PDA

Zobacz pełną wersję : brak reakcji ze strony D300

saturnus1981
11-05-2009, 20:26
A dokładniej wyglądało to tak:
W minioną niedzielę robiłem zdjęcia na komunii chrześnicy mojej żony. Generalnie wszystko było oki. Dobra miejscówa. Za mną kremowa ściana więc głowica sabiny do tyłu i efekty mnie zadowalały. Nagle widzę najważniejszy moment zaraz mała będzie przyjmować komunię św ja podchodzę znalazłem dobry punkt żeby nie przeszkadzać wynajętemu przez wszystkich rodzców fotografowi i co? i nic naciskam spust a tu klops. Czy to możliwe przez moje zapomnienie tj nie odwrócenie głowicy (byłem już za daleko moim zdaniem od ściany od której odbijałem błysk) na wporst było powodem braku reakcji puszki???

Patio
11-05-2009, 20:47
za przeproszeniem.... co ma piernik do wiatraka ??
Przecież lampa sobie a AF sobie

bebol
11-05-2009, 20:57
Niestety, tak się zdarza z D300 i podpiętą lampką. Szczególnie w ciemnych pomieszczeniach mimo wspomagania ze strony lampy AF potrafi się gubić. Sprawdź wersję softu, jeśli nie najświeższa to spróbuj zaktualizować.

Patio
11-05-2009, 21:01
Niestety, tak się zdarza z D300 i podpiętą lampką. Szczególnie w ciemnych pomieszczeniach mimo wspomagania ze strony lampy AF potrafi się gubić. Sprawdź wersję softu, jeśli nie najświeższa to spróbuj zaktualizować.
Żaden z wypuszczonych poprawek softu nie poprawia AF....
Winą zapewne było ciemno szkło + warunki, choć powiem szczerze że obstawiałbym jednak winę po stronie użytkownika niż aparatu, AF d300 nie ostrzy z tego co zaobserwowałem na białej ścianie, poza tym mankamentem radzi sobie całkiem nieźle...

bebol
11-05-2009, 21:16
Proszę tu człowiek opisuje podobny przypadek

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97039

skuba
11-05-2009, 22:09
Ja mam identycznie. Mam na to sposób, przypisuje sobie do klawisza funkcyjnego blokadę af i używam kiedy potrzeba. Oczywiście af-assist na off, z włączonym jest jeszcze gorzej.

saturnus1981
12-05-2009, 18:47
Po pierwsze to szkło było jasne: 85/1,8D a po drugie w kościele nie było półmroku czy czegoś podobnego. AF był ustawiony na C. Może i wymyślam teorie spiskowe ale po prostu próbuję dociec dlaczego straciłem najważniejsze ujęcie z całego wydarzenia. Poza tym ani razu coś takiego mi się nie zdarzyło. Soft jest najnowszy a punkt ostrości był centralny.

saturnus1981
12-05-2009, 18:49
Proszę tu człowiek opisuje podobny przypadek

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97039

Dziękuję za link.