PDA

Zobacz pełną wersję : czy cos nie tak z lampa blyskowa

michalmaciej_1984
12-05-2009, 23:17
Witam

nigdzie nie moglem znalezc i jestem troszeczke zaniepokojony. mianowicie zakupilem lampe z TTL i dziala wporzadku z moim D60 ale tylko gdy palnik lampy jest ustawiony na 0 stopnii. jak ustawie 45 stopni to automatycznie lampa nie wykrywa ogniskowej, ani przyslony.

czy to tak ma byc??

step.tom
12-05-2009, 23:32
Tak. ;)

michalmaciej_1984
12-05-2009, 23:55
dzieki za odpowiedz,

a czy jak odchyle palnik, musze cos ustawiac, przestawiac? w ustawienach lampy?

dorjan
13-05-2009, 02:19
Witam

zakupilem lampe z TTL i dziala wporzadku z moim D60 ale tylko gdy palnik lampy jest ustawiony na 0 stopnii. jak ustawie 45 stopni to automatycznie lampa nie wykrywa ogniskowej, ani przyslony.

czy to tak ma byc??

Nie.

Nie napisałeś jaka to lampa, ale każda lampa musi wykrywać i zmieniać parametry zgodnie z ustawieniami korpusu, bez względu na położenie palnika.
Przynajmniej moje lampy (Metz 54MZ-4 i 70MZ-5) wyświetlają wszystkie dane i na bieżąco informują o zmianach ogniskowej, przysłony, ISO, a także o wartości zadanej korekty. Dodatkowo mam informację o ustawionej zmianie zoomowania palnika, który domyślnie kryje pole dla matrycy 24mmx36mm. Do wyboru pozostaje kąt rozsyłu światła w zależności od wielkości matrycy lub filmu. Są to wartości:
E- jedna wartość szerzej niż wynika to z ogniskowej obiektywu
APS - dla takiej wielkości materiału światłoczułego
F1 – dla filmu 4,5x6
F2 – dla filmu 6x6
Parametry takie wyświetlane są we wszystkich trybach pracy lampy, a więc TTL, A, M. Przy „M” zamiast wartości korekty mam informację i możliwość edycji mocy lampy.
Przy ustawionym palniku na wprost lampa informuje dodatkowo o efektywnym zasięgu i jedynie ten parametr znika z wyświetlacza, gdy nastąpi zmiana położenia palnika w którymkolwiek kierunku niż pozycja zerowa (na wprost).

Pewnie Twoja lampa nie wyświetla niektórych danych po zmianie położenia palnika, ale na pewno musi uwzględniać wszystkie zmiany dokonywane w tym czasie w korpusie aparatu. Sprawdź.

Pozdrawiam.

michalmaciej_1984
13-05-2009, 21:11
Jest to lampa Jessops 360AFD dla nikona.
Przy polozeniu palnika w pozycji 0 (zero) lampa uwzglednia wszystkie zmiany tj. ogniskowa, iso, przyslona.Jesli jednak zmienie pozycje palnika, lampa nie reaguje na zmiane ogniskowej, a reszta informacji nie jest podana nawet na wyswetlaczu. Poprostu znika.

amirez
16-05-2009, 22:12
Mam SB800. Jak walę na wprost, to wszystko działa, jak z odchyłem to znika. I tak ma być. Pomyśl, w jaki sposób aparat-lampa mają zmierzyć parametry fotki, jak nie wiedzą w co celujesz puszką?

slayer
17-05-2009, 01:18
Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten, już istniejący. Mam następujący problem: mam D80 oraz lampę SB900 i wszystko działało pięknie niestety dziś zaczęło się coś knocić - mianowicie lampa nie widzi zooma obiektywu (tzn nie czyta ogniskowej nawet ze stałki) - lampa ustawiła się w tryb manualny i pokazuje ogniskową 18 mm i niestety nie daje się przestawić z tego trybu (normalnie należało wcisnąć przycisk zoom a następnie jeden z funkcyjnych i lampa zaczynała odczytywać wszystkie informacje z aparatu). Sprawa jest o tyle dziwna, że lampa czyta całą resztę, mianowicie przesłonę, czułość i ekspozycję. Oczywiście mówię o sytuacji gdy palnik lampy ustawiony jest na wprost. Czy ktoś kto posiada SB 900 mógłby zerknąć do siebie do instrukcji czy przypadkiem nie jest to kwestia ustawień ? Ja niestety nie mam instrukcji ponieważ kupowałem na allegro i koleś zapomniał dołożyć, podobno wysłał ją drugą paczką ale jeszcze nic do mnie nie doszło. A może jest to kwestia jakiegoś ustawienia w aparacie ? Żeby uściślić - używam szkieł 18-135 , 24-105 (od analoga) oraz 50 mm 1.8 (też od analoga) jednak wcześniej wszystko było ok, aparat wyświetlał dokładnie ogniskową nawet w obiektywach od analoga niestety nagle z dnia na dzień to się zmieniło. Dodam że nie było w między czasie żadnego upadku ani uszkodzenia aparatu ani lampy...

sam już nie wiem co o tym sądzić...

Jacek_Z
18-05-2009, 10:43
Tak. ;)
niekoniecznie :-D

Mam SB800. Jak walę na wprost, to wszystko działa, jak z odchyłem to znika. I tak ma być. Pomyśl, w jaki sposób aparat-lampa mają zmierzyć parametry fotki, jak nie wiedzą w co celujesz puszką?lampa odchylona nie może wyświetlac zakresu świecenia (odległości). To tyle. Przysłone może pokazywać, bo to się ustawia na body/obiektywie. Oczywiście w trybach M, A.
nie znam lampy Jessops, może one nie pokazują wszystkiego, ale przysłone to by mogły ...:-D

admin
18-05-2009, 11:42
Slayer, sciagnij sobie instrukcje ze stron Nikona. Jest tam rowniez maly podrecznik focenia ta lampa.