PDA

Zobacz pełną wersję : CS 3 i domyślny folder zapisywania

larky
13-05-2009, 16:11
Witam,

googlowałem trochę w tym temacie ale doszukałem się tylko tego, że nalezy zainstalować jakis zewnętrzny software aby rozwiązać ten problem. Chodzi mianowicie o to, że otwieram obrabiane pliki z lokalizacji "A" a po obrobce chce je zapisać w lokalizacji "B". Niestety za każdym razem po obrobieniu pliku muszę się przeklikać przez parę folderów. Czy jest jakieś ustawienie w PS, które pozwala rozwiązać ten problem? Dodatkowo przydałoby się również abym nie musiał odhaczać np. opcji zachowywania profilu ICC.

Dzieki z góry za pomoc

Niedzwiedz
13-05-2009, 16:27
ciekawe pytanie , tez mnie to meczy , ktos pomoze cos ?

Al Bundy
13-05-2009, 16:51
Jedynie zapis dla www rozwiązuje sprawę choć poszperam i za tym...

step.tom
13-05-2009, 17:09
Witam,

googlowałem trochę w tym temacie ale doszukałem się tylko tego, że nalezy zainstalować jakis zewnętrzny software aby rozwiązać ten problem. Chodzi mianowicie o to, że otwieram obrabiane pliki z lokalizacji "A" a po obrobce chce je zapisać w lokalizacji "B". Niestety za każdym razem po obrobieniu pliku muszę się przeklikać przez parę folderów. Czy jest jakieś ustawienie w PS, które pozwala rozwiązać ten problem? Dodatkowo przydałoby się również abym nie musiał odhaczać np. opcji zachowywania profilu ICC.

Dzieki z góry za pomoc

Pewnie to nie fachowe ale wygodne ( dla mnie ) kopiuje pliki w to miejsce gdzie maja się znaleźć ostatecznie. Następnie otwieram PS i ten folder a potem po dokonanych zmianach ctrl+s i ctrl+w. Jeżeli chcesz to kasujesz lokalizację "A" i masz tylko w "B".
Zobaczymy co Al Bundy wymłodzi...;-)

fushiro
13-05-2009, 17:32
Jeżeli ma się dużo zdjęć i wszystkie później mają być zapisane do tego samego folderu z takimi samymi parametrami, można zapisać akcję przy save-owaniu pierwszego i zapisywać kolejne zdjęcia klikając akcję.

step.tom
13-05-2009, 17:45
Hmm w zakładce Plik/Skrypty/Procesor obrazów jest opcja automatyzacji pracy z plikami. Wszystkie interesujące Cię operacje powinno się tam wykonać. IMHO. Ale to musi potwierdzić ktoś kto z tego korzysta. Spróbuj.

Al Bundy
14-05-2009, 22:02
Niestety nie tutaj jest pies pogrzebany ale też zwątpiłem...

Władca Pixeli
15-05-2009, 06:54
Chodzi mianowicie o to, że otwieram obrabiane pliki z lokalizacji "A" a po obrobce chce je zapisać w lokalizacji "B". Niestety za każdym razem po obrobieniu pliku muszę się przeklikać przez parę folderów.
A nie prościej i bezpieczniej jest skopiować pliki z "A" do "B" a następnie otwierać oraz zapisywać w "B". :mrgreen:
Ja robię zawsze w ten sposób. Zapobiega to przed przypadkową pomyłką nadpisania oryginalnych zbiorów w "A"

step.tom
15-05-2009, 09:58
A nie prościej i bezpieczniej jest skopiować pliki z "A" do "B" a następnie otwierać oraz zapisywać w "B". :mrgreen:
Ja robię zawsze w ten sposób. Zapobiega to przed przypadkową pomyłką nadpisania oryginalnych zbiorów w "A"

:);-)

Andy_O
15-05-2009, 10:16
Qrcze i mnie to męczy. Jakoś tak wychodzi, że A i B mam na innych dyskach :-(