Zobacz pełną wersję : Jaki TC do Sigmy 70-200/2.8
Pytanie do praktyków w tym temacie. Jakie telekonwertery będą dobrze współpracowały z Sigmą 70-200 a przy tym będą niezłe jakościowo i niezbyt kosztowne ? Myślę o czymś z przedziału x1.4-x1.6.
Za niewygórowane ceny można kupić np:
1. Nikon Teleconverter TC-16A AF
2. AF Tamron MC4 1,4x
A może jednak poczekać i kupić np. Kenko 1.4 ?
Do Sigmy raczej na pewno będą pasowały tylko TC Sigmy, a te wymienione przez Ciebie raczej na pewno nie (ani też Kenko czy Nikon).
W zasadzie masz do wyboru dwa TC: SIGMA APO 2x EX DG oraz SIGMA APO 1.4x EX DG (może być też bez DG). Jeśli chcesz mieć jakość, to raczej tylko 1.4x :)
Faktycznie mogę teraz potwierdzić z własnego doświadczenia, że do tej Sigmy nie nadają się TC Kenko 1.4x i 1.5x oraz Soligor 2x. Sprawa wygląda następująco z tymi TC:
1 - Kenko 1.4x - AF działa ale szuka dość długo celu i nie jest zbyt pewny
2 - Kenko 1.5x - jak powyżej
3 - Soligor 2x - AF niby działa ale nie może zlokalizować celu jeżeli mu się to już uda to zdarza się niezbyt często
Ze wszystkimi tymi TC oczywiście da się podpiąć w/w szkiełko i można z nimi pracować w trybie MF.
t0nnelier
31-03-2010, 23:29
chciałbym się podpiąć pod temat - czy kupywać już wspomniane TC 1.4 APO Sigmy czy może ktoś używa z TC 1.4 Nikora i dobrze działa ??
Jak doświadczenia z tym szkielkiem ??
Może znajdzie się ktoś kto ma taki zestaw i może podzielić sie doświadczeniem - dodam tylko że chce to wszystko podpiąć pod D300 i używać do sportu.
Dzięki i pozdrawiam
mateo912
31-03-2010, 23:48
tc N nie działa z szkłami S a tc S nie działa ze szkłami N.
Jedynie Kenko jest uniwersalne.
t0nnelier
05-04-2010, 18:47
tc N nie działa z szkłami S a tc S nie działa ze szkłami N.
Jedynie Kenko jest uniwersalne.
Ale czy funkcjonalność, działanie i końcowy efekt Kenko będzie porównywalny z S ?? jakoś w to wątpię, ale może niepotrzebnie ... ?
mam pytanko, czy TC Sigmy czy to 1.4, czy 2.0 mozna podpiąc z Sigmą 50 1.4 i uzyskać ciekawą portretówkę, czy raczej cos takiego nie ma prawa bytu/sensu/techniczne jest niemozliwe ?
Myslę nad TC, bo przydalby mi się i do 70-200, a gdyby dalo sie uzywac z sigma to moze i zamiast 85ki, czy innych dłuzszych szkielek portretowych
Wydaje mi się, że do x2 fizycznie nie założysz obiektywu 50 czy 85 ( soczewka w TC jest prawie na równi z bagnetem)
Wczoraj testowałem D700, D90 + Kenko Pro300 1.4 + Sigma 70-200EX II
AF głupieje, LV nie działa