PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM - proszę o opinię obiektywu

dragon_x
13-05-2009, 09:10
Witam
Od jakiegoś czasu rozglądam się za alternatywą dla obiektu kitowego N18-55 i w rece wpadla mi Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM. Mam pytanie czy ktoś użytkuje bądź uzytkowal ten obiektyw? Zalezy mi na opinii, czy warto zainwestowac w to szklo, kusi cena 1299zl. moze ktos ma jakies sample??
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam

wielicki
13-05-2009, 10:19
Kilka zdjęć i komentarzy jest na pbase.com - http://www.pbase.com/cameras/sigma/17_70_28_45_dc_macro

Na slrgear.com też jest kilka sampli i opinii - http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/349/cat/31

Wygląda na to, że ten obiektyw rysuje ostro, choć co do rekomendacji zdania są podzielone.

Edit: opinie z pbase jak i slrgear dotyczą wersji bez napędu ultradźwiękowego

Burkinafaso
13-05-2009, 10:33
Jeśli już wpadła, to jej nie wypuszczaj...;-)
Bardzo dobre, solidne szkło. Mam, używam i nikomu nie oddam (na razie przynajmniej:-D). Jedynie filtry nie najtańsze, bo z przodu fi 72 mm.

dragon_x
13-05-2009, 10:42
chętnie bym nie wypuscil bo w jednym z bydgoskich fotojokerow się bawilem tym szklem w polaczeniu z d60. bardzo mi sie spodobalo, ale poniewaz, bawie sie w fotografie od roku (czyli od niedawna) i nie chcialbym polegac tylko na swoich subiektywnych ocenach sprzetu. alternatywa choc drozsza moglbaby byc sigma 18-50 2.8 HSM, ale wiekszy zakres ogniskowych jakos bardziej do mnie przemawia tym bardziej, ze ma to byc obiektyw nazwijmy to standardowy....przerazaja tylko filtry fi72, a wlasciwie ich ceny. do tele nadal zamierzam uzywac manualnie mojego tamrona, ktory mimo smiesznej ceny jest calkiem przyzwoitym szklem....

Burkinafaso - od dawna uzywasz tego szkielka? moglbys blizej opisac swoje "doznania" z pracy z tym szklem, jak rysuje, winietuje itp?

dziekuje i pozdrawiam

Burkinafaso
13-05-2009, 11:25
Moje szkło ma około roku. Najpierw chodziło z D40, teraz z D90 - w obu przypadkach bez najmniejszego problemu. Kupiłem go ze względu na pasowny zakres ogniskowych. "Ciemność" na długim końcu jest do przeżycia - wiadomo, coś za coś. Ale w tych pieniądzach szkło jak najbardziej warte polecenia. Ostre, celne, w miarę szybkie - dla mnie bomba.
Polecam wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55210 Jest tam sporo opinii innych użytkowników.
A... i jeszcze jedno. Dopisek MACRO w tym przypadku nie jest tylko chwytem marketingowym - sprawdza się zupełnie przyzwoicie.

dragon_x
13-05-2009, 11:35
dzięĸi wielkie za informacje, przesledze watek przez Ciebie podany, uzbieram fundusze i kupie szkielko....:)

Valdec
15-05-2009, 13:47
Jest to moje pierwsze i jedyne jak dotąd szkiełko, używam od pół roku i muszę powiedzieć, że w zestawieniu z D90 spisuje się bardzo przyzwoicie. Choć muszę przyznać, że mój egzemplarz czasem musi przejechać skale ostrości w dwie strony, żeby się zdecydować. I nie zawsze mu się udaje, a największe problemy ma na jasnych, jednolitych powierzchniach, ale możliwe, że wszystkie obiektywy mają problem w takich warunkach, nie wiem, nie mam porównania.

Ponadto te 72 mm z przodu z założoną osłoną sprawiają, że szkło wygląda na bardziej pro niż jest w rzeczywistości ;) Wiadomo, nie zawsze jest to zaleta, ale szkiełko czasem potrafi zrobić wrażenie na niektórych :)

Pozostałe parametry są bardzo OK. Winieta nie przeszkadza, aberracja jest znośna. Generalnie szkiełko polecam. :)

Lucid
15-05-2009, 15:51
Jako ze mój 18-70 nie działa tak jak bym chciał wczoraj zamówiłem 17-70 w euro agd a dzis odebrałem. Oczywiscie byłem obsr.ny ze bedą dyze problemy z bf/ff itp. Szkło kupiłem w ciemno a po strzeleniu kilkudziesieciu fot testowy mam do tej pory banana na twarzy. Jak najbardziej polecam:)

dragon_x
15-05-2009, 20:04
Jako ze mój 18-70 nie działa tak jak bym chciał wczoraj zamówiłem 17-70 w euro agd a dzis odebrałem. Oczywiscie byłem obsr.ny ze bedą dyze problemy z bf/ff itp. Szkło kupiłem w ciemno a po strzeleniu kilkudziesieciu fot testowy mam do tej pory banana na twarzy. Jak najbardziej polecam:)

dzieki za opinie, czy mogbys podeslac jakies przykladowe foto? nie moglem niestety ogladajac obiektyw w fotojokerze postrzelac foto, z resza co to by byly za fotki. a coraz powazniej mysle o zmianie kita na chyba wlasnie ta sigme....

dragon_x
15-05-2009, 20:06
Jest to moje pierwsze i jedyne jak dotąd szkiełko, używam od pół roku i muszę powiedzieć, że w zestawieniu z D90 spisuje się bardzo przyzwoicie. Choć muszę przyznać, że mój egzemplarz czasem musi przejechać skale ostrości w dwie strony, żeby się zdecydować. I nie zawsze mu się udaje, a największe problemy ma na jasnych, jednolitych powierzchniach, ale możliwe, że wszystkie obiektywy mają problem w takich warunkach, nie wiem, nie mam porównania.

Ponadto te 72 mm z przodu z założoną osłoną sprawiają, że szkło wygląda na bardziej pro niż jest w rzeczywistości ;) Wiadomo, nie zawsze jest to zaleta, ale szkiełko czasem potrafi zrobić wrażenie na niektórych :)

Pozostałe parametry są bardzo OK. Winieta nie przeszkadza, aberracja jest znośna. Generalnie szkiełko polecam. :)

piszesz o winietowniu i aberracji, winietuje w calym zakresie ogniskowych czy tylko w pewnym? a co z aberracja? piszesz ze znosna.... pewnie i tak o "100%" mniejsza niz w kitowym ;)