PDA

Zobacz pełną wersję : Usunięcie/wymiana filtra d.p. w Dxxx?

Nikuś
12-05-2009, 16:33
Czy ktoś zrobił coś takiego jak w temacie? Jeśli, to gdzie wykonać taką operację(utrata gwarancji?) i czy są alternatywne filtry np do D700?? Ostrość, kontrast się polepszył, a mora jeszcze większa.. inne konsekwencje???

Zaszalałem;)

Legenda d.p. - dolnoprzepustowy (filtr)

.

karolt
13-05-2009, 10:18
Mam zamiar D200 zrobić taka kastrację, jak odpracuje swoje. Wiem, że za granicą robią takie usługi, jak będę się przymierzał, to po prostu spytam serwis Nikona.

Nikuś
13-05-2009, 10:39
Mam zamiar D200 zrobić taka kastrację, jak odpracuje swoje. Wiem, że za granicą robią takie usługi, jak będę się przymierzał, to po prostu spytam serwis Nikona.

Jakie są powody takiego zamiaru? Te, o których pisałem?
Jesli chodzi o serwis, czy wsparcie techniczne niestety nie moglem się ostatnio dodzwonić

.

Pawel Pawlak
13-05-2009, 10:40
na DP ktoś pokazywał porównanie D3 fabrycznego i ze zdjetym AA i różnica nie była powalająca, poszukaj - autor udostępnił klikanaście NEFów z tego porównania.

Patio
13-05-2009, 10:44
na DP ktoś pokazywał porównanie D3 fabrycznego i ze zdjetym AA i różnica nie była powalająca, poszukaj - autor udostępnił klikanaście NEFów z tego porównania.
D3 różnica mała, ale d200 po zmianie filtra na zwykła szybkę daje piorunującą różnice

Pawel Pawlak
13-05-2009, 10:54
D3 różnica mała, ale d200 po zmianie filtra na zwykła szybkę daje piorunującą różnice

dlatego pisałem o d3

Jacek_Z
13-05-2009, 11:35
D3 ma spore piksele
Ciekawe by było zdjęcia filtra z D3x

Nikuś
13-05-2009, 12:03
D3 ma spore piksele
Ciekawe by było zdjęcia filtra z D3x

Idąc tym tokiem myślenia niezłego efektu można się też spodziewać przy D300

.

Pawel Pawlak
13-05-2009, 12:17
może i tak, ale generalnie nie wiem czy to ma wielkie znaczenie ? Kodak DCS SLR/n miał podobną wielkość piksela co d3 a ostrość miał niesamowitą (moirę zresztą też ;) ). Myślę że to kwestia zarówno AA jak i sposobu interpolacji obrazu, bo jeśli byłaby to kwestia samego filtra, to jego wyjęcie d3 powinno spowodować że obraz będzie miał bardziej ostry i detaliczny niż canon 5D, a tak nie jest.

Pawel Pawlak
13-05-2009, 16:12
przed chwilą się doczytałem w wypowiedzi Hogana, że np. w przypadku d300, różnica w ostrości i detaliczności obrazu jest na tyle spora, że odpowiada różnicy zdjęcia z przeciętnym albo bardzo ostrym obiektywem - Hogan pisze, że różnica ostrości jest np. taka jak między AFS500f4 i sigmą 150-500f5-6.3. Przyrost rozdzielczości nawet do 25%

HYPER
13-05-2009, 16:24
ja bede swoja puszke (D200) wysylal do life pixel pewnie w ciagu miesiaca lub dwoch. chce ja przerobic na puszke do IR. musze sie tylko zorientowac co do cla. zeby mi czasem nie dowalili jak mi odesla aparat po zamianie filtra na matrycy.

Nikuś
13-05-2009, 16:24
"Przyrost rozdzielczości nawet do 25%"

No to w przypadku 300tki gra warta świeczki.. no przynajmnej po upływie gwarancji ;)

.

HYPER
13-05-2009, 16:28
jeszcze jedno. serwis nikona nie wykona takiej uslugi. niestety.

Pawel Pawlak
13-05-2009, 16:32
jeszcze jedno. serwis nikona nie wykona takiej uslugi. niestety.
No pewnie że nie wykona, bo to nie samo usunięcie, tylko zastąpienie go innym "badziewiem" zdecydowanie nie markowanym przez nikona ;)

HYPER
13-05-2009, 16:39
mozna tez po prostu usunac filtr AA i uzywac na obiektywach filtr UV/IR-Cut. wtedy by chodzilo tylko o to zeby serwis zdjal filtr i niczym go nie zastepowal.

karolt
14-05-2009, 13:37
Jakie są powody takiego zamiaru? Te, o których pisałem?
Jesli chodzi o serwis, czy wsparcie techniczne niestety nie moglem się ostatnio dodzwonić

.

Zabawa w podczerwieni

kymaj
14-05-2009, 19:20
a co daje taki filtr , lajkonik ze mnie

Maciek321
16-05-2009, 01:38
a co daje taki filtr , lajkonik ze mnie

Jak to co?
Przetwornik aparatu jest czuły zarówno na światło widzialne, jak i niewidzialne dla oka ludzkiego np. podczerwień (oczywiście też pewien jej zakres). Światło widzialne zajmuje bardzo wąski zakres fal (światło to nic innego jak fala elektromagnetyczna o odpowiedniej długości). Chodzi o to, ze w aparacie głównie problem miałaby ta jego część, która odpowiada za balans bieli. Dlatego stosowany jest filtr podczerwieni, ktory niedopuszcza do przetwornika fali, jaka (mimo, ze niewidoczna dla oka) miała by bardzo znaczny wpływ na odzwierciedlenie fotografowanego obiektu. Na przetworniku obrazu znajduje sie także filtr AA (anty aliasing), który trochę "przytępia" obraz, by zminimalizować wystąpienie efektu mory, czy "ząbkowania" pojawiającego się na ostrych ukośnych krawiędziach.