PDA

Zobacz pełną wersję : F65 czy F75

piterdm
13-09-2006, 15:18
Wiem, może padło juz takie pytanie ale nie mogę jakoś znaleźć. Prosił bym o radę który z tych dwóch aparacików jest lepszy, tylko proszę nie proponować innych modeli. ćży są jakieś szczególne róznice miedzy nimi, jak tak to na czyją korzyść?

slaw74
13-09-2006, 21:53
Cyganka pra...... tfu
GOOGLE PRAEDE CI POWIE!!! :wink:

Mysle ze 75 jest lepszy, niestety nie mialem przyjemnosci uzywania, jednak zgodnie z numeracja modeli Nikona, powinien byc bardziej zaawansowany.

al
13-09-2006, 23:17
jak możesz wydac więcej to f75...ma parę detali więcej ;)

Valdek_Tychy
14-09-2006, 08:10
75 jest ciut większy przez co bardziej ergonomiczny,parametry praktycznie te same no i jest konstrukcją nowszą niż 65 trochę inna klawiszologia.

wrrum
14-09-2006, 09:14
F75 tylko raz miałem w łapce, więc nie za duzo o nim mogę powiedzieć. Ale mam 65-kę i co mnie w niej denerwuje:
- brak pomiaru punktowego
- brak blokady ekspozycji
- brak możliwości wyboru AF-C i AF-S
- słabo reaguje na zablokowanie AF spustem - często jeszcze AF reaguje mimo wciśnięcia spustu (może za słąbo to robię, ale głębiej to już jest strzał)
Poza tym czasem głupieje przy naciśnięciu spustu - nie wyzwala migawki tak, jakby chciał jeszcze ciut przeostrzyć, ale AF stoi. I ze zdjęcia klops!
Egronomia, masa chyba bardzo zbliżone.

al
14-09-2006, 09:43
f75 ma pomiar punktowy
z tego co pamiętam.. sprawdzę

marcinekmm
14-09-2006, 09:49
f75 ma pomiar punktowy
z tego co pamiętam.. sprawdzę

Nie musisz sprawdzać - F75 posiada pomiar punktowy światła. posiadam takowy aparacik i sprawuje się on świetnie :)

Wiem, ze jest bardziej rozbudowany niz F65 w funkcje, ale dokładnie jakie sa różnice, to nie wiem... bodajże w F65 nie ma podgladu głebi ostrości, blokady ekspozycji oraz jest matryca 6-cio polowa pomiaru światła; w F75 25-cio polowa. Resztę musiałbym przeanalizować.

Polecam F75!

wrrum
15-09-2006, 14:29
F65 MA podgląd GO.
Jeszcze jedna różnica w ergonomii (bo wielkość puch, uchwyt i waga tak zamo - ZA MAŁE): F75 ma przycisk 4-kierunkowy na tylnej ściance do ustawiania punktu pomiaru ostrości. W F65 robi się to za pomocą małego śmiesznego guziczka nad wybierakiem AF-Manual i jedynego pokrętła w puszce - trochę upierdliwe.
A tutaj (http://www.photozone.de/2Equipment/nikoncamera.htm#Std) masz porównanie parametrów tech obu i nie tylko tych

Mały OT - niedawno robiłem kliszę na C... EOS 300 (analog) i stwierdziłem, że kocham mojego Nikonka!

orion_64
20-09-2006, 20:12
No więc ja mogę od siebie opisać moją 75(jeśli jeszcze autor nie rozwiał swoich wątpliwości)

Pomiar:25 polowy matrycowy/matrycowy3d(tyle że dodatkowo uwzględnia odległość); CW; punktowy
Czasy(moze wymienie zakres który używam): B - 1/1000(a w rzeczywistości kończy się na 1/2000)
Wbudowana lampa: noł speszyl rewelejszon (l.przew. 12) jak dla mnie wystarczająca,choć staram się unikać sytuacji używania lampy z dwóch powodów - wolę naturalne oświetlenie i czas synch. to max 1/90
Programy: P,A,S,M i reszta nie potrzebnych
Podgląd GO: są - i nawet używam :mrgreen:
Korekcja eksp.: są - nie używam(ale to tylko ja)
speszal ficzers: hmm ... batery pack posiada spust dodatkowy do pstrykania w pionie... za 20-25 zyla można mieć pilota do wyzwalania migawki z przeciętnego uniwersalnego pajlota ... BKT(o ile można uznać to za speszyl ficzer)... wielokrotne naświetlanie klatki(jeśli to też ficzer)... no i może coś tam jeszcze pominąłem a co koledzy już wymienili