Zobacz pełną wersję : czy Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM pasuje do D90
Mam d90 z obiektywem kitowym 18-105.Zastanawiam się nad kupnem Sigmy 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM-zwyciężczyni TIPA 2009r.
Nie wiem czy ten obiekyw będzie pracował z moim nikonem(czy ma procesor,czy autofocus będzie działał prawidłowo).Czy nie wystąpią jakieś nieprzewidziane problemy.
Proszę o odpowiedź.
Jest w pełni kompatybilny.
Jeśli jesteś przekonany, że chcesz tego właśnie obiektywu - ze strony technicznej nie ma przeciwskazań.
Edit:
Ewentualnie niech posiadacz D90 jakiś się wypowie w sprawie działania/celności AF przy f6.3
Po pierwsze D90 ma wbudowany silnik, wiec AF non-problem. Po drugie ten obiektyw to wersja HSM, więc ma swój silniik, wiec ten w body sie nawet nie przyda. Po trzecie, to oczywiście kwestia gustu, ale skoro masz 18-105, czyli spacer-zoom, to na Twoim miejscu zainwestował bym w coś innego, na przykład jasną stałkę. Z tego co wiem obiektywy typu hiper-mega-super-ZOOM są wygodne, ale jakością sporo gorsze. Wiem to z doświadczenia, 18-55 i 55-200 nikona na D40 jest o niebo lepsze niż Sigma 18-200 na D60 mojego kumpla. No, ale to kwestia indywidualnych przekonań:-) Tylko doradzam.
gadzeciarz
13-05-2009, 20:34
A ja myślę że sigma 18-250mm może mieć problem z ustawieniem AF f6.3,
w moim tamronie takowy problem istnieje a najmniej pomyłek to znaczy szukania ostrości, przy pomiarze matrycowym 3D.
Nikkor takich problemów nie ma.
Co do jakości fotek to obydwa i nikkor i tamron są na odpowiednio dobrym poziomie,bólu nie ma,spoko ;-)