PDA

Zobacz pełną wersję : jaka głowica

mar-cin-k
13-05-2009, 04:38
przymierzam sie do zakupu staywu i glowicy
moj najciezszy obiektyw, D200 i lampa waza 2,2 kg

jesli chodzi o statyw to raczej nie mam watpliwosci: manfrotto 055xprob. chyba nie do pobicia w tej cenie

napomiast pojawia sie problem z wyborem glowicy. przede wszystkim bardziej nastawiam sie na kulowa ale nie jestem pewny na 100%. rozwazalem 486 ale ona nie ma oddzielnej funkcji obrotu w poziomie np. do panoramowania wiec raczej lepsza bedzie 488. co sadzicie o 488? jakies negatywy?

488 jest sprzedawana z różnymi płytkami mocowania np. RC0 RC2 RC4. i tutaj pojawiają się następne pytania. dlaczego jest tyle różnych rodzajów płytek? jakie są różnice między nimi? czy wszystkie będą pasować do mojego nikona D200 a w przyszłości do czegoś wiekszego lub nowszego? czym kierować się przy wyborze płytki?

i jeszcze jedno. co powiecie o 322RC2. ta glowica chyba nie ma oddzielnej osi obrotu w poziomie jak 488? jak wypada 322RC2 w porownaniu z 488?

a może polecacie jeszcze inne głowice?

markB
13-05-2009, 20:44
Mam 488 RC2 i nie używam. Podstawowa przypadłość (tak samo zresztą i 486): dokręcasz zacisk kuli na fest, a mimo to kula opada o ten milimetr, co przekłada się na zmianę wybranego kadru. Jeśli to nie przeszkadza, to głowicę można kupić, bo w końcu jest całkiem tania, w porównaniu do naprawdę profi kulek jak RRS, Novoflex, nie mówiąc o Arca Swiss. RC2 ma standartową płytkę, najczęściej spotykaną w głowicach Manfrotto. To pływanie jest, imo, związane z stosunkowo małą powierzchnią kulki. Sześciokątna płytka jest lepiej zakleszczona, mniejsze niebezpieczeństwo, że puści (chociaż i ta kwadratowa ma dodatkowe zabezpieczenie). RC4 to spora płyta, polecana szczególnie na cięższy sprzęt.

costi
13-05-2009, 21:43
A ja odnosze wrazenie, ze to opadanie o milimetr to nie jest ruch kuli, tylko uginanie sie gumy na plytce pod ciezarem sprzetu. Obserwuje podobne zjawisko u siebie w YH-430 Goldphoto i specjalnie sprawdzalem - kula sie nie rusza, ale kadr troszke leci. Jedynym elementem, ktory moze miec na to wplyw, jest scisniecie gumy na plytce i spodzie aparatu pod wplywem ciezaru sprzetu.

mar-cin-k
14-05-2009, 04:10
ten 1 milimetr nie będzie mi raczej przeszkadzał. w końcu to jest głowica kulowa a nie 3D wiec głównie chodzi o łatwość i szybkość używania a nie o dokładność.

skoro opadanie 1 mm to jedyna wada tej głowicy to myslę, że ona jest warta swojej ceny. jak myślicie?

a co powiecie o 322RC2? jedyne co mnie odstrasza to maksymalny udzwig do 5kg. dla 488 jest to 8kg. wiec prawdopodobnie 488 jest stabilniejsza. czy miał ktoś przyjemność używać 322? jakie wrażenia?
jeszcze jedno odnośnie 322. nieco podobna do 322 jest głowica 222 i czytałem kilka negatywnych komentarzy na jej temat, włącznie z zacinaniem się i popsuciem uchwytu zwalniającego zacisk kulki. czy można obawiać się podobnych rzeczy przy 322?

znalazłem także głowicę 490 ale cena skutecznie mnie odstraszyła :) jednakże gdybym miał żałować zakupu 488 lub 322 to wolę jeszcze trochę dołożyć i być zadowolonym. ale nie sądzę abym potrzebował 490. ta głowica ma nośność 12 kg! to chyba zdecydowanie za dużo jak na moje potrzeby. jednakże chętnie przeczytam Wasze opinie o 490.

a może zupełnie coś innego zaproponujecie...?

Maximus
15-05-2009, 16:18
Używam MF322RC2. Kupiłem ją jako używaną od kolegi ptasznika. Używał ją z Sigmą 400 oraz Sigmą 100-300. Oglądając jego fotki ptaków nie zauważyłem poruszeń itp, zresztą jego opinia o tej głowcy jest jak najlepsza. Głowica obecnie (po ok. 2 latach użytkowania) sprawuje się idealnie. Docisk kuli trzyma mocno, nic nie opada, zresztą jest regulowany, co jest najlepszą zaletą tej głowicy. Pozatym głowicę można ustawić dla prawo i lewo ręcznych, oraz jako pistoletową. Co do niewystarczającego udźwigu 5 kg nie będę się wypowiadał, używam krótkie tele, długich nieplanuję.

hunter77
17-05-2009, 09:55
486RC2 chodzi tylko w pionie?

Tomar
23-05-2009, 22:24
Niedawno zakupiłem do 055xPROB własnie 488 z RC2. Dla mnie rewelacja. Bardzo stabilna, swietnie wykonana i bardzo przyjemna w uzytkowaniu. Bardzo pozytywne wrazenia organoleptyczne. To opadanie o 1mm to rzeczywiscie guma na stopce. Sam mechanizm jest bardzo sztywny, a jego blokowanie nastepuje juz przy minimalnym dokreceniu pokretła. Szczerze polecam !

pd
02-10-2009, 14:18
w końcu to jest głowica kulowa a nie 3D wiec głównie chodzi o łatwość i szybkość używania a nie o dokładność.
rozumiem ze decydując się na rodzaj głowicy (czy kulowa czy 3D) należy wybierać miedzy łatwością i szybkością używania (g. kulowa) a dokładnością (g. 3D) ?

cypherdid
04-10-2009, 08:25
A może jakiś Giottos? Sądzę że trochę lepsze są od Manfrotto.

fushiro
04-10-2009, 08:53
Mam 488 RC2 i nie używam. Podstawowa przypadłość (tak samo zresztą i 486): dokręcasz zacisk kuli na fest, a mimo to kula opada o ten milimetr, co przekłada się na zmianę wybranego kadru.

U mnie nic nie opada. Dokręć śrubę płytki statywowej monetą i problem zniknie. Poużywaj intensywnie przez tydzień aż wszystko się dotrze. Posiadam zestaw 055XProB+488RC4 i nie mam żadnych zastrzeżeń. Obciążam go korpusem z podpiętym gripem i czasami jakimś teleobiektywem. Według mnie świetny stosunek jakości/stabilności do ceny.

Sam producent zaleca stosowanie większych płytek do cięższych zestawów.

shaolin
04-10-2009, 09:52
488 to taki sam badziew jak 486. Jak kupowac glowice to raz, a dobrze, czyli Markins, Gitzo, RRS, itp.

fushiro
04-10-2009, 10:00
488 to taki sam badziew jak 486. Jak kupowac glowice to raz, a dobrze, czyli Markins, Gitzo, RRS, itp.

D300 to taki sam badziew jak D90. Jak już to kupować D3

shaolin
04-10-2009, 10:05
Mialem obie glowki MF i teraz mam Markinsa. Jak sie przypniesz do naprawde dobrej glowicy to zobaczysz o co mi chodzi ;)

fushiro
04-10-2009, 10:18
Mialem obie glowki MF i teraz mam Markinsa. Jak sie przypniesz do naprawde dobrej glowicy to zobaczysz o co mi chodzi ;)

Przypiąłem. Widziałem też metkę z ceną. Moja się nie telepie, w miarę precyzyjnie ustawia, więc spełnia zadanie. W cenie dobrej kulowej głowicy Markis mam dwa zestawy statywowe Manfrotto - nogi + głowica 3D. Osoba, która założyła wątek ma D200 i zdecydowała się na zakup nóg Manfrotto a to sugeruje pewny przedział cenowy. Z jakiegoś jednak powodu kiedy użytkownik pyta co za filtr kupić, ktoś zawsze zaproponuje B+W, jaki korpus na początek - D700, jaką głowicę pod aparat za 2k zł - głowicę za 2k zł...

pd
04-10-2009, 10:21
czy wybór głowicy 3D jest lepszym wyborem niż głowicy kulowej? na co się zdecydować i dlaczego?

arseniq
04-10-2009, 12:39
czy wybór głowicy 3D jest lepszym wyborem niż głowicy kulowej? na co się zdecydować i dlaczego?

mam styczność z głowicami gitzo i powiem tak - zależy do czego głowica będzie tobie służyć. Ja najbardziej lubię boczne kulowe bo jak dla mnie to są dobre do wszystkiego, idealne do makro ale i dobre na ciężki sprzęt - z tym że wtedy trzeba stosować płytkę z korkiem bo na gumie taki sprzęt się średnio trzyma np ustawiając aparat w pionie. Ktoś napisał że musie kula opuszcza o milimetr.. Tak to jest jak masz płytkę z gumą poza tym nie oczekuj cudów od głowicy za 300 - 500 zł? Jak producent takich głowic podaje że udźwig jest 3 kg to oznacza ze tak na prawdę jest to 1,5 max. Taki mają głupi przelicznik. Chcąc porównać z nimi gitzo i licząc udzwig wg ich standardów np giottos itp to wyszło by że głowica która ma udźwig 5 kg wg konkurencji miała by ten udźwig na poziomie 10kg jak nie więcej..... Wracając do tematu - dobre są głowice kulowe centralne bo masz 2 pokrętła którymi wszystko regulujesz(mowa o gitzo), pewną głowicę i pewny zacisk. Tak jak mówię - zależy do czego głowica ma służyć. 3D są dobre do panoram i jak dla mnie to ich główne przeznaczenie bo do codziennego użytku raczej bym ich nie polecał.

fushiro
04-10-2009, 13:33
Posiadam zestaw 055XProB+488RC4

Gafę walnąłem. Sam gubię się w oznaczeniach. Posiadam głowicę 3D a więc model 808RC4 a nie tak jak napisałem powyżej. Sprawuje się świetnie, jest bardzo stabilna i łatwa w manewrowaniu przy zestawach z gripem i średnim tele - typu 80-200mm.

Wybór może być najwyżej bardziej optymalny. Głowice kulowe są szybsze w nastawianiu, ale mniej precyzyjne. Wybierając typ głowicy trzeba określić typ zdjęć do jakiego ma być przeznaczona a także maksymalną wagę całego zestawu.

shaolin
04-10-2009, 20:57
Przypiąłem. Widziałem też metkę z ceną. Moja się nie telepie, w miarę precyzyjnie ustawia, więc spełnia zadanie. W cenie dobrej kulowej głowicy Markis mam dwa zestawy statywowe Manfrotto - nogi + głowica 3D. Osoba, która założyła wątek ma D200 i zdecydowała się na zakup nóg Manfrotto a to sugeruje pewny przedział cenowy. Z jakiegoś jednak powodu kiedy użytkownik pyta co za filtr kupić, ktoś zawsze zaproponuje B+W, jaki korpus na początek - D700, jaką głowicę pod aparat za 2k zł - głowicę za 2k zł...

Moja propozycja wynika z tego, ze taka glowica zostanie na wieki (tak samo jest z nogami Gitzo - kupujesz raz za milion, ale jest szansa, ze gadzet przezyje euro2012 czyt. koniec swiata :D) i to, ze wieki trzeba na nia zbierac kase moze byc problemem ale oplaca sie ;) Jezeli Tobie pasuje zestaw MF to dobrze, mi nie pasowal ;) I tyle ;)

arseniq
04-10-2009, 21:14
dla mnie 055XProB to jakaś pomyłka- tragedia.... może to przez to że też sie przyzwyczaiłem do Gitzo:) Tak jak mówisz - gitzo jest na lata... i uważam ze jest wart swojej ceny jeśli ktoś tego używam profesjonalnie - dla amatora który ma średnio kasy to jednak za drogi sprzęt

pd
04-10-2009, 21:21
Gitzo z tego co widzę jest trudny do kupienia, na allegro tylko 1 sztuka, trzeba szukać w sklepach nie tylko internetowych...
Co do głowicy to dla mnie będzie najoptymalniejszym wyborem wersja 3D...

arseniq
04-10-2009, 22:51
millroy.pl - polski dystrybutor. Chyba wszystkie produkty są u nich dostępne i z tego co wiem można przyjechać i sprawdzić na miejscu.

markB
05-10-2009, 15:33
U mnie nic nie opada. Dokręć śrubę płytki statywowej monetą i problem zniknie. Poużywaj intensywnie przez tydzień aż wszystko się dotrze. Posiadam zestaw 055XProB+488RC4 i nie mam żadnych zastrzeżeń. Obciążam go korpusem z podpiętym gripem i czasami jakimś teleobiektywem. Według mnie świetny stosunek jakości/stabilności do ceny.

Sam producent zaleca stosowanie większych płytek do cięższych zestawów.

Chyba sprawa się wyjaśniła, ale tak na wszelki wypadek: nie jest to na pewno problem niedokręconej płytki szybkowymiennej. Jest to niestety problem kulki. Jest chyba zbyt mała w tym modelu.