PDA

Zobacz pełną wersję : Polar profesjonalny 77mm

neverhood
13-05-2009, 13:34
Witam, poleccie mi prosze polar na 77mm z wyzszej polki cenowej, bo nie potrafie sie zdecydowac czy Hoya, czy B&W czy moze jeszcze Marumi. Jedno jest pewne, chce by mozna bylo zakladac dekielek. No i czy da sie zalozyc oslone przeciwsloneczna. Sprawa dosc pilna

pinio
13-05-2009, 13:38
Przy Marumi CPL DHG można zakładać dekielek. Osłonę oczywiście również, ale kręcenie polarkiem jest wtedy utrudnione(ale da się) i łatwo wysmarować szkło paluchami.

Rycerz
13-05-2009, 13:42
Heliopan Kasemana :) i masz spokój na zawsze...pisze zupełnie poważnie...

Pimps
13-05-2009, 13:43
rycerz - neverhood napisał z wyższej półki a nie z najwyższej hehe.

neverhood
13-05-2009, 13:43
Heliopan Kasemana :) i masz spokój na zawsze...
a czemuz spokoj

neverhood
13-05-2009, 13:45
rycerz - neverhood napisał z wyższej półki a nie z najwyższej hehe.
no mam tak ze 400 zlociszy na taki filterek

Pimps
13-05-2009, 13:47
neverhood - w sklepie kasemann kosztuje 900 zł

neverhood
13-05-2009, 13:48
no to za drogo, ale czemu spokoj, bo moze warto poczekac i dolozyc

bragjure
13-05-2009, 13:48
....B+W C-POL MRC ...Polecam...
Zresztą proponuję test:

http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html

Rycerz
13-05-2009, 13:49
nie ma nic lepszego :) więc nigdy nie zechcesz wymienic bo nie będzie na co ;) więc masz spokój...
i nie 900 tylko 760zł i jeśli już to samego Heliopana proponuje, wiem bo używałem właśnie 77mm...

neverhood
13-05-2009, 13:49
tu znalazlem cos takiego http://allegro.pl/search.php?string=kasemann&change_view=1&order=pd&change_view=1

HYPER
13-05-2009, 13:50
jak Hoya czy Marumi to nie profesjonalny :P Kup Heliopana SH-PMC lub B+W Kaesemanna MRC.

mozesz tez kupic polar Nikona na 77mm. Mam - polecam. Tyle, ze kosztuje tylko co Heliopany i B+W.

neverhood
13-05-2009, 14:00
a jeszcze jedno pytanie mi sie zrodzilo, czy do N70-200 2.8 VR warto kupic taki filtr, czy moze zastosowac inny np UV

Rycerz
13-05-2009, 14:02
polary Nikona trudno dostac niestety...a Heliopan SH-PMC jest świetny, używałem osobiście

edit: UV ma zupełnie inne zastosowanie! poczytaj wyżej przyklejony tekst o filtrach...

Kundzior
13-05-2009, 16:10
Nikona polar nie trudno wystarczy przejść się do FJ i zamówić, ściągną.

fushiro
13-05-2009, 16:57
nie ma nic lepszego :) więc nigdy nie zechcesz wymienic bo nie będzie na co ;) więc masz spokój...
i nie 900 tylko 760zł i jeśli już to samego Heliopana proponuje, wiem bo używałem właśnie 77mm...

B+W Kaesemann MRC w niczym mu nie ustępuje a jest o wiele tańszy. Co więcej, widziałem kiepsko wykonanego Heliopana, natomiast B+W nie.

HYPER
13-05-2009, 21:17
a ja widzialem kiepsko wykonane B+W a Heliopana nie. jaki wniosek ?

fushiro
13-05-2009, 22:12
a ja widzialem kiepsko wykonane B+W a Heliopana nie. jaki wniosek ?

Żaden, ale czy to znaczy, żeby nie pisać wcale, czy pisać o czym się słyszało? Ja piszę o swoich wrażeniach, inni napiszą o swoich i można wyciągać jakieś wnioski.

Rycerz
13-05-2009, 22:16

dzięki za info... :)
podobno Kasemann Heliopana bliższy oryginałowi jest...ale nie wiem na ile to prawda a na ile internetowy mit :(

neverhood
14-05-2009, 11:39
aby pogodzic wszystkich ktory lepszy czy gorszy, ja ciesze sie z tego, ze napislaliscie o tym, ze istnieje polka profesjonalna i doszedlem do wniosku ze warto zainwestowac wlasnie w nia. mysle ze odszukam sklep, w ktorm znajde oba i podjade poogladac na zywo i przedyskutowac sprawe na miejscu jeszcze i zdecdowac sie na ktorys. w kazdym badz razie. dziekuje wszystkim za konstruktywna pomoc i pozdrawiam

northrop
14-05-2009, 20:10
Witam, poleccie mi prosze polar na 77mm z wyzszej polki cenowej, bo nie potrafie sie zdecydowac czy Hoya, czy B&W czy moze jeszcze Marumi. Jedno jest pewne, chce by mozna bylo zakladac dekielek. No i czy da sie zalozyc oslone przeciwsloneczna. Sprawa dosc pilna

ani B+W, ani Hoya, ani Marumi... jak wyzsza polka cenowa, to proponuje Singh Ray ;) tak tylko, aby dodac troche dylematu w wyborze ;)

a jeszcze jedno pytanie mi sie zrodzilo, czy do N70-200 2.8 VR warto kupic taki filtr, czy moze zastosowac inny np UV

a filtry UV najlepiej sprawdzaja sie jako podstawki do kawy ;)

//no co.. kazdy ma swoja opinie i ma do niej prawo :D

vito
14-05-2009, 21:31
aby pogodzic wszystkich ktory lepszy czy gorszy, ja ciesze sie z tego, ze napislaliscie o tym, ze istnieje polka profesjonalna i doszedlem do wniosku ze warto zainwestowac wlasnie w nia. mysle ze odszukam sklep, w ktorm znajde oba i podjade poogladac na zywo i przedyskutowac sprawe na miejscu jeszcze i zdecdowac sie na ktorys. w kazdym badz razie. dziekuje wszystkim za konstruktywna pomoc i pozdrawiam

Moim zdaniem nie warto kupować najtańszych, ale również nie warto przepłacać. Już został podany link do testu przeprowadzonego przez optyczne.pl. W szczególności przeczytaj stronę z podsumowaniem (http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html). Wniosek jest taki, że niektóre bardzo drogie filtry sprawują się przeciętnie. Wg tego testu Heliopany ciągną się w ogonie.

W sklepie też wszystkiego się dobrze nie przetestuje. Np. nie sprawdzisz jak dobrze filtr przyciemnia niebo, czy likwiduje odbicia na wodzie. Sprzedawca pewnie będzie chciał sprzedać jak najdroższy. Oprócz cech optycznych, warto też zwrócić uwagę jak łatwo się dany filtr czyści, np. filtry firmy Hoya mają pod tym względem nie najlepszą reputację. Najlepiej do sklepu udać się mając już jakieś rozsądne typy, a na miejscu sprawdzić m.in. czy obiektyw z danym filtrem nie winietuje i jak się go użytkuje z tulipanem.

neverhood
14-05-2009, 21:39
Moim zdaniem nie warto kupować najtańszych, ale również nie warto przepłacać. Już został podany link do testu przeprowadzonego przez optyczne.pl. W szczególności przeczytaj stronę z podsumowaniem (http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html). Wniosek jest taki, że niektóre bardzo drogie filtry sprawują się przeciętnie. Wg tego testu Heliopany ciągną się w ogonie.

W sklepie też wszystkiego się dobrze nie przetestuje. Np. nie sprawdzisz jak dobrze filtr przyciemnia niebo, czy likwiduje odbicia na wodzie. Sprzedawca pewnie będzie chciał sprzedać jak najdroższy. Oprócz cech optycznych, warto też zwrócić uwagę jak łatwo się dany filtr czyści, np. filtry firmy Hoya mają pod tym względem nie najlepszą reputację. Najlepiej do sklepu udać się mając już jakieś rozsądne typy, a na miejscu sprawdzić m.in. czy obiektyw z danym filtrem nie winietuje i jak się go użytkuje z tulipanem.

no i rzeczywiscie dylematu ciag dalszy, a moze dopiero teraz sie zrodzily. no coz. ale za to konstruktywna pomoc. no to kolejne kilka dni na czytanie w necie i kilka wedrowek po sklepach, chyba sie zaprzyjaznie z jakims, by moc potestowac zanim kupie.
a wydawalo by sie, ze taki prosty wybor.
pozdrawiam

wasilewk
14-05-2009, 21:49

Popieram j.w. i chciałbym dopisać:

Szukałem takiego filtra do swojego obiektywu N24-70. Zaczynałem od najprostszych - kierowałem się testami z 'optyczne.pl'. Musiało upłynąć dużo czasu na przetestowanie wielu różnych filtrów (o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają...), żebym wreszcie przekonał się do jednego: tylko Heliopan nie pogorszał mi ostrości. Idąc dalej tym tropem: dokupiłem UV Heliopana - malina !

Byłem zdziwiony, że tak to się okazało (testy na optycznych do kosza !), ale niestety ten obiektyw przyzwyczaił mnie do bezpardonowej ostrości i nawet malutkie jej zmniejszenie (szczególnie w krajobrazie) jest od razu wykrywalne.

Ja polowałem na wersję slim i dlatego filtr Nikona odpadł w przedbiegu.

Pzdr.

NBA
14-05-2009, 21:54
Popieram j.w. i chciałbym dopisać:

Szukałem takiego filtra do swojego obiektywu N24-70. Zaczynałem od najprostszych - kierowałem się testami z 'optyczne.pl'. Musiało upłynąć dużo czasu na przetestowanie wielu różnych filtrów (o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają...), żebym wreszcie przekonał się do jednego: tylko Heliopan nie pogorszał mi ostrości. Idąc dalej tym tropem: dokupiłem UV Heliopana - malina !

Byłem zdziwiony, że tak to się okazało (testy na optycznych do kosza !), ale niestety ten obiektyw przyzwyczaił mnie do bezpardonowej ostrości i nawet malutkie jej zmniejszenie (szczególnie w krajobrazie) jest od razu wykrywalne.

Ja polowałem na wersję slim i dlatego filtr Nikona odpadł w przedbiegu.

Pzdr.

Czyli Heliopan - że się dopiszę... Szukam czegoś na moja tokinę... bo dziś znów nie mogłem opanować ekspozycji tak, jakbym chciał...

wasilewk
14-05-2009, 22:01
Czyli Heliopan - że się dopiszę... Szukam czegoś na moja tokinę... bo dziś znów nie mogłem opanować ekspozycji tak, jakbym chciał...

Poza ostrością chciałem też, żeby filtr nie wprowadzał mi dominanty: Heliopan nieznacznie ociepla mi zdjęcie - ale jest to na prawdę tak mało, że do pominięcia.

Mogę dodać dla przykładu, że filtr neutralny Nikona (450zł) nie dość, że nie jest 'neutralny', to jeszcze winietuje (na 24mm na D700) - niestety nie ma wersji slim.

Co do Heliopana: są plusy i minusy (bez skojarzeń proszę !). M.in. musiałem zmienić dekielek na zewnętrzny - idzie się przyzwyczaić.

Pzdr.

vito
15-05-2009, 12:58

Bardzo cenna uwaga. Rzeczywiście brak badania wpływu filtru na ostrość jest poważnym uchybieniem, co zresztą zostało im wytknięte w komentarzach do testu. Dla użytkowników nie tak ostrych obiektywów może mieć to mniejsze znaczenie, ale dla pozostałych jest ważne.

Optyczni testowali filtry za pomocą obiektywu Sigma 17-70, któremu dużo brakuje do ostrości Nikkora 24-70. Dlatego pewnie spadek ostrości nie był widoczny. Gdyby się zdecydowali na test filtrów o popularniejszej średnicy 77mm, to wybór obiektywów byłby większy. A skoro już się uparli na to 72mm, to powinni użyć Zeissa Planara T* 85mm f/1.4.

Najprawdopodobniej konstruktorzy Heliopana kierowali się zasadą, żeby w pierwszej kolejności nie pogorszać ostrości, a w drugiej kolejności skupili się na pozostałych cechach.

Pozdrawiam

Rycerz
15-05-2009, 16:00
ten test od początku był bardzo dyskusyjny ;) i sporo osób w wielu miejscach ostro ich krytykowało wiec trzeba brac na to poprawke...

czy warto na drogi obiektyw zakładac tanią szybkę? chyba każdy zna odpowiedz...w kwestii filtrów mam bardzo jednoznaczną i trochę fanatyczną odpowiedz ;) brzmi ona: albo najlepsze albo żadne!

Marek
20-05-2009, 20:26

Właśnie dzwoniłem:
Lódź
CH. Galeria Łódzka (Nr sklepu: 423) ul. Piłsudskiego 15/23
90-307 042/6346516
Miły głos poinformował mnie, że "bez szans żeby ściągnąć polar nikona".

Mam polar nikona 52mm i moim zdaniem jest świetny.
Brakuje mi 77mm ale jakoś nie mogę trafić. Może, przy okazji tego wątku, ktoś wie gdzie kupić w Polsce?

HYPER
22-05-2009, 14:31
jesli chcesz to Ci sprzedam polar Nikona na 77mm. stan jak nowy.

wasilewk
22-05-2009, 19:37
jesli chcesz to Ci sprzedam polar Nikona na 77mm. stan jak nowy.

A czy to jest slim ?

fushiro
22-05-2009, 22:12
A czy to jest slim ?

A zależy ci na wersji slim? Nie mam co prawda Nikona, ale niebawem wystawię na giełdzie wielopowłokowy polar B+W o formule optycznej Kasemann w wersji slim. Topowy filtr polaryzacyjny tego producenta. W zasadzie nowy. Ma może ze dwa tygodnie i leży na półce.

bukowy dziad
22-05-2009, 22:22
A zależy ci na wersji slim? Nie mam co prawda Nikona, ale niebawem wystawię na giełdzie wielopowłokowy polar B+W o formule optycznej Kasemann w wersji slim. Topowy filtr polaryzacyjny tego producenta. W zasadzie nowy. Ma może ze dwa tygodnie i leży na półce.

to ja ze swojej strony wyraze tylko opinie, ze szczerze ten filtr polecam jako uzytkownik:) nb. tez kupowalem uzywke na forumowej gieldzie.

wasilewk
23-05-2009, 11:41

To cała sprawa.

fushiro
23-05-2009, 12:30
To cała sprawa.

Filtry Nikon pojawiają się sporadycznie na ebay (jak na tą markę to nawet dość często). Jeżeli nie straszne ci płacenie za pośrednictwem konta paypal polecam szukać tam właśnie.

wigi
23-05-2009, 12:56
A Propos grubości oprawek polarów w wrersji SLIM, to ile milimetrów grubości one mają zazwyczaj - 5, a moze 4? Bo chyba nie 3mm - tyle to mają slimy UV.

fushiro
23-05-2009, 13:05
A Propos grubości oprawek polarów w wrersji SLIM, to ile milimetrów grubości one mają zazwyczaj - 5, a moze 4? Bo chyba nie 3mm - tyle to mają slimy UV.

B+W 77mm Cir-Pol KSM MRC slim ma 4,9mm (zmierzyłem suwmiarką)

K0L0
23-05-2009, 13:13
Marumi DHG jest naprawdę cienki, kiedyś miałem i był mniej więcej grubości UV Hoya Super HMC.

Powiedzcie czy jest jakaś różnica w tych filtrach:
link (http://www.allegro.pl/item639127511_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_52mm_cp.html)
link (http://www.allegro.pl/item640144089_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 52mm_52_nikon.html)

wigi
23-05-2009, 13:52
No to już wiem, że polary Nikona C-PL II to też SLIM-y, mój 62mm też ma dokładnie 4,9mm :)

link (http://www.allegro.pl/item639127511_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_52mm_cp.html)
link (http://www.allegro.pl/item640144089_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 52mm_52_nikon.html)
Na pewno różnią się napisami (czcionką) i pudełkiem, a czy jakością to trudno powiedzieć.

fushiro
23-05-2009, 16:34
Marumi 67mm Pol-Cir DHG Super - 4,9mm (nie ma napisane nigdzie slim na obudowie, bądź opakowaniu)

B+W 77mm MRC CPL F-PRO KSM - 6,6mm

Przy okazji. Pierścienie topowych filtrów B+W są wykonane z mosiądzu i jeżdżenie po tynkach i tym podobne rzeczy wrażenia na nich nie robią. Mimo, że filtry nie-slim są dość wysokie, to po założeniu na obiektyw ultra-szerokokątny winiety brak .

prz3mo
23-05-2009, 17:00
Marumi DHG jest naprawdę cienki, kiedyś miałem i był mniej więcej grubości UV Hoya Super HMC.

No właśnie jest jak to jest z tym Sunpakiem? Miał ktoś do czynienia z tymi polarami?

fushiro
23-05-2009, 17:48
No właśnie jest jak to jest z tym Sunpakiem? Miał ktoś do czynienia z tymi polarami?

Do tego wątku na pewno nie pasują ;) Dopiero co się pojawiły, więc szansa na przejrzyste testy raczej mała. Wydaje się to być tańsza wersja Marumi, prawdopodobnie z mniejszą ilością powłok i bazująca ma tańszym szkle. W ten sam sposób oszczędza się na soczewkach korekcyjnych, więc podejrzewam, że tutaj zależność będzie podobna.

Wszystko zależy na co taki filtr chce się się nakręcać. "Przerobiłem" już kilka marek i moja opinia jest taka, że poniżej Marumi nie ma co schodzić. Natomiast jeżeli ktoś kupuje szkło za min 4k zł to nakręcanie Hoya i tańszych wydaje mi się już w ogóle niepoważne. Różnice w zafarbach/odcieniach i ostrości między tanimi filtrami a dobrym (niestety również drogim) filtrem są kolosalne.

wigi
23-05-2009, 23:15

A czy ten filtr ma drugi gwint, z przodu, bo wydaje mi się, że nie? Jeśli nie ma, to kiepsko.

fushiro
24-05-2009, 16:59
A czy ten filtr ma drugi gwint, z przodu, bo wydaje mi się, że nie? Jeśli nie ma, to kiepsko.

Nie ma. Dlatego to slim. Jest pomniejszony właśnie o wysokość zewnętrznego gwintu. Tańszym rozwiązaniem są na przykład filtry Marumi. Posiadają gwint do mocowania filtrów/dekla i jednocześnie są bardzo płaskie. Widać konstrukcja bezkompromisowa o najwyższej jakości szkła i formule optycznej (taka jak B+W) wymaga o wiele grubszej oprawki.

wigi
24-05-2009, 17:46
Nie ma. Dlatego to slim. Jest pomniejszony właśnie o wysokość zewnętrznego gwintu. Tańszym rozwiązaniem są na przykład filtry Marumi. Posiadają gwint do mocowania filtrów/dekla i jednocześnie są bardzo płaskie. Widać konstrukcja bezkompromisowa o najwyższej jakości szkła i formule optycznej (taka jak B+W) wymaga o wiele grubszej oprawki.
Nie zgadzam się z Tobą, bo np. znane z doskonałej jakości (i dość drogie) filtry Nikona C-PL II mają gwint z przodu, pomimo, że to też są silmy. :)

wasilewk
24-05-2009, 20:16
Marumi 67mm Pol-Cir DHG Super - 4,9mm (nie ma napisane nigdzie slim na obudowie, bądź opakowaniu)

B+W 77mm MRC CPL F-PRO KSM - 6,6mm

Przy okazji. Pierścienie topowych filtrów B+W są wykonane z mosiądzu i jeżdżenie po tynkach i tym podobne rzeczy wrażenia na nich nie robią. Mimo, że filtry nie-slim są dość wysokie, to po założeniu na obiektyw ultra-szerokokątny winiety brak .

No, to ja mam pecha: mój B+W UV slim 77mm założony do N24-70 na 24mm i f=2.8 winietuje niestety (choć wiadomo, że PS sobie z tym poradzi).:cry:

Pzdr.

xMAREKx
24-05-2009, 21:19
wasilewk mógł byś pokazać jakiś sampel z tą winietą ? Ciekawi mnie jak znaczna jest.

fushiro
24-05-2009, 22:06
Nie zgadzam się z Tobą, bo np. znane z doskonałej jakości (i dość drogie) filtry Nikona C-PL II mają gwint z przodu, pomimo, że to też są silmy. :)

Nie ma się co zgadzać, lub nie. Opisuję tylko fakty. To są po prostu rozwiązania danego producenta. Jak oni nazywają swoje filtry (slim, czy nie slim), to już ich sprawa. Sama nazwa "slim" może być faktycznie myląca. Podałem przykłady Marumi oraz B+W, ponieważ te posiadam i mogę co nie co o nich napisać. Każdy może porównać i podjąć decyzję. Dla mnie takie dane jak wysokość i dokładna nazwa byłyby bardzo pomocne. O filtrach Nikon nie piszę, bo nie mam i nie znam.

HYPER
24-05-2009, 23:55
No, to ja mam pecha: mój B+W UV slim 77mm założony do N24-70 na 24mm i f=2.8 winietuje niestety (choć wiadomo, że PS sobie z tym poradzi).:cry:

Pzdr.

a to dziwne bo ja mam zalozony filtr 'nie Slim' do nikkora 24-70 i nie winietuje. uzywalem z tym Nikkorem Heliopana UV/IR-Cut Slim, Heliopana UV Slim a obecnie mam Nikona L37c nie Slim.

pawel
25-05-2009, 00:04
Chciałbym zapytać użytkowników, którzy mieli do czynienia z kilkoma producentami (Hoya -> BW -> Heliopan): Które są najłatwiejsze w czyszczeniu i które najmocniej polaryzują (jeśli jest jakaś widoczna różnica)?

HYPER
25-05-2009, 00:10
B+W i Heliopan czyszcza sie w zasadzie jednakowo latwo. Hoya koszmar. Najmocniej polaryzuja filtry Kaesemann.

pawel
25-05-2009, 00:15
To nie najlepsze wieści... Jaką Hoye masz na myśli, planowałem sobie HD z nadzieją na łatwe czyszczenie z pyłu i brudu. :/

Kundzior
25-05-2009, 00:28
Hd jest słabsza optycznie niż HMC (HMC mam na myśli HMC nie SHMC).

wigi
25-05-2009, 09:28
Hd jest słabsza optycznie niż HMC (HMC mam na myśli HMC nie SHMC).

Co znaczy "słabsza optycznie" i skąd masz takie informacje? Wydawało mi się, że nowa seria HD powinna być co najmniej tak dobra, jak poprzednie.

wasilewk
25-05-2009, 10:10
wasilewk mógł byś pokazać jakiś sampel z tą winietą ? Ciekawi mnie jak znaczna jest.

Proszę bardzo, JPG (http://www.wasilewk.republika.pl/DSC_7752.JPG) prosto z puszki (NX2 poda ustawienia aparatu).

fushiro
25-05-2009, 18:12
Co do czyszczenia filtrów. Ja używam płynu do czyszczenia szkieł korekcyjnych, który można dostać u każdego optyka. Mała buteleczka - atomizer, wielkości kciuka. Cała czynność trwa ok 3-5s. Schodzi każdy brud i plamy. Buteleczka jest mała, nie zawadza, nie jest pod ciśnieniem a całą operację można wykonać jedną ręką przy silnym wietrze. Cena ok 10zł

Kundzior
25-05-2009, 19:47
Czytałem chyba na optycznych w testach UV.

pawel
25-05-2009, 19:50
Ja też czyszczę płynem który noszę z gratami, jednak różne powłoki różnie się czyści. Chcę kupić polar ze średniej półki który bardzo łatwo się czyści i optycznie jest znośny. Zastanawiam się nad Hoya hd i Marumi dhg super (skłaniając się ku temu pierwszemu). Te podobno czyszczą się bardzo łatwo, czy ktoś może ma porównanie do BW i Heliopana w tym zakresie?
HYPER, dzięki za info, cały czas mam nadzieję, że pisałeś o Hoyi HMC. W przeciwnym razie będę musiał trochę zmienić plany i pomyśleć o zakupie lepszego filtra.

wywar
25-05-2009, 19:56
Miałem B+W i miałem w sumie już 3 polary Marumi, B+W sprzedałem - wykonanie super, ale strasznie łapał bliki i jak dostawał słońca to kontrast leciał na łeb, na szyje. Obecnie na N24-70 mam nakręconego Marumi i na 50 1.4 też marumi i jest rewelacja - może wykonanie nie takie jak w B+W ale obrazek mód-malina. Mam też UV Heliopana - po za tym że fajnie się czyści to rewelacji nie doświadczyłem - obrazka nie psuje i to wystarcza. Ogólnie zastanawiam się nad polarem Cokin-a żeby można go używać na wielu obiektywach.

neverhood
26-05-2009, 11:24
a co sądzicie o tym, może ktoś używa
http://allegro.pl/item634854888_filtr_b_w_pol_cir_kasemann_mrc_77_mm _nowy_77mm_ksm.html

fushiro
27-05-2009, 10:01
a co sądzicie o tym, może ktoś używa
http://allegro.pl/item634854888_filtr_b_w_pol_cir_kasemann_mrc_77_mm _nowy_77mm_ksm.html

Ja używam. Na boku pierścienia powinien mieć sygnaturę F-PRO. Jeden z dwóch topowych filtrów polaryzacyjnych tej firmy (drugi to slim). Dość ciemny o bardzo silnej polaryzacji. Budowa i wykończenie bez zarzutu. Jedyną wadą może być jego wysokość - 6,6mm. Obok filtrów Nikon i Heliopan ciężko kupić coś lepszego/droższego.

neverhood
27-05-2009, 14:28
Dość ciemny o bardzo silnej polaryzacji.
czy moge prosic o wytlumaczenie szczegolnie o tej silnej polaryzacji, bo wlasnie nie wiem czym to sie je

fushiro
27-05-2009, 15:20
czy moge prosic o wytlumaczenie szczegolnie o tej silnej polaryzacji, bo wlasnie nie wiem czym to sie je

Zaznaczam tylko, że są to odczucia subiektywne i o żadnym liczbowym ani profesjonalnym porównaniu nie może być mowy ;)

Przez rok miałem kilka filtrów polaryzacyjnych trzech producentów - Hoya, Marumi, B+W. Marumi DHG Super, bardzo dobry w mojej opinii zostawiłem sobie do Tamrona 17-50mm. B+W natomiast zamieszkał sobie na przedniej soczewce Nikkora 12-24mm. Polaryzację promieni słonecznych najłatwiej zaobserwować obracając przedni pierścień filtra, kiedy obiektyw skierowany mamy na niebo, lub próbujemy sfotografować coś przez szybę. W pierwszym przypadku kolor nieba staje się bardziej intensywny a chmury wyraźniejsze. W drugim wszelkie odbicia w szybach wystawowych sklepów maleją, lub nikną całkowicie. Wszystko zależy oczywiście od panujących warunków - natężenia światła, kątów jego padania i kąta z jakiego fotografujemy.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że Polar B+W najbardziej nasyca kolory nieba, najdokładniej likwiduje odbicia w szybach i najwyraźniej pozwala przyglądać się dnu strumyka w słoneczny dzień. Jako jedyny chyba nie wprowadza losowych zafarbów na niebie. Zazwyczaj są one bardzo subtelne, ale zauważalne. Dość ciemny - oznacza, że przez niego tracimy najwięcej EV. Wszystkie zmiany i różnice w polaryzacji ogólnie rzecz biorąc nie są wielkie, ale dla fotograficznych purystów mogą mieć znaczenie.

neverhood
28-05-2009, 12:21
teraz rozumiem, bardzo Ci fushiro dziekuje za wyjasnienie, nigdy nie mialem filtrow, stad nie wiem co i jak

fushiro
28-05-2009, 18:13
teraz rozumiem, bardzo Ci fushiro dziekuje za wyjasnienie, nigdy nie mialem filtrow, stad nie wiem co i jak

Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem pomóc :) Na koniec może mała wskazówka dla kogoś, kto kupuje filtr po raz pierwszy. Moim zdaniem nie ma co rzucać się od razu na Heliopany, Nikony i B+W szczególnie, jeżeli zamierzamy używać takiego filtru z obiektywem ze średniej półki. Marumi DHG Super niewiele im ustępuje, jest wąski jak slim, bardzo dobrze wykonany i o wiele tańszy. Zanim nauczymy się go dobrze wykorzystywać minie pewnie trochę czasu. Lepiej dołożyć pieniędzy do nowego obiektywu. Najdroższą opcję można rozważyć, jeżeli używamy kilku obiektywów o gwincie tej samej średnicy, strzelamy tak dobre pejzaże jak Kulten i kilka pikseli zafarbu ma znaczenie, lub mamy sporo kasy z którą nie wiemy co począć.

neverhood
29-05-2009, 09:09
co do sprzetu to wlasnie kupuje 70-200 2.8 vr i stad moja decyzja

fushiro
14-06-2009, 19:17

Pogrzebałem, doszukałem i znalazłem. Mail od producenta - Marumi w zapytaniu o jakość i podobieństwo Sunpaka:

"We have developed and designed the world first innovated coating of DHG for
specially for DSLR and we are not sure about Sunpak product with out
checking their product. The Sunpak has their own factory in China so it
would be not easy to reply about it.

For reference's sake, we produce 300,000 pcs of filter per month and supply
to major camera manufacture, lens manufacture, filter manufacture and
importer with 20 over brand. We have our policy that we are not allowed to
inform those brand."

Kalmar
14-06-2009, 23:47
co do sprzetu to wlasnie kupuje 70-200 2.8 vr i stad moja decyzja

Napisz na jaki filtr w końcu się zdecydowałeś ?

neverhood
18-06-2009, 11:14
w koncu wybralem ten: http://allegro.pl/item659239167_filtr_b_w_pol_cir_kasemann_mrc_77_mm _nowy_77mm_ksm.html

alpaczino
18-06-2009, 15:08
w koncu wybralem ten: http://allegro.pl/item659239167_filtr_b_w_pol_cir_kasemann_mrc_77_mm _nowy_77mm_ksm.html

Dobry wybór.

Kalmar
18-06-2009, 16:31

Dzięki, swoim wątkiem pomogłeś i mi :-D

neverhood
24-06-2009, 09:25
Dzięki, swoim wątkiem pomogłeś i mi :-D
nie ma sprawy, w koncu fora sa tez po to by sobie pomagac

Kalmar
24-06-2009, 21:19
Właśnie dzwoniłem:
Lódź
CH. Galeria Łódzka (Nr sklepu: 423) ul. Piłsudskiego 15/23
90-307 042/6346516
Miły głos poinformował mnie, że "bez szans żeby ściągnąć polar nikona".

Mam polar nikona 52mm i moim zdaniem jest świetny.
Brakuje mi 77mm ale jakoś nie mogę trafić. Może, przy okazji tego wątku, ktoś wie gdzie kupić w Polsce?

Dostałem powiadomienie z cyfrowych, że od dzisiaj mają go w sprzedaży

http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-c-plii-filtr-polaryzacyjny-77mm-p-12350.html

wigi
24-06-2009, 22:33
Dostałem powiadomienie z cyfrowych, że od dzisiaj mają go w sprzedaży

http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-c-plii-filtr-polaryzacyjny-77mm-p-12350.html

...i cena prawdziwie kosmiczna...

Kalmar
25-06-2009, 12:44
...i cena prawdziwie kosmiczna...

To prawda ale ten http://www.allegro.pl/item647733277_filtr_polaryzacyjny_77_slim_heliopan _shpmc_f_vat.html który jutro odbieram do najtańszych też nie należy, tak się zastanawiam czy jest sens porównywania tych dwóch filtrów w kontekście Nikkora 24-70/2,8 ? Nie ukrywam, że wcześniej byłem za nikonem (w myśl zasady, kupuj to co jest w systemie, stąd moja niechęć m.in. do obiektywów i akcesoriów innych firm niż posiadane body ), ale po lekturze kilkunastu wątków ws polara, wypowiedziach niektórych kolegów i wypowiedzi Alfa, że miliony nie mogą się mylić, zdecydowałem na heliopana.

neverhood
02-11-2010, 21:25
czy ktos moze uzywal tych filtrow i moze opisac roznice

1. Filtr polaryzacyjny B+W SLIM MRC Käsemann 77mm
2. Filtr polaryzacyjny B+W POL-CIR MRC 77 mm

kemyr
04-11-2010, 22:41
Przeczytalem caly watek, jednak nie potrafie sobie odpowiedziec czy warto dolozyc 200zl do B+W SLIM MRC KSM, czy moze pozostac przy MARUMI CPL SLIM 77mm DHG SUPER ktorego mozna dostac za 300zl a nie 500 jak B+W.

Test na optycznych wskazuje ze roznicy bedzie niewiele, jednak ma to okalac Nikorra 17-55, wiec moze warto ?

markB
04-11-2010, 22:56
Pisząc szczerze: nie warto. Różnicę być może zobaczysz po powiększeniu zdjęcia do rozmiaru 36 x 24 m i to z lupą przy oku.

wasilewk
04-11-2010, 23:18
Przeczytalem caly watek, jednak nie potrafie sobie odpowiedziec czy warto dolozyc 200zl do B+W SLIM MRC KSM, czy moze pozostac przy MARUMI CPL SLIM 77mm DHG SUPER ktorego mozna dostac za 300zl a nie 500 jak B+W.

Test na optycznych wskazuje ze roznicy bedzie niewiele, jednak ma to okalac Nikorra 17-55, wiec moze warto ?

Ja bym tylko sprawdził, czy nie stracisz na ostrości - u mnie tak było na N24-70. Teraz mam B+W i jest super.

Pzdr.

kemyr
04-11-2010, 23:52
Najgorsze ze nie mam jak sprawdzic. W moim miescie kiepsko z profesjonalnymi sklepami foto... a jesli juz gdzies beda mogli sciagnac to pewnie za zaliczka, a potem cena zakupu bedzie wysoka w porownaniu z allegro. Poza tym z jednym z tych filterkow zostana. takze musze z portfelem porozmawiac o B+W, tak dla wlasnego spokoju, a jesli sie nie zgodzi - marumi... najgorsze ze jeszcze czeka mnie zakup UV'ki (glownie ze wzgledu na bezpieczenstwo) bo strach o szkielko...
na uv'ce jednak moim zdaniem mozna zaoszczedzis kupujac wersje 'nie-slim'.. co do polara mam watpliwosci, na tamronie 17-50 polar o zwyklej grubosci winietowac na 17mm.. a moze po prostu moja uv'ka dlatego ze byl to F-PRO ktory nie slimowy jest dosc cienki.

pppppp
05-11-2010, 22:35
jak strach o szkło (rozumiem że teren) zabieraj tamrona, szkło dużo tańsze a optycznie dobre i kosztuje tyle ile chcesz dać za wypaśny polar, ja ostatnio sam się zastanawiam czy nie kupię ponownie N18-55 lekki, tani i nie szkoda jak przywalę o skałę w górach, nie wiem gdzie chcesz biegać z N 17-55 ale jak chcesz polar to na pewno teren - ja tego szkła (cena) nawet na rower bym nie zabrał no ale mnie po prostu nie stać

kemyr
07-11-2010, 00:44
Raz ze Tamron idzie do sprzedania, a dwa nie po to kupilem 17-55 zeby go nie uzywac, albo uzywac czegos co jest gorsze, jak moge uzyc lepszego :-)
Wiadomo ze drogie itp, ale znowu bez przesady zeby lezal w domu, bo cos mu sie ma stac hehe.. Obiektyw sluzy do robienia zdjec.

wigi
10-11-2010, 17:43
kemyr dobrze prawisz, a do tego 17-55 to pancerne szkło, więc bez obawy. :)

cervandes
18-11-2010, 16:09
zakupiłem właśnie do 17-55 (77mm) polar Marumi Super DHG. Mam odniesienie do Hoyi HMC której czyszczenie to była mordęga, dramatyczne szkiełko, co prawda tańsze nieco. Marumi po HOYA powala jakością wykonania, czyszczenie (pobrudziłem już specjalnie żeby sprawdzić) to bajka. Jeśli ktoś nie chce wydawać 5 czy 8 setek na kawałeczek szkła - to pod względem użytkowania polecam Marumi. Co do jakości to niestety, szaro i mgliście za oknem, zła pora na testy.

wasilewk
18-11-2010, 17:07
.... Jeśli ktoś nie chce wydawać 5 czy 8 setek na kawałeczek szkła - to pod względem użytkowania polecam Marumi.....

Ale B+W (albo Heliopana) nie próbowałeś ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

Pzdr.

juggler
13-01-2011, 21:08
Mam dylemat odnośnie polara do N24-70 . Zamówiłem sobie dwa:
http://www.euro.com.pl/filtry-do-obiektywow/b-w-slim-circular-polarizer-77-mm-mrc-66-026598.bhtml
http://www.euro.com.pl/filtry-do-obiektywow/marumi-super-dhg-pl-c-77mm.bhtml
a w sklepie muszę podjąć decyzje który kupię. Różnica w cenie nie gra roli chodzi tylko o jakość.

fushiro
13-01-2011, 21:21
Różnica w cenie nie gra roli chodzi tylko o jakość.

Zdefiniuj jakość. Na czym ci najbardziej zależy? Cena przy odsprzedaży, budowa, siła polaryzacji (duża siła może być wadą), zafarby, czyszczenie?

Topowe filtry B+W to te w formule optycznej Kassemann oznaczane przez producenta "KSM"

juggler
13-01-2011, 21:26
Cena przy odsprzedaży mnie nie interesuje, chodzi o czyszczenie ( mam uv marumi i wiem że się dobrze czyści), i samą
polaryzację czy w tym samych warunkach mogę spodziewać lepszych efektów z marumi czy B+W. Na wersję KSM nie mam aktualnie kasy.

fushiro
13-01-2011, 21:41
Na wersję KSM nie mam aktualnie kasy.

W takim razie, moja rada - kup Marumi. To doskonałe filtry. Solidna budowa, łatwe czyszczenie, bardzo dobra polaryzacja.

juggler
13-01-2011, 21:50
Dzięki za pomoc .

Nikonamający_na_7
15-01-2011, 18:38
Ale B+W (albo Heliopana) nie próbowałeś ?
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
Pzdr.
Albo Nikona ;-)

wasilewk
15-01-2011, 18:41
Albo Nikona ;-)

Niestety
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon9.gif), poległ na samym finiszu...
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon8.gif)

Pzdr.

RBT
20-01-2011, 22:39
...Mam odniesienie do Hoyi HMC której czyszczenie to była mordęga...
Hoya istotnie nie jest w czyszczeniu łatwa. Jednak jest na nią (i nie tylko) doskonały sposób. To płyn do mycia okien CLIN f-my Henkel. Spróbowałem z konieczności podczas wakacji i przyznać muszę, że żaden znany mi płyn do czyszczenia optyki nie może się z nim równać.

neverhood
22-01-2011, 03:36
W takim razie, moja rada - kup Marumi. To doskonałe filtry. Solidna budowa, łatwe czyszczenie, bardzo dobra polaryzacja.
Tak zapytam bo ja do N70-200 chce ksm to brac b&w czy heliopan

fushiro
22-01-2011, 22:51
Tak zapytam bo ja do N70-200 chce ksm to brac b&w czy heliopan

Mam tylko B&W i Marumi. Heliopana trzymałem tylko przez chwile w ręku, więc nie mogę ferować wyroków. Zgodnie z opiniami z netu te filtry są niezwykle podobne.

szymonvader
25-01-2011, 15:49
mam marumi super. Bardzo fajny filterek i w dobrej cenie.