PDA

Zobacz pełną wersję : nikon 18-200, proste pytanie.....

arkadiuszarek
12-05-2009, 18:36
Witam, nie mogę nigdzie dorwać polskiego opisu nikona 18-200, chodzi mi dokładnie o pierwszy od dołu przełącznik
"normal"/"active", do czego on służy, proszę się nie śmiać , tylko napisać :)
....i jeszcze jedno , czy pierścień do recznego ostrzenia , ma działać na automacie też, bo kręcąc nim ostrzy w każdej pozycji, sory za takie pytania , ale dopiero zaczynam
pozdrawiam

dominik77
12-05-2009, 18:47
Active - kiedy jesteś narażony na duże wstrząsy, niestabilność. Na przykład jedziesz samochodem.
Normal - zwykła aktywność. Ja w tym trybie robiłem 99% zdjęć.

Patko21
12-05-2009, 18:47
Opcja active używasz wtedy gdy fotografujesz np. szybko poruszający się obiekt(samochód może), "śledząc" go, co daje efekt ruchu. Stabilizacja działa wtedy tylko wzdłuż jednej osi.
Pierścień ostrości działa w trybie autofocusa po to, żebyś mógł sobie po ustawieniu ostrości przez aparat np. poprawić jeszcze.

marcin_G
12-05-2009, 19:33
Opcja active używasz wtedy gdy fotografujesz np. szybko poruszający się obiekt(samochód może), "śledząc" go, co daje efekt ruchu. Stabilizacja działa wtedy tylko wzdłuż jednej osi.

NIE PRAWDA
normal to tryb w którym obiektyw redukuje poruszenie twojej ręki; nawet, jesli śledzisz obiekt
active to tryb, gdy poruszenie wynika z niestabilnej pozycji, np fotografujesz z jadącego samochodu lub jachtu bujającego się na wodzie. Jest to wszystko wyjaśnione w instrukcji obsługi obiektywu. Oba tryby różnią się amplitudą i częstotliwością drgań.

Patko21
12-05-2009, 20:24
Kurde! Macie racje. Sprawdziłem.Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nie wiem skąd mi się to ubzdurało. Trochę się zdziwiłem, bo byłem pewny że to działa tak jak napisałem wyżej. To żeście mi ćwieka zabili!!!
Aaa... Już wiem. Kiedyś miałem pożyczonego OLKA i tam właśnie stabilizacja matrycy tak działa (chyba, bo już zgupłem) :-)
Jeszcze raz sorki

arkadiuszarek
12-05-2009, 20:52
Dziękuję bardzo koledzy, nie posiadam polskiej instrukcji.
Czy doostrzając obraz pierścieniem zmieniam ostrość zdjęcia , czy w samym wizjerze?...............pewnie zdjęcia......

Patko21
12-05-2009, 21:48
Dziękuję bardzo koledzy, nie posiadam polskiej instrukcji.
Czy doostrzając obraz pierścieniem zmieniam ostrość zdjęcia , czy w samym wizjerze?...............pewnie zdjęcia......

Ostrzenie to ostrzenie. Nie ma osobno dla zdjęcia i wizjera. Bo i po co?

marcin_G
13-05-2009, 10:50
matówka w wizjerze (teoretycznie....) pokazuje to samo co matryca; również ostrość i nieostrość.....

PawelR
14-05-2009, 10:08
matówka w wizjerze (teoretycznie....) pokazuje to samo co matryca; również ostrość i nieostrość.....

No właśnie sęk w tym, że tylko teoretycznie... działa to tak dobrze - jak dokładnie chińczyk składający puszkę ustawił wzajemne położenie luster - głównego i pomocniczego od AF. Ma tu również wpływ elektroniczna kalibracja AF realizowana przez soft puszki (każdej, niezależnie czy jest to dostępne w menu dla użytkownika).

Mogą występować sytuacje:
1. w wizjerze ostro - na matrycy nieostro
2. w wizjerze nieostro - ostro na matrycy
3. i tu, i tu nieostro (fuj !)
4. wszędzie ostro - i tego wszystkim życzę :)

więcej można poczytać np. tu: http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm

marcin_G
14-05-2009, 12:55
nie powiem jak jest w praktyce, bo jeśli mam w ręku taki obiektyw, pierwsze co robie to WYŁACZAM AF i VR. A potem już tylko same ostre zdjęcia :D

Bienias
17-05-2009, 13:28
nie powiem jak jest w praktyce, bo jeśli mam w ręku taki obiektyw, pierwsze co robie to WYŁACZAM AF i VR. A potem już tylko same ostre zdjęcia :D

Zgoda! Ale z drugiej str jak kto woli. Czasami jednak człowiek jest leniwy (nie chce mu się kręcić i targać w statywu również w ciągu dnia) to i szybki AF i VR może się jednak przydać :)

gadzeciarz
18-05-2009, 21:47
AF i VR o tak,i się przydaje.
I działa bardzo celnie.