PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiennik En-EL3e z foto-tipa ?

kobas8
11-05-2009, 15:25
Witam! pytanko: czy stosowal ktos juz te zamienniki z foto-tipa za 39zl, chodzi mi o d90 glownie !? jak sie sprawuja i ile trzymaja ? thx link do aukcji: http://www.allegro.pl/item621949860_en_el3e_do_d80_d200_zamiennik_gwaran cja_24_mcy_fv.html

kropa
11-05-2009, 15:35
Ja używam w D80 naprzemiennie z oryginałem. Anomalii nie zaobserwowałem, działają jak należy na moje oko.

juggler
11-05-2009, 16:13
Jak na razie działa tak jak oryginał.

gadzeciarz
11-05-2009, 17:35
Też mam dokupiony właśnie taki zamiennik z tej firmy.
Jak na razie wszystko O.K. działa i trzyma energie podobnie jak oryginał.

roli
11-05-2009, 20:23
Mam dwa i stosowałem je od 6 miesięcy i nie zauważyłem róznicy. Niestety oryginalny mi wsiąkł z torby na jakimś weselu, komuś strasznie łapki świerzbiło. Foto-tipy są ekstra.

koziołek_matołek
12-05-2009, 22:09
Mam dwa i stosowałem je od 6 miesięcy i nie zauważyłem róznicy. Niestety oryginalny mi wsiąkł z torby na jakimś weselu, komuś strasznie łapki świerzbiło. Foto-tipy są ekstra.

Podobnie, mam 2x En-EL3e z foto-tipa i są w porządku. Nie ma znacznych różnic między oryginałem. Przynajmniej do tej pory nic takiego nie odnotowałam. Mam jakieś 4 miesiące chyba, ale jak na razie wydajność też nie spada, więc póki co nie mam się o co martwić. Myślę, że warto. Mała cena akurat nie współgra z brakiem jakości. Ja polecam. Ale co kto lubi ;)

erde
14-05-2009, 11:34
przynajmniej nie ma magicznych 45000 AH :D

jacek.gold
14-05-2009, 11:40
miałem jakiś zamiennik u nich kupiony i padł jak kawka w tempie expresowym a ja naiwny posiałem gdzieś paragon i nie mogłem go juz zareklamować
co ciekawe mam jeszcze zamiennik i to tego samego producenta do d50 który działa jak oryginał więc jakoś nie ma reguły
jednym działa innym pada a że kasa niewielka to mozna zaryzykować

erde
14-05-2009, 14:05
w sumie 2 lata gwarancji z tego co widzę, więc wielkiego strachu nie ma

Lucid
14-05-2009, 15:42
Po pierwszym ładowaniu zrobiłem koło 500 fot, na drugim ponad 600, 3 ładowania nie było ale mysle ze spokojnie 800 mozna bedzie zrobic...

Dodam ze na oryginalnym nikonowskim aku do tej pory nie moge zrobic wiecej niz 400 z kawałkiem...

PawelR
17-05-2009, 13:03
Potwierdzam poprzednie rekomendacje dla akumulatorów z Foto-tip.

Kupiłem dwie sztuki, na razie rozładowałem tylko jedną ale robiłem testy z seriami, intensywnym używaniem wbudowanej lampy - i zarówno wydajność prądowa jak i pojemność wydają się być co najmniej porównywalne z oryginalnym EN-EL3e.

za taką cenę (39 zł) - bardzo rozsądna alternatywa dla oryginalnych aku.

pozdrawiam,

cezarycezary
17-05-2009, 13:13
Po ostatnim ^%^&*(@!@ phottix-ie byłem bliski zakupu kolejnego oryginału jednak przypadkiem zobaczyłem ten wątek i postanowiłem "zaryzykować" po raz drugi.
Mam nadzieję że Wasze doświadczenia potwierdzą się i w moim przypadku :)

Pawełfoto
17-05-2009, 13:38
Mogę coś powiedzieć na temat baterii PHOTTIX Titan 7,4 V / 1600 mAh, używam jej razem z oryginalną w gripie, po ostatnich imprezach informacja o ilość zdjęć w body jest taka:
1. Port Lewy, liczba zdjęć 1332, akumulator oryginalny
2. Port Prawy, liczba zdjęć 1253, akumulator PHOTTIX Titan.
Oba od nowości ładowane do pełna były dwa razy.
Dla mnie ten zamiennik to rewelacja.

koziołek_matołek
17-05-2009, 22:47
Po ostatnim ^%^&*(@!@ phottix-ie byłem bliski zakupu kolejnego oryginału jednak przypadkiem zobaczyłem ten wątek i postanowiłem "zaryzykować" po raz drugi.
Mam nadzieję że Wasze doświadczenia potwierdzą się i w moim przypadku :)

Myślę, że warto, tym bardziej, że wydajesz grosze. Także przy tych kosztach to chyba można spokojnie ryzykować. Wiadomo, że czasem może się trafić wadliwa wersja, jednak w sumie większość z nas jest zadowolona ;)
Udanych zakupów w takim razie. pozdr

żółto-czarny
17-05-2009, 23:23
Już się pomału napalam :) Moje chińskie Niewiadomoco kupione za nieco więcej, na początku wydawało się OK, ale teraz ciągle ładuje się tylko do 55% :( Czas zaryzykować z Foto-tipem.

Kazek
19-05-2009, 19:55
Witam wszystkich

Po przeczytaniu tego wątku o zamiennikach z Foto-tipa, wczoraj zdecydowałem się kupić u nich ten akumulatorek. Co ciekawe, dzisiaj jest już u mnie. Ale dostałem nie taki jak na zdjęciu z aukcji, lecz z napisem DELTA.
W związku z tym mam pytanie, czy aku DELTA jest równie dobry? Ma ktoś taki akumulator.

Bonthyc
19-05-2009, 21:40
Również zamówiłem sobie 2 komplet akku do gripa, mam nadzieję, że nie skończy mi się w wakacje prąd ;)

żółto-czarny
19-05-2009, 22:01
To gdzie się Kolega wybiera, że musi ładować z góry na cały wyjazd? Może trzeba było zamówić 4 sztuki? ;)
Też bym chciał wiedzieć, czy to bez różnicy dostać PowerKinga, czy "Deltę" :-? Właściwie powinna być możliwość dogadania się z firmą przed wysyłką.

Bonthyc
20-05-2009, 00:56
Mam takie hobby, że latem lubię się przebierać w XV wieczne ubranka i spać na słomie pod lnianym namiotem. I jak nie strzelam do tarczy to strzelam fotki ;) A w niektórych miejscach bywa ciężko o prąd :D

totmes
20-05-2009, 09:46
a mi phottix właśnie padł po kilku naładowaniach - więc jak to z chińszczyzną bywa zależy na co się trafi

juggler
20-05-2009, 09:58
Parę postów wyżej zachwalałem aku do d300 z foto-tipa ale wczoraj padł:) Co ciekawe aku do d50 działa mi dalej na równo z oryginałem.

robin102
20-05-2009, 11:37
Bo to w sumie takie zamienniki jak na allegro z tym, że sklep uczciwy i jak padają to wymieniają. No może troszkę lepszy towar mają. Do aparatów za duże tysiące złociszy raczej warto kupować porządne akcesoria Hahnel, HAMA, GP albo oryginalny

ryek
22-05-2009, 15:39
A ja kupiłem Phottixa , jak przyszedl to do ładowarki i...... po naladowaniu klops - aparat pokazuje ze pusta :-/
Towar oddałem i zamówiłem właśnie Deltę.
Jeśli przyjdzie też uszkodzony to zakupie coś j.w.
Aparat to D90

cezarycezary
22-05-2009, 21:06
Witam wszystkich

Po przeczytaniu tego wątku o zamiennikach z Foto-tipa, wczoraj zdecydowałem się kupić u nich ten akumulatorek. Co ciekawe, dzisiaj jest już u mnie. Ale dostałem nie taki jak na zdjęciu z aukcji, lecz z napisem DELTA.
W związku z tym mam pytanie, czy aku DELTA jest równie dobry? Ma ktoś taki akumulator.
Przysłali coś z naklejką DELTA mam nadzieję że równie dobre...

a mi phottix właśnie padł po kilku naładowaniach - więc jak to z chińszczyzną bywa zależy na co się trafi
Phottix padł mi po kilku miesiącach użytkowania jako zapasowe aku......
Po ostatnim "pełnym"naładowaniu starczył na jakieś 10zdjęć.
Wczoraj pojechał z powrotem do sklepu.

Tak jak pisałem wcześniej to moja ostatnia próba z zamiennikami-zobaczymy :)

Leatherface
22-05-2009, 21:22
Ja zamierzam kupić zapasowy aku (na wypadek...) ale myślałem raczej o oryginałce. Choć jak narazie po pierwszym ładowaniu zrobiłem kilkaset zdjęć (nie wiem... 400/500), dwie kreski na wyświetlaczu. Mam nadzieję, że sie wyrobi i będzie cykał 700/800 ;)

cezarycezary
23-05-2009, 15:19
Po pierwszym pełnym naładowaniu DELTA wytrzymała 350 zdjęć + baaaaardzo dużo zmiany ustawień menu + drugie tyle podglądu zdjęć na lcd w prądożernym d200.
Zobaczymy jak będzie dalej.

żółto-czarny
23-05-2009, 16:03
Ja zamierzam kupić zapasowy aku (na wypadek...) ale myślałem raczej o oryginałce.
A ja myślałem o Hahnelu. Gdyby tylko nie kosztował prawie tyle, co oryginałka ;-)

Gregez1975
04-06-2009, 19:18
Mówienie o ilości zrobionych zdjęć nie bardzo ma sens, bo każdy robi trochę inaczej tj. z włączonymi/wyłączonymi niektórymi funkcjami - masz gripa - inny pobór prądu, masz VR w szkle jeszcze inny , masz Nikkora z SWM - żre więcej etc. Ja na moich oryginalnych Nikonowskich En-El3e robię ok. 800 fotek w ciągu miesiąca bez doładowywania - bez lampy of course ( bo i tak wbudowanej nigdy nie podnoszę ;) )

koziołek_matołek
04-06-2009, 20:39
Witam wszystkich

Ja mam właśnie zamienniki delty z foto tipa. Pisałam już wcześniej, ale potwórzę się... Mam je jakieś ponad 4 miesiące i póki co nieźle się sprawują, nie widzę żadnych problemów. Ostatnio prawie nie robię zdjęć z powodu braku czasu, ale przez te 4 miesiące używania nie mam nic negatywnego na ich temat do powiedzenia. Ja spokojnie polecam. Wiadomo czasem komuś może się trafić wadliwa seria, jak ze wszystkim, ale spokojnie można wymienić.

żółto-czarny
05-06-2009, 21:38
Stało się: Delta zakontraktowana :-D Tyle, że nie w Foto-Tipie a w Multifoto, na stronie tych pierwszych w Allegro wisi "sprzedaż zakończona" :confused: Ciekawe, bo jeszcze dzisiaj zdążyli mi odpowiedzieć mi w mailu, że teraz wysyłają właśnie tylko Delty - ponoć nieco lepsze od PowerKinga.

Bonthyc
06-06-2009, 21:14
Dziś po raz pierwszy testowałem te akumulatorki w warunkach bojowych. Były po jednym formatowaniu metodą podłączenia aparatu do komputera i zostawienia go włączonego na całą noc :). Obydwie delty siedziały w gripie i dzisiejsze pokazy lotnicze w Góraszce zakończyły się z następującym wynikiem: pierwszy akumulatorek: 337 zdjęć oraz 0% naładowania, drugi akumulatorek: 280 i 15% naładowania. Wynik uważam za co najmniej przyzwoity bo puszka to prądożerca D200. Obiektyw był wyposażony w stabilizację obrazu, a z podglądu zdjęć też dosyć często korzystałem. Na oryginalnych bateriach z obiektywem bez stabilizacji i z umiarkowanym oglądaniem zdjęć na monitorku dochodzę do ok 400~450 zdjęć. To by było na tyle, mam nadzieję, że komuś się to przyda :)

Kazek
07-06-2009, 14:41
Spojrzałem dzisiaj w menu aparatu, po pierwszym ładowaniu wypróbowałem wczoraj Deltę w Góraszce. Wynik 663 zdjęcia, stan naładowania 42%, więc jest OK.

Bonthyc
07-06-2009, 16:29
Kazek napisz na jakim aparacie, bo to trochę niemiarodajne tak jakbyś podał zużycie paliwa nie podając typu samochodu ;)

erde
07-06-2009, 17:18
ja ze swojej strony dodam dla porównania, że na oryginalnym aku w d80, z 18-55 na VR i w rawach, częściowo z lampą i podglądem średnio co 2 zdjęcie wyciskam około 700 zdjęć.

Kazek
07-06-2009, 18:20
Kazek napisz na jakim aparacie, bo to trochę niemiarodajne tak jakbyś podał zużycie paliwa nie podając typu samochodu ;)

D80 i na Górażce 70-300VR

costi
11-06-2009, 18:38
Czyli mowicie, ze Delta jest godna uwagi?

patryk-m
13-06-2009, 02:09
Witam wszystkich

Mój pierwszy post.

Dość pilnie potrzebuję zapasowego akumulatorka, korzystam z D70 (EN-EL3) wiem, że bez jakichkolwiek problemów współpracuje z EN-EL3e. Przymierzam się do zakupu w fototipie Delty, jednak nie jestem pewien czy dam rade naładować ten akumulatorek na ładowarce MH-18. Jest różnica w pojemności i zapewne nie tylko.

Proszę o odpowiedź urzytkowników ładowarek MH-18

I jeszcze jedno, na oryginalnym akumulatorku (działa od 4 lat) nieraz wyciągałem około 1200 zdjęć NEF+jpg bez wbudowanej lampy, podglądu fotek po każdej i raczej rzadko włączam podgląd. Obiektywy różne. Czy te Delty faktycznie mają zbliżoną wydajność? Ważne dla mnie ponieważ, będę w miejscu robienia fotek tylko raz i niekoniecznie będę miał szansę powtórzyć wypad. Potrzebuję sporej ilości NEF-ów.

Pozdrawiam
Patryk

Leatherface
13-06-2009, 18:49
Czy przy D90 jest różnica pomiedzy EN-EL3e a EN-EL3a? Tzn czy można używać tylko e ?

żółto-czarny
13-06-2009, 19:54
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem zalecania EN-EL3a do D90, więc po co ryzykować. Poza tym brak styku sygnalizacyjnego do wskaźnika naładowania.

PiotrU
14-06-2009, 23:37
Witam. To i ja podzielę się wrażeniami z użytkowania En-EL3e Delty. Stan naładowania po włozeniu do puszki wynosił 50%. Do momentu całkowitego rozładowania pstryknąłem około 200 fotek. Zauważyłem, że występowały pewne wahania wskazań, mianowicie aparat pokazywał np 44% a po chwili już 42%. Taka sytuacja nie wystepowała z oryginalnym. Natomiast po pierwszym ładowaniu( do 100% ) ,,problem,, ustapił i aku trzyma znacznie dłużej:) Po dzisiejszych fotkach stan naładowania wynosi 12% a liczba zdjęć: 502, przy czym około 100 z długimi czasami plus dużo zabawy w menu:D Mój sprzęt to D90. ADL i VR mam wyłączone. Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z zakupu:) Zobaczymy jak będzie się sprawował po kilku ładowaniach...?

mciej
15-06-2009, 15:53
Tez miałem kupić aku z foto-tipa ale niestety zgapiłem się i aktualnie nie maja na stanie :/ (dostawa będzie 2-3 (!) tygodnie), a że przydałby się jakiś 2 aku bo mam tylko jeden i to już taki który ledwo zipie to czy polecacie coś innego w tej cenie ? Może z innego źródła ? Szukałem delty na allegro ale nie ma :(

kiedryj
18-06-2009, 09:17
ja też szukam aku jest wiele zamienników! tylko który wart uwagi!? przeszukiwałem neta i znalazłem taki co o tym sądzicie?:http://www.allegro.pl/item649680842_akumulator_do_nikon_en_el3e_4500mah_ litowo_polimer.html

mciej
18-06-2009, 12:38
ja też szukam aku jest wiele zamienników! tylko który wart uwagi!? przeszukiwałem neta i znalazłem taki co o tym sądzicie?:http://www.allegro.pl/item649680842_akumulator_do_nikon_en_el3e_4500mah_ litowo_polimer.html
4500mAh na pewno nie ma ! Jest to fizycznie niewykonalne, i teraz rodzi się pytanie jaką faktyczną pojemność mają te aku... moim zdaniem kontrola jakości przy produkcji tych aku ( jak i innych podrób o pojemności 3000,4000mAh) kuleje i rozrzut jest duży, dlatego można trafić na w miarę przyzwoity akumulator, ale też można trafić na totalne dno :/ Lepiej kupić taki co w specyfikacji podają w miarę realną pojemność ok 1500mAh.

Co do aku DELTA, ogólnie sytuacja jest kryzysowa :( dowiadywałem się w różnych sklepach i wszędzie nie ma. Planowana dostawa to pierwszy tydzień lipca ! :/ Nie mogę tyle czekać więc chyba się zdecyduje kupić Phottixa (najtaniej 69zł na allegro). Jak potestuję to zdam relację :)

żółto-czarny
18-06-2009, 18:53
Co do aku DELTA, ogólnie sytuacja jest kryzysowa :( dowiadywałem się w różnych sklepach i wszędzie nie ma.
Czyli wątek zadziałał (przecież forumowiczów przybywa) ;)

Dawid95
18-06-2009, 19:21
A tutaj http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=9455 ?
Na stronie widnieje, że jest dostępny.

mciej
18-06-2009, 23:22
A tutaj http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=9455 ?
Na stronie widnieje, że jest dostępny.
Widziałem, widziałem... ;) niestety widnieje tylko na stronie :/ w magazynie pusto :(

Pawełfoto
18-06-2009, 23:44
Ja używam Phottixa 1600mAh już dwa miesiące i jestem bardzo zadowolony, wydajność jak oryginalny, właściwie niczym nie ustępuje. Dla mnie rewelacja.

gulekt
06-07-2009, 09:09
Czy używał ktoś zamienników EN-EL 3e serii DIGITAL firmy TRAVOR ? Sprzedawane są w sklepie System-Bank link (http://www.systembank.pl/?stronka=produkt&kat=2262&id=981)

bohumil
06-07-2009, 11:08
A mnie 2 Phottixy 1600mAh odmówiły posłuszeństwa. Po kilku minutach przestawały się ładować. Reklamacja. Zwrot kasy. Teraz oryginał.

robin102
07-07-2009, 14:01
Ja używam Phottixa 1600mAh już dwa miesiące i jestem bardzo zadowolony, wydajność jak oryginalny, właściwie niczym nie ustępuje. Dla mnie rewelacja.
No jak po dwóch latach z tego aku będzie taki kozak to warto kupować :-D

Slon
07-07-2009, 16:17

u mnie po ok roku jest ok. Trzyma troche mniej niz oryginal, normalnie laduje sie, zadnych cyrkow z zanikiem pradu. Polecam :)

gexik
08-07-2009, 00:16
Mam 3 zamienniki do D200, wszystkie w BATTERY INFO pokazują stan baterii na NOWY (0), bez zmian czy to w body czy w gripie.:

- PREMIUM Gold Battery Pack 7,4V 2000mAh PEN-EL3e Li-ion - dostałem z body
- 2x DELTA 7,4V 1600mAh EN-EL3e Li-ion - kupione w FOTO-TIP

Już trochę Premium ma przejechane, ale wciąż działa i oby tak zawsze. Ale jedna z DELT nie chce się doładować, są prawie nowe (z pół roku) i użyte 5-10 razy, ładowałem wszystkie 3 jedna po drugiej i ten ostatni coś doładować się nie chcę, stanął na 75% i po kilkukrotnym ponownym wsadzaniu go do ładowarki dojechał do 83%, ale teraz już dioda ładowania odrazu zapala sie (nie miga).

Czy to może ładowarka już się znudziła ładowaniem czy to może aku coś się stało. Niby nie mają efektu pamięci.

grzej306
10-07-2009, 22:53
Kolego żadnych zamienników!!!! Oryginał ostatnio kupiłem za 125 wysyłka z UK. Prawdziwy oryginał taki jak dostajesz w pudełku z lustrem.!!

Jesli ktos nie wie o czym piszę to polecaaam artykuł:
http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/8119#1

Pozdro.

DarekD80
10-07-2009, 23:31

Dokładnie, większość baterii (nie tylko podróbki) sprawuje się przez pierwsze miesiące dobrze, problemy zaczynają się po 6, 8, 10 miesiącach. Ja kupiłem do SONY chińską podróbkę (firma Max Power) i po ok. 7 miesiącach odmówiła współpracy, a wcześniej już trzymała coraz to krócej..

Kolego żadnych zamienników!!!! Oryginał ostatnio kupiłem za 125 wysyłka z UK. Prawdziwy oryginał taki jak dostajesz w pudełku z lustrem.!!
Pozdro.

Jeśli za 125 zł jest oryginalna bateria, to chyba bym nie ryzykował z podróbką za ok. 70 zł

gexik
14-07-2009, 23:28
Dojechałem tą DELTA 7,4V 1600mAh EN-EL3e Li-ion z tymi 83%, której nie można było doładować, do 0%, naładowałem ponownie i wsio :D 100% .

Widocznie coś jej na przełyko stało ;) albo nie wolno ich ładować jak zostaje kilkanaście procent, trzeba wycisnąć do zera.

x-prep
15-07-2009, 00:07
Czy używał ktoś zamienników EN-EL 3e serii DIGITAL firmy TRAVOR ? Sprzedawane są w sklepie System-Bank link (http://www.systembank.pl/?stronka=produkt&kat=2262&id=981)

Mam takową. Na razie trudno cokolwiek powiedzieć o żywotności tego zamiennika, bo ładowałem 3 razy, ale póki co z wydajności jestem zadowolony.

Machnac
15-07-2009, 00:15
Mam dwa zamienniki Delta z Foto-tip do D300 już prawie od roku i muszę powiedzieć, ze są rewelacyjne. Za 39zł za szt nie znajdzie się chyba nic lepszego, a oryginał... cóż za 125zł można mieć 3aku zamiast jednego i to praktycznie tej samej jakości. Jest tylko jedno ale - co będzie za kilka lat, zobaczymy który prędzej padnie. Używam aparatu dość intensywnie, więc się w miarę szybko przekonam.
Ale jak do tej pory jestem baaardzo zadowolony. Nie pamiętam ile klikam na oryginale, ale na tej podróbce ostatnio zrobiłem ponad 800 klatek. Czyli wynik jest rewela.

Pozdrawiam

mavricqs
15-07-2009, 00:17
A ja opiszę może zamienniki Premium Gold PEN-EL3E 3000mAh 7.4V mam 2 takowe z gripem mb-d80 ( zamiennik z ALPHA ) mam je już ponad pół roku oba ładowane może po 6 razy. Ostatnio dość sporo zdjęć robiłem moim D80 bez podglądania zdjęć i grzebania w menu i bez zbędnego wyłączania aparatu z SB900 ? Zrobiłem na jednym 1600 zdjęć i na drugim 1700 moje zdziwienie do tej pory jest niesamowite ( te ponad 3000 zdjęć zrobiłem w około 14 dni na wakacjach ) Wydaje mi się że te zamienniki są naprawdę świetne. Jeśli ktoś chce wrzucę fotkę z menu :)

gexik
15-07-2009, 07:58
Żywotność AKU nie ma prawie nic wspólnego z ich wiekiem, to jak w każdym AKU kwestia ilości ładowań, nie mniejszą rolę mają warunki ich przechowywania i użytkowania.

arth75
15-07-2009, 18:15

A jakiś link do sklepu, w którym są takie tanie oryginały, bo nijak nie mogę znaleźć żadnych w takiej cenie :/

Tomeqp
15-07-2009, 18:39
Każdy "oryginał" za 125zł to będzie podróba, niestety, ale zobaczcie oficjalny cennik. Nie możliwe, żeby prawdziwy oryginał był aż tak tani. Widzę, że coraz więcej ludzi woli przepłacić za logo Nikona, zamiast za tą samą kwotę kupić 2 bardzo dobre zamienniki. Może, gdyby Nikon dawał gwarancję na akumulator, to wtedy jeszcze by się to opłacało, ale nie dość, że na oryginał nie ma gwarancji, to jeszcze coraz częściej słyszę, że zamienniki dłużej "trzymają". W dzisiejszych czasach płacimy za naklejkę na produkcie - niestety.

kornikbp
15-07-2009, 18:44
Ja używam Phottixa i jak narazie działa bezproblemowo.

grzej306
15-07-2009, 23:01
A jakiś link do sklepu, w którym są takie tanie oryginały, bo nijak nie mogę znaleźć żadnych w takiej cenie :/
Do arth75. Aku kupiłem na allegro. Pytać tego człowieka:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2897049

A jeśłi ktoś ma problemy z odróźnieniem oryginału od podróbki ( bo tych juz coraz więcej ) to proponuje lekturę:

http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/8119#1

Pozdrawiam

siwyozzman
21-07-2009, 13:18
Nie pytać tego człowieka, bo mu zawiesili konto. Ceny wskazywały na raczej nielegalne pochodzenie...więc tylko czekać jak policja zapuka do drzwi...

yozz84
28-07-2009, 22:22
odświeże temat zleksza ;)

stanąłem przed kupnem dodatkowego akumulatorka do gripa (N D80 + MB-D80)... gdzie więc poszukać jakiegoś zamiennika? czy moge prosić o linki do sklepów, aukcji itd skąd już ktoś niedawno kupował i jest zadowolony?

z góry dziękuje :)

kolosm
29-07-2009, 08:03
Zachwalane są te z Foto-Tipa (Akumulator Delta EN-EL3e) przy czym 2tyg temu pytałem o dostępność i miały być do ...2tyg a dalej ich nie ma:/ Sam na nie czekam aby przy okazji dokupić gripa.

yozz84
29-07-2009, 11:09
widze ze tu są: http://www.allegro.pl/item647163885_delta_akumulator_en_el3e_nikon_d300_ d700_d80_d90.html

ale nie wiem czy kupować z allegro czy ze sklepu... niby brak negatywnych komentarzy... jak sądzicie?

siwyozzman
29-07-2009, 11:34
Pojawiły się.....http://www.allegro.pl/item700520743_en_el3e_do_d90_d300_zamiennik_gwaran cja_24_mcy_fv.html
Tylko cenę to podbili konkretnie...Akumulator na zdjęciu nie ma logo Delty, a wcześniejsze egzemplarze miały...Nie wiem czy wszystkie, może ktoś się wypowie...

gexik
29-07-2009, 11:50
39zł jakoś luty/marzec. Kupione dwie sztuki, śmigają śmiało, zdjęcia na aukcji są inne ale zazwyczaj zamiennikowe produkty od nich wyglądają inaczej .
Tak samo miałem z wężykiem, zamówiłem jeden a przyszedł inny, naszczęście napisali o tym, i że nie mają tańszego (zamówionego) to w tej samej cenie dają inny droższy i nie narzekam :D tamten miał wyczkę całą plastikową i nie miał na niej gwintu, ten ma i wygląda lepiej.

Zamawiamy:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img216.imageshack.us/img216/8595/700520743.jpg)

Dostajemy (oczywiście bez podpiców)

źródło (http://img148.imageshack.us/img148/4238/p1030773x.jpg)

źródło (http://img228.imageshack.us/img228/9118/p1030774.jpg)

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/265/p1030775p.jpg)

źródło (http://img148.imageshack.us/img148/7768/p1030776o.jpg)

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/9365/p1030777.jpg)

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/6726/p1030778.jpg)

siwyozzman
29-07-2009, 12:35
Dzięki,za szybką odpowiedź-uspokoiłeś mnie, choć podwyżka ceny jest lekko szokująca. Jeżeli są tak dobre jak wszyscy piszą to i tak warto...

gexik
29-07-2009, 13:34
Problem jeden miałem jak już pisałem wcześniej, że ładowałem gdy nie były do końca rozładowane i doładowywał je tylko do 81 czy 87%, ale rozładowałem do prawie 0% tak że body już nawet nie świecilo diody podczas wkładania karty pamięci, naładowałem jeszcze raz do końca i udało się, 100% naładowania.

marcinez
29-07-2009, 21:50
Cena sporo wzrosła. No cóż popyt kształtuje jak widać cenę. Poczekam i chyba kupię hahnela.

żółto-czarny
29-07-2009, 22:19
Kupowałem w czerwcu w Multifoto.pl za 49,00. Teraz jakoś się z nimi nie wystawiają. W Foto-tipie mieli wtedy nawet taniej.

Cena sporo wzrosła. No cóż popyt kształtuje jak widać cenę. Poczekam i chyba kupię hahnela.
Szkoda, że ta zasada nie odnosi się do znacznej części sprzętów Nikona :evil:

marcinez
30-07-2009, 12:21
Kupowałem w czerwcu w Multifoto.pl za 49,00. Teraz jakoś się z nimi nie wystawiają. W Foto-tipie mieli wtedy nawet taniej.
Szkoda, że ta zasada nie odnosi się do znacznej części sprzętów Nikona :evil:
W multi też będą po 59 zł :(

gexik
30-07-2009, 13:22
A śmiali się ze mnie znajomi jak do posiadanego Premium Gold dokupiłem dwie Delty :D dokładnie 3 marca tego roku, jeszcze w ludzkiej cenie 39zł, teraz tylko pożycz i pożycz :D

mkl
04-08-2009, 08:53
Podczepię się pod wątek. Otóż kupiłem grup ALPHA MB-D80 do mojego D80 i od razu baterie do niego 2x Phottix Titan (zamiennik EN-EL3e). Po około 1100 zdjęciach aparat zaczął rzucać ERR, były ewidentnie jakieś problemy z unoszeniem lustra. Okazało się, że jedna z baterii wyładowana jest do cna, a druga jest jeszcze w połowie pełna (według wskazań aparatu, gdy pracowały pojedynczo). Ewidentnie jedna z baterii jest gorsza niż druga. Czy ktoś miał problemy z tymi bateriami i pracą w gripie? Był to pierwszy cykl tych baterii.

gexik
04-08-2009, 10:31
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/113/p1030793c.jpg)

Lewy ma 4 zdjęcia i już tylko 84%, ale na nim czyściłem wnętrze i robiłem dłuuuuugie czasy.
Prawy zaledwie 285 zdjęć, ale to wyjazd na Woodstock i ciągle włączony aparat.

Oba to Delty z Foto-tip w prądożernym D200 z 10,5mm/2.8 i 50mm/1.8 (czyli oba bez własnego silnika)

mkl
04-08-2009, 21:44
Dokopałem się do BATTERY INFO. W momencie uruchomienia aparatu wyładowana bateria wskazuje 5%. Kiedy robię zdjęcie wyskakuje ERR (serwo lustra zaczyna szarpać dużym prądem i najprawdopodobniej włącza się elektronika zabezpieczająca baterię odcinając ją). Po ponownym naciśnięciu migawki BATTERY INFO wskazuje już 0% i aparat korzysta z drugiej. Problem powtarza się w momencie kiedy bateria trochę odpocznie i wzrasta na niej napięciee. Zaobserwował ktoś coś takiego?

nord
05-08-2009, 17:55
a to niespodzianka.. ja za swój zamiennik dałem bodaj 39 pln.. taki " No name" w technologii Li-Po niby 3600mAh.. co by nie było w gripie pod D80 ma osiągi niemal identyczne jak oryginał..

marcinez
05-08-2009, 18:58
Ciekawe jak długo Ci posłuży, ale to to chyba nie ma reguły...

nord
06-08-2009, 16:21
Ciekawe jak długo Ci posłuży, ale to to chyba nie ma reguły...

używam rok czasu.. zakładając ze zrobiłem 6k zdjęć.. więc po 3k na akumulator. w menu stan akumulatorów wskazuje

zero zużycia.. zakladając.. ze miałby wytrzymać jeszcze tylko rok.. a sądzę ze wytrzyma znacznie dłużej.. nie widze problemu :)

gexik
06-08-2009, 17:00
Pytaniem teraz odbiegnę od ilości zdjęć na jednym zamienniku Delty czy jakości tych ogniw.
Zapytam inaczej, czy ktoś na tych ogniwach robił może nocne dłuuuuuuuuuuuuugie ekspozycje?

W swojej stronie www.kenrockwell.com (http://www.kenrockwell.com/nikon/d200/d200-long.htm) pisze, że ograniczeniem jest bateria i czas naświetlania na jednej wynosi 80 minut, czyli na każde 10% baterii wypada 8 minut naświetlania. Używał nowego D200 i napewno oryginalnych baterii.

Zdjęcia nocne robiłem D200 (pożeraczem baterii) + grip a w nim dwie Delty, jedna 100%, druga 87%, czasy tak 5-20 minut, ale najczęściej 8-10, zdjęć łącznie 15 na łączny czas około 7491 sekund czyli 124 minuty.

Wynik na tych zamiennikach uważam za rewelacyjny, z liczb wynika, że zużyć powinienem jedną całą baterię i 84,5% drugiej. Teoretycznie zostać powinno 2,5%, ale włączanie i wyłączanie aparatu, bawienie się w menu, podgląd, no i włączony Noise Reduction podczas prawcy z jedną baterią to zużywa masę prądu.

*** Dodam, że nikt z Foto-Tip nie zapłacił mi za taką reklamę :P

15,5

marcinez
06-08-2009, 18:37
Co innego czas ciągły pracy na aku, a co innego praca z przerwami. W każdym razie wyniki niezłe.

gexik
06-08-2009, 18:40
Nie pytam czy to to samo, bo nijak nie jest, pytam czy ktoś miał podobne doświadczenia.
Oraz porównuję to z przykładem podanym w linku. ;)

marcinez
06-08-2009, 18:56
Spokojnie :) Ciesz się, że masz przednie zamienniki.

gexik
06-08-2009, 21:39
Ja też :D

OT: Ale przy tak długim naświetlaniu nie dało się uniknąć tych fioletowych smug, ale to dopiero pierwsza próba, więc miałem prawo coś robić źle :P Np. użyć multiekspozycji z przerwą na ochłodnięcie.

nord
07-08-2009, 07:46
Pytaniem teraz odbiegnę od ilości zdjęć na jednym zamienniku Delty czy jakości tych ogniw.
Zapytam inaczej, czy ktoś na tych ogniwach robił może nocne dłuuuuuuuuuuuuugie ekspozycje?

przeprowadzałem raz test matrycy..czas naświetlania.. a w zasadzie naciemniania .. 25 minut w absolutnej ciemności .. test potwierdził moje założenia.. a akumulator "No Name" nie zawiódł .. pozdrawiam