Zobacz pełną wersję : Stało się!!!!!
LjósmyndiR
12-05-2009, 05:54
Kur.... !!! Jak na złość właśnie teraz.....
Szkieło Nikkora 18-70 DX odmówiło posłuszeństwa:evil:
Rzecz krótko ujmując.Bez jakiej kolwiek interwencji praw fizyki tzn.upadek,obicie,grzebanie nagle pierścień
zmiany ogniskowej blokuje się na wartości 50mm.Po delikatnych,ale zaciętych próbach pierścień obróci się
dalej,ale po ponownym powrocie do wartości 18mm i następnej próbie znowu to samo.Ostrość ustawia normalnie,
jedyny problem ze zmianą ogniskowej.
Tak więc pytania takie.....
:evil:Może orientuje się ktoś czy jest i gdzie serwis Nikona w Reykjaviku?
:evil:Jak ewentualnie może potrawć naprawa w Warszawie? (wiem głupie pytanie)
:evil:Czy w Bydgoszczy można byłoby naprawić ewentualnie szkieło?
18-70 jest szkłem stosunkowo tanim i chyba korzystniej będzie kupić nowe szkło.
LjósmyndiR
12-05-2009, 06:05
Tak wiem że cena szału nie robi 700 do 1000 zł,ale właśnie szykowałem się na zakup 70-300 a tutaj jak w mordę strzelił......
Tak niestety bywa w życiu. Kup może używkę, spory teraz jest wybór.
LjósmyndiR
12-05-2009, 06:23
Ten również kupiłem używany i wytrzymał rok.....Więc jakoś nie ciągnie mnie do kupowania od kogoś tylko dlatego że w opisie aukcji wpisał......O co jak o co,ale o sprzęt zawsze dbam......
Teraz pozostaje wybór alternatywny choć dający trochę po kieszeni N 18-200 lub 70-300
W Bydgoszczy naprawisz to szkło. Odezwij się na pw to dam ci namiary na złotą rączkę.
Daj namiary publicznie. Dobrych fachowców należy promować.
LjósmyndiR
13-05-2009, 12:58
Pozwolę jeszcze sobie pocisnąć ten temat i może doradzicie mi jakie najlepsze jest z tej sytuacji wyjśie.
Naprawić N18-70 DX (koszt zapewne około 200-300zł) i kupić N70-300 VR ,czy podarować sobie to rozwiązanie
i kupić N18-200 VR.
Znam wszystkie zalety wymiany obiektywów w terenie itd.Boli mnie tylko różnica przy zakupie N18-200 tych
100mm w porównaniu z N70-300 VR
Fotografuję głównie ludzi i krajobrazy i nie wiem czy te 100mm aż tak wielką utratą będzie?
Spróbuj delikatnie podważyć i zsunąć gumowy pierścień zooma. Możliwe, że poluzowała się znajdująca pod nim (w dolnej części obiektywu) śruba.
RBT próbowałeś już w taki sposób to naprawiać ( tzn. bez rozkręcania całego szkła )? Mam podobny problem do rozwiązania, nawet znalazłem kilka pokrewnych tematów, m. in. ten http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90223&highlight=nikkor+18-70 , jednak poważnie obawiam się ponownego złożenia poszczególnych części do kupy...
tutaj także jest próba naprawy szkła poprzez rozkręcenie na części pierwsze i nawet lepiej widać o jaką śrubkę chodzi...
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.lesliewong.us/blog/2008/01/25/nikon-af-s-dx-zoom-nikkor-18-70mm-repair/&prev=/search%3Fq%3Dnikkor%2B18-70%2Brepair%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4RNWE_plPL307PL307
RBT próbowałeś już w taki sposób to naprawiać ( tzn. bez rozkręcania całego szkła )?...
U mnie nie występowała nigdy taka usterka. Niemniej jednak, ta śruba mocuje wysuwające się elementy, stąd moja sugestia, by to sprawdzić. W każdym razie, po jej wykręceniu, można przedmuchać i oczyścić pędzelkiem wewnętrzne soczewki, bo jak wiadomo ten obiektyw zasysa sporo paprochów. Takie czyszczenie nie jest skomplikowane i da się zrobić w 10 min.
LjósmyndiR
14-05-2009, 01:13
Właśnie wróciłem z pracy i sprawdziłem czy ktoś może odpowiedział na moje błagalne szlochanie.
PANOWIE BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!!
Podobnie jak Tekla podszedłem do tego tak.....a co mi tam.....
Obejrzałem fotki z postu zamieszczonego na forum przez Teklę
http://forum.nikon.org.pl/showthread...t=nikkor+18-70
Jako że nie dysponuję odpowiednimi narzędziami ku tej samobójczej próbie,zmuszony jestem poczekać do jutra....
Jeżeli nie uda mi się naprawić,szkiełko trafia do kartonika i w razie potrzeby Waszej prześlę jego części potrzebującym.
Postaram się,w miarę moich możliwości z archiwizować i opiasać tę naprawę.
Chylę czoła.....i jeszcae raz DZIĘKUJĘ ZA RADY!!!