcesz nimi robic, czy na długim końcu starczy Ci 300 bez tc?
Jeżeli 300 to za krótko to kupisz tylko jeden obiektyw i to używany.
O 8 mm w ogóle zapomnij.
proste?
Dzięki wreście jakieś konkrety,do podobnych konkluzji i ja doszedłem ze musze dokonać wyboru między: mniej ,drożej a lepiej -a taniej ,więcej i gorzej.
Pozdrawiam
Przemek
Nie wiem czy ten wątek ma większy sens - raz piszesz w tytule o szanujących sie szkiełkach, potem chcesz amatorskie. Prowokacja? Po co?
Mnie by wystarczył taki zestaw:
17-55 (wyselekcjonowany)
85/1.4
200/2 VR
i zamieniłbym D50 na D2X :mrgreen:
jak robimy liste zyczen
28-70 2.8
70-200 2.8 VR
10.5 2.8
a puszka ta co mam :)
wracajac do kolegi Przemka to co Jarek proponowal jest porzadny zestaw nie zawiedziesz sie...kupic sprzet moze sobie kazdy ale najwazniejsze zeby go uzyc :wink:
ranbir kapoor
14-09-2006, 09:27
tokina 12-24/4
tamron 28-75/2.8
nikkor 105 macro
nikkor 80-200/2.8
i miescisz sie w 10 tysiach
Niedzwiedz
14-09-2006, 09:50
prosze bradzo
-tokina 12-24 dla amatora ale wolal bym nikkora bo tyc lepszy w ostrosci i mniejsze CA
-sigma 30 1,4 lub nikkor 35 f2 jako standard
-50mm nikkor 1,8 bo tani i czasem przydaje sie ten spsob oddawania perspektywy
-85 1,8 do portretu i koncertu (dla kogos z kaska 85 1,4)
-sigma 150 2,8 macro bo mam makro
-nikkro 300 AF-S f4 bo to zacne szklo
ja poprzestane na sigmie bo wiecej mi do zycia nie potrzeba,
do tego statyw jak cenisz sobie jakosc
zoom to kompromis jakosci za wygode stalki to jakosc !
[ Dodano: Czw Wrz 14, 2006 10:52 am ]
acha o 200 f2 VR nie pisze bo to cena z kosmosu ale chcialbym najbardziej
Dziekuję wszystkim za odpowiedzi i tym którzy powątpiewali w sens tego pytania również.
Pare szkieł się powtórzyło i oto chodziło.Specyfikację pod sprzętem każdy przeczyta i w sklepie każdy obiektyw jest super .Po podpięciu do puszki okazuje się ze super zmienia się na przeciętny a kasę mozna było wydać inaczej. Po co doświadczać rozczarowań jak można pozyskac opinie ludzi którzy nie produkują,ale używają sprzęt.Mam nadzieję ze po to jest to forum zeby wymieniać doświadczenia!
Proponuję zakończyć ten wątek.
Mam to czego chciałem!Wasze opinie.
Pozdrawiam
Przemek
Z Tamronem 28-75/2.8 musisz uwazac. Mam juz drugi z BF :(
Przemek,
Mam to czego chciałem!Wasze opinie. to moze napiszesz, do jaki wnioskow doszedles po lekturze tego watku.
a w temacie za Jacek_Z, proponuje takie same obiektywy, na pewno sie nie zawiedziesz, tylko w przedziale do 10k pln kupisz najwyzej 2 z nich - nie mowie o nowych;-)
To jak kupić Tamrona żeby był OK. Chcę zamienic N 18-70 na Tamrona 28-75/2.8 ale wszędzie piszecie że jest z nimi problem Może js=est jakiś sprzedawca który zagwarantuje że obiektyw jest ostry itd.
Tak - ja - jak bedę sprzedawał swojego - co pewnie szybko nie nastapi. I ja zawsze pisałem o nim dobrze - więc jaki cudem wszedzie są opisane probelmy z nim?
To jak kupić Tamrona żeby był OK. Chcę zamienic N 18-70 na Tamrona 28-75/2.8 ale wszędzie piszecie że jest z nimi problem Może js=est jakiś sprzedawca który zagwarantuje że obiektyw jest ostry itd.
Z tego co pamiętam cichy sprzedaje nowe i sprawdzone tamrony
Kolega kupił od niego jedną sztukę do canona i był ok
To jest mój ostatni komentarz !
Wniosek jest prosty:- ze szkłem d........ nie podetrzesz i.t.d [przenośnia-- zeby nikt się nie obraził]
Lepiej mniej szkieł dobrej jakości niż plecak wynalazków!!!!!
Pozdrawiam
Przemek
Przemek,
Lepiej mniej szkieł dobrej jakości niż plecak wynalazków!!!!! ameryki nie odkryles - no i jeszcze do tego lepiej byc pieknym, bogatym i zdrowym niz brzydkim, chorym, biednym ;-)
piec za duzo i tak tego nie uzyjesz, a jak zaczniesz zaglowac przy zmianie zazwyczaj dobre momenty do uchwycenia uciekaja
od siebie polece
nikkor 28-70 mm f2.8
-ll- 80-200mm f2.8
-ll- 50mm f1.4 ewentualnie 85mm f1.8 ( lub f1.4 ;) )
pozdrawiam