Zobacz pełną wersję : Bolec w D5000
Pytanko mam takie z ciekawości. Posiadam tego D5000 i myślę że budową podobny jest do D60 i D90. Do czego służy ten bolec który znajduje się obok mocowania obiektywu w dolnej prawej części, bo nigdzie nie mogę wyczytać ?? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich
Gdzie Ty widzisz tam jakiś bolec?
w d60 tez jest. Nie wiem do czego.
No Fenek widzę taki mały cyplik. nie dotyka obiektywu i nie wiem po co tam jest
a nie chodzi o bolec zabezpieczający od bagnetu ??
Nieeeeee. On jest w środku przecież - jego nie widać
Może to jest przycisk podglądu głębi ostrosci, przynajmniej w D80 tak jest. Jesli dobrze zrozumiałem Wasze tłumaczenie
nokinnikon
13-05-2009, 19:24
Dla mnie przycisk a bolec to zupełnie inne rzeczy. Więc o co chodzi ? W instrukcji aparatu na początku są rysunki z odnośnikami (takie kreski z cyframi) Wystarczy to przeczytać.
Chyba nie bo jest takie to małe że tego palcem nie naciśniesz i nie zmieścisz go tam- to jest blisko mocowanie bagnetu
No właśnie jest to namalowane ale nie opisane
velaskez
13-05-2009, 19:29
Do obiektywów typu 50/1.8, czyli tych co mają pokrętło przesłony, służy on do odczytu przesłony z obiektywu. Powinna ona być zablokowana w takim położeniu, żeby przyciskać ten "bolec" i wtedy ustawiamy przesłonę z poziomu aparatu.
Jeśli przesłona nie jest zablokowana to pokazuje się Fee na górnym wyświetlaczu (D80) i działa tylko tryb M.
No ,chyba jeden men co zna puche jak własną kieszeń. dzięki
velaskez
13-05-2009, 19:35
Lepiej jak własną kieszeń :mrgreen:
Faktycznie, az z ciekawosci sam sprawdzilem u siebie :)
Polecam cykl artykułów na optycznych poświęcony bagnetowi Nikon F i obiektywom tego systemu. Wszystkie dzyndzelki, wajchy i inne, opisane i przedstawione skąd i po co.
Dynks dynksem ale skoro jest już posiadacz D5000 to może jakieś sampe warto zapodac :)
velaskez
13-05-2009, 22:33
Dynks dynksem ale skoro jest już posiadacz D5000 to może jakieś sampe warto zapodac :)
Jestem za ;)
A co do historii bagnetu F, to jest całkiem ciekawa, polecam. Dobra lektura na nudny wieczór.
No ,chyba jeden men co zna puche jak własną kieszeń. dzięki
Tyle że ten dynks jest po lewej a nie po prawej... :razz: Stąd było moje zdziwienie.
Tyle że ten dynks jest po lewej a nie po prawej...
I właśnie dlatego pytalem o bolec od bagnetu :)