PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw macro do D90?

abiele
12-05-2009, 22:29
Jak w tytule. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Roba66
12-05-2009, 22:42
Taki sam, jak do D50/70/80/300 itd.
Nikkor 60 lub 105, Tamron 90, Tokina 100, Sigma 70 lub 105 ewentualnie 150 - to te najczęściej polecane. Mając ich nazwy, przeszukaj forum, bo jest tego hektary.

IIGrzesiekII
12-05-2009, 23:01
Pełno jest tematów o tym a że mam i chwalę to polecam Nikkora 60 mm

karolt
13-05-2009, 09:49
A ja myślę o zaopatrzeniu się w mieszek i podłączaniu do tego tych szkieł, które mam (np. 85/1.8), tylko muszę jeszcze pogrzebać i poczytać, czy to ma sens.
Podobno ma...

koziołek_matołek
15-05-2009, 09:26
Wiesz mieszek nie jest drogi, więc zawsze możesz spróbować. Cena to chyba od 150zł. Ja nie wiem czy chciałoby mi się nim bawić, mało poręczny. Ale to moje zdanie. A i tak makro raczej się nie bawię. Jednak w sumie, nie masz obaw z mieszkiem o pogorszenie jakości zdjęcia i na pewno dużo mocniejsze powiększenie otrzymasz. Kwestia chyba tego, czy chcesz iść na łatwiznę czy kombinować. Czasem mieszek może Ci coś spłoszyć dodatkowo.

mirroo
15-05-2009, 22:41
mam i używam tamrona 90. jest świetny. nie robiłem szczegółowych testów ale miałem też w ręku nikkora 105 i 60.
ustawiłbym je tak
105
90
60

ale N105 jest bardzo drogi i dla tego przegrał u mnie.

szkiełka do makro mają odwzorowanie 1:1
używając mieszka nawet ze zwykłym szkłem można odwzorowanie zwiększyc. tyle, że mieszek za 150 to manual. chyba nie ma styków.

bogdan8
23-05-2009, 10:45
1.Jeśli do robaczków itp to lepiej dłuższa ogniskowa nawet około 200mm,
- ale wtedy zaczyna brakować głębi ostrości a zatem i światła i najlepiej stosować dedykowane oświetlenie
błyskowe (duży koszt),
- jeśli nie ma dobrego oświetlenia to okazuje się, że nie łatwo jest zrobić fotkę ostrą, bez szumów i do tego
nie poruszoną (obiekt lub nasza łapka),
2. Jeśli przedmioty nieruchome to lepiej mniejsza ogniskowa (trochę większa głębia ostrości). Ale jeśli mamy
jakąkolwiek sytuację typu obiekt przestrzenny to bez odchylania obiektywu (np Nikkory Shift PC) nie mamy
szans na dobry efekt (tańsze rozwiązanie mieszek z odchylaną czołówką, ale tu obiektywy do małych
matryc odpadają).

Nie chcę zniechęcać ale makro z lustrzanką jest sporo trudniejsze niż z kompaktem (dużo krótsza ogniskowa).
PS No i jeszcze najtańsze rozwiązanie a często wystarczające to soczewki dodatkowe.
Co do konkretnych obiektywów to na tym forum jest sporo, wystarczy pogrzebać.

woytec60
23-05-2009, 13:26
mam i używam tamrona 90. jest świetny. nie robiłem szczegółowych testów ale miałem też w ręku nikkora 105 i 60.
ustawiłbym je tak
105
90
60

ale N105 jest bardzo drogi i dla tego przegrał u mnie.

szkiełka do makro mają odwzorowanie 1:1
używając mieszka nawet ze zwykłym szkłem można odwzorowanie zwiększyc. tyle, że mieszek za 150 to manual. chyba nie ma styków.
Mam własnie D90 więc cos odpowiem.
90-ki nie znam (chyba, ze Tamrona), 105-kę Nikona można kupic taniej jesli w wersji bez AF-Su, zresztą 60-kę też.
Mam oba, 60/2.8 AF D i 105/2.8 AF-D. Oba są doskonałe optycznie i mechanicznie a przy fotografowaniu wszelkich żyjątek 105-ka sprawdza się lepiej bo odwzorowanie 1:1 daje z większej odległości (31cm) i nie płoszy "zwierzyny". Także może służyć jako fajne tele (po cropie to przecież 157,5mm) lub długa i całkiem jasna portretówka.
Jednak ze względów finansowych zostawiam sobie 60-kę, 105-ka jest już na Allegro. I tak robię macro okazjonalnie więc lepiej sprzedać droższe szkiełko :roll:
Jest jeszcze 105-ka AF-S VR ale cholernie droga, jest 60-ka AF-S, też dużo droższa niż wersja AF, są także bardzo dobre optycznie Sigmy: 105/2.8, 150/2.8 HSM i 180/2.8 HSM, jest Tamron 90/2.8 i Tokina 100/2.8.
Ze szkiełek Sigmy 150-ka jest najlepsza, miałem ją kiedys z Olympusem, 105-ka jest także świetna optycznie ale ma kiepski (czytaj: wolny i głośny AF), to także dotyczy Tamrona 90/2.8 czy Tokiny 100/2.8 macro.
Niektórzy twierdzą, że to nie przeszkadza bo i tak makro robi sie na manualu, nie będę sie kłócił ale moim zdaniem dobry AF zawsze się przydaje.
Generalnie jeśli miałbym polecić, poleciłbym Nikkory. Nawet te ze śrubą (AF) są szybkie a przede wszystkim celne i bez FF/BF czego często można doświadczyć ze szkłami niezależnych producentów.

jumbox
23-05-2009, 14:13
a jak ma być tanio to poszukaj na allegro jakiś manualny obiektyw np 55 Nikon-Micro ze światełkiem 2.8. Z tym, że pamiętaj że chyba wszystkie stare manualne obiektywy do makro daja skalę 1:2. Do tego jakieś pierścienie pośrednie (nie muszą być ze stykami) i już można się na początek pobawic w makro

SPLpolska
23-05-2009, 19:07
jumbox - Wada jest taka że potrzeba pierścieni aby uzyskać 1:1 i w D90 nie ma pomiaru światła więc jednak lepiej się rozejrzeć za czymś nowszym szczególnie że aparat zacny :)
Pozdrawiam

PRR
23-05-2009, 21:19
Nikkor 105 AF-S VR jest wspaniałą stałką (nie tylko jako makro, bo i głównie do innych celów jej używam :)

ale co ja mogę mówić skoro udało mi się ją NOWĄ kupić na cenowym dołku za 2400 :D teraz jest rzeczywiście droga i przy obecnych cenach do tych samych celów kupiłbym 85 1,8 i pierścienie pośrednie do zabawy w makro

Pete67
24-05-2009, 00:58
Do tej pory uzywam 50/1.8 jeden lub dwa pierścienie 36mm i czasem szkła apochromat 10dioptri chyba Kinga
jest OK choc przyznam że czasem dla uzyskania większej go daję dużą przysłonę i rozdzielczość szkła spada dramatycznie.
więc zastanawiam się nad zakupem dedykowanego szkiełka
1- Czy w typowym makro jest lepiej z GO niz np. 50tka +pierścień?
2- Czy obiektyw makro to po prostu obiektyw z tubusem umozliwiającym oddalenie zespołu szkieł od matrycy??
Jeśłi tak to zastanawiam się nad zakupem jakiejś najtańszej starej porysowanej pompki , wyjąć szkła i na koniec zamocować np tą 50tke ( to tak zamiast pierścienia czy mieszka - płynna regulacja odległości obiektywu od matrycy...)
3- Co sądzicie o szkiełku z linku poniżej?? warto je za tą cene kupić do makro? ( wiem że to 1:2)

w Zakresie mojej kieszeni to używki bądź nowe:
AF Micro-Nikkor 105mm f/2.8D
AF Micro-Nikkor 60 f/2.8D
Sigma 105 /2.8
Sigma 70
i Tamron 90tka....
używka http://allegro.pl/item641448223_najlepszy_w_swojej_klasie_micro_nikk or_105_2_8ais.html

Jak byście sklasyfikowali te szkła???
dla mnie nr 1 to AF 105 nikkor z racji odległości od obiektu
podobnie jest z sigmą 105....
tylko który lepszy?
sigma przegrywa ponoć przez AF

ciężki wybór :/ a kasa się rozłazi :/

Misieqj
16-06-2009, 16:20
Przyłączę się do dyskusji. A raczej ją trochę odświeżę.

Ostatnio również miałem podobny dylemat nad wyborem szkła do D80. Nikkora 105mm odrzuciłem ze względów finansowych i wahałem się pomiędzy Nikkorem 60mm a Tamronem 90mm, jednak ostatecznie decyzja padła na Nikkora AF 60mm f/2.8D (wersja starsza bez silniczka).
Z aspektów przemawiającym za Nikkorem 60mm była jego krótsza ogniskowa i niewielka różnica pomiędzy minimalną odległością ostrzenia.
Nie miałem jeszcze za dużo możliwości zabawy z tym obiektywem ale jak na razie jestem z niego zadowolony :).

Przy okazji mam pytanie.
Jak się sprawdza mieszek przy współpracy z N60 lub innymi szkłami nie Macro jak N18-70 lub S10-20? Trochę się naczytałem na temat mieszka i zastanawiam się nad jego użyteczności i współpracy z owymi obiektywami.