Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D50 i jasnosc zdjec...

mazu
12-09-2006, 21:09
Witam,
Zgralem dzis sobie z aparatu zdjecia z wypadu weekendowego i okazalo sie, ze niektore sa jakby za jasne (mniej wiecej w polowie korygowalem, a wlasciwie zmiejszalem jasnosc - brightness). Wszystkie zdjecia robione byly jako jpg.

Czego sie wystrzegac, zeby jasnosc nie byla za duza? Moze zmienic jakies ustawienia (chociazby w optimize image - jak?)?

Dodam, ze nie jestem raczej zwolennikiem obrobki zdjec na kompie i wolalbym raczej, zeby tyle ile da rade robil to aparat.

Przy okazji szukania w menu czegos co moglbym zmienic sprawdzilem, ze mam wersje 1.00 firmwareu, czy byl wypuszczony jakis update?

Pozdrawiam

King
12-09-2006, 21:24
przyłączam się do pytania gdyż mi rówież bardzo często zdjęcia wychodzą za jasne.

Michal_C
12-09-2006, 21:40
Hej, sprawdź jaki pomiar światła miałeś. Jeśli matrycowy to masz b.dużą szansę prześwietlić. Zmień na centarlnieważony i powinno być lepiej. A z tego co wiem to nie ma jeszcze nowego firmwar'u.

Pozdrawiam

PaSkal
13-09-2006, 09:47
1. Nowego firmware'u nie ma i pewnie nie będzie, bo chłopaki są zajęte nowymi aparatami, a nie aktualizacjami starego złomu :mrgreen:

2. "Jak najlepiej ustawić parametry...?" Od tego masz, chłopczyku, :wink: aparat cyfrowy, żeby bezkarnie móc pstrykać zdjęcia przy najróżniejszych parametrach i potem zobaczyć, które najbardziej Ci się podobają. Dla niektórych opcja ostrzenia "normal" jest nie do przyjęcia, a dla innych konieczna. Sprawdź sam.

3. Z tą jasnością (brightness), to chodzi Ci o prześwietlone zdjęcia, czy o jasność wyświetlacza?
Tę ostatnią regulujesz gdzieś w menu, a o prześwietlonych zdjęciach napisali koledzy. Z matrycowym pomiarem juniorgm ma rację. Ja ustawiłem na ważony i jest dużo lepiej.

Paweł

mazu
13-09-2006, 09:57
Chodzilo o przeswietlenie. Bede probowal teraz ma centralnie wazonym :) zobaczymy jakie beda efekty.

Pozdrawiam i dzieki za rady.

zulek
13-09-2006, 10:23
Ustaw punktowy "spot" i będzie dobrze.

mOSAd
13-09-2006, 10:48
Pomiar punktowy odradzam przy "pstrykaniu", gdyż służy on zupełnie do czego innego, a mianowicie do świadomych zdjęć i należy go używać ostrożnie i właśnie świadomie. W większości sytuacji się nie sprawdzi. Co do pozostałych trybów, sprawdź czy centralnie ważony Ci odpowiada, można zmienić średnicę istotności "ważenia", więc tu można trochę poeksperymentować, ale najpewniejsza metoda to niestety podgląd na bieżąco (histogram oraz migający widok wyróżniający obszary prześwietlone) i nanoszenie poprawek za pomocą przycisku +/- oraz pokrętła, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Aha, warto chyba zmniejszyć maksymalnie jasność wyświetlacza LCD, tak by wierniej widzieć to co zobaczymy docelowo na kompie.

zulek
13-09-2006, 12:23
Nie będę się rozpisywał nad pros&cons centralnie ważonego i punktowego sposobu pomiaru światła, kolega pytał co zrobić żeby było dobrze to ja mu mówię: polecam punktowy gdzie optymalne światło będzie miał na ostrzonym obiekcie - niech sprawdzi czy mu to odpowiada 8) i nie rozważam czy tylko "pstryka" czy robi "świadome zdjęcia"

(...)W większości sytuacji się nie sprawdzi.
A co to znaczy? Bo u mnie w większości się sprawdza ;>

markos_digit
13-09-2006, 12:48
Nie będę się rozpisywał nad pros&cons centralnie ważonego i punktowego sposobu pomiaru światła, kolega pytał co zrobić żeby było dobrze to ja mu mówię: polecam punktowy..

Polecam jednak pomiar matrycowy z kompensacją ekspozycji -0,5-1EV
Przeczytajcie i zobaczcie krótki test:

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=28921&start=475

CW, czy spot to inna sprawa. Szczególnie wykorzystanie spota wymaga pewnej rutyny, dobrze wykorzystany jest wyśmienitym narzędziem pracy.
W opisanej sytuacji polecam jednak matrycę.

King
13-09-2006, 16:07
można zmienić średnicę istotności "ważenia

:?: :?: nie rozumiem :oops:

251kris
13-09-2006, 16:14
Nie wiem jak w D50 ,ale w d70 ustawia się średnicę koła do pomiaru CW - chyba od 6 do 12mm

szympro
13-09-2006, 16:15
Centralnie wazony, czyli aparat przywiazuje najwieksza wage do pewnego obszaru ograniczoengo okregiem. Rozmiar tego okregu mozesz zmienic w menu, czly czy bedzie to pare mm czy prawie caly kadr. Przynajmniej a tak to rozumiem :D

King
13-09-2006, 16:19
:shock: :shock: :shock: :shock: kurcze to d50 ma takie coś ale jazda gdzie się to ustawia miałem to w analogach i było całkiem fajne

zulek
13-09-2006, 17:25
:shock: :shock: :shock: :shock: kurcze to d50 ma takie coś ale jazda
nie ma... :? i raczej nikt już softu nie napisze do d50 bo są nowsze konstrukcje...

mariuniu
13-09-2006, 19:11
... i raczej nikt już softu nie napisze do d50 bo są nowsze konstrukcje...

:?: :?: :?: dziwna teza - z tego co się orientuję D50 jest konstrukcją dość młodą, chyba młodszy jest tylko D80 bo D70 z pewnością starszy. Poza tym tak już się przyjęło że nowego softu raczej nie pisze się do najnowszych konstrukcji bo nie bardzo jeszcze wiadomo co w takiej nowości poprawiać - to okazuje się dopiero z czasem. Pozdrawiam.

zulek
13-09-2006, 22:31
:?: :?: :?: dziwna teza - z tego co się orientuję D50 jest konstrukcją dość młodą, chyba młodszy jest tylko D80 bo D70 z pewnością starszy. Poza tym tak już się przyjęło że nowego softu raczej nie pisze się do najnowszych konstrukcji bo nie bardzo jeszcze wiadomo co w takiej nowości poprawiać - to okazuje się dopiero z czasem. Pozdrawiam.
Może i dziwna. A ja mogę się założyć, że w przypadku D50-tki nie będzie przełomu w stylu 300D :wink:

aries.mehehe
13-09-2006, 23:22
Co do prześwietlania... może rozwiązaniem jest wgranie własnej krzywej do aparatu? Poszukaj w Necie informacji na ten temat -potrzebny Ci kabel do aparatu i Nikon Capture (wystarczy trial).

PS. Ja praktycznie zawsze mam matrycowy pomiar i prawie zawsze jest ok. Jak mi potrzeba, to sobie punktowy daję i na manualu jadę... Centralny ważony to u mnie żadkość...

Rajczakowski
14-09-2006, 07:49
ja robię też na matrycowym i nie ma przeswietlonych zdjęć. moze kolega za duzej czulosci iso uzywa? ;-)

odie83
16-09-2006, 16:11
powiem tak:

do krajobrazów przy słońcu pomiar matrycowy i EV na -0.7

do pstrykania np. w mieście też matrycowy ale EV na 0 albo -0,3

spot chyba tylko w portretach, kiedy najlepiej oświetoną częścią kadru jest twarz (celując oczywiście prosto w twarz) bo w innych przypadkach spot może prześwietlić np. gdy mamy dobrze oświetlony kadr, a na środku czarne auto :lol:

oczywiście to tylko sugestie, zawsze można sprawdzić na wyświetlaczu (stojąc w cieniu oczywiście) i upewnić sie czy dobrze wyszło... po to ma się cyfrówkę jak to napisał PaSkal ;)

Rajczakowski
18-09-2006, 08:15
ale to jest w ogóle dziwna sprawa z tym wątkiem, bo jak szukałem aparatu i zastanawiałem sie ktory wybrac, na wielu forach czytałem ze nikon ma tendencje do NIEDOSWIETLANIA... a tu proszę... przeswietla

Czornyj
18-09-2006, 08:47
Zastosowanie pomiaru centrważonego lub spota może zaowocować jeszcze mocniejszym prześwietlaniem niż przy matrycowym. Posługiwanie się spotem wymaga wprowadzania korekcji odpowiedniej do danej sytuacji, dokonywania obliczeń kontrastowości sceny i takie tam - w necie jest na ten temat 1 mln artykułów, np: http://www.fotoamator.szm.sk/Technika/technika-pompunkt.htm

W aparatach cyfrowych najprostszą metodą dokonania poprawnej ekspozycji jest wykonanie zdjęcia i oglądnięcie histogramu, gdzie jak byk widać czy naświetliliśmy poprawnie, a następnie wprowadzenie ew. korekty.

Rajczakowski, czułość ISO nie ma kompletnie nic do rzeczy!!! Niedoświetlały (ponoć) D70-tki, w D50 i D80 jest inny pomiar.