Zobacz pełną wersję : zasięg SU 800 a zasięg SB 900
tak się zastanawiam nad samym zasięgiem sterownika, czy może taka SB 900 ustawiona na 200mm z dość precyzyjnie wycelowanym palnikiem (np w tył) nie przekaże informacji dalej?
Czy może SU 800 ze względu na to że "błyska" tylko podczerwienią to może jej błysk pomimo że jest rozproszony to jednak mocniej wali i nie dość że kryje dość szeroko to na dodatek w dal przebija wspomnianą sb900 przy 200mm
Niestety nie mam nikogo z SU żebym mógł sprawdzić w terenie- bo jednak w sklepie to słabo wyjdą takie testy.
SB-900 ze wzgledu na zooma i mozliwosci obracania glowicy daje wieksze pole manewru bedac podlaczona do aparatu.
Z kolei SU-800 mozna tez laczyc i odpalac za posrednictwem przewodow SC-28/29, wiec mozliwy jest do stosowania wariant ty jestes w miejscu X, a SU-800 podpiete na kabelku, gdziestam z boku, albo patrzy za Ciebie.
Z kolei jesli chodzi o kwestie zasiegu trudno mi tu cos madrego powiedziec. Na oko - jednak z lekkim wskazaniem na SB-900, przy czym sam sterownik jest niewielki i wygodnie sie z nim pracuje.
Jak w zyciu. Cos za cos.
no z tym kabelkiem w sumie nie pomyślałem- może być ciekawiej.
Waga, gabaryty i to że nie oślepia to są w zasadzie jego główne atrybuty które mocno kuszą, ale jeśli okazałoby się że sb ma chocby w ostrym słońcu zasięg lepszy o te 3-4m to....zgłupieję i się skończy na niczym albo na parce su+sb ;)
poczekam jeszcze na spostrzeżenia innych osób
Jak wiesz, te odległości mocno zależą od warunków. Mogę ci tylko przepisać to, co podają w instrukcjach: SU-800 w trybie macro ma zasięg do 4 metrów, SU-800 w trybie normalnym ma zasięg do 20 metrów, SB-800 (SB-900 nie mam) ma zasięg do 10 metrów. Ale gwarancji nie daję, bo żadnych prób z miarkami nie robiłem.
Dla SB-900 instrukcja tez podaje okolo 10 metrow zasiegu.
Za glowna zalete su-800 uznalbym to, ze nie blyska. Nie wplywa na kompozycje, nie robi odblaskow. SB-900 pozwala za to jako master na precyzyjniejsza kontrole nad blyskiem manualnym (krok 1/3 EV do 1EV w SU-800) i wygodniejsza obsluge koleczkiem. A zasieg? W zamknietych pomieszczeniach podczerwien sie odbija i problemu nie zauwazylem nawet jak lampy sa gdzies pochowane i czujnik nie widzi sie z nadajnikiem. Z kolei w terenie otwartym zasieg w zakresie jakichs 30 stopni w obie strony jest bardzo dobry, ale mocniej na boki to juz ciezko.
chyba się zdecyduję na su800 razem z kabelkiem :) -chyba że znowu cena się zmieni i różnica wyniesie 200zł bo tydzień temu jeszcze su było do wzięcia za 1000, a sb900 za 1400 więc konkretna różnica :)
..... SB-900 pozwala za to jako master na precyzyjniejsza kontrole nad blyskiem manualnym (krok 1/3 EV do 1EV w SU-800) .....
A kto ci takich bzdur naopowiadał? SU-800 też ma krok 1/3 EV.
kolega ma racje
SU-800 jesli lampe zdalna ustawimy ze ma blyskac w M pozwala na wybieranie krokow 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 itd.
SB-900 jesli lampe zdalna ustawimy na blysk w trybie M mozmy ustalac kroki 1/1, 1/2, 1/2 -0.3EV, 1/2 -0.7 EV, 1/4 itd.
To może ja mam jakieś inne SU-800, albo czegos nie rozumiem. Moje SU-800 w trybach TTL i AA pozwala na ustawianie korekt co 1/3 EV, a w trybie M pozwala na ustawienie 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 ...... 1/128. Czyli chyba normalnie. Ale może w SB-900 jest coś lepiej (inaczej) zrobione.
To może ja mam jakieś inne SU-800, albo czegos nie rozumiem. Moje SU-800 w trybach TTL i AA pozwala na ustawianie korekt co 1/3 EV, a w trybie M pozwala na ustawienie 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 ...... 1/128. Czyli chyba normalnie. Ale może w SB-900 jest coś lepiej (inaczej) zrobione.
Z SU-800 jest dokladnie tak jak piszesz, a w SB-900 dodano wlasnie tego typu sposob regulacji w trybie M, czyli
dokladnosc 1/3 EV pomiedzy standardowymi krokami 1/2, 1/4, 1/8 itd, ktore na wyswietlaczu prezentowane sa jako
np. 1/4 +/-0.3EV - w zaleznosci czy krecimy w gore czy w dol.
A, to nie wiedziałem, że na manualu aż taka rewolucja się zrobiła. :wink:
a tak przy okazji su to na stronie nikona proponują bajeranckie dodatki do tego sterownika http://www.europe-nikon.com/product/pl_PL/products/broad/842/overview.html
Dodatkowe akcesoria
- D3X
:D:D