PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód nad Pieskową Skałą ver. 2

Fremen
11-05-2009, 12:16
Zgodnie z sugestiami z wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=98286 pochyliłem się nad tym zdjęciem raz jeszcze. Jest staranniej, chłodniej i ciemniej, a po mojemu także - dosłownie i w przenośni - o niebo lepiej :mrgreen: Zapraszam do komentowania!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jmpsz2x7ra9z9iw0fmz.jpg)

Pozdrawiam!

malasana
11-05-2009, 12:26
O niebo lepiej, masz racje. Nadal obrobka jest kominowana, ale tym razem mi to nie przeszkadza. A wrecz odwrotnie, szalenie mi sie podoba!. Mz jest swietnie. Gratulacje!

KONRADOO
11-05-2009, 12:27
Ta wersja dużo dużo lepsza :-)

SPLpolska
11-05-2009, 12:33
o niebo lepiej :mrgreen:
Tak jak sam zauważyłeś :)

Grzegorz WO
11-05-2009, 13:13
Pięknie, teraz to się przyjemnie ogląda ... bez "udziwnień" - bo taki kadr już sam z siebie wystarcza, pozdrawiam.

to
11-05-2009, 13:53
Jak już wielu powiedziało - KADR JEST GENIALNY!
Ale obróbka nadal nie bardzo... Jest lepiej niż było, ale...
Niebo jest dość ciemne, a dół bardzo jasny. Ponadto zobacz na barwy. Czy takie niebo, takie słońce, może dać taki kolor drzew i podłogi? Na dole wygląda jak w pochmurny dzień. A na górze piękny zachód słońca... Nie gra mi to razem... I przez to linia graniczna między niebem a drzewami jest nieco nienaturalna... To jest robione z jednego naświetlania, czy kilku?

A kadru zazdroszczę :)

Pershing
11-05-2009, 13:54
Pięknie jest i kadrowo i kolorystycznie- obróbka świetna.

Fremen
11-05-2009, 14:10
Niebo jest dość ciemne, a dół bardzo jasny. Ponadto zobacz na barwy. Czy takie niebo, takie słońce, może dać taki kolor drzew i podłogi? Na dole wygląda jak w pochmurny dzień. A na górze piękny zachód słońca... Nie gra mi to razem... I przez to linia graniczna między niebem a drzewami jest nieco nienaturalna... To jest robione z jednego naświetlania, czy kilku?

Naświetleń jest kilka - takiego spectrum tonalnego w jednym ujęciu chyba nie sposób zarejestrować. I podejrzewam, że właśnie tutaj leży przyczyna Twojego odbioru obróbki - bo fotografia rzeczywiście nie jest naturalna. Choć - paradoksalnie - moim zamierzeniem było przybliżenie widoku, który podziwiałem tamtego wieczoru na skałach :confused:
W przypadku poprzedniej wersji próbowałem właśnie "zuniwersalizować" balans bieli dla góry i dołu, co poskutkowało przegrzaniem ogólnej atmosfery o ładne paręset kelwinów ;) W tym przypadku zrobiłem to bardziej subtelnie i chłodniej - po mojemu ilość niebieskości i magnety w scenie jest zrównoważona i plany pasują do siebie pod tym względem. Oczywiście idealnie nie jest, tj. przyznaję - nie udało mi się pokazać tego, co chciałem. Ale powoli, z każdym zdjęciem, się do tego zbliżam ;)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i opinie!

Pozdrawiam!

to
11-05-2009, 14:26
Naświetleń jest kilka - takiego spectrum tonalnego w jednym ujęciu chyba nie sposób zarejestrować. I podejrzewam, że właśnie tutaj leży przyczyna Twojego odbioru obróbki - bo fotografia rzeczywiście nie jest naturalna. Choć - paradoksalnie - moim zamierzeniem było przybliżenie widoku, który podziwiałem tamtego wieczoru na skałach :confused:
W przypadku poprzedniej wersji próbowałem właśnie "zuniwersalizować" balans bieli dla góry i dołu, co poskutkowało przegrzaniem ogólnej atmosfery o ładne paręset kelwinów ;) W tym przypadku zrobiłem to bardziej subtelnie i chłodniej - po mojemu ilość niebieskości i magnety w scenie jest zrównoważona i plany pasują do siebie pod tym względem. Oczywiście idealnie nie jest, tj. przyznaję - nie udało mi się pokazać tego, co chciałem. Ale powoli, z każdym zdjęciem, się do tego zbliżam ;)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i opinie!

Pozdrawiam!

A w czym sklejane jeśli można zapytać? :)

Szczerze mówiąc... tamta wersja bardziej mi leży. Tam widać, że słoneczko świeci na drzewa i barwa dzięki temu jest bardziej naturalna jak na tą porę dnia i te warunki. Druga wersja sprawia wrażenie sklejenia nieba i dołu z dwóch różnych fotek, a co gorsza, z różnych warunków oświetleniowych. Jak by skleić zachód słońca z pochmurnym dniem. W wersji pierwszej to przejście jest subtelniejsze. Ponadto ten dół aż tak świecąco jasny też nie musi być przecież, bo zaczynają już w cieniach szumy wyłazić :) Jasna podłoga - TAK. Przesadyzm - NIE :)

Jeszcze raz gratuluję kadru! :)

Pozdro!

kulten
11-05-2009, 14:30
Świetna fotografia. Super praca z jednym tylko małym uchybieniem w postaci zbyt ciemnego lasu o lewej i prawej stronie zamku.

arthyg
11-05-2009, 15:40
ale czad! Kadr świetny, a kolory tak jak uwielbiam... landryna czyli :-)

Fremen
11-05-2009, 16:05
A w czym sklejane jeśli można zapytać? :)

Szczerze mówiąc... tamta wersja bardziej mi leży. Tam widać, że słoneczko świeci na drzewa i barwa dzięki temu jest bardziej naturalna jak na tą porę dnia i te warunki. Druga wersja sprawia wrażenie sklejenia nieba i dołu z dwóch różnych fotek, a co gorsza, z różnych warunków oświetleniowych. Jak by skleić zachód słońca z pochmurnym dniem. W wersji pierwszej to przejście jest subtelniejsze. Ponadto ten dół aż tak świecąco jasny też nie musi być przecież, bo zaczynają już w cieniach szumy wyłazić :) Jasna podłoga - TAK. Przesadyzm - NIE :)

Jeszcze raz gratuluję kadru! :)

Pozdro!

Sklejane to może złe słowo - one są mieszane - kupa zabawy na warstwach :twisted: Jak ognia starałem się bowiem uniknąć efektu o którym piszesz. A żeby było śmieszniej, to ta wersja jest naprawdę dużo bliższa rzeczywistości niż poprzednia :) I przyznaję - w wersji 1 obróbka poszła właśnie w tą stronę aby uniknąć zarzutu sklejki dwóch fot z WB z kompletnie innej parafii. Strzały poszły w serii jeden po drugim, więc warunki oświetleniowe były jak najbardziej tożsame. Co do podłogi - ja ją wręcz przyciemniłem! Ale dużo bardziej pod tym względem potraktowałem zacienione zbocza gór po lewej - żeby zlikwidować wypomnianą poprzednio przez Harba płaskość. Chodziło mi o to, żeby zróżnicować plany, a nie o jasną podłogę dla samej podłogi. A że ten rozkład świateł nijak się ma do praw fizyki, to już inna sprawa ;)
Reasumując - mnie się ta moja druga wersja podoba jednak zdecydowanie bardziej - właśnie sobie wydrukowałem i na papierze jest miodzio ;))
Zdjęcia wywołuję w CNX, a składam w PS 7, niestety nie dorobiłem się jeszcze niczego nowszego... Ale pracuję nad tym :)
Dziękuję Ci Tomku za krytyczne spojrzenie!
Szczerze powiedziawszy to najbardziej jestem zadowolony, że chwalicie kadr - dla mnie to podstawa absolutna. Obróbki uczę się cały czas, najbardziej mi jednak zależy, żeby foty, które jej poddaję w ogóle na postprocessing zasługiwały.

to
11-05-2009, 16:25
Szczerze powiedziawszy to najbardziej jestem zadowolony, że chwalicie kadr - dla mnie to podstawa absolutna.

I o to chodzi! :)

Blasius.G
11-05-2009, 18:08
Hmm. Las, droga, trawa- bardzo mi sie podobaja. Zamek i Maczuga jakby papierowe makety 2D. Niebo- jakby z innej bajki.

Marcin T
11-05-2009, 19:54
Fajne to wiesz?
To, że jest to sklejanka to oczywista oczywistość i nie warto się stresować z tego powodu ;)
Przyciemnił bym zamek i maczugę bo kombinacje kombinacjami ale mz było by bardziej konsekwentnie gdyż światło jak widać pada z drugiej strony :mrgreen:

Marian K
11-05-2009, 22:57
Jak dla mnie to zdjęcie jest piękne .A co do obróbki ... mi wystarczy efekt końcowy.
Pozdr.M

Pablo 77
11-05-2009, 23:02
Jest klimat:)

sea21
11-05-2009, 23:05
Rzeczywiście o niebo lepiej! Udane zdjęcie!

Marek_L
11-05-2009, 23:09
Ja też zaliczam się do zwolenników drugiej wersji :-) świetnie to wygląda :D

Fremen
12-05-2009, 21:16
Fajne to wiesz?
To, że jest to sklejanka to oczywista oczywistość i nie warto się stresować z tego powodu ;)
Przyciemnił bym zamek i maczugę bo kombinacje kombinacjami ale mz było by bardziej konsekwentnie gdyż światło jak widać pada z drugiej strony :mrgreen:

Kiedy sobie, już tak na spokojnie ;), spojrzałem raz jeszcze na to zdjęcie, doszedłem do tego samego wniosku Marcinie. Trzeba to będzie faktycznie tu i ówdzie lekko przyciemnić. Ale to już kosmetyka będzie :)

Bardzo dziękuję wszystkim komentującym - tę i poprzednią wersję - razem pozbieraliśmy jakoś tę fotę ;)
Cieszę się, że jednak większości się nowa wersja spodobała.

Pozdrawiam serdecznie!