Zobacz pełną wersję : obiektyw ciężko się wkręca, normalne czy nie?
NO i mam problem :(
nie dość że mi padł AF w NIkkorze 18-105,
to na dodatek obiektyw jak wręcam do body to na początku idzie lekko,
a sama końcówka z mocnym oporem (nie było tak wcześniej)
wczesniej wchodził lekko i bez problemu, a teraz jakby tarł o cos :/
początek ok, ale ostatnia godzina wchodzi kiepsko :|
trzeba troche siły użyć
jest to normalne, czy powinienem body oddac do serwisu czy co?
Body to D80
pomożćie :(
PS jeśli jest ktośz Górnego Śląska (Ruda Śląska najlepiej, i te rejony i by mi pozwolił wkrecic nikkora do swojej puszki i zobaczył jak wchodzi do mojej, to byłoby fajnie)
mateo912
11-05-2009, 22:52
a bagnet szkła nie jest powyginany?
velaskez
11-05-2009, 22:59
Przecie on jest plastikowy, to jak go wygiąć? IMO tylko połamać...
SlaWasII
11-05-2009, 23:00
Idź z body do sklepu i poproś o przymierzenie jakiegoś szkła. Jak wejdzie normalnie, tzn. że 18-105 jest coś nie tego.
Idź z body do sklepu i poproś o przymierzenie jakiegoś szkła. Jak wejdzie normalnie, tzn. że 18-105 jest coś nie tego.
podjade jutro i zobaczymy o co biega
SlaWasII
11-05-2009, 23:10
A jeszcze lepiej, jak pójdziesz do sklepu gdzie kupowałeś sprzęt i powiesz o co biega. Chyba, że sprzedawca jest zielony... (już miałem na końcu języka nazwę sklepu) ;)
spoko, tyle ze body i szkło w innym, a pisze ponieważ wcześniej obiektyw wchodził zupełnie luźno, a teraz jakoś tak dziwnie :/
A nie przekrzywiła ci się przypadkiem ta blaszka która reguluje przysłonę? W swojej d40 miałem taki przypadek że pewna osoba nieumiejętnie zakładała obiektyw na body i przekrzywiła dosyć mocno tą blaszkę, co utrudniało montaż obiektywu. Wziąłem wtedy nóż z płaskim zakończeniem, delikatnie odgiąłem tą blaszkę i od tamtego momentu jest wszystko ok.
SlaWasII
13-05-2009, 12:23
Ta "blaszka" co reguluje przysłonę, musi być bardzo precyzyjnie ustawiona. Masz dużo szczęścia adrix, że po odgięciu wszystko jest ok.
adrix, dzięki, sprawdze, byc może to być to, bo po zmianie obiektywów mi sie pojawiło :/
możecie tylko napisać na której godzinie jest ta blaszka jak sie patrzy od przodu na puszke?
to jest to około 11?
SlaWasII
13-05-2009, 14:24
To jest dokładnie na 9:00 :)
josephebeloki
01-05-2015, 13:41
Mam pytanie:
Dosyć ciężko mi wchodzą 35mm i 85mm Nikona. Z 35 jest powiedzmy już lepiej po roku, bo się troszkę dotarł, ale 85 no jednak muszę tak dosyć się 'zaprzeć'.
Sigmy które mam, wchodzą jak w masło :)
Troszkę podczyściłem wtyki i jest troszkę lepiej, ale naszła mnie myśl, aby delikatnie te styki metalowe nasmarować jakimś olejem, powiedzmy mega cienka warstwa => dobry to pomysł, czy to już jest jakąś paranoja?
Studio5s
01-05-2015, 13:45
Trochę inaczej zacznę. A może masz problem z bagnetem w aparacie. A te dwa obiektywy dobrze zapinają w innym aparacie
josephebeloki
01-05-2015, 14:00
Identycznie. Więc to raczej szkła.
W sumie jak przyszły rok temu po kalibracji to tak było. Nie miałem porównania z innym body. Teraz mam i widzę, że z nowym body jest to samo, stąd moje pytanie.
Dzisiaj ten drugi korpus styki poczyszczone i jestem pewny, że jakbym dał troszkę oleju maszynowego, to by się to "ślizgało" pytanie czy można, albo czy można to jakoś inaczej wyleczyć?
Mi to nie przeszkadza, ale nie chcę ukręcić bagnetu :) Chociaż jak widziałem, jak się chłopy wieszali na bagnecie na 400mm tubie,,, to raczej nie bardzo :)
nikoniarz
01-05-2015, 15:06
U mnie N35 zapina się najciężej ze wszystkich szkieł jakie mam. Nawet od tych które są nowsze i były mniej używane. I tak było na wszystkich trzech korpusach.
josephebeloki
01-05-2015, 16:24
A jesteś w stanie ocenić jak to jest ciężko :) Znaczy się wiem, ze to nie realne,,, ale ja czasem czuję jakby lekki moment, leci powoli potem coś jakby blokuje chropowatego i wchodzi. Najlepiej się nie zatrzymać bo potem ciężko ruszyć :)
nikoniarz
01-05-2015, 16:27
Wydaje mi się, że wyolbrzymiasz problem. Lepiej za ciężko niż zbyt lekko :)
josephebeloki
01-05-2015, 16:43
A smarowałeś może czymś coś takiego. Pytanie do wszystkich, można na bagnecie posmarować te 'szyny' ?
nikoniarz
01-05-2015, 16:44
Ja niczym nie smarowałem i nie mam zamiaru. Będzie Ci się do tego kleić kurz, piasek i inne rzeczy które spowodują, że narobisz więcej szkody niż pożytku.
josephebeloki
01-05-2015, 17:21
A no to nie tykam. Dzięki za informacje.
Bagnet to nie jest miejsce które się oliwi. Ja bym olej trzymał daleko od tego miejsca a w szczególności od styków. Styki we wszystkich urządzeniach się ewentualnie odtłuszcza a nie smaruje olejem.