Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : waga sprzętu

morszula
12-05-2009, 12:08
Witam,
obecnie rozpoczynam swoja przygodę z fotografią slubną, zdjęcia robię d300 ale za jakiś czas na pewno będę chciała zmienić na coś lepszego..i tu rodzi się problem, ponieważ mam problemy z kręgosłupem i dźwiganie pare godzin nawet d300 z tamronem 17-50 i sb-900 po jakimś czasie sprawia mi problem. Jeszcze to jestem w stanie znieść ale jak pomyslę sobie o tym ile ważą lepsze modele nikona i profesjonalne obiektywy to zaczynam sie martwić;)

Stąd moje pytanie- jaki polecilibyście mi sprzęt, lepszy od d300 i obiektywów tamrona ale nie ważący za dużo?
A może canon?;) nie miałam w ręce wsyztskich korpusów ani obiektywów więc nie wiem, a tak powoli zaczynam się zastanawiać co ewentualnie potem kupić..

jacek.gold
12-05-2009, 12:14
albo sprzęt albo kręgosłup bo niestety te lepsze zabawki ważą
jest też wyjście ;)
1 przesiąść się na np d5000 + tamron (małe i lekkie)
2 podnieść ceny i zatrudnić tragarza (Yerwant ma takiego co mu podaje wszystko widziałem na filmiku :))

cloned
12-05-2009, 12:17
Witam,
obecnie rozpoczynam swoja przygodę z fotografią slubną, zdjęcia robię d300 ale za jakiś czas na pewno będę chciała zmienić na coś lepszego..i tu rodzi się problem, ponieważ mam problemy z kręgosłupem i dźwiganie pare godzin nawet d300 z tamronem 17-50 i sb-900 po jakimś czasie sprawia mi problem. Jeszcze to jestem w stanie znieść ale jak pomyslę sobie o tym ile ważą lepsze modele nikona i profesjonalne obiektywy to zaczynam sie martwić;)

Stąd moje pytanie- jaki polecilibyście mi sprzęt, lepszy od d300 i obiektywów tamrona ale nie ważący za dużo?
A może canon?;) nie miałam w ręce wsyztskich korpusów ani obiektywów więc nie wiem, a tak powoli zaczynam się zastanawiać co ewentualnie potem kupić..

Wiesz, nie chcę być złośliwy..ale może warto zainwestować w rehabilitację tego kręgosłupa i zostawić D300, bo zdecydowanie wystarczy Ci do fotografowania ślubów, a może nawet jest na wyrost.

dareknik
12-05-2009, 12:19
D90 jest porównywalny jakościowo jeśli chodzi o zdjęcia, a mniejszy i lżejszy + od Tamrona to nic nie ma lżejszego, chyba że dwie stałki małe + zamiana lampy SB900 na 600. Parę deko będzie lżej.

morszula
12-05-2009, 12:25
dzięki za odp;)

tak , tak próbuję zawalczyć z moim bolącym kręgosłupem ale niestety to nie takie proste, byłam juz u różnych lekarzy a potem i tak jak tylko dzwignę nawet 2-3 kilo to jest to samo.
czyli mówicie ze d300 w zupełności wystarczy? Myślę juz trochę przyszłościowo i chciałabym aby taki aparat na pare lat mi starczył...co do obiektywów to jestem pewna że mój tamron długo nie pożyje, mam go parę miesięcy a już mam wrażenie że zaraz się rozleci...
myślałam o d700 bo i np nikkorze 17-55 , sam d700 z tego co widziałam jest niewiele cięższy od d300 ale obiektywy już ważą swoje i tu trochę więcej ,tam więcej i zaraz ze 2 kg się uzbierają

morszula
12-05-2009, 12:26
albo sprzęt albo kręgosłup bo niestety te lepsze zabawki ważą
jest też wyjście ;)
1 przesiąść się na np d5000 + tamron (małe i lekkie)
2 podnieść ceny i zatrudnić tragarza (Yerwant ma takiego co mu podaje wszystko widziałem na filmiku :))

taaak opcja tragarza podoba mi się najbardziej;D

robin102
12-05-2009, 12:49
he he he skąd ja to znam :)
Kupiłem sobie pas biodrowy na stałki - w zasadzie zrobiłem na zamówienie :) , futerały od fleszy też przypiąć można do pasa, ale z tylu już raczej bo można wyjść na RAMBO. Mam oczywiście też tradycyjną torbę nie za wielką która po odpowiedznim ułożeniu sprzetu mieści wszystko co w stopce wpisane jest.
Mobilność to rzecz bardzo ważna. Stad często moje zdziwienie jak koledzy użwają wielkich obiektywów i to bez JANA :)
Zamiast pasa typowo na stałki są torby biodrowe LOWEPRO i jakiejś innej profesjonalnej firmy tylko na chwilę zapomiałem nazwy nie Tenba, Nie hakuba...., psia mać skleroza.

morszula
12-05-2009, 12:56
robin masz rację pas to świetne rozwiązanie:) ja ostatnio przyczepiłam sobię torbę w której trzymałam obiektywy do zwykłego paska od spodni i przynajmniej na tyle odciążyłam plecy. Zamierzam kupić sobie jakiś porządny pas biodrowy albo chociaż futerały na obiektywy które podepnę do paska, może polecisz mi coś?

robin102
12-05-2009, 13:16
Najlepszą biodrówkę jaka znam robi firma KATA -przypomniałem sobie nazwę :), ale modelu nie pamiętam, poszukaj jednak droga sprawa coś ze 400-500 zł będzie. Jedyny model biodrowy który robią. Kiedyś sobie kupię.
Ja poza pasem który mi uszyto na wymiar :) wiesz brzuch i ten teges ;)
Mam też takiego oriona. Trochę za dużo odstaje do przodu, może przez ten brzuch, ale poręczna torebka.
http://www.allegro.pl/item628429451_lowepro_orion_f_vat_warszawa.html

fIlek
12-05-2009, 13:18
Również mam problemy z kręgosłupem - to choroba zawodowa fotoreporterów. Podstawowa zasada to nie nosić aparatu na szyi - sama odczujesz różnicę. Co do reszty - pasy biodrowe również pomagają.

robin102
12-05-2009, 13:29
Generalnie jak najmniej mieć w rękach czy na szyi. Jak się nie ma torby biodrowej to zwykła ma być zawsze na parterze, a nie na ramieniu.Niech stoi miedzy nogami nawet. Trzeba nabrać pewnych nawyków. No można do niej sygnalizator włożyć, żeby sobie z kimś za daleko nie poszła. Zdarza mi się robiąc reportaż ze ślubu dygać z klamotami nawet i 16 godzin ! na nogach, normalnie masakra totalna dla szkieletu mego :) Na weselu najbezpieczniejsze miejsce dla torby ze sprzętem foto jest przy zespole :)

a mówią, że to lekka robota jest :)

Artur_A
12-05-2009, 13:36
Ja przerobiłem skórzany pas "budowlany" z Leroy'a. Do obiektywów przyciąłem i przynitowałem aluminiowe tuby po gorzale wyściełane folią bąbelkową (tylko na 70-300G nie znalazłem - za gruby jest z osłoną). W sumie kosztowało 46 zł (i zmarnowana wątroba ;) ). Czułem się z tym jak cowboy i przy mojej tuszy nie mieściłem w drzwi :), więc oddałem koledze i kupiłem plecak z możliwością szybkiego wyjęcia sprzętu zza pleców. Jedno i drugie poelcam - oszczędza kręgosłup. Z plecakiem jest ten problem, że sprzęt trudno schowac bez dużej wprawy, co powoduje trudności ze zmianą szkieł "w locie".

fIlek
12-05-2009, 13:40
a mówią, że to lekka robota jest :)

Teraz to i tak łatwiej. Jak biegałem z oszklonymi dwoma Pentaxami 645N na szyi to dopiero był hardcore :D

kemot
12-05-2009, 14:39
A może aluminiowy monopod? Dodatkowo skróci trochę czasy. Może nie zawsze i nie wszędzie się sprawdzi, ale ja sobie chwalę. Przy statycznych scenach sprzęcik sobie stoi, a nie wisi, a jak jest szybka akcja to głowiczkę rozpina się jednym palcem.

morszula
12-05-2009, 15:58
hmm nie pomyślałam nigdy o monopodzie może i faktycznie to jakieś wyjście , tylko nie wiem czy nadawałoby sie to np do reporterki np ślubnej ?

a co do pasa to faktycznie muszę sobie taki sprawić i jak najczęściej tam trzymać także aparat...jak do tej pory to ciągle go na szyi nosiłam nawet jak w danym momencie nie robiłam zdjęC

MadOnion
12-05-2009, 16:23
...
myślałam o d700 bo i np nikkorze 17-55 ...
ehkm ;]
dobry sprzęt dobrze kosztuje, dobrze waży, plusy przysłonią minusy ;)

kemot
12-05-2009, 16:42
Tak na marginesie 17-55 to dx, a do d700 to raczej 24-70, też słuszna waga:)

oper
12-05-2009, 17:31
A może wyekspediować akumulatory na pasek na biodrach? Widzę ze są battery packi do sabinek, może i do body też by się coś znalazlo, ew. dwa gripy z których średnio kumaty elektronik zrobi ci jeden, z kabelkiem pomiedzy "pustym" dopiętym do body a wypełnionym akmulatorkami, zamocowanym jakoś wygodnie na pasku? Oczywiście nie wiem na ile kwestia kabelków nie będzie większą przeszkodą niż nieco mniejsza masa w rękach...

Valdek_Tychy
12-05-2009, 18:56
Witam,
obecnie rozpoczynam swoja przygodę z fotografią slubną, zdjęcia robię d300 ale za jakiś czas na pewno będę chciała zmienić na coś lepszego..i tu rodzi się problem, ponieważ mam problemy z kręgosłupem i dźwiganie pare godzin nawet d300 z tamronem 17-50 i sb-900 po jakimś czasie sprawia mi problem.

A ja z tego właśnie powodu w tym roku zakończyłem swoją przygodę z ślubniakami,niestety mój kręgosłup powiedział dość.:(

markB
12-05-2009, 19:05
Nie wiem czy to miał na myśli robin: http://www.kata-bags.com/product.asp?p_Id=233&Version=Photo. Takich pasków jest mnóstwo, np. tutaj wymienionych jest pięć stron z paskami i akcesoriami: http://www.speedgraphic.co.uk/cat.asp?usrID=B584DECE-ACFD-4A86-A3C7-FA2B0D2DAD7D&prtID=134&orderBy=1&orderDir=ASC&paging=1&start=0&rows=10.

morszula
12-05-2009, 22:06
Valdek trochę mnie zmartwiłeś...a na jakim sprzęcie pracowałeś??

to prawda do d700 to przydałby się 12-24 i 24-70...idealny zestaw ogiskowych jak dla mnie;)
szkoda tylko , że to wszystko tyle waży
marzy mi się cyfrowa leica, ona jest chyba lżejsza i jak wygram w totka to sobie kupię;)

morszula
12-05-2009, 22:07
A może wyekspediować akumulatory na pasek na biodrach? Widzę ze są battery packi do sabinek, może i do body też by się coś znalazlo, ew. dwa gripy z których średnio kumaty elektronik zrobi ci jeden, z kabelkiem pomiedzy "pustym" dopiętym do body a wypełnionym akmulatorkami, zamocowanym jakoś wygodnie na pasku? Oczywiście nie wiem na ile kwestia kabelków nie będzie większą przeszkodą niż nieco mniejsza masa w rękach...

hmm ..o czymś takim nie słyszalam nawet ale dzięki za info na pewno o tym pomyślę;)

dareknik
12-05-2009, 22:56
Nie 12-24/4 tylko 14-24/2.8. Ten pierwszy jest do niepełnej klatki czyli DX.

bukowy dziad
12-05-2009, 23:02
hahah - pare godzin temu jak wszedlem w ten watek mialem rzucic propozycje m8, ale stwierdzilem, ze zostane zjechany za robienie sobie jaj z powaznego tematu:). a podejrzewam, ze to faktycznie moglby byc swietny wybor do tego typu fotografii (chociaz nie wiem dokladnie jak w leice ma sie sprawa w ciemnych przestrzeniach i uzyciem lampy).

morszula
12-05-2009, 23:04
gdzieś czytaŁAM ostatnio ze m8 nieźle szumi na wyższych iso,że bateria szybko pada..ale pozytywów też trochę na pewno jest;)
ciekawe czy jest na forum jakiś użytkownik tego aparatu?;)

Waldo11
12-05-2009, 23:42
Tia... fotografowanie ciężką pracą jest, zwłaszcza na ślubie...

Moja rada: nie zmieniaj tego D300 na pełną klatkę. Potrafi wystarczająco dużo a waży mniej.

Pomyśl tak:

Na ślub "wypada" iść z podwójnym kompletem: dwa body, dwie lampy, co najmniej dwa szkła. (jeszcze podwójne zapasowe akumulatory)
Każdy z tych elementów może przecież zawieść, a czego jak czego, ale ślubu nie powtórzysz. Na taką imprezę backup jest po prostu konieczny.

Teraz policz ile ważyłoby to przy pełnej klatce.

pinio
12-05-2009, 23:56
Nie 12-24/4 tylko 14-24/2.8. Ten pierwszy jest do niepełnej klatki czyli DX.
Może być 12-24 do pełnej klatki - Sigma ;)

Jeśli patrzeć na wagę, to stałki. Nikonowskie jasne zoomy niestety sporo ważą.

morszula
12-05-2009, 23:57
tak wiem, biorę zawsze drugi aparat w postaci d70, pozatym zdjęcia robię wraz z kolegą więc jest nas dwoje...a d70 zawsze leży w torbie którą kładę w widocznym miejscu ale nie noszę jej nigdy przez cały czas

pewnie nie zastanawiałabym się narazie w ogóle nad zakupem d700, jednak jeśli dokupię obiektywy nikkora np 14-24 to jednak to nie będzie 14mm tylko znacznie wężej ,....teraz używam tokiny 11-16 ( i czasem chciałabym ejszcze szerzej)ale to na pewno nie taka jakość co nikkory...
no nic , póki co pozostanę przy tym co mam i jeszcze będę się zastanawiała, dzięki za odp.

Siupes
13-05-2009, 05:59
to ci pomoge, d700 - 1.5 kg, 24-70 - 1kg, 70-200 - 1.5 kg (robilem zdjecia w kuchni i wage kuchenna napotkalem ;) )

mswilk
13-05-2009, 10:13
Teraz policz ile ważyłoby to przy pełnej klatce.

Trochę pomogę - moja "torebka" waży ok. 8,5kg ...

robin102
13-05-2009, 13:26
Trochę pomogę - moja "torebka" waży ok. 8,5kg ...
Chyba rekord to będzie u Jacka_Z bo wspominał kiedyś, że jego torba waży tylko 20 kg :mrgreen:
U mnie cały sprzęt w jednej torbie bez zapasowych akumulatorów bo tego nie targam ze sobą bezposrednio na linie frontu to raptem tylko 6 kg łącznie z torbą :-D

Valdek_Tychy
13-05-2009, 15:51
Valdek trochę mnie zmartwiłeś...a na jakim sprzęcie pracowałeś??
Moje problemy z kręgosłupem nie wynikają z ciężkiego sprzętu fotograficznego bo nabawiłem się ich gdzie indziej,ale to właśnie problemy z kręgosłupem (odcinek szyjny) zmusiły mnie do zrezygnowania.Fotografowałem D70s + tamron 17-50 + Tokina 28-70 i SB800, a teraz mam to co w stopce.

marzy mi się cyfrowa leica, ona jest chyba lżejsza i jak wygram w totka to sobie kupię;)

I tu możesz się narazić na zarzuty ze strony bawiących się na weselach wujków Józków,Staśków i Heńków,biegłych w sztukach fotograficznych,że posługujesz się nieprofesjonalnym sprzętem :D

Siupes
13-05-2009, 20:53
Valdek_Tychy
wtedy nie zdejmujesz ceny i wujkom kopara opada.
ide wazyc moj plecak ;)

ps. jest dobrze, 8.4 kg... moge cos dokupic :mrgreen:

Jacek_Z
13-05-2009, 22:46
Chyba rekord to będzie u Jacka_Z bo wspominał kiedyś, że jego torba waży tylko 20 kg :mrgreen:
pewnie więcej, ale to nie zestaw na śluby. W dodatku to jest torba z dużym zestawem średnioformatowym i małoobrazkowym body z obiektywem (mały obrazek używany do próbek).
Do rekordu nie aspiruję:-D. Torbę (a właściwie torby i walizkę) to ma wilk325. Nie wiem ile to może u niego ważyć, ale jak zarzuciłbyś cały tył kombiaka sprzętem foto, to będzie to ciut ważyć :mrgreen:
PS
Z tego co wiem to szuka jakiegoś szerpy na plener karkonoski :)

robin102
13-05-2009, 23:10
I tu możesz się narazić na zarzuty ze strony bawiących się na weselach wujków Józków,Staśków i Heńków,biegłych w sztukach fotograficznych,że posługujesz się nieprofesjonalnym sprzętem :D
Albo: panie bez lampy to się zdjęcia zrobić nie da :mrgreen:

morszula
15-05-2009, 15:37
[QUOTE=robin102;1275972]Albo: panie bez lampy to się zdjęcia zrobić nie da :mrgreen:[/QUO

hehe to prawda, nawet ostatnio na weselu pan się zdziwił dlaczego to ja nie świecę lampą w twarz tylko w sufit ją kieruję...pan powątpiewał czy ja w ogóle wiem co robię;) a jeszcze z taką leicą było by bardziej zabawnie:D

thorcik
19-05-2009, 13:44
hehe to prawda, nawet ostatnio na weselu pan się zdziwił dlaczego to ja nie świecę lampą w twarz tylko w sufit ją kieruję...pan powątpiewał czy ja w ogóle wiem co robię;) a jeszcze z taką leicą było by bardziej zabawnie:D

trzeba mu było "na zamówienie" walnąć na manualu z pełną mocą po oczach ;oP

a na bóle kręgosłupa świetna jest joga. serio.

fushiro
19-05-2009, 14:10
Mam pewną propozycję. Nie spełnia może wszystkich wymagań jako body ślubne, ale nadal wiele - Leica M8 (M8.2)

P.S. Nie zauważyłem wcześniejszego wpisu o Leica :) Obrazki do iso400 robi cudne.

igsux3
19-05-2009, 14:21
zainwestuj w plecak. moj zestaw to zwykle okolo 5 kg, i przy noszeniu w torbie mocno daje sie we znaki. z plecakiem jest znacznie lepiej, tylko dostep do zawartosci mniej wygodny...

robin102
19-05-2009, 14:39
W garniaku na ślubie wypada być, a z plecakiem na garniaku to w ogóle człowiek bardzo wyjściowo wygląda, coś jakby ostanie wyjście z domu bo własna małżonka się rozmyśliła z dalszego współżycia :mrgreen:

małżonka fotografa rzecz jasna

morszula
19-05-2009, 22:12
fushiro ja to oczywiście myślałam intensywnie nad tą leica:) uzywaną można już za 9 tyś dostać więc nie tak strasznie...z tym, że rozmawiałam z kolesiem, który jej używał i nie polecał ze względu na kiepskie iso i balans bieli
ehh ale ona jest cudowna lekka i do reportażu jak znalazł...więc jak jeszcze stanieje to kto wie;)

Mam pewną propozycję. Nie spełnia może wszystkich wymagań jako body ślubne, ale nadal wiele - Leica M8 (M8.2)

P.S. Nie zauważyłem wcześniejszego wpisu o Leica :) Obrazki do iso400 robi cudne.

jacek.gold
19-05-2009, 22:15
taaaaaaaaaa m8
wyskocz z takim na weselu to powiedzą że ciocia ma lepszy bo zooooooma ma taaaaaaaakiego
ludziom nic nie powie m8
zobaczą tylko że wynajęty fotograf z kompaktem latał

robin102
19-05-2009, 22:38
Na ostatnim dużym weselichu u BOGACZY :) takim na prawie 300 osób policzyłem, że na stołach leżało blisko 40 sztuk aparatów. Błyskali we wszystkich kierunkach. Ciekawe ile by to ważyło. A były od colpixów do 5D

No a propos wagi i zdrowia po 15 godzinach na nogach kolanka zaczęły mi nawalać, a torbę fotograficzną mam leciutką.
W niedzielę ledwo z wyra się zwlokłem, ale do komputera żeby forum odwiedzić dałem rady się doczłapać :)

Tofifik
19-05-2009, 22:51
Ja nigdy nie marudziłem na wagę, a nawet uważałem że czym cięższy tym lepszy. Ale ostatnio 10h biegałem z torbą i troche mi wlazło w plecy. Potem zważyłem torbę. To co w stopce waży razem 10kg.

Wiec może na problemy z kręgosłupem polecałbym trobę na kókach taką lotniczą. Drugim pusem jest to że są wzmacniane

morszula
19-05-2009, 23:01
Ja nigdy nie marudziłem na wagę, a nawet uważałem że czym cięższy tym lepszy. Ale ostatnio 10h biegałem z torbą i troche mi wlazło w plecy. Potem zważyłem torbę. To co w stopce waży razem 10kg.

Wiec może na problemy z kręgosłupem polecałbym trobę na kókach taką lotniczą. Drugim pusem jest to że są wzmacniane

mam plecak na kółkach:) właściwie nie zakłądam go w ogóle na plecy, tyle że problem pojawia się dopiero w kościele, na plenerze czy weselu kiedy to mam aparat na szyi i po jakimś czasie kręgosłup naprawdę nieźle mnie boli...chyba ten pas biodrowy plus może jakieś lżejsze stałki to rozwiązanie dla mnie
marzy mi się nikkor 14-24 waży tonę ...ale nikkor nie ma chyba jakiś fajnych szerokich stałek

morszula
19-05-2009, 23:02
taaaaaaaaaa m8
wyskocz z takim na weselu to powiedzą że ciocia ma lepszy bo zooooooma ma taaaaaaaakiego
ludziom nic nie powie m8
zobaczą tylko że wynajęty fotograf z kompaktem latał

może to i lepiej , ludzie boją się super profesjonalnych aparatów armat z mega szkłami....a tak to będą czuli się bardziej swobodnie;)

Tofifik
19-05-2009, 23:05
10.5 f2.8 fisheye lub 16 f2.8 fisheye są fajne. A co do zawieszania aparatu to może pokombinować ze stabilizatorami do kamer zawieszanymi na ramię. Wtedy punkt wsparcia jest na biodrze.

jacek.gold
19-05-2009, 23:10
no to ja powiem jeszcze że nigdy nie zakładam aparatu na szyję
drażni mnie to wybitnie i utrudnia manewrowanie
mam założony taki paseczek zwany też gripem i cały czas trzymam aparat w garści a mając ów paseczek nie muszę go intensywnie ściskać bo nie spada tak łatwo
wiem że niektórzy nie wyobrażają sobie zdjęć pionowych z głównego spustu ale tak się nauczyłem i zawsze palec mam na górze aparatu

Władca Pixeli
20-05-2009, 06:53
no to ja powiem jeszcze że nigdy nie zakładam aparatu na szyję
drażni mnie to wybitnie i utrudnia manewrowanie
I to jest bardzo nieprofesjonalne zachowanie.
Zakładasz aparat z paskiem firmowym na szyję, a wtedy nazwa aparatu z tyłu na pasku jest widoczna z daleka.
Oczywiście aby zrobić wrażenie musisz mieć coś najdroższego. :mrgreen:

dziur
20-05-2009, 09:25
az nie mogę uwierzyć, że na 5 stron wątku tylko jedna osoba napisała coś o sporcie (joga)...
odpowiedni zestaw ćwiczeń jest w stanie wzmocnić mięśnie podtrzymujące kręgosłup i znacznie go odciążyć.

wiec z mojej strony sugerowałbym konsultacje z lekarzem i jeżeli nie ma przeciwwskazań - jazda na siłownie.

fushiro
20-05-2009, 10:46
...ale nikkor nie ma chyba jakiś fajnych szerokich stałek

Nikkor 14mm f/2.8

kichu
20-05-2009, 10:50
Nikkor 14mm f/2.8

Ktory generalnie rozkladany jest na lopatki przez 14-24/2.8 :D

Jacek_Z
20-05-2009, 11:23
...ale nikkor nie ma chyba jakiś fajnych szerokich stałekfajne ma, np nikkor 6 mm (trochę mało popularne szkło, zapewne przez jego cenę :mrgreen: )

fushiro
20-05-2009, 17:40
Ktory generalnie rozkladany jest na lopatki przez 14-24/2.8 :D

I co z tego? Pytanie było o fajny. Miałem w ręku. Jest fajny. Uwierzę, że Nikkor 14-24mm jest lepszy (w ręku nie miałem), ale nie wierzę że czternastka to taka słabizna jak piszesz. Ja tego nie mogę powiedzieć.

koziak
20-05-2009, 18:15
Po doświadczeniach z dużymi i ciężkimi zoomami (N17-55, N80-200) postanowiłem postawić na minimalizm. Teraz na ślub idę z D700 i trzema stałkami (N24 2.8, N50 1.4G i N85 1.8, sb900 i D70s. Zrezygnowałem z gripów. W końcu aparat nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć:) Polecam takie rozwiązanie, lekko i swobodnie.

bukowy dziad
20-05-2009, 18:16
fajne ma, np nikkor 6 mm (trochę mało popularne szkło, zapewne przez jego cenę :mrgreen: )

uuu - to dopiero by byly komentarze:D "pani! co tu pani jakims borowikiem zdiecia robi?":)

cinek85
20-05-2009, 19:31
fajne ma, np nikkor 6 mm (trochę mało popularne szkło, zapewne przez jego cenę :mrgreen: )

i rozmiary :)

Bladyrunner*
21-05-2009, 00:58
I co z tego? Pytanie było o fajny. Miałem w ręku. Jest fajny. Uwierzę, że Nikkor 14-24mm jest lepszy (w ręku nie miałem), ale nie wierzę że czternastka to taka słabizna jak piszesz. Ja tego nie mogę powiedzieć.

Wprawdzie tylko testy ale...
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/208-nikkor-af-14mm-f28-d-ed-review--test-report?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/361-nikkor-af-s-14-24mm-f28-g-ed-n-test-report--review?start=1

jazco
21-05-2009, 16:29
Na kręgosłup regularna joga i basen. Siłownia raczej nie pomoże na plecy...

Sprzęt niestety waży. Może dobrą opcją jest pasek double r-strap? :) Albo jeden taki, jak nie chcesz mieć dwóch aparatów pod ręką... Podobno super wygodne.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.blackrapid.com/images/product/doublestrap-04.jpg)

Leatherface
21-05-2009, 16:36
Siłownia na plecy pomoże ;) (mięśnie) ale kręgosłup nie ;)

^ fajny bajer

dareknik
24-05-2009, 09:55
Fajny pasek, ile to kosztuje i gdzie można kupić.

jazco
24-05-2009, 10:26
Można kupić TU (http://blackrapid.com/double-strap.php) ale kosztuje mnóstwo kasy (ten podwójny).
Można też zrobić samemu, jak Lucid pokazał (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90574), jest też instrukcja po ang (http://www.instructables.com/id/DIY_R_STRAP/), jak to zrobić za parę złotych..

Bladyrunner*
25-05-2009, 12:07
Na kręgosłup regularna joga i basen. Siłownia raczej nie pomoże na plecy...

Sprzęt niestety waży. Może dobrą opcją jest pasek double r-strap? :) Albo jeden taki, jak nie chcesz mieć dwóch aparatów pod ręką... Podobno super wygodne.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.blackrapid.com/images/product/doublestrap-04.jpg)

Wygoda przy dwóch aparatach pewnie świetna, ale na kręgosłup raczej nie pomoże ,bo przecież cały ciężar nadal na ramionach się opiera.

jazco
25-05-2009, 13:17
Cały ciężar na ramionach, to prawda, ale nie ciągnie do przodu za kark jak zwykły pasek, tylko wisi bardziej jak plecak....
Myślę, że to dość istotna różnica.