PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o diagnozę d90, 1.8 50mm

Kmicic
11-05-2009, 21:56
Witam,
Ostatnio założyłem obiektyw Nikkora 1.8 50mm do Nikona D90. Dotychczas używałem go jedynie z przysłonami w zakresie 1.8 - 8. Tym razem akurat chciałem sprawdzic czystość matrycy więc przymknąłem do f22. Matryca okazała się nad wyraz czysta, jedynie jeden śmietek, jednakże od razu zauważyłem jaśniejsze przebarwienie w samym środku kadru. Fotografowałem bezchmurne niebo i nawet na wyświetlaczu było widać idealnie okrągłą jasną plamkę w środku kadru. To samo jeśli fotografowac mur, trawę zawsze wychodzi koliste jaśniejsze przebarwienie. Zanika stopniow jeśli otwierac obiektyw przy f11. Sprawdziłem matrycę pod lupą i cacy, z innymi obiektywami przymkniętymi do f22 a nawet f32 nie ma problemu, na każdej długości ogniskowej.
Prosze o diagnozę co to za zjawisko, czyżby jakaś wada obiektywu?
Dziekuję za pomoc i pozdrawiam Forumowiczów.

bloodcrawler
11-05-2009, 21:59
Normalna sprawa z tym obiektywem, z jakich powodów tak jest, nie wiem, było na forum, poszukaj tematu jak chcesz.

Kmicic
11-05-2009, 22:04
Normalna sprawa z tym obiektywem, z jakich powodów tak jest, nie wiem, było na forum, poszukaj tematu jak chcesz.
Dzięki za szybką odpowiedź. W sumie to szczęście w nieszczęściu że to obiektyw a nie aparat. Co mnie pokusiło żeby go tak mocno przymykać. I tak używam go max do f8, więc oleję sprawę. Idę wertować forum bo mnie to mocno nurtuje.
Dzięki.

BogWar
12-05-2009, 10:12
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/3318/nikkor50mmf18df22.jpg)

BogWar
12-05-2009, 10:25
Witam !

Pospieszyłem się z wysłaniem zdjęcia wykonanego nikkorem 50mm f1.8 przy przysłonie f22. Jaśniejszy krąg w środku kadru jest dobrze widoczny. Ten obiektyw taki jest. Niegdyś też zaniepokoiło to zjawisko. Wówczas podbne zdjęcia znalazłem na dpreview.com albo nikonians.org (dobrze nie pamietam, było to parę lat temu). Podobno taką jaśniejszą "plamkę" daje również nikkor 85mm f1.8, choć ja tego nie zauważyłem na swoich zdjęciach.
Nie ma więc co się martwić, choć należy unikać robienia zdjęć przy maksymalnie przymknietej przysłonie.

Pozdrawiam wszyskich Forumowiczów !

Majek
12-05-2009, 11:24
W życiu chyba nie przymknąłem obiektywu bardziej niż do f11 w takim codziennym użyciu... Rób lepiej zdjęcia, a nie zaprzątaj sobie głowę drobiazgami. ;)

volt77
12-05-2009, 11:49
Rób lepiej zdjęcia, a nie zaprzątaj sobie głowę drobiazgami. ;)

Albo zmień markę kupowanego sprzętu. Jest taka bardzo dobra firma na "S" - polecam :)

andrzej_suse10
12-05-2009, 12:03
Mam pytanie, ludzie - czego chcecie od tego człowieka?

Nie interesuje was problem, jego czysto techniczna natura, to sami z tąd idźcie na dwór i róbcie zdjęcia - najlepiej 300 na dzień, żeby migawkę zamordować w rok.

Zauważyłem 2 trendy na tym forum - jedni zajmują się dogłębnymi rozkminkami na temat nawet największych pierdół, nie zważając w ogóle na faktyczny problem tudzież udział tego problemu w czynności robienia zdjęć.

Inni za to na jakikolwiek problem odpowiadają jednym zdaniem - idź rób zdjęcia. Człowiek zaniepokojony (bo nie wie, czy to kwestia ogółu czy akurat jego egzemplarza) np. tą jasną plamką, innym dźwiękiem migawki w rawach - pyta na tym forum, a od niektórych userów otrzymuje jedynie odpowiedź "idź rób zdjęcia". A jeszcze inni bardziej bezczelni proponują zmianę systemu :)

Także apeluję - żyjcie ludzie w ciemnościach, nie interesujcie się problemami technicznymi! Kupujcie wciskane przez sprzedawców obiektywy z wadami, zajechane używane puszki - przecież to nie ważne, trzeba iść klepać zdjęcia!

volt77
12-05-2009, 12:08
To ja przepraszam w takim razie i już będę grzeczny... :P

Karbulot
12-05-2009, 13:36
Brawo Andrzej, podoba mi sie takie podejscie. Po to jest forum zeby dyskutowac, pomagac, radzic i uczyc.
Tak przy okazji, czy staleczka 35 mm tez ma ta przypadlosc?
Mam na mysli te nowa stalke.

W życiu chyba nie przymknąłem obiektywu bardziej niż do f11 w takim codziennym użyciu...
Ja w sumie najczesciej fotografuje na 8, jest wtedy doskonala glebia ostrosci, kolejne przymykanie powoduje, ze fotki robia sie mniej ostre i plaskie. Ale duze przyslony sa przydatne, kiedy fotografuje duzym zoomem np. jakiegos kwiata i chce, aby jak najwiecej kwiatka bylo ostre. Wtedy bokeh z tylu i tak nie cierpi.

triops
12-05-2009, 14:58
Też niedawno zauważyłem tą przypadłość..
Nawet chciałem się zapytać o to..

vinci99
12-05-2009, 15:26
W moim tamronie 17-50 tez zauwazylem taka plame na mniejszym otworze przyslony

volt77
12-05-2009, 15:37
Tak przy okazji, czy staleczka 35 mm tez ma ta przypadlosc?
Mam na mysli te nowa stalke.

Może znajdziesz odpowiedź tu (http://www.optyczne.pl/154.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Wstęp.html)

Wojtek Mąka
12-05-2009, 16:48
a ja głupi dotąd myślałem, że chodzi o to, żeby w szkle była jak największa dziura... :)

Karbulot
12-05-2009, 18:29
Może znajdziesz odpowiedź tu (http://www.optyczne.pl/154.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Wstęp.html)
Z tego co mi tu mowiono na forum, testy na Optycznych sa... Nazwijmy to - kiepskiej jakosci.

volt77
12-05-2009, 20:33
To zostaje ci test empiryczny w takim razie.
A swoją drogą testy Optyczne zostawiają wiele do życzenia - zgodze się. Takie głaskanie kotka bez młotka :)

triops
12-05-2009, 23:16
Niestety ta przypadłość 50 sprawia ze kiepsko mi się z nią współpracuje z pierścieniami pośrednimi gdzie przymykanie jest ważne i już na f11 pokazuje się taka plama z wyraźnym spadkiem ostrości..
Będę musiał jakiegoś heliosa sprawdzić do tego typu zdjęć.

zdibu
13-05-2009, 00:49
Mam pytanie, ludzie - czego chcecie od tego człowieka?

Nie interesuje was problem, jego czysto techniczna natura, to sami z tąd idźcie na dwór i róbcie zdjęcia - najlepiej 300 na dzień, żeby migawkę zamordować w rok.

Zauważyłem 2 trendy na tym forum - jedni zajmują się dogłębnymi rozkminkami na temat nawet największych pierdół, nie zważając w ogóle na faktyczny problem tudzież udział tego problemu w czynności robienia zdjęć.

Inni za to na jakikolwiek problem odpowiadają jednym zdaniem - idź rób zdjęcia. Człowiek zaniepokojony (bo nie wie, czy to kwestia ogółu czy akurat jego egzemplarza) np. tą jasną plamką, innym dźwiękiem migawki w rawach - pyta na tym forum, a od niektórych userów otrzymuje jedynie odpowiedź "idź rób zdjęcia". A jeszcze inni bardziej bezczelni proponują zmianę systemu :)

Także apeluję - żyjcie ludzie w ciemnościach, nie interesujcie się problemami technicznymi! Kupujcie wciskane przez sprzedawców obiektywy z wadami, zajechane używane puszki - przecież to nie ważne, trzeba iść klepać zdjęcia!

Ależ człowieku, czego Ty chcesz od ludzi??? Wiesz co to jest forum? Każdy może tu wyrazić swoją opinię (nawet najgłupszą), tak było i będzie.

Kmicic
13-05-2009, 01:59
Dziękuję wszystkim Forumowiczom za udział w dyskusji. Można na Was zawsze liczyć.
Dziwna sprawa z tym defektem, dokładnie chodziło mi o to co na zdjęciu od BogWar'a (dzieki za zamieszczenie fotki). Zanim odważyłem się Was zapytać ostro googlowałem i nic, cisza, nie ma problemu. Przejrzałem chyba wszystkie dostępne profesjonalne testy tego modelu i przemilczały ten problem a wydaje się jeśli nie powszechny to przynajmniej nie odosobniony.
Może testujący dostali do sprawdzenia 'specjanle' modele;)
Racja 1.8 50mm nie jest skonstruowany głównie z myślą o przymykaniu do f16, ale warto pytać i znać odpowiedzi. Teraz już wiem, że to nie problem z matrycą. Następnym razem kupując obiektyw zadam sobie trud i przetestuję również pod tym kątem. Wniosek - kto pyta nie błądzi. Od tego jest forum, a szczególnie forum użytkowników Nikona.
Takich drobnych problemów, defektów jest całe mnóstwo i warto się o nich wzajemnie informować, żeby wiedzieć czego się po sprzęcie spodziewać.
Jeszcze raz wielkie dzięki i do usłyszenia.