PDA

Zobacz pełną wersję : Stare szkła

kkasperc
13-05-2009, 14:40
Witajcie,
Kolega czasami wynajduje różne rzeczy na bazarach, czasami są to obiektywy od starszych aparatów zapewne na klisze.
Jeśli by się okazało że stan obiektywu jest zadowalający, ogniskowa również to w jaki sposób mogę zidentyfikować czy dany obiektyw podłączę do D300.
Rozumiem że obiektywy Nikkor podłączę bez problemu, wpisze ustawienia do puszki i powinno działać, ale jak wygląda sprawa z obiektywami innych firm.
Zapewne są przejściówki które umożliwiają podłączenie pewnej grupy szkieł.
Gdzie mogę znaleźć dane na ten temat?

messer
13-05-2009, 17:04
Trzeba zapoznać się z bagnetami.
Wszystkie obiektywy z bagnetem Nikona (F) na pewno da się używać z Nikonami.
Również obiektywy z mocowaniem M42 (gwint, taki, jak w Zenicie na przykład) również bezproblemowo z Nikonem działają. Tutaj potrzebna będzie Ci przejściówka Nikon F - M42.
Są dwie opcje: Z soczewką i bez. Te z soczewką pozwalają na ostrzenie w nieskończoność, bez soczewki - niestety już nie. Zakres odległości, w której obiektyw będzie otrzył będzie ograniczony.

Również z powodzeniem można podpinać szkła od np. Pentacon SIX (średnioformatowiec), również są odpowiednie przejściówki.

Generalnie pole do popisu spore :)

kruzyk
16-05-2009, 11:17
To ja dodam pytanie od siebie.
Znalazłem takie "cudo", ponoć można podpiąć pod Nikona - Starblitz AUTO ZOOM MACRO MC 1:4.5-5.5 80mm-200mm
Jak zweryfikować, czy AF będzie działał?

marcin_G
19-05-2009, 11:38
Nazwa obietywu sugeruje jakiegoś noname'a. Równie dobrze mógły by się nazywać Super Społem Daewoo Turbo. Trzeba rzucić okiew w bagnet obiektywu. Jesli ma "śrubkę na śrubokręt*" to będzie AF. Obstawiam, że nie ma :(
A może coś bardziej markowego sobie poszukasz?: Tokina / Sigma?

* - czyli po polsku "wałek napędu AF" :)

kruzyk
19-05-2009, 12:07
Ten Starblitz to ponoć marka Tamrona.
Dowiedziałem się, że to tylko manual.

Dzięki za info :)