PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła - punktowy

virooz
12-05-2009, 13:09
Witam.
Od razu na początku przepraszam jeżeli odpowiedź jest na forum - ja nie znalazłem.

Posiadam nikona D300 i ostatnio staram się opanować pełny pomiar punktowy światła. Mianowicie chodzi o przywiązanie pomiaru punktowego do aktywnego punktu AF (przy śledzeniu ostrości 3D Matrix - śledzenie pól ostrości).

Problem polega na tym, że w momencie przemieszczenia się punktu AF (wybranego dynamicznie), pomiar zaczyna się gubić co skutkuje często prześwietlonymi zdjęciami.

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

messer
12-05-2009, 13:15
Opisz warunki, w których chciałbyś wykorzystać taką funkcjonalność.

Mam nieodparte wrażenie, że rozwiązujesz nie ten problem :)
(chociaż poruszony temat ciekawy)

pawel
12-05-2009, 14:01
Problem polega na tym, że w momencie przemieszczenia się punktu AF (wybranego dynamicznie), pomiar zaczyna się gubić co skutkuje często prześwietlonymi zdjęciami.

Używanie spota, który jest wybierany automatycznie jest trochę zaprzeczeniem jego idei.
Problem będzie występował, bo połączenie tych dwóch funkcji jest bez sensu (szczególnie biorąc pod uwagę możliwości automatyki)

BugsBunny
12-05-2009, 14:35
przy automatycznym wyborze pola AF pomiar punktowy jest dokonywany i tak na obszarze środkowego pola, niezależnie od tego którym aparat ustawił ostrość
podejrzewam, że w 3D tracking jest tak samo

messer
12-05-2009, 14:37
Tyle, że jak napisał kolega pawel - to trochę nie do tego używa się spota.

Ja ciągle nie doczekałem się na odpowiedź na moje pierwsze pytanie - jednak podejrzewam, że po prostu lepiej będzie ustawić aparat w tryb 'M', zmierzyć światło "na spokojnie", ustawić parametry ekspozycji i zapomnieć do czasu kolejnej zmiany światła.

W ogóle mam ciągle wrażenie, że tryb "M" jest zbyt mało doceniany przez wielu forumowiczów.

pawel
12-05-2009, 14:54
przy automatycznym wyborze pola AF pomiar punktowy jest dokonywany i tak na obszarze środkowego pola, niezależnie od tego którym aparat ustawił ostrość
podejrzewam, że w 3D tracking jest tak samo

No tak.. W każdym razie nie próbował bym używać spota przy dynamicznej scenie bez blokady ekspozycji, lub po prostu M.

virooz
12-05-2009, 21:04
Witam ponownie.

Warunki w jakich potrzebuję tego użyć to street photo z uwzględnieniem "grymasu" ludzi. Chodzi o to żeby twarz (która często się przemieszcza po kadrze) była dobrze naświetlona, co zapewni Pomiar Punktowy.
Często poprostu zbyt szybko muszę wykonać zdjęcie (lub serie), obiekt zdąży się minimalnie przemieścić i już bez blokady ekspozycji (bądź śledzenia pomiaru za punktem - af tracking) niestety zdjęcie przestrzelone.

Wiem że ciężko to opisuję, ale tak to łopatologicznie staram się opisać...

ps.
O trybie M nie zapominam, głównie fotografuję krajobraz, w nim używam tylko M :]

sejmajnejm
12-05-2009, 21:48
jest taki zajebisty gosc. Joel Meyerowitz. troche na streecie tez sie zna ;-) kiedys podal dosc dobry sposob na zdjecia (wtedy jeszcze na filmie, ale to nie ma znaczenia). Mierzysz swiatlo na wewnetrznej czesci dloni w warunkach w jakich bedziesz focil. Czyli np jak pada na nia swiatlo. Robisz korekcje +1EV. Na manualu. Masz zagwarantowane dobre, nieprzeswietlone zdjecia (oczywiscie zakladajac, ze warunki sa w miare stale).
Z punktowym w streecie nie bawilbym sie przede wszystkim dlatego, ze rzadko kiedy (przynajmniej u mnie) to co ma byc tematem zdjecia wypada w centralnym punkcie AF. Sledzenie ostrosci szczegolnie przy przekadrowywaniu dziala imho tak sobie. Nie opanowalem obslugi aparatu na tyle abym dosc sprawnie byl w stanie zmienic punkt AF.
Poza tym AF w streecie caly czas jak dla mnie jakos nie gra. Zdecydowanie pewniej sie czuje jak przestawiam na manuala plus w miare sensowna odleglosc + przyslone dajaca odpowiednia glebie. (tryb A) nie musze sie bawic w lapanie ostrosci, przekadrowywanie itp. w ten sposob mozna tez strzelac w ostatecznosci z biodra. Ale to tylko moje odczucia, do ktorych nikogo na sile nie bede przekonywal. Moze tak mi zostalo z F3 i tylko kwestia czasu az mi przejdzie ;-)

Ewentulanie, jezeli upierasz sie przy punktowym, to sprobowalbym ustawic sobie AE-L (blokade ekspozycji) w spuscie migawki (jezeli tego spustu tez uzywasz do aktywacji AFa). Wtedy zablokujesz ekspozycje przy pierwszym zlapaniu ostrosci na twarzy centralnym AF a potem tylko AF bedzie ja 'sledzil'.

pzdr.
Andrzej

saer
12-05-2009, 21:54
jest taki zajebisty gosc. joel meyerowitz. troche na streecie tez sie zna ;-) kiedys podal dosc dobry sposob na zdjecia (wtedy jeszcze na filmie, ale to nie ma znaczenia). Mierzysz swiatlo na wewnetrznej czesci dloni w warunkach w jakich bedziesz focil. Czyli np jak pada na nia swiatlo. Robisz korekcje +1EV. Na manualu. Masz zagwarantowane dobre, nieprzeswietlone zdjecia (oczywiscie zakladajac, ze warunki sa w miare stale)

ten patent jest zajebisty i rzeczywiscie sie sprawdza. potwierdzam ;)

docxxx
12-05-2009, 22:06
genialny pomysl!

Tzuba
13-05-2009, 16:22
Witam.
Od razu na początku przepraszam jeżeli odpowiedź jest na forum - ja nie znalazłem.

Posiadam nikona D300 i ostatnio staram się opanować pełny pomiar punktowy światła. Mianowicie chodzi o przywiązanie pomiaru punktowego do aktywnego punktu AF (przy śledzeniu ostrości 3D Matrix - śledzenie pól ostrości).

Nie wiem jak to jest na D300 ale zrobilem sobie mały test na moim d700 i dziala tzn pomiar punktowy podąża za punktem AF. nie ma przy tym znaczenia czy wlaczysz automatyczny wybor pktow ostrosci czy wybierasz je recznie (generalnie wszystkie tryby). pomiar centralny jest zawsze tam gdzie pkt AF (chociaz nie udalo mi sie stwiedzic czy jesli automat wybiera wiecej niz jeden pkt to ktory pkt jest brany pod uwage czy tez moze jakas srednia??).
A test zrobilem tak: wystarczy znalezc miejsce o duzych kontrastach. u mnie to byla ciemna szafka w kuchni i bardzo jasny blat. kadrowac tak aby polowa kadru byla ciemna a polowa jasna. jesli ustawisz AF na czesc jasną (u mnie przesunalem AF na blat) to bedzie on poprawnie naswietlony natomiast meble byly silnie niedoswietlone. natomiast jak ustawilem na szafke to byla ona naswietlona ok natomiast blat byl silnie przepalony. dziala takze z dobiegaczka.
mam nadzieje ze o to chodzilo...

pozdrawiam

virooz
13-05-2009, 23:45
jest taki zajebisty gosc. Joel Meyerowitz. troche na streecie tez sie zna ;-) kiedys podal dosc dobry sposob na zdjecia (wtedy jeszcze na filmie, ale to nie ma znaczenia). Mierzysz swiatlo na wewnetrznej czesci dloni w warunkach w jakich bedziesz focil. Czyli np jak pada na nia swiatlo. Robisz korekcje +1EV. Na manualu. Masz zagwarantowane dobre, nieprzeswietlone zdjecia (oczywiscie zakladajac, ze warunki sa w miare stale).
Z punktowym w streecie nie bawilbym sie przede wszystkim dlatego, ze rzadko kiedy (przynajmniej u mnie) to co ma byc tematem zdjecia wypada w centralnym punkcie AF. Sledzenie ostrosci szczegolnie przy przekadrowywaniu dziala imho tak sobie. Nie opanowalem obslugi aparatu na tyle abym dosc sprawnie byl w stanie zmienic punkt AF.
Poza tym AF w streecie caly czas jak dla mnie jakos nie gra. Zdecydowanie pewniej sie czuje jak przestawiam na manuala plus w miare sensowna odleglosc + przyslone dajaca odpowiednia glebie. (tryb A) nie musze sie bawic w lapanie ostrosci, przekadrowywanie itp. w ten sposob mozna tez strzelac w ostatecznosci z biodra. Ale to tylko moje odczucia, do ktorych nikogo na sile nie bede przekonywal. Moze tak mi zostalo z F3 i tylko kwestia czasu az mi przejdzie ;-)

Ewentulanie, jezeli upierasz sie przy punktowym, to sprobowalbym ustawic sobie AE-L (blokade ekspozycji) w spuscie migawki (jezeli tego spustu tez uzywasz do aktywacji AFa). Wtedy zablokujesz ekspozycje przy pierwszym zlapaniu ostrosci na twarzy centralnym AF a potem tylko AF bedzie ja 'sledzil'.

pzdr.
Andrzej

Dziękuję Andrzeju. Bardzo pouczające, poważnie przyda się :-) Dopiero w sumie zaczynam się bawić w tego typu reportaż, fotografując praktycznie cały czas naturę (krajobraz głównie) - tutaj nie mogę się jakoś odnaleźć... ale pomału do celu.

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam serdecznie i życzę udanych kadrów!

siedemczwartych
14-05-2009, 13:09
Witam.

wg mojego organoleptycznego testu wynika, że pomiar punktowy nie "idzie" za polem AF tylko pozostaje na środku.
Przy ustawieniach: AF-C, tryb wyboru AF Dynamiczny

Natomiast przy ręcznym wyborze pola AF pomiar punktowy jest w wybranym polu AF.
ustawienia: AF-S, tryb wyboru AF Dynamiczny

ale może coś pokręciłem.. :)

Raflik
15-05-2009, 17:52
Patent z mierzeniem światła z dłoni jest opisany w knidze BRYANa PETERSONa ekspozycja bez tajemnic o ile sie nie myle :)

Jacek_Z
15-05-2009, 22:50
Patent jest stary jak świat i jest napisane o nim w każdej ;) porządnej książce o fotografii.

PRR
16-05-2009, 13:44
i pisze o nim w każdej ;) porządnej książce o fotografii.

jest napisane :D

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :D

docxxx
16-05-2009, 13:54
"pisze" to dziecko z kolonii:D

Jacek_Z
16-05-2009, 22:33
poprawiłem :oops:

rabijki
16-05-2009, 22:58
taa
odkrywcze to to jest tak jak patent fotografow sportowych z pomiarem na murawe.
stare i zawsze bedzie dzialac
szkoda ze malo kto czerpie wiedze z ksiazek.
olo