Zobacz pełną wersję : F65 czy F75
Wiem, może padło juz takie pytanie ale nie mogę jakoś znaleźć. Prosił bym o radę który z tych dwóch aparacików jest lepszy, tylko proszę nie proponować innych modeli. ćży są jakieś szczególne róznice miedzy nimi, jak tak to na czyją korzyść?
Cyganka pra...... tfu
GOOGLE PRAEDE CI POWIE!!! :wink:
Mysle ze 75 jest lepszy, niestety nie mialem przyjemnosci uzywania, jednak zgodnie z numeracja modeli Nikona, powinien byc bardziej zaawansowany.
jak możesz wydac więcej to f75...ma parę detali więcej ;)
Valdek_Tychy
14-09-2006, 08:10
75 jest ciut większy przez co bardziej ergonomiczny,parametry praktycznie te same no i jest konstrukcją nowszą niż 65 trochę inna klawiszologia.
F75 tylko raz miałem w łapce, więc nie za duzo o nim mogę powiedzieć. Ale mam 65-kę i co mnie w niej denerwuje:
- brak pomiaru punktowego
- brak blokady ekspozycji
- brak możliwości wyboru AF-C i AF-S
- słabo reaguje na zablokowanie AF spustem - często jeszcze AF reaguje mimo wciśnięcia spustu (może za słąbo to robię, ale głębiej to już jest strzał)
Poza tym czasem głupieje przy naciśnięciu spustu - nie wyzwala migawki tak, jakby chciał jeszcze ciut przeostrzyć, ale AF stoi. I ze zdjęcia klops!
Egronomia, masa chyba bardzo zbliżone.
f75 ma pomiar punktowy
z tego co pamiętam.. sprawdzę
marcinekmm
14-09-2006, 09:49
f75 ma pomiar punktowy
z tego co pamiętam.. sprawdzę
Nie musisz sprawdzać - F75 posiada pomiar punktowy światła. posiadam takowy aparacik i sprawuje się on świetnie :)
Wiem, ze jest bardziej rozbudowany niz F65 w funkcje, ale dokładnie jakie sa różnice, to nie wiem... bodajże w F65 nie ma podgladu głebi ostrości, blokady ekspozycji oraz jest matryca 6-cio polowa pomiaru światła; w F75 25-cio polowa. Resztę musiałbym przeanalizować.
Polecam F75!
F65 MA podgląd GO.
Jeszcze jedna różnica w ergonomii (bo wielkość puch, uchwyt i waga tak zamo - ZA MAŁE): F75 ma przycisk 4-kierunkowy na tylnej ściance do ustawiania punktu pomiaru ostrości. W F65 robi się to za pomocą małego śmiesznego guziczka nad wybierakiem AF-Manual i jedynego pokrętła w puszce - trochę upierdliwe.
A tutaj (http://www.photozone.de/2Equipment/nikoncamera.htm#Std) masz porównanie parametrów tech obu i nie tylko tych
Mały OT - niedawno robiłem kliszę na C... EOS 300 (analog) i stwierdziłem, że kocham mojego Nikonka!
orion_64
20-09-2006, 20:12
No więc ja mogę od siebie opisać moją 75(jeśli jeszcze autor nie rozwiał swoich wątpliwości)
Pomiar:25 polowy matrycowy/matrycowy3d(tyle że dodatkowo uwzględnia odległość); CW; punktowy
Czasy(moze wymienie zakres który używam): B - 1/1000(a w rzeczywistości kończy się na 1/2000)
Wbudowana lampa: noł speszyl rewelejszon (l.przew. 12) jak dla mnie wystarczająca,choć staram się unikać sytuacji używania lampy z dwóch powodów - wolę naturalne oświetlenie i czas synch. to max 1/90
Programy: P,A,S,M i reszta nie potrzebnych
Podgląd GO: są - i nawet używam :mrgreen:
Korekcja eksp.: są - nie używam(ale to tylko ja)
speszal ficzers: hmm ... batery pack posiada spust dodatkowy do pstrykania w pionie... za 20-25 zyla można mieć pilota do wyzwalania migawki z przeciętnego uniwersalnego pajlota ... BKT(o ile można uznać to za speszyl ficzer)... wielokrotne naświetlanie klatki(jeśli to też ficzer)... no i może coś tam jeszcze pominąłem a co koledzy już wymienili